Miłe, martwe dziewczyny ***

Fine mrtve djevojke, Dramat, Chorwacja 2002, reż. Dalibor Matanić, obsada: Nina Violic, Olga Pakalovic
Wstrząsająca historia dwóch młodych kobiet, które wynajmują mieszkanie w Zagrzebiu. Budynek zamieszkują postacie rodem z horroru – lekarz, który przeprowadza na strychu nielegalne aborcje i jego niemy syn; wymęczona żona z gromadką dzieci i mężem, który bije ją średnio raz w tygodniu; stary mężczyzna ukrywający w mieszkaniu rozkładające się ciało zmarłej żony, prostytutka oraz młodzieniec znęcający się nad Cyganami. Wszystko zaczyna się, gdy sąsiedzi odkrywają orientację seksualną bohaterek. Okazuje się, że o ile tolerowana może być patologia, skrobanki na poddaszu czy prostytucja, o tyle dwie sympatyczne, nikomu nie przeszkadzające dziewczyny, których jedyną „winą" jest to, ze są lesbijkami, są piętnowane i prześladowane.

„Miłe martwe dziewczyny” to obraz-pigułka współczesnej, powojennej Chorwacji. Jeden budynek i jego mieszkańcy, a obraz patologii i zachowań typowych dla całości.
Ten wstrząsający w swojej wymowie film jest bardzo pięknie zrealizowany. Nasycone ciemnymi, mocnymi barwami zdjęcia, mroczna sceneria starej, obdrapanej kamienicy, jedność miejsca, akcji i bohaterów jak w antycznej tragedii, świetnie scharakteryzowane postacie, a do tego piękne, wysublimowane sceny miłosne. Oszczędna, skondensowana forma, nasycona raczej pełnymi napięcia scenami, niż słowami. Film Dalibora Matanica jest chorwackim kandydatem do Oskara.
kraska
Data publikacji w portalu: 2003-11-05
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Ladise2004-10-09 00:09
Na mnie film zrobił ogromne wrażenie... Obejrzałam go ponad rok temu, ale niektóre sceny mam w pamięci do tej pory. I to bardzo wyraźne!

azja2006-09-18 13:45
warto zobaczyć...

lakruza2006-12-12 12:30
Piękny film i piękna Chorwacja. Piękne kobiety i konkretny przekaz.

NiebiBezDna2007-06-07 10:02
nie rozumiem dlaczego ma tylko 3 gwiazki ;/ zaje.bisty!!

koti202007-09-24 17:07
Ludzie ja nie moge sciagnac zadnego filmu!!!skad je mozna sciagnac?!

niedamnazwy2012-04-22 16:52
niesamowity, naprawdę genialny!

szczur2012-05-01 02:49
może ma dlatego trzy gwiazdy, bo nie zasłużył na więcej?

KruczaJama2012-05-02 23:30
Jeden z niewielu filmów, które zapadły mi w pamięci.

LaPielQueHabito2012-06-01 20:50
Zapadnie mi w pamięci na długo, lubię taki klimat.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016