Kiedy noc zapada ***

When the Night is Falling, Reżyseria: Patricia Rozema , w rolach głównych: Pascale Bussieres, Rachael Crawford, Henry Czerny, David Fox, Don McKellar, Claire Coulter, Tracy Wright, Produkcja kanadyjska, 90 minut, 1994
Camille, wykładowczyni mitologii w kalwinistycznym college'u jest zaręczona z kolegą - nauczycielem religii. Przypadkowo spotyka artystkę cyrkową - Petrę, która ją fascynuje i w której się w końcu zakochuje. Oczywiście otoczenie nie rozumie zachowania Camille, a gdy jej narzeczony odkrywa prawdę, Camille nie ma mu wiele do powiedzenia. Petra dowiaduje się, ze jej cyrk ma problemy ekonomiczne i musi opuścić miasto, a ona swoją ukochaną. Do tego jednak nie dochodzi, bo Camille postanawia zerwać ze spokojnym życiem nauczycielki i rusza razem z Petrą na festiwal cyrkowy w San Francisco.

Kiedy noc zapada ma banalną historie, wiele elementów fantastycznych i niewiele do zaoferowania gdyby nie to, że Rozema maluje przed nami fantazyjny obraz nasycony romantyką i pięknem, delikatnością i estetyka. Jej specyficzna poetyka dzieli jednak publiczność, dla jednych jest to film, który chcieliby oglądać ponownie i to wiele razy, natomiast inni nudzą się już przy pierwszej projekcji i nigdy już do niego nie powracają. Aby zadowolić opinie obu grup integruję w mojej ocenie filmu oba punkty widzenia.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

kasia2004-03-27 22:53
nudy...i nie warto ogladac bo mozna zasnac...

karolina26poz2004-06-02 12:59
witam.. poszukuje napisow do tego filmu... licze na wasza pomoc, serdeczne dzieki i pozdrowienia karolina

apotyra2005-04-19 11:58
Zobacz na napisy.org, ale do wersji DVD, inaczej się kopią i co chwile trzeba przesuwać je do przodu;)

apotyra2005-04-19 12:00
Kino niemieckie.... Ale i tak bardziej mi się ten film podobał od "Aimee i Jaguar". Można obejrzeć dla zabicia czasu.

Krolowa2005-06-29 01:39
troche to banalne, ale ogolnie taki tam malo skomplikowany film dla zabicia czasu ;>

KLaudyna2005-09-23 20:18
Film jesat fajny a Pascale Bussieres rewelacyjana zresztą nie jedyny raz w filmie tego typu...

gee2005-12-19 10:27
Absolutna rewelacja!!! Kino wcale nie niemieckie tylko kanadyjskie wiec widac drobna roznice z kinem amerykanski. Na korzysc tego wlasnie filmu. Rzeczywiscie historia prosta i banalna ale gra aktorek, swiatla, muzyki i erotyzmu przepiekna

atacama2006-12-26 14:45
Hej:) Film oglądałam. Podobał mi się, szczególnie rola Pascale Bussieres.....;) Rzeczywiście na próżno szukać tu gwałtownych akcji. Jednak według mnie film na swój specyficzny, urzekający klimat. Miło jest się oderwać od rzeczywistości i pomarzyć. Czyż nie?

edwina2008-08-02 17:05
Film mi sie bardzo podobal,najbardziej sceny z cyrku ,magia itp. ogladalam go 2 razy a piosenka hallelujah cos super:)_

...2008-11-02 06:39
po prostu PIEKNY!!! szczerze polecam.

salanderlis2010-07-08 15:58
piękny, ale jakiś taki dziwny

Arayanne2010-12-15 23:04
rzeczywiście trochę nietypowy, ale w pozytywnym znaczeniu. Polecam :)

LaPielQueHabito2011-12-30 01:29
Nudny, banalny, z trudem dotrwałam do końca - właściwie tylko po to, by nie oceniać czegoś, czego nie widziałam.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016