Meryl Streep

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 6.23 /głosów: 124

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!

Meryl Streep
Meryl Streep
Meryl Streep
Meryl Streep
data urodzenia: 1949-06-22
miejsce urodzenia: Summit, New Jersey, USA
- aktorka filmowa i teatralna

Streep otrzymała łącznie 16 nominacji do Oscara, otrzymując dwie statuetki, oraz 25 nominacji do Złotego Globu, zdobywając siedem nagród. Żaden inny aktor w historii obydwu nagród nie otrzymał więcej nominacji. Jej praca przyniosła również między innymi: dwie nagrody Emmy, dwie nagrody Gildii Aktorów Filmowych, nagrody na Festiwalach Filmowych w Cannes i Berlinie, cztery nagrody Stowarzyszenia Nowojorskich Krytyków Filmowych, pięć nominacji do nagrody Grammy, nagrodę BAFTA, nagrodę Australijskiego Instytutu Filmowego i nominację do nagrody Tony. Została odznaczona przez Amerykański Instytut Filmowy za całokształt twórczości w 2004 roku.

W dzieciństwie uczęszczała na lekcje śpiewu, jej marzeniem było zostanie śpiewaczką operową. Aktorstwem zainteresowała się będąc w collegu w Vassar. Po jego ukończeniu zapisała się na wydział dramaturgiczny uniwersytetu Yale. Kiedy zakończyła naukę zaczęła występować na Broadwayu, gdzie została szybko zauważona i doceniona. Jej pierwszym filmem był "Julia". Rok później została po raz pierwszy nominowana do Oscara za film "Łowca jeleni". Pierwszą nagrodę Akademii otrzymała za rolę w filmie "Sprawa Kramerów". Kolejną statuetkę otrzymała trzy lata później za film "Wybór Zofii".

Filmy i seriale o tematyce LGBT: Godziny, i Anioły w Ameryce


Meryl Streep u Ellen:


Filmografia:

