GIA

Gia Marie Carangi (ur. 29 stycznia 1960 - zm. 18 listopada 1986) - supermodelka, która zyskała popularność w latach 70. i na początku lat 80. Pierwsza z tzw. epoki supermodelek Cindy Crawford
gia
gia
Film oparty na faktach autentycznych opowiadający i życiu dziewczyny, która zostaje modelką. W roli tytułowej boska Agelina Jolie.


Urodziła się w rodzinie włosko-irlandzko-walijskiej i wychowała w Filadelfii (US). Ukończyła tam Abraham Lincoln High School w 1977r., po czym opuściła dom rodzinny i wyjechała do Nowego Jorku. Tam została zauważona i dostała pracę w agencji modelek prowadzonej przez Wilhelminę Cooper. W szybkim czasie zyskała dużą popularność i stała się wziętą modelką. Prowadziła bardzo aktywny tryb życia. Z czasem popularność i nabrany rozpęd przerosły modelkę. Wspierająca ją menadżerka zmarła na raka płuc, wtedy, mająca wcześniej już kontakt z narkotykami dziewczyna, zaczęła zażywać ich duże ilości. Ten krok spowodował załamanie jej kariery. Poddana dwukrotnie detoksowi - w '81 i '85 - wracała zawsze do narkotyków. Otwarcie przyznawała się do swojej orientacji biseksualnej, pozostawała w długotrwałych związkach z kobietami (Sandy Linter - wizażystką, następnie Elyssą Golden - narkomanką poznaną na odwyku w 1981 roku). Była pierwszą znaną kobietą, która zachorowała na AIDS. Zmarła w wieku 26 lat, w Hahnemann University Hospital w Filadelfii. Pochowana została na Sunset Memorial Park w Feasterville, w okręgu Filadelfijskim. W pogrzebie wzięła udział tylko najbliższa rodzina. Informacja o jej śmierci nie została podana do wiadomości publicznej.

produkcja: USA gatunek: Biograficzny , Dramat reżyseria Michael Cristofer scenariusz Jay McInerney , Michael Cristofer zdjęcia Rodrigo García, muzyka Terence Blanchard, na podstawie: biografii Gia Carangi, czas trwania: 120 min.


Nagrody: GIA 1999 - Złoty glob Angelina Jolie - najlepsza aktorka w serialu lub filmie wyprodukowanym dla telewizji. 1999 - Golden Satellite Award Angelina Jolie - najlepsza aktorka w serialu lub filmie wyprodukowanym dla telewizji. 1998 L.A. Outfest Grand Jury Award Najlepsza aktorka filmu fabularnego. Nominacje: GIA 1998 - Emmy Najlepsza aktorka w serialu lub filmie wyprodukowanym dla telewizji.
Karolina
Data publikacji w portalu: 2007-06-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Biena2007-06-12 22:10
Film jest super, a Gina w nim cudowna.

city_cat2007-06-13 10:44
uwielbiam, kocham, ubóstwiam...

lola2007-06-13 13:25
nie pisze sie na faktach autentycznych to raz! a dwa to film naprawde dobry zwazywszy ze oparty jest na faktach:)

nando2007-06-14 09:20
Kiedys moja byla partnerka mi wytlumaczyla , ze fakt jest autentyzmem wiec wystarczy napisac "fakt" bez autentyczny. Pamietam moje zawstydzenie, poniewaz w liceum ani w szkole podstawowej nikt mi wczesniej tego nie wytlumaczyl. Apropo filmu to calkiem niedawno go obejrzalam i jesli mozna cos o nim powiedziec to jedynie, ze jest bezgranicznie smutny. Jest sie swiadkiem zycia mlodej kobiety, ktora nie jedynie przerosl jej zawod. Gia od mlodych lat byla zagubiona dziewczyna, ktora wsiadla do pociagu zmierzajacego ku zagladzie. Ona nie chciala sie ratowac. Niestety duzy wplyw na jej zagubienie miala matka.W kazdym razie obsada, rezyseria i dialogi sa godne uwagi. Swiat sukcesu niestety jest bardzo zanieczyszczony. Zawsze powtarzam, ze wole moja pensje i zycie zgodne ze mna sama jak duze pieniadze i konsekwencje idace za nimi. Pozdrawiam dziewczyny i naprawde polecam ten film. Zmusza do refleksji:)

