8 kobiet

8 Femmes, Musical, Francja 2002, reż. François Ozon, obsada: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier, Firmine Richard, Dominique Lamure
Dom na odludziu odcięty od świata przez śnieżycę i "awarię" telefonu, a w nim... trup i osiem najwybitniejszych aktorek francuskiego kina. Osiem typów kobiet pod pretekstem rozwikłania tajemniczego morderstwa wciąga widza w grę kłamstw i kobiecego erotyzmu. Kobiety o różnym statusie społecznym, rodzinnym i pokoleniowym obdzierają pozostałe bohaterki ze skrzętnie ukrywanych tajemnic, a swoją prawdziwą twarz odsłaniają w lekko groteskowy sposób... wyśpiewując swoje credo.

Reżyser w mistrzowski sposób czerpie z francuskiej kultury: osiem gwiazd francuskiego kina śpiewa osiem znanych francuskich piosenek we własnej aranżacji, a parodiując swoje wcześniejsze "wcielenia" aktorki nawiązują do znanych francuskich filmów.

Osiem intrygujących kobiet a wśród nich: jedna lesbijka, trzy heteryczki, trzy biseksualistki i jedna stara panna. Ostatecznie tylko dwie są bez grzechu. Osiem (stereo)typów kobiet pod jednym dachem przesyca atmosferę wdziękiem, pożądaniem, zazdrością, złośliwością, nienawiścią, fałszem, hipokryzją i chciwością. Jaki jest tego efekt? Jak już wspomniałam... trup!

Wszechobecna erotyka, dwulicowość, sprzedajność i rozwiązłość seksualna mogą pozostawić niesmak wśród pań przewrażliwionych na męski szowinizm. Występujący w tym filmie sposób przerysowania płci pięknej jest dla nas kobiet krzywdzący i bardzo męski. Pozostaje nam mieć nadzieje, że statystyczne cechy charakteru kobiet, biseksualistek oraz dola lesbijek mają się nijak do treści tego filmu.
Malaria
Data publikacji w portalu: 2003-11-05
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

aimless2005-01-06 08:22
Zdecydowanie nie podobał mi się. Choć obsada gwiazdorska więcej możnaby się po tym filmie spodziewać. A tak... fabuła bardzo kiepska-wręcz naciągana. Ogólnie płytki i nijak mający sie do rzeczywistości. Nie polecam.

yeliena2005-01-08 22:29
a ja wrecz przeciwnie bardzo dobrze bawilam sie przy tym filmie. to zwykla francuska komedia , ktora jest i tak lepsza od najlepszej amerykanskiej komedii ... warto jest czasem obejrzec cos innego . niewymagajacy lyk orzezwiajacego zabawnego kina

fella2005-03-21 10:37
ten film po prostu mnie rozbawił, spodziewałam się czegoś innego ale mile mnie zaskoczył. Najlepszy numer: śpiewające francuskie aktorki!!!! Niezapomniany widok

vero2005-06-30 16:52
aimless, to jest musical,(na dodatek komedia)a jeśli chodzi o musicale, to trzymanie się rzeczywistości powinno być ostatnim elementem, pod kątem którego je oceniasz!:) Ja uwielbiam 8 kobiet - lekkie, czarujące, "stylowe" kino. I te urocze piosenki! I ta Fanny Ardant (moja ulubiona "kobieta";)!

lenucha2005-08-09 01:11
ten film jest naprawde dobry. nawet nie musze wspominac jakie gwiazdy tam graja. piekna scenografia i fajne piosenki!!!!

ilo2005-09-05 17:49
a dlaczego ten film nie ma gwiazdek???

roki2006-01-28 21:57
ilo, a moze wykraczaja ponad skale.

Beatrycze2006-02-20 08:14
naprawdę dobra komedia i mam z nią zabawne wspomnienie- w szóstej klasie podstawówki zabrali nas na nią do kina. nauczycielki chyba nie zdawały sobie sprawy o czym właściwie jest^^. najzabawniejsze były ich miny we "właściwych" momentach^^

Klaudyna2006-09-04 22:58
Catherine Deneuve jest cudowna w tym filmie i w ogóle...myśle że to bardzo dobry film również w jej karierze...A scena na podłodze...rewelacja

Ireth2007-01-04 20:11
Film obejrzalam niedawno i bardzo mi sie podobal, uczta aktorska. Z przyjemnoscia patrzylam zwlaszcza na Virginiee Ledoyen, ktora po raz kolejny udowodnila, ze jest swietna aktorka, co cieszy, bo zaczynala przeciez jako modelka, a to rzadki zwrot w karierze. Ale nie sadze, ze seksualnosc bohaterek jest w nim najwazniejsza, wiec troche bez sensu to klasyfikowanie: dwie lesbijki (ktora to ta druga???), dwie bi, dwie hetero... Tak czy inaczej, polecam. Dobra zabawa.

cookie2007-04-14 21:57
we wtorek 17 kwietnia na tvp2 o 22.30 leci '8 kobiet' polecam!

fella_842010-05-21 08:17
polecam na deszczowe dni :] można się pośmiać :]

heret2010-07-15 22:24
"8 kobiet" to więcej niż komedia, obyczajówka, dramat psychologiczny, musical, więcej nawet niż kryminał czy teatr w kinie... "8 kobiet" to film wysmakowany, ale i lekki... przejrzysty, choć i tajemniczy... może nieco naciągany ilością "patologii, które znalazły się pod jednym dachem" jak określili moi znajomi, ale czyż nie takie jest życie? To nieco krzywe zwierciadło rzeczywistości dodaje tylko uroku, rysując psychologiczny obraz każdej z postaci. Osobiście gorąco polecam - dla kreacji wspaniałych aktorek [Fanny Ardant i Catherine Deneuve], ale również dla muzyki i prawdziwego francuskiego kina ;]

LaPielQueHabito2011-12-30 00:44
Zgadzam się z powyższym komentarzem. To nie tylko komedia. Bawi, przyciąga uwagę, a momentami nawet przeraża różnorodnością charakterów. Specyficzny francuski klimat - nie spodoba się każdej kobiecie. Nie jestem fanką musicali, jednak ten film przypadł mi do gustu. 8/10


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016