Cienki lód ***

Thin Ice, Reżyseria: Fiona Cunningham Reid, w rolach głównych: Sabra Williams, Charlotte Avery, James Dreyfus, Produkcja brytyjska, 85 minut, 1995
Która z nas nie oglądała z zaciekawieniem mistrzostw tańca na lodzie? Na pewno niewiele jest takich wśród nas. Ale to były zawsze pary - kobieta i mężczyzna, a kobieta i kobieta? O tym między innymi jest ten sympatyczny film.

Cała historia kręci się wokoło pary przyjaciół - geja i lesbijki pracujących freelance dla jednej z większych brytyjskich gazet. Pragną oni zrobić reportaż z Gay Games, ze szczególnym naciskiem na taniec na lodzie - ostatni bastion heteroseksualizmu w sporcie. O tym, że bastion przestał być bastionem świadczy główna bohaterka, która właśnie sie na tę homo olimpiadę wybiera uzbrojona w parę łyżew i wiele marzeń o złotym medalu. Niestety jak to w życiu bywa ma pecha, bo jej dziewczyna i zarazem partnerka w tańcu dosłownie zostawia ją na lodzie - do wyjazdu pozostało niewiele czasu i trzeba znaleźć zastępczynię. Steffi nie liczy na to, że nagle pojawi się inna, równie zaawansowana w łyżwiarstwie lesbijka i postanawia dookoptować heteroseksualną dziewczynę, Natalie, którą zna z lodowiska. Ale okazuje się, że Natalie wcale nie jest tak heteroseksualna jak Steffi myślała i kobiety przestaje łączyć tylko zamiłowanie do łyżew. Oczywiście nie obywa się bez petrubacji - Natalie wydaje się, że Steffi wykorzystuje ją i w ostatniej chwili rezygnuje z zawodów... co się okazuje silniejsze - łyżwy czy uczucie do Steffi - nie wiemy, ale Natalie leci do USA, odnajduje Steffi i zdobywa z nią złoty medal.

W filmie wykorzystano wiele sekwencji z autentycznych Gay Games w 1994 - można więc obserwować jak wielka i radosna to impreza... i kto wie, może następnym razem będą i Polki na podiach - a przynajmniej wśród uczestników!
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

:)2005-08-17 11:58
gdzie można zdobyc napisy do tego filmu?

pluszka2006-05-13 15:54
No właśnie, gdzie można znaleźć napisy?

liliana2112006-06-11 15:57
witam..poszukuje napisow do tego filmiku..prosilabym o przeslanie na maila..z gory dzikuje i pozdrawiam:)

Lex2007-03-25 11:34
Gdzie mozna dostac ten film. Nigdzie nie moge go znaleźć. Mógłby mi ktoś pomóc?

MrsMelancholia2011-11-03 16:04
czy komuś ostatecznie udało się znaleźć jakieś napisy? angielskie chociaż?

happyplus2011-11-06 15:38
Laski, to wio na kurs angielskiego! Mamy 21 wiek!


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016