Aimee i Jaguar****

Aimee and Jaguar, Reżyseria: Max Färberböck , w rolach głównych: Maria Schrader Juliane Köhler, Produkcja niemiecka, 126 minut, 1999
W filmie tym mamy do czynienia z historią tak nieprawdopodobną, a jednak prawdziwą. Zarówno losy Lily (Aimee) jak i Felice (Jaguar) są jakby wyciągnięte z jakiejś bajki.

Lily jest żoną nazistowskiego żołnierza i matką 4 synów, przykładną Niemką, oddaną Führerowi i swojej ojczyźnie. Jej romanse z oficerami hitlerowskiej armii są odbierane jako naturalne dla kobiety, która tęskni za seksem i chwilami czułości. Felice natomiast jest córką żydowskich rodziców, i gra nad wyraz ryzykowna grę starając się ratować swoich żydowskich przyjaciół i znajomych jednocześnie biorąc z życia ile się da, również z jego lesbijskich stron. Przypadkiem obie te kobiety spotykają się, Felice jest tak głęboko zafascynowana Lili, ze nie dba o bezpieczeństwo, uwodzi ją i wciąga w krąg swoich przyjaciółek ryzykując życie każdego dnia. Niestety historia nie kończy się dobrze, bo mimo, że Lili i Felice kochają się ponad wszystko i przysięgają sobie wierność, miłość i lojalność to hitlerowskie Niemcy maja swoją ideologię, swoją wojnę i swoją politykę rasową. Felice zostaje odesłana do obozu koncentracyjnego, a Lili, mimo, że czeka latami, dziesiątkami lat nigdy już się nie doczeka powrotu ukochanej.

Aimee and Jaguar jest bardzo ważnym filmem, być może o tyle ważnym dla nas lesbijek, że uzupełnia historie Holocaustu naszą historią, historią męczeństwa homoseksualistów, chociaż można mieć wątpliwości, czy lesbianizm Felice nazistowskich oprawców w ogóle interesował. Polecam gorąco, ten film warto mieć na półce z filmami video. Obok filmu fabularnego zostal nakręcony film dokumentalny, głównie na podstawie wywiadów w Lily Wust.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

sz.2004-03-26 16:28
to jest najpiekniejszy film jaki kiedykolwiek widziałam..

Femme Fatale2004-03-26 16:51
Świetny film ale nie ma do niego napisów polskich :( Moze ma ktoś napisy ???? Bardzo proszę o odpowiedź ???

VPestka2004-03-29 16:07
To film na którym się nie zasypia!

gość z branży2004-04-02 19:00
film niezwykły

tisza2004-06-13 11:36
mnie powaliło na kolana...

Femme Fatale2004-07-13 09:52
Napisy do filmu :) z moimi poprawkami :).. http://napisy.org/szuk?s=amiee+and+jaguar&l=org

aimless2005-01-06 08:24
zdecydowanie jeden z najlepszych filmów jakie widziałam wogóle, dla mnie **************** gwiazdek

mela322005-01-13 12:57
czy ktos ma mi moglby mi jakos przeslac ten film na cd lub dvd? pleaseeee

dinaa2005-01-14 21:54
niesamowity film trzymjący w napięciu do ostatniej chwili, jede z najlepszych filmow jakie widzialam...

kario2005-01-15 02:36
szukam go juz jakis czas i...:( prosze o pomoc

dyke2005-01-16 11:34
ja zwariowałam na jego punkcie po obejrzeniu tego filmu i poszukuję go by kupić ale okazuje się że został wycofany przez dystybutora SPI International i nie mogę go dostać w żadnym sklepie internetowym.Czy nie wiecie może czy można go gdzieś kupić?

mala182005-01-16 13:10
czy jest ksiazka w jezyku polskim Aimme i Jaguar?prosze o odpowiedz!!!

dyke2005-01-17 00:24
zajmuje trochę czasu to ściąganie filmów ale warto:) pozdrawiam i miłego oglądania

Raczek2005-01-19 17:38
Z tego, co wiem, nie ma jeszcze niestety tej książki w języku polskim. Wielka szkoda. A film jest naprawdę super!

fella2005-03-21 10:39
tego filmu nie da się zapomnieć, zrobił na mnie wrażenie, już nie mogę się doczekać kiedy przeczytam książkę na podstawie której został nakręcony

antygona2005-03-21 16:13
mam ten film na CD, z polskimi napisami. Jeśli ktoś chce, to zostawiam kontakt @.

apotyra2005-04-19 11:52
Film mnie rozczarował, może dlatego, że tak bardzo był reklamowany. Nie podobał mi sie podkład muzyczny i nie przepadam za kinem niemieckim, ale wytrwałam do końca.

amme2005-05-23 13:48
bardzo często go oglądam i za każdym razem płaczę ze wzruszenia choć to nimiecki film. Mogły razem wyjechać i doczekać starości.