nando2007-06-14 09:22
Mowi sie, ze kto pyta nie bladzi. Mam pytanko zatem do mmm:) Co to jest "pleonazm"? Pierwszy raz spotkalam sie z takim okresleniem:)

haris_pilton2007-06-14 09:30
pleonazm to tzw. masło maślane, wyrażenie, w którym jedna część wypowiedzi zawiera identyczne treści, jak te, które występuję w drugiej części. cofać się do tyłu jest chyba najbardziej znamiennym przykładem pleonazmu, ale jest ich multum. to tyle dydaktyki :) a sam film, jak film. angelina na mnie nigdy specjalnego wrażenia nie robiła, cała historia niedomiennie nasuwa skojarzenia (przynajmniej dla mnie) z historią britni - dziewczyna osiąga sukces, a później już tylko równia pochyła, dno i wodorosty. za to elizabeth mitchell jest absolutnie fantastyczna. nie mówię, że aktorsko, bo wykazać się w sumie nie ma okazji, ale ta uroda. najpiękniejsza kobieta świata.

skarbeczek2007-06-15 13:35
film boski,można oglądać 100 razy i się nie znudzi,zawsze chętnie do niego wracam.

gusto2007-06-15 13:39
Dziewczyny, ten film ma ile? 10 lat? Więcej? Czy faktycznie nic nowego nie nakręcili od tego czasu? Rozumiem, że ikony, symbole, ludzie uwielbiają symbole, ale tak naprawdę to kolejna produkcja, która się źle kończy. Czy bycie lesbijką musi wykańczać? O coś nowego proszę:)

k2007-06-16 14:05
tak, film na 9 lat, ciekawi mnie czy skoro ma on juz tyle lat to nie powinno go tu byc? ktos zadal sobie odrobine trudu aby go opisac i tu wrzucic, troszeczke szacunku i... czy poza czepianiemm sie nie macie o czym pisac?

gusto2007-06-16 15:33
Skąd Ci się wzięła liczba mnoga? Sama osobiście kwestionuję zasadność pisania o filmie, o którym prawie każda lesbijka już wie i oglądała go po 100 razy, przejrzyj poprzednie achy i ochy.

k2007-06-16 15:52
ok ok nie ma sie co unosic :) film jest wielki i jestem przekonana ze dla kazdego kto go widzial ma spore znaczenie.

mmm2007-06-17 15:13
k Czy ja sie kogos czepiam? Zwróciłam tylko uwagę na błąd, więc nie pisz, proszę, o braku szacunku z mojej strony :)

k2007-06-17 17:50
mozliwe ze to przewrazliwienie, wszedzie gdzie wchodze w komentarzach pojawiaja sie.. malo zwiazane z komentowaniem uwagi. przyznaje ze sie czepiam :) juz nic nie napisze, porzucmy ten temat i.. udanej reszty weekendu.

dziewczyna222007-06-17 21:06
O filmie dowiedzialam sie na tej stronce .. sciagnelam .. obejrzalam i jest po prostu zaje... a sceny rozbierane z Angelina Jolie po prostu mmmmm... :) polecam

k :)2007-06-18 00:58
:)

iceona2007-06-18 12:26
a foxfire z Angeliną widziały?? też fajny, choc nie ma porównania z Gią

doda2007-06-29 21:09
Napiszcie prosze gdzie mozna dostac ten film..??

carmangia2007-06-30 21:07
fakty zawsze są autentyczne - podstawówka się kłania!!!

