Monster***

USA, 2003, Kryminał/Dramat, reżyseria: Patty Jenkins, wyst. Charlize Theron - Aileen Wuornos, Christina Ricci - Selby Wall
film
film
Oparta na autentycznych wydarzeniach historia życia seryjnej morderczyni - Eileen Wournos (Charlieze Theron). Dziewczyna, która dorastała w patologicznym środowisku, w wieku 13 lat została prostytutką i zaszła w ciążę. Później zarabiała na życie stojąc przy autostradach i obsługując klientów ciężarówek. Film opowiada o 9 miesiącach jej życia na przełomie 1989/90 roku i skupia się na jej lesbijskim związku z młodą dziewczyną - Selby (Christina Ricci). Właśnie w tym czasie Eileen zaczęła mordować tych spośród swoich klientów, którzy próbowali ją zgwałcić. W czasie procesu udowodniono jej 6 zabójstw, za co została w 2002 roku skazana na śmierć.
Data publikacji w portalu: 2004-04-18
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Absolut6na92004-04-23 14:13
Napewno nie obejrze tego filmu! Czy ktos moze mi napisac (po mekach ogladania) czy morderstwa mialy zwiazek z jej zwiazkiem lesbijskim?

Mercedes2004-04-26 17:30
Hmmm - nie wiem czemu Absolutna zarzeka sie ze nie obejrzy tego filmu?Brzmi to tak jakbys byla do niego bardzo zle nastawiona,a przeciez go nie widzialas,wiec skad ta negatywna opinia?Mnie film moze nie zachwycil,ale nie byl zly i ciekawy glownie ze wzgledu na przedstawienie autentycznych wydarzen.

BullTerka2004-04-29 04:10
Warto obejrzec film. Mnie sie 'podobal' (o filmie na faktach autentycznych chyba dziwnie tak powiedziec, ale coz). Charlize Theron jest bardzo autentyczna, a zamiana obiektywnie ladnej aktorki w 'monstera' jest zadzwiajacy. Christina Ricci tez niczego sobie, choc do tego filmu chyba tez ja 'zbrzydzono'

ptaszyn822004-04-30 16:30
ja moge napisac z reka na secu ze warto ten film obejzec i nie tlko ze wzgledu na watek homoseksualny.film jest naprawde dobry.

Absolut6na92004-05-04 22:41
Ja z zalozenia nie ogladam STRASZNYCH filmow, a w zapowiedzi nic nie wskazuje na to ze jest to mily film, ktory potem mi sie nie przysni. Napiszcie prosze cos wiecej o filmie, bo teraz nie dosc, ze mam wizje seryjnej morderczyni lesbijki, to jeszcze lesbijki, ktora robi to aby przypodobac sie innej lesbijce! Czy naprawde taki fatalny wizerunek odmalowali w Monser?:O

Faraon2004-05-08 11:03
Ja się rozpłakałam na koniec, a nie robie tego zazwyczaj. Świetny film.

Leesec2004-05-09 20:46
Jakimm cudem Charlize Theron otrzymala Oskara za te kreacje? Jaka ona tam autentyczna? Czy te ruchy, gesty, mimika, ktore mialyby jakoby nasladowac meski sposob bycia nie sa sztuczne, groteskowe. Jesli tak maja nas, lesbijki, postrzegac inni na podstawie tej postaci, to dziekuje!!!

alfa2004-05-12 16:12
Bardzo dobry film, o tym, że nawet najbardziej nieludzkie warunki życiowe nie są w stanie zabić w nas cech ludzkich i że paradoksalnie to co w nas najlepsze staje się źródłem największego zła. Polecam jest naprawdę poruszający

beta2004-05-12 22:59
dooobry byl film, uwazam ze charlize jest niesamowita aktorka!!swietnie przedstawila grana przez siebie kobiete, pokazala w niej czulosc i ogromna rozpacz, i zmusil mnie ten film do przemyslen nad zyciem kobiet takich jak Lee...oskar jej sie nalezy w zupelnosci!