ToSeeYa2005-06-04 15:58
cudowny !!!

Bawarka2005-06-29 00:46
Soundtrack do filmu udałoby się pewnie sprowadzić za blisko 99zł kontaktując się z fan.pl

vero2005-06-30 16:46
Film jest piękny, przeraźliwie, smutno piękny. Naturalistyczne opisy okropności wojny, których się naczytałam w liceum wywoływały we mnie raczej obrzydzenie, a nie współczucie, a "Aimee i Jaguar" opisuje wojnę przez pryzmat miłości - subtelnie, z wyczuciem - i trafia prosto w rozbrojone serce widza:) Jak wiersze wojenne Pawlikowskiej (notabene polecam, są niesamowite:). Amme - no właśnie - mogły być razem, mogły być szczęśliwe.

zolw002005-09-20 19:14
Do Ja : niezwykle jest mi bliska sytuacja, o ktorej napisałaś- to okropna męczarnia bagatelizować coś, udawać że nic nie znaczy podczas gdy jest to takie ważne. W takiej sytuacji można się przekonać o swoich zdolnościach aktorskich ;) Film zrobił na mnie tak ogromne wrażenie , że przez kilka dni po jego obejrzeniu nie potrafiłam się pogodzić z losem bohaterek i ukladałam własne zakończenie wyobrażając sobie jakie są szczęśliwe...

Ja2005-10-24 09:25
Do zolw00! Może masz inny adres, pod który mogłabym skreślić kilka słów odpowiedzi na Twój komentarz, bo na podany nic nie dochodzi?

zolw002005-11-05 22:51
Do Ja : myślę , że teraz już dojdzie, miałam przepełnioną skrzynkę;) pozdrawiam

_daa2005-12-15 23:13
naturalnie film mi sie baaardzo podobal, natomiast ubolewam nad tym ze nie posiadam niestety do niego polskich napisow///.gdyby ktos byl w ich posiadaniu to bylbym baaardzo wdzieczny za przeslanie ich na mojego mejla >>> daa_marekbiernat@poczta.onet.pl

nierealna2006-01-18 13:32
piekny, mało powiedziany...cudowny....i taki żywy...ciagle żywy...

melancholia19862006-04-26 01:09
A ja mam prośbę..uwilelbiam ten film ale nie posiadam go na własność i mogę tylko liczyc na kolejne powtarzanie go przez telewizję..A może ktoś go ma?Jesli tak prosze o kontakt..

kamila2006-08-27 01:05
a ja bede go miec:) spodobal mi sie opis i wydaje mi sie ze jest warty wszysttkiego:) za chwile bede go sciagac:P

Klaudyna2006-09-03 22:05
Aimee i Jagur to jeden z pierwszych filmów "branżowych" jaki widziałam jeszcze na HBO.Właśnie wróciłam z pracy i oglądałam go w łóżku...byłam nim bardzo poruszona. Bardzo przemówił do mnie!! Zaliczam go do czołówki..no i przecież był nagrodzony w Berlinie jak i również aktorki...

Agata2006-10-19 19:13
Film przepiękny. Tak niezwykle poruszający swym dramatyzmem i tą urzekającą afirmacją miłości dwóch wrażliwych kobiecych istot.Wspaniała gra aktorek.Urocza Maria Schrader w roli tajemniczej, dzikiej i nieokiełznanej Felice, silnej i bezbronnej jednocześnie i Julianne Kohler eksplodująca na ekranie potężną lawiną najczulszych uczuć, wyrażających się w gestach, spojrzeniach czy wreszcie słowach. Ma w sobie tyle matczynej czułości dla ukochanej i zarazem niewyobrażalnej wręcz determinacji do walki o nią. Czy film tak piękny, bo historię napisało życie, czy dlatego że tragizm wkracza w najszczęśliwszym momencie i rozdziela je na zawsze, czy może dlatego, iż oglądając go można być dumnym z tego, że Bóg nauczył nas kochać kobiety!???

