Brudny szmal / Więź *****

Bound, Reżyseria: bracia Wachowski, w rolach głównych: Jennifer Tilly, Gina Gershon, Joe Pantoliano Produkcja amerykańska, 108 minut, 1996

Bound to kryminał z kategorii "film noir". Bardzo dobrze sfotografowany, trzymający w napięciu i posiadający interesującą historie. A mało brakowało, a wcale nie byłby filmem o "branżowym" zabarwieniu, bo oryginalnie Corky miała być mężczyzną. Na całe szczęście wprowadzenie wątku romansu 2 kobiet nadało filmowi specyficznego smaczku, na czym na pewno wygrał odróżniając się w ten sposób od "Ojca chrzestnego" i jemu pochodnych. W tym kryminale nie ma "dobrych" i "złych" - wszyscy są mniej lub bardziej przestępcami.

Violet, żyjąca w związku z mafiosem Cezarem spotyka właśnie wypuszczoną z więzienia lesbijkę Corky. Corky przemieszkuje w sąsiednim mieszkaniu remontując je i słysząc na dobrą sprawę wszystko, co się dzieje po drugiej stronie cienkiej ściany. Już od pierwszego spotkania Corky i Violet w windzie, czujemy, że między kobietami zawiązała się nić kontaktu i nie dziwi nas wcale gdy udając naiwną i bezradną kobietkę Violet puka do drzwi Corky, by uzyskać pomoc. Mogłoby to wyglądać na klasyczne uwiedzenie, ale okazuje się, że Violet to lesbijka, która ułożyła sobie wygodne życie udając hetero. Jest ona jednak już zmęczona byciem żoną mafiosa, wysłuchiwaniem jęków torturowanych, mizdrzeniem się do "ojców chrzestnych" i usługiwaniem prymitywnym gangsterom. Los przychodzi jej z pomocą szczęśliwym zbiegiem okoliczności i obie kobiety układają plan, dzięki któremu ukradną Cezarowi i mafii dużą sumę pieniędzy. Po paru wpadkach, które dodają historii dreszczyku udaje im się zarówno w mistrzowski sposób zamanipulować zdesperowanym Cezarem, a także ukryć morderstwo i kradzież. W nieświadomy sposób dokonują także czystki w środowisku mafii. To co zaskakuje to fakt, że mamy do czynienia z lesbijkami przestępcami, które nie tylko nie ponoszą kary, ale i dobrze na swoich niecnych czynach wychodzą. Dla miłośniczek kryminałów i historii mafijnych Bound to rarytas, a spragnionym lesbijskiej erotyki podpowiem, ze film dysponuje jedną z najbardziej realnych i ładnych scen erotycznych, która jest o tyle autentyczna, że bracia Wachowscy zatrudnili jako konsultanta Susie Bright, która w środowiskach amerykańskich lesbijek ma pozycję guru w tych sprawach i jest autorką wielu książek i poradników, a także odpowiada na listy w wielu pismach lesbijskich.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Femme Fatale2004-03-25 08:33
Bound to bardzo dobry film; akcja w nim rozgrywa się już na początku pierwsze 30 min jest najbardziej udane i interesujące :)... potem film staję się trochę nudniejszy przez ciągłe ingerencje mafii... Cieszy mnie jednak zakończenie, wreszcie nie jest to dramat i dziewczyny górą :) Polecam ten film :)

kasia2004-03-27 22:51
swietny film trzymajacy w napieciu,i choc troche brutalny to prawdziwy,swietna Gina.i podniecajace sceny milosne..w sumie daje piatke z plusem

LeeLee*2004-06-05 20:34
Świetny film,mogłabym go oglądać na okrągło:)Gina..jest niesamowita..muzyczka w tle magiczna..10pkt:)

slodka2004-10-18 17:19
ten film jest najlepszym filmem jaki do tej pory oglądalam mogę go oglądać na okorąglo:)

