Shortbus

Jest to opowieść o kilku mieszkańcach Nowego Jorku, których tragiczne i komiczne losy łączą się w tytułowym klubie poligamicznej seksualności – SHORTBUS.



obsada: Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish, PJ DeBoy, Raphael Barker, Peter Stickles, Jay Brannan, Justin Bond, Daniela Sea
muzyka: Yo La Tengo
zdjęcia: Frank G. DeMarco
produkcja: Howard Gertler, Tim Perell, John Cameron Mitchell
scenariusz i reżyseria: John Cameron Mitchell
premiera: 20 maja 2006



Sofia jest seksuolożką, która nigdy nie przeżyła orgazmu. Od lat udaje szczytowanie i ukrywa to przed mężem. Próbuje jej pomóc Severin, która na co dzień odgrywa przed mężczyznami rolę dominy i w ten sposób zarabia na życie. Klientami seksuolożki Sofii są Jamie i James, para gejów z wieloletnim stażem. Jamie proponuje partnerowi miłosny trójkąt z młodym muzykiem Cethem, na co James niechętnie się godzi. Intencje Jamiego wykraczają jednak poza wyrafinowane formy rozkoszy, o czym dowiadujemy się dzięki prywatnemu śledztwu prowadzonemu przez podglądacza Caleba...

SHORTBUS to film błyskotliwy w dosłownym sensie tego słowa – świetlisty, migotliwy, a chwilami olśniewający. Zabawny do rozpuku, i wzruszający, i smutny. A przede wszystkim zaskakująco mądry, chociaż nikt w nim się nie mądrzy, nie poucza. Jest w tej komedii (a może raczej komedio-dramato-utopii) jakaś dziwna, chwytająca za gardło szczerość.
~ Agnieszka Graff



SHORTBUS w sposób niepozbawiony inteligencji i poczucia humoru podejmuje temat roli seksualności w poszukiwaniu osobistego szczęścia, a także w budowaniu związków międzyludzkich. Stawia pytania o jasne i ciemne strony życia we współczesnej kulturze Zachodu, której centrum i zarazem symbolem jest miasto Nowy Jork. Film jest też formą odreagowania napięć, jakie narosły w Nowym Jorku zmęczonym polityką J.W. Busha po 11 września.

SHORTBUS został wielokrotnie nagrodzony, między innymi na festiwalach w Zurychu, Săo Paulo, Gijón i Atenach. Brał też udział w oficjalnym konkursie na Festiwalu w Cannes w 2006 roku.

Data publikacji w portalu: 2010-09-16
SHORTBUS na DVD pojawi się w sklepach 20 września 2010. Będzie to wydanie bogate, zawierające oprócz filmu w wersji polskiej z napisami i lektorem, również dodatki: ponad 40 min. usuniętych scen, film dokumentalny o powstawaniu SHORTBUSa oraz dodatek specjalny: książeczka z komentarzem Agnieszki Graff.
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

vita01252010-09-21 10:59
Widziałam ten film wczoraj! Osobiście nic ciekawego ! rozczarowana niesamowicie! Po obejrzeniu film wylądował od razu w koszu ! odradzam!

Absolut6na92010-09-23 09:35
Ja lubię ten film. Niesamowita piosenka w czołówce, dzięki której posłuchałam Anity O'Day. Nie mówię, że to dzieło głębokie i wybitne, ale na pewno warto obejrzeć.

baluk2010-09-25 16:37
A mnie bardzo film zaciekawił. I jest głównie o przekraczaniu swoich własnych ograniczeń, o zerwaniu z konwencją w poszukiwaniu, jeśli nawet nie szczęścia, to satysfakcjonującego seksu. Jestem pewna, że większość osób na sali kinowej miałaby ochotę popróbować rzeczy z ekranu, ale mało kto ma na to odwagę. Albo po prostu okazję.

happyplus2010-10-06 12:56
czasami mam wrazenie, ze robiac pseudoartystyczna papke, chce sie od razu byc uznanym za blyskotliwego rezysera..w przypadku tej produkcji zgadzam sie z vita0125. do kosza!

bleach2010-10-06 19:51
No to ja całą swoją piersią (nawet obiema! ;)) bronię Shortbus'a, bo według mnie wart jest obejrzenia przynajmniej raz. Ja jeśli będę miała okazję z pewnością go obejrzę ponownie. Zaraz po filmie Slamy "Mój nauczyciel" stawiam go w czołówce moich ulubionych filmów traktujących o samotności (również wśród osób homoseksualnych, ale nie tylko). Fakt faktem, sceny bardo odważne, ale ja osobiście nie mam nic przeciwko ;)

happyplus2010-10-08 11:06
bleach, jak dla mnie to i cala soba mozesz go bronic;)

gusto2010-10-15 00:45
Mnie się bardzo podobał i myślę, że jest to bardzo mądry film, choć kontrowersyjny.

happyplus2010-10-27 14:01
e tam, kontrowersyjny...

jestem12011-07-31 23:39
Dawno go ogladalam, i zapadlo mi w pamiec gosc co sie spuszcza do wanny gdy sie kapie... IMAO


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017