lolo2006-12-08 15:27
Ma może ktoś teen cudowny film? prosze o kopie bo nie moge go nigdzie dostać

anouk2006-12-10 17:03
za..bisty, a raczej to zle okreslenie, taki moze byc np l word ale aimme and jaguar ... cudowny:) moge udostepnic komus z wro, dalej mi sie nie chce wysylac;)

slawek2006-12-14 14:08
dziś będzie leciał ten film na kanale ALE KINO! o godz. 15:20. ale pewnie bedzie wiecej powtorek, wiec zapraszam do ogladania i pisania komentsów:)

atacama2006-12-26 23:34
Film ciekawy. Polecam, warto obejrzeć.

somebody2006-12-31 17:41
Taki sobie. Aktorka grajaca Felice dobrze sie wywiazala z zadania. Ale poza tym, podobal mi sie w nim tylko owczarek niemiecki i Gunter.

haidi162007-01-27 22:57
czy ktoś może odsprzedać mi ten film, ja go widziałam, ale nie mogę go zdobyć, a jest cudowny, Kochane Kobiety, pomóżcie,

kamila2007-02-26 21:33
jak mogę zdobyć ten film, czy ktos mi moze pomoc ???

amacord2007-03-15 18:58
hej mam ten film. piszcie na maila. pozdrawiam. ps. wie ktos co z ksiazka - przetlumaczona na polski?

81karolina2007-04-03 21:39
podpisuję się pod sz., podpisuję się pod Yolką..

karolina2007-04-07 12:04
czy ktoś chciałby wymienić się wrażeniami z filmu na gg? a jest może jakaś łodzianka? :)

Satine2007-07-26 10:00
Swietna muzyka,niezla gra aktorska ale generalnie bez fajerwere,niezbyt mi sie podobal..ale to rzecz gustu,mysle jedna ze to ze byl w jezyku niemieckim bylo jego zaleta nie ma to jak sapanie w lozku Helgi z Gretchen po niemiecku ehheeeeh,pozdro

Arayanne2008-07-26 16:59
Najlepszy film jaki widzia?am w ?yciu. Mój film!

lewartek82009-03-30 10:55
Bardzo chcia?abym zdoby? ten film na p?ycie ale nigdzie nie mog? go naby?. Czy kto? jest w stanie mi pomóc w tej sprawie?Chcia?am zrobic niespodziank? ukochanej osobie.Dzi?kuj? z góry.

kinnekulle2009-03-31 21:25
ska du tittar med mig?

lewartek82009-04-02 08:03
Biensur, ma chere

elfik2009-06-21 22:14
Ja mam tylko jedno pytanie interpretacyjne; nie jestem pewna: dlaczego Lilly tak bardzo zaszkodzi?a Felice odwiedzinami w obozie koncentracyjnym? z góry dzi?ki za odpowied? ;)

natalia_nat12009-11-12 08:29
Witam czy kto? ma mo?e ten film?mo?e kto? go ma? bo ?ci?gam go od miesi?ca i ko?ca nie wida?

natalia_nat12009-11-12 08:32
witam czy kto? mo?e ma ten film

malenam2009-12-23 16:20
Jest z lektorem PL na chomiku: NieslubnaWnuczkaGoebbelsa

fella_842010-05-21 08:16
jeden z lepszych filmów i piszę to bardzo poważnie .. ja go zjadam w całości .. :]:]:]

salanderlis2010-07-08 15:01
film niepowtarzalny

Arayanne  arayanne@interia.pl2010-12-13 12:45
Ja mam ten film na DVD i mogłabym go przegrać znajomemu :) ale: 1. Film był kupowany w Kanadzie, więc trzeba mieć odtwarzacz, który nie blokuje filmów innego regionu 2. Film jest w języku Niemieckim z angielskimi napisami. Poza tym na torrentach jest w miarę porządna kopia

andrea16902011-04-01 00:42
Najlepszy film o miłości kobiet jaki udało mi się zobaczyć. Miłość wybacza wszystko, jest lekiem na wojnę i śmierć. Daje poczucie wolności ,jest wierna, nie boi się niczego, sięga poza granice rozsądku, kraju, przynależności rasowej i kulturowej , potrafi być zawsze i wszędzie. Nawet w czasie wojny i zniszczenia , w trudnych czasach nienawiści -rozkwita, taka jej wielka , przemożna moc. Odtwórczynie głównych ról urzeczywistniły te ideały, tylko śmierć je rozłączyła.

LaPielQueHabito2011-12-30 00:47
Uwielbiam tego typu produkcje. Niezwykła historia romansu Żydówki i żony nazisty. W tle - Berlin rozdarty bombardowaniami, prześladowania, strach i śmierć. 9/10


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016