Danuta Stenka

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 6.03 /głosów: 159

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!




aktorka
data urodzenia: ur. 10 października 1961
miejsce urodzenia: Sierakowice
stan cywilny: mąż Janusz Grzelak; dwie córki: Paulina i Wiktoria

Skończyła studium aktorskie przy Teatrze Wybrzeże w Gdańsku. W 1984 roku zadebiutowała na scenie Teatru Współczesnego w Szczecinie, gdzie występowała przez kolejne cztery lata. Następnie przeniosła się do Teatru Nowego w Poznaniu, a w 1991 roku została aktorką Teatru Dramatycznego w Warszawie. Jest aktorka wszechstronna - gra w filmach, serialach, Teatrze Telewizji, a także dubbinguje.



Filmografia:
2010: Randka w ciemno
2010: Ciacho
2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny
2009: Dzieci Ireny Sendlerowej
2008: Lejdis
2008: Jeszcze raz
2007: Katyń
2007: Ryś
2006: Tylko mnie kochaj
2006: Bezmiar sprawiedliwości
2006: Janek jako Teresa
2005: PitBull
2005: Kochankowie z Marony
2004: Nigdy w życiu!
2004: O czym są moje oczy
2004: Siedem grzechów popcooltury
2002: Chopin - Pragnienie miłości
2002: Wszyscy święci
2002: Wierna (Faithful)
2001: Quo vadis
2001: Migotanie
2000: Cud purymowy
2000: Człowiek, jakich wielu (L'homme des foules)
1999: Ostatnia misja
1999: Warszawska Niobe
1997: Cudze szczęście jako Anna Kowalska
1997: Szczęśliwego Nowego Jorku
1997: Łóżko Wierszynina
1996: Nocne graffiti
1996: Odwiedź mnie we śnie
1995: Gnoje
1995: Prowokator
1995: Łagodna
1993: Jakub
1992: Sprawa kobiet (Violeur Impuni, Le)
1990: Rozmowy o miłości

Dubbing:
2009: Góra czarownic (Race to Witch Mountain) Dr Alex Friedman (polski dubbing)
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (Chronicles of Narnia: Prince Caspian, The) Jadis, Biała Czarownica (polski dubbing)
2008: WALL.E (WALL·E) Komputer (polski dubbing)
2007: Happy wkręt (Happily N'Ever After) Frida, zła macocha (polski dubbing)
2006: Karol - papież, który pozostał człowiekiem (Karol, un Papa rimasto uomo) Tobiana Sobótka (polski dubbing)
2005: Zebra z klasą (Racing Stripes) Klara (polski dubbing)
2005: Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa (Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch & the Wardrobe, The) Jadis, Biała Czarownica (polski dubbing)
2005: Siostry Lilpop i ich miłości Lektor (głos)
2004: Iniemamocni (Incredibles, The) Mirage/konkubina Syndroma (polski dubbing)
2003: Nawiedzony dwór (Haunted Mansion, The) Sara (polski dubbing)
2002: Śnieżne psy (Snow Dogs) Barb (polski dubbing)
2000: Spotkanie z Jezusem (Miracle Maker, The) (wersja kinowa) (polski dubbing)

Wybrane seriale:
2007: Odwróceni jako Krystyna Marecka, sędzia Sądu Okręgowego
2007: Tajemnica twierdzy szyfrów jako Joanna
2006-2007: Pogoda na piątek jako Grażyna Borowik-Zamecznik
2005: Boża podszewka II
2003: Zaginiona jako Marta Tokarska, matka Uli i Jacka
2003-2006: Magiczne drzewo jako Mama Wikiego
2002: Quo vadis jako Pomponia Grecyna, opiekunka Ligii
2000: Twarze i maski
1998: Ekstradycja 3 jako Krystyna
1997: Boża podszewka jako Matka Marysi
Data publikacji w portalu: 2010-01-03

Fanklub Danuta Stenka

Alex2 · bikre · LaPielQueHabito · Sheela · suicide ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Alex22010-01-15 18:27
Aktorka super !!!

Szpenia2010-08-10 21:06
Nie rozumiem, jak to jest? Drugie miejsce, a ledwie jednej zarejestrowanej chciało się napisać, i to tylko dwa słowa?

SexTonic2010-11-17 21:59
Jest bardzo ladna, ma niesamowity talent, charakter!!! Każda rola, to coś nowego i aktorka daje z siebie wszystko. Wywiady z p. Danutą aż milo się czyta, od razu 'widać' że kobieta niezwykle wszechstronnie wyksztalcona. Niestety nie mialam przyjemności widzieć Jej na deskach teatru, ale mam nadzieję, że może kiedyś <marzyciel> Nie wiem, co jeszcze można powiedzieć, o tak wspanialej osobie.

angiee342011-04-23 23:42
uwielbiam...świetna aktorka i piękna kobieta...najnowsza produkcja z jej główną rolą.."Instynkt"..polecam...

tintatinta2011-08-31 15:58
mogłaby zacząc czytac audiobooki, uwielbiam jej głos!

Sabata2011-10-02 15:06
Piękna kobieta, piękny głos, niezwykły talent. Gdyby Polska miała więcej takich aktorek, to nasze kino byłoby w światowej czołówce.

Kankodori2011-10-03 23:02
Uwielbiam ją! Nie dość, że jest inteligentną, bardzo zdolną kobietą to jest po prostu przepiękna. A wiek tylko dodaje jej uroku.

disability2013-04-26 12:28
... głos, trącający zmysły ich najczulsze struny ...


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016