Hilary Swank

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 5.91 /głosów: 76

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!



Hilary Swank w filmie Nie czas na łzy
Hilary Swank w filmie Nie czas na łzy
data urodzenia: 30 lipca 1974
miejsce urodzenia: Bellingham, Waszyngton, USA
aktorka

Zdobywczyni Oscara dla najlepszej aktorki w roku 1999 za rolę w filmie Nie czas na łzy oraz w 2005 za rolę w filmie Clinta Eastwooda Za wszelką cenę.

Hilary Swank w dzieciństwie nie marzyła o karierze artystycznej, ale sportowej. Jej pasją było pływanie i gimnastyka artystyczna, w sportach tych odnosiła znaczące sukcesy. Wszystko się jednak zmieniło, kiedy Hilary została zaangażowana do szkolnego teatru i po raz pierwszy wystąpiła na deskach scenicznych. Wtedy zrozumiała, że aktorstwo jest celem jej życia. Mając 16 lat Swank rzuciła szkołę dla kariery aktorskiej. W jej dążeniach do zrobienia kariery aktorskiej wspierała ją matka. To wraz z nią wyjechała do Kalifornii. Obie kobiety na początku pobytu w Los Angeles mieszkały w samochodzie. Ten stan jednak nie trwał długo, gdyż Hilary otrzymała role w programach telewizyjnych takich jak: Evening Shade i Growing Pains.

Przed kamerą zadebiutowała w produkcjach telewizyjnych, zagrała w takich serialach jak: Harry i Hendersonowie, czy Evening Shade. Hilary Swank karierę filmową w Hollywood rozpoczęła grając niewielką rolę w filmie Buffy postrach wampirów w 1992 r. W 1994 roku dostała główną rolę w Karate Kid 4: Mistrz i uczennica, gdzie wcieliła się w rolę pierwszej uczennicy sensei’a granego przez Pata Moritę. Film ten jednak nie zdobył sympatii krytyków. Regularnie występowała w ósmym sezonie Beverly Hills 90210 jednak zrezygnowała w środku sezonu kiedy to, 3 tygodnie wcześniej otrzymała rolę w Nie czas na łzy. Rola w tym filmie stała się przełomem w jej karierze. Główną rola w obrazie Nie czas na łzy, przyniosła jej nominację do Złotego Globu oraz statuetkę Oscara. Oprócz tego kreacja, którą tam stworzyła została przyjęta owacyjnie przez krytyków na całym świecie, a Hilary Swank niemalże w ciągu jednego dnia stała się gwiazdą.

Filmografia

Filmy fabularne:

* 2010: The Resident jako Dr Juliet Dermer
* 2009: Betty Anne Waters jako Betty Anne Waters
* 2009: Amelia Earhart (Amelia) jako Amelia Earhart
* 2008: Birds of America jako Laura
* 2007: P.S. Kocham Cię (P.S. I Love You) jako Holly
* 2007: Wolność słowa (Freedom Writers) jako Erin Gruwell
* 2007: Plaga (The Reaping) jako Katherine Winter
* 2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Madeleine Linscott
* 2004: Niezłomne (Iron Jawed Angels) jako Alice Paul
* 2004: Za wszelką cenę (Million Dollar Baby) jako Maggie Fitzgerald
* 2004: Czerwony pył (Red Dust) jako Sarah Barcant
* 2003: 11:14 jako Buzzy
* 2003: Jądro Ziemi (The Core) jako major Rebecca 'Beck' Childs
* 2002: Bezsenność (Insomnia) jako Ellie Burr
* 2001: Afera naszyjnikowa (The Affair of the Necklace) jako Jeanne de la Motte Valois
* 2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Valerie
* 1999: Nie czas na łzy (Boys Don't Cry) jako Teena Brandon/Brandon Teena
* 1998: Serce lasu (Heartwood) jako Sylvia Orsini
* 1997: Za cenę śmierci (Dying to Belong) jako Lisa Connors
* 1997: Lunatyk (The Sleepwalker Killing) jako Lauren Schall
* 1997: Lolita w Hollywood (Quiet Days in Hollywood) jako Lolita
* 1996: Terror w rodzinie (Terror in the Family) jako Deena
* 1996: Kounterfeit jako Colleen
* 1996: Czasem oni wracają (Sometimes They Come Back... Again) jako Michelle Porter
* 1994: Karate Kid IV: Mistrz i uczennica (The Next Karate Kid) jako Julie Pierce
* 1994: Ofiara gniewu (Cries Unheard: The Donna Yaklich Story) jako Patty
* 1992: Buffy - postrach wampirów (Buffy the Vampire Slayer) jako Kimberly

Seriale telewizyjne:

* 1997: Leaving L.A jako Tiffany Roebuck
* 1992-1993: Camp Wilder jako Danielle
* 1991: Harry i Hendersonowie (Harry and the Hendersons)
* 1990-2000: Beverly Hills, 90210 jako Carly Reynolds
* 1990-1994: Evening Shade jako Aimee
* 1990-2001: ABC TGIF jako Danielle
* 1985-1992: Dzieciaki, kłopoty i my (Growing Pains) jako Sasha Serotsky
Data publikacji w portalu: 2010-03-31

Fanklub Hilary Swank

jessica · kikii · majestic · Shane_L · suicide ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Sistars782010-12-09 18:34
Ale zmiana ,w tych długich włosach jest nie do poznania. Rola rzeczywiście oscarowa a laska z niej nie zła ;)

AbbyMavis12015-07-03 22:37
Jest piękną i bardzo dobrą aktorką. Doskonale gra i wczuwa się w każdą rolę... :) Moje ulubione filmy to: "Nie czas na łzy" ; "Za wszelką cenę" oraz "Plaga". - Ode mnie 8!


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016