* 1977: Julia jako Anne Marie
* 1977: The Deadliest Season jako Sharon Miller
* 1977: Secret Service jako Edith Varney
* 1978: Łowca jeleni (The Deer Hunter) jako Linda
* 1979: Manhattan jako Jill Davis
* 1979: Niezwykłe kobiety ... i Inni (Uncommon Women... and Others) jako Leilah
* 1979: Uwiedzenie Joe Tynana (The Seduction of Joe Tynan) jako Karen Traynor
* 1979: Sprawa Kramerów (Kramer vs. Kramer) jako Joanna Kramer
* 1981: Kochanica Francuza (The French Lieutenant's Woman) jako Sarah/Anna
* 1981: Kiss Me, Petruchio jako Katherine
* 1982: Alicja w Krainie Czarów (Alice at the Palace) jako Alicja
* 1982: W nocnej ciszy (Still of the Night) jako Brooke Reynolds
* 1982: Wybór Zofii (Sophie's Choice) jako Zofia Zawistowska
* 1983: Silkwood jako Karen Silkwood
* 1984: Zakochać się (Falling in Love) jako Molly Gilmore
* 1985: Pożegnanie z Afryką (Out of Africa) jako Karen Blixen
* 1985: Obfitość (Plenty) jako Susan Traherne
* 1986: Zgaga (Heartburn) jako Rachel Samstat
* 1987: Rabbit Ears: The Tale of Peter Rabbit jako Opowiadająca historię (głos)
* 1987: Rabbit Ears: The Tale of Mr. Jeremy Fisher jako Opowiadająca historię (głos)
* 1987: Chwasty (Ironweed) jako Helen Archer
* 1988: Krzyk w ciemności (Evil Angels) jako Lindy Chamberlain
* 1988: Rabbit Ears: The Tailor of Gloucester jako Opowiadająca historię (głos)
* 1989: Diablica (She-Devil) jako Mary Fisher
* 1989: Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife jako Opowiadająca historię (głos)
* 1990: Pocztówki znad krawędzi (Postcards from the Edge) jako Suzanne Vale
* 1991: W obronie życia (Defending Your Life) jako Julia
* 1992: Ze śmiercią jej do twarzy (Death Becomes Her) jako Madeline Ashton
* 1993: Dom dusz (The House of the Spirits) jako Clara del Valle Trueba
* 1994: Dzika rzeka (The River Wild) jako Gail Hartman
* 1995: Co się wydarzyło w Madison County (The Bridges of Madison County) jako Francesca Johnson
* 1996: Wczoraj i dziś (Before and After) jako Doktor Carolyn Ryan
* 1996: Pokój Marvina (Marvin's Room) jako Lee
* 1997: Po pierwsze nie szkodzić (...First Do No Harm) jako Lori Reimuller
* 1998: Taniec ulotnych marzeń (Dancing at Lughnasa) jako Kate Mundy
* 1998: Jedyna prawdziwa rzecz (One True Thing) jako Kate Gulden
* 1999: Koncert na 50 serc (Music of the Heart) jako Roberta Guaspari
* 1999: Chrysanthemum jako Narratorka (głos)
* 2001: A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI) jako Blue Mecha (głos)
* 2002: Adaptacja (Adaptation.) jako Susan Orlean
* 2002: Godziny (The Hours) jako Clarissa Vaughn
* 2004: Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events) jako Ciotka Józefina
* 2004: Kandydat (The Manchurian Candidate) jako Eleanor Shaw
* 2005: Serce nie sługa (Prime) jako Lisa Metzger
* 2006: Po rozum do mrówek (The Ant Bully) jako Królowa mrówek (głos)
* 2006: Diabeł ubiera się u Prady (The Devil Wears Prada) jako Miranda Priestly
* 2006: Ostatnia audycja (A Prairie Home Companion) jako Yolanda Johnson
* 2007: Ciemna materia (Dark Matter) jako Joanna Silver
* 2007: Transfer (Rendition) jako Corrine Whitman
* 2007: Wieczór (Evening) jako Lila Wittenborn
* 2007: Ukryta strategia (Lions for Lambs) jako Janine Roth
* 2008: Wątpliwość (Doubt) jako Siostra Aloysius Beauvier
* 2008: Mamma Mia! jako Donna Sheridan
* 2009: Fantastyczny pan Lis (Fantastic Mr. Fox) jako Pani Fox (głos)
* 2009: To skomplikowane (It's Complicated) jako Jane
* 2009: Julie i Julia (Julie & Julia) jako Julia Child
* 2011: The Iron Lady jako Margaret Thatcher

Seriale telewizyjne

* 1978: Holocaust jako Inga Helms Weiss
* 1994: Simpsonowie (The Simpsons) jako Jessica Lovejoy (głos)
* 1999: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Ciotka Esme Dauterive (głos)
* 2003: Ameryka: Historia USA (Freedom: A History of Us) jako Margaret Chase Smith / Abigail Adams / Mary Easty / Matka Jones
* 2003: Anioły w Ameryce (Angels in America) jako Hannah Porter Pitt / Ethel Greenglass Rosenberg / Anioł z Australii / Rabin Isidor Chemelwitz
* 2010: Web Therapy jako Camilla Bowner

źródło: Wikipedia - Meryl Streep
Data publikacji w portalu: 2011-04-25

Fanklub Meryl Streep

Absolut6na9 · LaPielQueHabito · Lotka · MrsDalloway · rigidigi · stolyca ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

angiee342011-04-26 12:00
Wspaniała kobieta i aktorka....