Viola/Paryz2004-05-16 16:10
film-absolutna rewelacja pod kazdym wzgledem;gry aktorskiej Lee-niesamowite jak w ogole mozna tak sie przeobrazic do takiej roli i zagrac to w az tak szalenczy,odstreczajacy sposob,a zarazem z taka iloscia juz chorej,ale jakze czystej milosci.Milo by bylo,zeby najpierw niektore osoby zobagzyly film,a potem sie wypowiadaly.Koncowka filmu nietylko wycisnela lzy mnie,ale polowie francuskiej publiki.A sala-pelna.Czego nie robi sie dla milosci,bez ktorej tak na prawde nie da sie zyc szczesliwie.Film na prawde z poruszajaca cialo i umysl trescia w przeciwienstwie do niektorych plytkich obrazow o podtekscie homoseksualnym.Tak na prawde to milosci nie mozna rozgraniczac na homo czy hetero.Milosc jest po prostu jedna.Nie omieszkam jeszcze raz udac sie na ten film.

Xenia2004-05-17 21:26
Mysle ze film wart obejrzenia..oczywiscie pelen dramatyzmu bo taka jest fabula ,ale naprawde warto go zobaczyc. Polecam:)

paskuda2004-05-24 08:13
Świetny film - polecam - wzrusza i daje do myślenia - polecam. Jeśli ktoś ma muzę do niego to proszę o kontakt!!!!

karol2004-05-25 19:27
film dla mnie jest prze lipa nudnaaaaaa fabuła i jacy aktorze weźcie ich z tamtąd

breloczek2004-05-25 19:28
jestem gejem i ten film mi się nie podoba

daniel rząsa2004-05-25 19:31
mam szósty palec i jestem mądry

joanna d\'arc2004-05-29 19:06
Pozdrawiam Absolut6na9, bardzo rozbawiło mnie Twoje pytanie czego nie mogę powiedzieć o filmie. Oglądałam ten film. Sama kiedyś otarłam się o taki świat, ludzi którzy krzywdzą bo byli pokrzywdzeni więc długo ten film był we mnie. Odpowiadając na Twoje pytanie: to był przypadek jej związek z Kobietą. Może tylko taki, że ta kobieta ją "przygarneła uczuciowo". Mężczyźni ją mocno skrzywdzili jak była małą dziewczynką (była wykorzystywana seksualnie w wieku 8 lat), a potem jak była Kobietą. Nie było w jej kręgu dobrych ludzi. Najwięcej złych rzeczy doznała od mężczyzn, to może być związek że do nich by się tak nie zbliżyła więc musiała to być Kobieta. Potem w obronie własnej - przed psychopatą - po raz pierwszy zabiła. Nic się nie stało tzn. nie poniosła konbsekwencji, sytuacja życiowa ją do tego również zmusiła że wyszła znowu na ulicę i... nie potrafiła już być prostytutką, po wypadku z psychopatą bała się więc zabijała swoich klientów. W jej mniemaniu oczyszczała ziemię z krzywdzicieli, którzy nie skrzywdzą już jej ani nikogo innego. Pogubiła się już później, bo nie wszyscy faceci którzy korzystają z prostytutek są psychopatami. Dla mnie to jest straszny dramat ludzkiej istoty, która chce żyć tak jak każdy z nas (są takie akcenty z dzieciństwa w tym filmie) ale nie potrafi się wydostać z otchłani zła. Dla mnie ta Kobieta jest najpierw ofiarą później dopiero morderczynią. Została skrzywdzona, krzywdzono Ją jako dziecko i nauczono Ją żyć krzywdząc innych i to robiła.....smutne to ale naprawdę prawdziwe. Ten "drugi świat" jak go nazywam - żyje obok nas. Kto pomoże takiej kobiecie? Kto jej da pracę? To są pytania dla nas.

