Godziny *****

The Hours, Dramat, USA 2002, reż. Stephen Daldry, obsada: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore
Film o trzech kobietach, z których jedna to Virginia Woolf, o ich wyborach życiowych, emocjach, samotności, walce o własne szczęście. Bardzo pięknie pokazane są uczucia, czasem bardzo subtelne, czasem wręcz dramatyczne. Ciekawa jest konstrukcja tego filmu. Akcja filmu toczy się w trzech różnych czasach i miejscach, ale w każdym przypadku trwa jeden dzień. Tego dnia Virginia Woolf pisze książkę "Pani Dalloway", a wydarzenia z życia dwóch pozostałych kobiet, powtarzają wątki tej książki. Tak, jak pani Dalloway, Clarissa i Laura jedzą śniadanie, kupują kwiaty, przygotowują przyjęcie... dla pani Dalloway i dla bohaterek filmu, ten dzień jest prawdopodobnie najważniejszym dniem w życiu, dniem, w którym uświadamiają sobie to, co najważniejsze i podejmują najważniejsze decyzje. Film bardzo mnie poruszył i wzruszył do łez. N. Kidman została nagrodzona Oskarem za najlepszą rolę kobiecą, ale według mnie po mistrzowsku zagrały również dwie pozostałe aktorki. Mnie najbardziej podobała się kreacja Meryl Streep. Znakomita muzyka Philipa Glassa. Gorąco polecam.
kraska
Data publikacji w portalu: 2003-09-16
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Lidek2004-05-03 13:47
Film ten jest czyms co daje nam naprawde do myslenia co powinnismy zrobic skłana nias do refleksji i zastanowienia sie nad własnym życiem i istnieniem...Ale żeby to puczuc trzeba go zobaczyc dlatego naprawde polacam

rayman2004-06-07 20:37
oglądałam ten film już trzy razy i nadal go nie rozgryzłam jest w nim jakaś tajemnica.fenomenalna gra aktorska najbardziej podobała mi się Julianne Moore trudno jest mi w ogóle o nim pisać czytałam też książke ale jest gorsza od filmu.jest w nim jakaś magia bardzo mnie intryguje najważniejszy dzień w życiu virginia postanawia sie zabic laura postanawia opuścić męża i dzieci a clarissa postanawia żyć po prostu i nadal czuje że ten film mi sie wymyka kiedyś go rozgryze

Gaja2004-11-26 23:37
Świetny film...

fella2005-05-06 20:52
film dobry ale książka jeszcze lepsza

Klaudyna2006-09-03 22:34
Virginią Woolf interesuje się od dawna. Mam wiele jej książek. Film jest bardzo dobry - zwłaszcza jeśli chodzi o przełanie-życie i śmierć i wybór jaki trzeba dokonać...Każdy z nas stoi przed jakimś wyborem. To o tym mówi film .Virginia jest troche przerysowana i słaba w tym filmie. W rzeczywistości to była bardzo silna kobieta....aż do pewnego wyboru...

atacama2006-12-27 00:08
Polecam gorąco;)

kocur2007-06-25 11:38
*aktorów, nie aktów rzecz jasna;)

sagitariuss2007-11-13 22:01
Dla mnie - najpiękniejszy i głęboki film o kobietach i o życiu. Świetnie zrobiony, dający do myślenia. Biblia kobiety

BiankadeSade2008-07-11 14:51
Echhh Meryl Streep ktora w filmie ukaza?a oddanie i prób? niezauwazania siebie. "Pani Dalloway" jak mowil do niej ukochany, wiecznie wydawala przyjecia. Uciekala od tego co nieuniknione. 3 kobiety które byly wpisane w obraz kobiety ich wieku, ktore mialy odgrywac wyznaczona role a to co czuly, zdusic w sobie. W koncu to , co tak pieczolowicie ukrywaly, wyszlo i zrobil sie niezly zamet. Ale w koncu, poczuly, wolnosc.

fella_842010-05-21 07:09
film zrobiony z klasą .. obsada świetna .. książka nieco lepsza choć miejscami nudna podobnie jak niektóre monologi .. ale i tak go lubię :)

salanderlis2010-07-08 15:07
absolutnie rewelacyjny..magiczny, "bolący" i na pewno nie dla każdego. gorąco polecam

satanica2010-08-12 01:54
genialny. ale moze byc ciezki w zrozumieniu, jesli nie zna sie postaci Virginii Wolf.

hoshi2010-08-14 15:50
Jest niewiele filmów które są w stanie wycisnąć z moich oczy łzy, ale ten zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Dał mi wiele do myślenia, nad tym jak życie jest nie sprawiedliwe i jak duże znaczenia mają nasze decyzje na innych. W filmie zagrały trzy moje ulubione aktorki więc czego mogłam chcieć więcej. Od tamtego czasu film widziałam jeszcze wielokrotnie, jest dla mnie odskoczą od prozy życia i za każdym razem odkrywam w nim coś innego dla siebie.

LaPielQueHabito2011-12-30 01:21
Arcydzieło. Do tego wyśmienita obsada i muzyka. Na pewno będę do niego wracać...


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016