Patti Smith

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 5.79 /głosów: 81

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!




photo by robert mapplethorpe, Patti Smith, 1976
photo by robert mapplethorpe, Patti Smith, 1976
data urodzenia:
30 grudnia 1946 r.
miejsce urodzenia:
Chicago, USA
wokalistka, autorka piosenek i poetka, pierwsza emancypantka w historii rocka.

Zyskała rozgłos swoim debiutanckim albumem Horses. Wniosła do punk rocka feministyczny i intelektualny punkt widzenia. Uważa się ją za jedną z najważniejszych kobiet w historii rocka, w 2007 została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame. Nagrywała i koncertowała razem z grupą muzyków, znanych jako Patti Smith Group.

Dyskografia:
Horses (1976)
Radio Ethiopia (1976)
Easter (1978)
Wave (1979)
Dream Of Life (1988)
Gone Again (1996)
Peace And Noise (1997)
Gung Ho (2000)
Trampin' (2004)
Twelve (2007)
Data publikacji w portalu: 2005-01-08

Fanklub Patti Smith

becky90 · bergitka · merhaba · Sheela · sylviavonharden ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

CO22004-04-09 00:13
za super muze!!!!!!!!!

eclectic2004-05-15 19:02
Popieram :)

Katherine Reed2004-06-06 21:31
Najfajniejsza babka w historii rocka .. :)

CO22004-06-10 23:42
i caly czas ta historie tworzy:)) oby tak dalej!!

aleksandra6662004-06-20 22:21
Legenda rocka. Szkoda że teraz jest tak niewiele kobiet grających prawdziwego rocka

tanitta19842004-08-14 17:29
Minus dla pati.Wygląda jak chłop!!!!!!Poza tym mało popularna

Kasiula2005-04-01 00:20
"I've got this crazy feeling ... then i'm gonna ah ah make her mine" ("Gloria") Najwieksza wspolczesna "piesniarka" :-) po prostu fenomenalna!!!

matura2005-04-04 20:35
geniusz, cudowna baba!

nosek2005-04-23 15:40
NO PEWNIE ŻE CUDOWNA

sylviavonharden2008-03-20 09:35
uwielbiam jej zdjęcie przy kaloryferze zrobione przez Mapplethorpe'a: postmodern.com/~fi/pattipics/htm/nude.htm

bergitka2009-05-07 18:31
piekna moja...

Julia552010-05-04 20:21
Naprawdę utalentowana , a wygląd zewnętrzny też mi sie podoba :-)

zuz@2010-05-05 14:20
fantastyczna. dzi el o ar aj ej

fleuve2011-11-17 18:04
najcudowniejsza "punkówa" ;)


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Strona Patti Smith należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
zoo
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016