rayman2004-06-07 20:29
świetna rola Theron!!! dla niej warto zobaczyć ten film. świetny tytuł-monster kobieta która potrafi zabijać i kochać na uchwyceniu tego wątki warto się zatrzymać człowiek to taka dziwna istota która potrafi popełniać zbrodnie i jednocześnie wykazywać się najczystszymi i najpiękniejszymi uczuciami ta sprzeczność z logicznego punktu widzenia nie powinna istnieć jednak w rzeczywistości funkcjonuje .niech żyje miłość! ten film to historia ofiary która staje się oprawcą musi odpowiedzieć za swoje czyny ale za jej śmierć i za kształt jej życia wszyscy ponosimy odpowiedzialność wszyscy jako społeczeństwo.jeśli istnieją ludzie którzy są krzywdzeni i nikt im nie pomaga to za jego zbrodnie ponosimy przynajmniej częściowo wine.tak uważam. ta kobieta zabijała co ciekawe film charakteryzuje pewna dwoistość jeśli chodzi o motywacje głównej bohaterki z jednej strony zabijała żeby się zemścić na mężczyznach za jej krzywde z drugiej jednak strony widać ewidentnie że robi to po to by zdobyć pieniądze dla swojej młodej kochanki .miłość i nienawiść łaczy się w tym film ie w dziwaczny a jednak możliwy sposób.bo pewnie takie jest właśnie życie pełne sprzeczności i wymykające się jednoznacznej ocenie moralnej. na tym myślę opiera się fenomen tego filmu

aimless2005-01-06 08:06
ŚWIETNY FILM!!! GORĄCO POLECAM!

apotyra2005-04-18 14:26
Film świetny!!! Prostytutka... chciała się zmienić, ale nikt jej nie pomógł, nawet jej dziewczyna (praktycznie zero wsparcia, coś ala pasożyt). Pierwsze morderstwo - zabiła, by jej nie zabito... potem już wymierzała sprawiedliwość złym facetom. Robiła to dla pieniędzy, ale też nie chciała już sie puszczać... Nie była do końca zła - nie zabiła prawiczka, nie chiała zabić ostatniej dobrej ofiary... Smutna historia, ale poruszająca. Polecam

melancholia2006-02-11 03:04
dosłownie od pierwszego zdania do samego końca film przepłakałam. Polecam.

robaczek 212006-10-20 17:03
Ten film jest swietny.Bardzo smutny film ale wiele daje do myslenia.Jak bardzo trudno jest zyc osobie odtraconej przez spoleczenstwo.Jak trudno jest zyc bedac skrzywdzona..Nie majac przed doba przyszlosc...

Black Lady2006-11-18 21:06
Film ciekawy od samego początku (dodatkowo z moja ulubioną aktorką :D ) - polecam :)

Skaterin2007-03-13 18:38
Któż jest tym potworem? Morderczyni, która miloscią gnana i chęcią przypodobania sie zabijała w obronie? Czy moze osoba, która mowila ze ją kocha, a namawiała do zbrodni? Tytuł nie jest jednoznaczy. FIlm nie jest jednoznaczny. Wybitny. a przy okazji - co do autentycznosci - CHarlize miesiacami ogladala nagrania autenttyczne z gł. boh. by moc to zrobić jak ona. I udało jej sie. TO nie gra aktorska. To wybitne odwzorowanie tej postaci.

omega1132007-07-09 00:29
film jest swietny..nie banalny.kapitalna gra aktorska..genialnie pokazana gra emocji u bohaterek. smutna ale głęboka historia. napewno warta wiecej niz trzech gwiazdek

czestochowianka2008-04-22 10:35
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

Absolut6na92010-05-15 22:24
Ostatnio obejrzałam ten film ponownie. Charlize Theron jest świetna, a sama fabuła nie zdenerwowała mnie tak jak za pierwszym razem. Miałam nie oglądać a... Polecam! ;)

salanderlis2010-07-08 15:43
świetne kino, świetna rola. 10/10

andrea16902011-04-01 00:14
Bardzo dobry film , o ... miłości , jej spełnieniu i cenie jaką trzeba za nią płacić , trudno powiedzieć czy warto ?, czy miłość usprawiedliwia wszystko -nie wiem.

JoannaBeerJones2011-10-06 19:02
mega DOBRY:D

LaPielQueHabito2011-12-30 01:59
Bardzo dobra produkcja. Charlieze Theron zagrała niesamowicie.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016