Patti Smith

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 5.79 /głosów: 81

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!




photo by robert mapplethorpe, Patti Smith, 1976
photo by robert mapplethorpe, Patti Smith, 1976
data urodzenia:
30 grudnia 1946 r.
miejsce urodzenia:
Chicago, USA
wokalistka, autorka piosenek i poetka, pierwsza emancypantka w historii rocka.

Zyskała rozgłos swoim debiutanckim albumem Horses. Wniosła do punk rocka feministyczny i intelektualny punkt widzenia. Uważa się ją za jedną z najważniejszych kobiet w historii rocka, w 2007 została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame. Nagrywała i koncertowała razem z grupą muzyków, znanych jako Patti Smith Group.

Dyskografia:
Horses (1976)
Radio Ethiopia (1976)
Easter (1978)
Wave (1979)
Dream Of Life (1988)
Gone Again (1996)
Peace And Noise (1997)
Gung Ho (2000)
Trampin' (2004)
Twelve (2007)
Data publikacji w portalu: 2005-01-08

Fanklub Patti Smith

becky90 · bergitka · merhaba · Sheela · sylviavonharden ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

CO22004-04-09 00:13
za super muze!!!!!!!!!

eclectic2004-05-15 19:02
Popieram :)

Katherine Reed2004-06-06 21:31
Najfajniejsza babka w historii rocka .. :)

CO22004-06-10 23:42
i caly czas ta historie tworzy:)) oby tak dalej!!

aleksandra6662004-06-20 22:21
Legenda rocka. Szkoda że teraz jest tak niewiele kobiet grających prawdziwego rocka

tanitta19842004-08-14 17:29
Minus dla pati.Wygląda jak chłop!!!!!!Poza tym mało popularna

Kasiula2005-04-01 00:20
"I've got this crazy feeling ... then i'm gonna ah ah make her mine" ("Gloria") Najwieksza wspolczesna "piesniarka" :-) po prostu fenomenalna!!!

matura2005-04-04 20:35
geniusz, cudowna baba!

nosek2005-04-23 15:40
NO PEWNIE ŻE CUDOWNA

sylviavonharden2008-03-20 09:35
uwielbiam jej zdjęcie przy kaloryferze zrobione przez Mapplethorpe'a: postmodern.com/~fi/pattipics/htm/nude.htm

bergitka2009-05-07 18:31
piekna moja...

Julia552010-05-04 20:21
Naprawdę utalentowana , a wygląd zewnętrzny też mi sie podoba :-)

zuz@2010-05-05 14:20
fantastyczna. dzi el o ar aj ej

fleuve2011-11-17 18:04
najcudowniejsza "punkówa" ;)


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Strona Patti Smith należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016