Hi_Safo2004-12-27 01:52
Są pewne elementy, gdzie zachować należy antyczną regułę mimesis. Tu tego brak. Jest trochę "nieżyciowo", nieodpowiednio, momentami niesmacznie. Scenariusz dla średnio zaawansowanych. Ale aktorka ładna, a film jednak oglądnęłam.

aimless2005-01-06 08:20
Ciekawy od poczatku do końca-trzyma w napięciu :) super film, obejrzałąbym go z chęcią jeszcze raz...

fella2005-03-28 21:16
fajny film, scena na kanapie zajmująca, ale niektóre teksty....bez komentarza

apotyra2005-04-17 14:14
Film nijaki. Gdyby nie wątek branżowy z takimi świetnymi kobietami, pewnie bym go nawet nie obejrzała. Gina podbiła oglądalność. Dzięki niej obejrzałąm nawet Showgirls:)

Yolka2005-12-10 20:29
Cóż.Prawda jest taka,że gdyby nie wątek lesbijski "Bound" byłby tylko średniej klasy filmem sensacyjnym,ale jako że jest o dwóch całkiem miłych paniach,które mają się ku sobie-w moich oczach ocena wzrasta.Przyczyna prosta:w kinach mnóstwo szajsu o heteroseksualnej miłości,więc jeżeli pojawia się kolejny szajs z tą różnicą,że jest to film branżowy-ja w to wchodzę.Polecam jako ciekawę rozrywkę na luźny wieczór.

Batucada2006-03-25 00:10
Przecietny scenariusz? A gdzie ja znajde film, co mnie zatrzyma przez 90minut w fotelu? Dobra fabula, jest tez element zaskoczenia. Tilly i Gershon to swietnie dobrana para aktorek. Scena lozkowa-jedna z najlepszych jakie widzialam(a troche widzialam:)Piekny orgazm Giny G:) oraz swietne krazenie kamery wokol lozka z perspektywy podlogi. Rewelacyjny kadr! W ogole zdjecia to w tym filmie spory atut. Scena rozmowy przez telefon i jedoczesne dotkniecie sciany reka przez obie aktorki-przeszywajace. Bardzo trafiony pomysl na pokazanie bliskosci..

Ireth2006-06-05 20:09
Fatalny jest... Mialka fabula, idiotka glowna bohaterka... Dobrze, ze sie rozkreca z czasem. Ale ogolnie, zadna rewelacja.

anouk2006-08-20 22:22
a mi wlasnie scena lozkowa wyjatkwo jakos nie przypadla do gustu:/ denewujacy glos glownej bohaterki (nie Giny:))

willy2006-09-14 14:32
jeden z najlepszych filmów jakie widziałam świetna akcja doskonała obsada- szczególnie role kobiece jest na co popatrzeć polecam szczególnie zagubionym dziewczyną!

g_ia2006-11-18 23:19
tragedia a nie film

omega1132007-07-09 00:01
film ujdzie ..z taka ,,parą,,jest poprostu dobry. dodajmy jedna z moich ulubionych scen...z wyginajacym sie slicznie ladnie wyrzezbionym obtatuowanym brzuchemGiny ahh ;oP mam zamiar obczaic jeszcze nieraz ..musze go tylko zdobyc...

gajpax2007-07-13 15:54
Moze troszke smetne dialogii ale nie o to tutaj chodzi.To jest bardzo dobry film pod wzgledem zdjec super praca operatorow.Sam pomysl na fabule niczego sobie.Swietna gra aktorek(slaba facetow).Ogolnie to dobry film.Dosc pobudzajacy i wskrzeszajacy wyobraznie.Moge go ogladac na okraglo mimo pewnych niedociagniec.Polecam.

ironiq2007-11-22 17:34
ma ktoś może ten film? kurcze posiałam gdzieś płytkę...

fella_842010-05-21 08:14
co do tego filmu mam mieszane uczucia ..

salanderlis2010-07-08 15:07
to jest film legenda!

Arayanne2010-12-13 13:00
Niezły film. 8/10 w mojej skali.

Karolka872011-01-19 19:03
Boże, dziękuję Ci za tę stronę ;))! Film bardzo dobry... scena łóżkowa fenomenalna!!!


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016