Historia Brandona Teena

Brandon Teena Story, Reżyseria: Susan Muska, Greta Olafsdottir Produkcja amerykańska, 85 minut
Brandon Teena, a raczej Teena Brandon miała pecha żyć w nietolerancyjnej Nebrasce, gdzie transseksualizm absolutnie nie był tolerowany. Zapłaciła za to życiem i na podstawie tej historii powstał film Nie czas na łzy.

Uważam, że w kategorii przekazania historii Brandona Teeny te dwa filmy można potraktować zamiennie, bowiem traktują o tym samym, jeden fabularnie, a drugi dokumentalnie i fabularny nie wnosi nic nowego do dokumentalnego i vice versa. Natomiast polecam ten film jako uzupełnienie fabularnego tym widzom, ktorzy szczególnie sie zainteresują tą dramatyczną historią i jej tragiczną postacią.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

lana2005-01-25 22:48
Ciekawa jestem gdzie mogę zdobyć "Brandon Teena Story"??? Fabularną wersję oglądałam. Dużo nieścisłości. Szczególnie w scenie morderstwa: - pominięto w filmie osobę Philipa DeVine'a, który pamiętnej nocy wraz z Brandonem i Lisą poniósł śmierć z ręki Johna Lotter'a i Tom'a Nissen'a; - Brandon Teena został najpierw dźgnięty nożem w okolicach brzucha przez Toma Nissen'a oraz postrzelony przez Johna Lotter'a (w filmie John Lotter zabija go jednym strzałem). - miejsce zbrodni także nie jest zgodne z oryginalnym (w rzeczywistości ciało Brandona Teena znalezino w sypialni, na przeciekającym łóżku wodnym obok martwej Lisy Lambert; Philip DeVine zginął w salonie, siedząc na kanapie, od rany postrzałowej głowy); - Lana Tisdel twierdzi, iż w chwili morderstwa nie było jej na miejscu zbrodni ani w jej pobliżu. Podobno była z matką w domu. Lotter i Nissen twierdzą, że Lana w tym czasie czekała na nich w samochodzie przed domem w którym zginął Brandon Teena. W filmie Tisdel była naocznym świadkiem morderstwa. To tylko kilka z wielu szczegółów, które nie pasują do rzeczywiestego przebiegu historii. Dlatego chętnie bym obejrzała film dokumentalny. Bardzo byłabym wdzięczna za informacje o źródłach z których mogę dostać film. Pozdrawiam.

traviska2005-03-24 14:29
Filmu "Nie czas na łzy" nie porównuję z żadnym innym. Dla mnie genialny! I mam ogromną ochotę zobaczyć dokument, bo ta historia wciąga, i jestem tym cholernie przejęta. Brandon? Fajny człowiek... Bardzo.

Biały Kruk2006-11-07 02:54
Poprawny opis brzmi: "Brandon Teena, który urodził się jako Teena Brandon*, miał pecha żyć w nietolerancyjnej Nebrasce, gdzie transseksualizm absolutnie nie był tolerowany. Zapłacił za to życiem i na podstawie tej historii powstał film Nie czas na łzy". Pisząc o transseksualiście, wypada bowiem używać tego rodzaju gramatycznego, który zgodny jest z jego poczuciem płci. Czyli: on, nie ona. Dziękuję za uwagę :) (* "Teena Brandon, a raczej Brandon Teena, miał" - brzmi głupio, stąd zmiana).

majeenzzz2009-11-25 19:34
podajcie link do strony gdzie mozna kupic

FIFKA2009-11-25 20:36
gdzie mozna kupic ten dokument??????????????????????????????????????????????????????????????


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016