trinity_2007-07-03 15:55
hej.ściągnełam głupia wersje Gia-936 mb.ma któraś napisy do tej wersji?...

dziewczyna222007-07-04 17:35
Film sciagnelam za pomoca programu bearshare 5.2.5 ...

dziewczyna222007-07-04 17:36
Film sciagnelam za pomoca programu bearshare 5.2.5 ...

niepewny grunt2007-07-10 00:15
film najlepszy angie seksowna zmysłowa...........hmmmm każdy chciałby mieć takiego ogrodnika...

delphina2007-08-09 13:36
film rewelacyjny.Oglądałam go już kilka razy i wciąż do niego wracam..pozdrawiam:)

spagetii2007-08-28 16:03
szukam tego filmu wszedzie i niestety nigdzie go nie ma czy moze mi ktos pozyczyc lub sprzedac?bede wdzieczna:)

klaudyna2007-09-12 21:05
Gia leciała kiedyś na HBO- tam oglądałam ją poraz pierwszy . Film oczywiście mam, jak coś mogę przesłać na płycie ( choć film podobał mi się to oczywiście są filmy o wiele lepsze od Gii...

angelus2007-09-17 09:04
Nic nigdy nie pobije filmu GIA. Ogladalem ten film juz setki razy i nie mam dosc. Angelina jest rewelacyjna ale tresc filmu i sposob w jaki jest "podany" jest niedozekwestionowania. Dziwie sie ze Jolie nie dostala juz za ten film oscara. Gia bylas wielka w swej slabosci!!!

MaDziA2007-12-12 09:02
Film oglądałam wiele razy i myślę że jest to jeden z najlepszych filmów jakie miałam przyjemność oglądać:)A widziałam ich bardzo wiele,więc napewno wiem co mówie:)

iaq728jive2008-03-07 12:02
oghvk8f6mshjxrn 5bra6ozfek8u nnw7umg6

yk95v3ntey2008-03-17 06:19
0xxdf7sq yx6h78zc8i uiqzi49u

poka2008-08-29 13:09
chcialabym obejrzec ten fil ale nie wiem jak go sciagnac tzn skad

lady_perverssse2009-02-27 19:49
ale wam kto? zaspamowa? komentarze do filmu;)

ineedU2009-07-22 21:12
Mój ulubiony, widzia?am go ze 100 razy

fella_842010-05-21 07:11
ja ten film zjadam w całości :] od pierwszej minuty po ostatnie sekundy warto go obejrzeć .. Angelina jednak umie grać :P jeden z pierwszych moich filmów o kobietach zafascynowanych sobą :)

salanderlis2010-07-08 15:08
jedna z lepszych filmowych biografii ...no i z czasów kiedy AJ pokazywała ze jednak jest aktorką a nie chodzącym biustem z ustami

KillerKitty2010-12-05 15:11
Ładny film, jasny. Postań Gia'ji jest niesamowita. Można się zakochać.

heret2011-02-16 20:14
Uwielbiam ten film niezależnie od tego, który raz go już oglądam. Zmaganie między miłością, namiętnością i nałogiem jest pokazane w sposób mnie zachwycający. Osobiście gorąco polecam, a jeśli nie dla kwestii biograficznych [o ile wiem, to jednak nieco sfabularyzowanych i ponaginanych faktów], to dla samej kreacji dwóch głównych bohaterek - Angelina jak to Angelina, ale jej partnerka... bosssska ;]

andrea16902011-03-31 23:54
To film o zauroczeniu, miłości i śmierci. Piękny początek i smutny koniec, ale kto się urodził musi umrzeć.

JoannaBeerJones2011-10-06 18:46
mój ulubiony film bez dwóch zdań :)

LaPielQueHabito2011-12-30 01:19
Długo opierałam się przed tym filmem i żałuję. Nawet Angelina Jolie i jej niesmaczne usta nie zniechęciły mnie do ponownego obejrzenia tej produkcji. Znakomity.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016