Mixtura2011-04-26 16:07
Bogini. Uwielbiam Ją :)

stolyca2011-04-28 03:53
Nooooo! wreszcie się doczekałam! :)))) Amo! czy Ty to widzisz?;)

ama2011-04-29 19:12
No nareszcie:) Dzięki stolyca za e-maila:) Widzę i skaczę z radości:) Cudowna, wspaniała, boska Meryl:)))

jenn_2011-04-30 13:48
Uważam ją za najbardziej utalentowaną aktorkę, świetna jest.

ama2011-04-30 16:19
I jak tu jej nie kochać:) Śpiewa przepięknie, szczególnie a capella wypada bosko, starzeje się pięknie z klasą, ma tego samego męża od 31 lat i czwórkę dzieci, nie sprzedaje swego życia prywatnego do gazet, nie robi skandali:) Nie zrobiła sobie operacji plastycznej, bo i po co... Operacje plastyczne robią sobie aktorki, które po za urodą nie mają nic do zaoferowania i powiedzenia:) Kocham ją:)

alchemiaa2011-05-10 16:56
Piękna kobieta, wspaniała aktorka, marzenie ... :) Meryl jesteś moją boginią :)

nowaja2011-06-07 19:10
świetnie, że mogę zagłosować na cudną Meryl :)

ama2011-06-12 00:10
Oby nas więcej zagłosowało, niech Meryl pnie się w górę i wygra:)

malayka2011-11-02 21:34
Kobieta z klasa,zdecydowanie dobrej klasy aktorka, chyle jej czola.

ama2011-12-16 16:51
25 nominacja Meryl do nagrody ZŁOTY GLOB!!!!

karira2012-02-09 01:37
kolejna z org uroda no i ta klasa

niedamnazwy2012-05-03 22:37
to jest bogini:)

ama2012-10-07 03:08
No i ma trzy Oscary:)

CharlotteLove2013-10-26 00:15
Skradła me serce w "Łowcy Jeleni", a potem już poszło :)

DrDee  maddoxi1@hotmail.com2014-06-17 19:48
uwielbiam ja

ama2017-01-13 00:48
Meryl Streep z nagrodą LGBT

ama2017-01-13 00:49
„W zmieniającym się świecie, gdzie do głosu dochodzi populizm, radykalizm i wykluczenie, to aktorki i aktorzy, ludzie szołbiznesu, stają się twarzami walki o równe prawa do małżeństwa i godnego życia” - w taki sposób Human Rights Campaign, amerykańska organizacja LGBT, opisuje nową rzeczywistość USA. I uhonorowała gwiazdę „Mamma Mia” nagrodą, którą aktorka odbierze 11 lutego w Nowym Jorku.rnOskarowa rekordzistka została wyróżniona za wkład w kulturę LGBT i osiągnięcia na jej rzecz. Zagrała w wielu filmach, w których pojawiał się wątek gejowski i lesbijski, stąd nadano jej miano ikony gejów i umieszczono ją w panteonie tęczowych gwiazd.rnrnDoceniono aktorkę również za działania na polu prywatnym – angażuje się w walkę z uprzedzeniami, o równość kobiet, wspiera ruchy feministyczne oraz walczące z epidemią HIV/AIDS. W ostatniej kampanii wspierała Hillary Clinton.rnrn„Meryl Streep jest wcieleniem tego, co oznacza być prawdziwym i oddanym sojusznikiem naszej społeczności, to jej wysiłki, odwaga mówienia o naszych sprawach i publiczne wsparcie dla całej grupy LGBTQ” – grzmią media.rnrnKiedy w 2004 roku odbierała Złotego Globa za rolę w serialu „Anioły w Ameryce” wsparła równość małżeńską: ”zbyt wiele ludzi pragnie poświęcić się drugiej osobie aż do śmierci”. HRC to organizacja wspierająca gejów, lesbijki, osoby bi- i transseksualne w Stanach Zjednoczonych. W jej statucie mowa jest o głównym celu jej działalności: ”HRC wyobraża sobie Amerykę, gdzie geje, lesbijki, osoby biseksualne i transpłciowe maja zapewnioną równość i przyjmowani są jako pełnoprawni członkowie amerykańskiej rodziny w domu, pracy i każdej społeczności". Działalność HRC skupia się na finansowaniu akcji prorównościowych i uświadamiających, wspieraniu Partii Demokratycznej. Działa od lat 80


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Strona Meryl Streep należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
zoo
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017