Historia Brandona Teena

Brandon Teena Story, Reżyseria: Susan Muska, Greta Olafsdottir Produkcja amerykańska, 85 minut
Brandon Teena, a raczej Teena Brandon miała pecha żyć w nietolerancyjnej Nebrasce, gdzie transseksualizm absolutnie nie był tolerowany. Zapłaciła za to życiem i na podstawie tej historii powstał film Nie czas na łzy.

Uważam, że w kategorii przekazania historii Brandona Teeny te dwa filmy można potraktować zamiennie, bowiem traktują o tym samym, jeden fabularnie, a drugi dokumentalnie i fabularny nie wnosi nic nowego do dokumentalnego i vice versa. Natomiast polecam ten film jako uzupełnienie fabularnego tym widzom, ktorzy szczególnie sie zainteresują tą dramatyczną historią i jej tragiczną postacią.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

lana2005-01-25 22:48
Ciekawa jestem gdzie mogę zdobyć "Brandon Teena Story"??? Fabularną wersję oglądałam. Dużo nieścisłości. Szczególnie w scenie morderstwa: - pominięto w filmie osobę Philipa DeVine'a, który pamiętnej nocy wraz z Brandonem i Lisą poniósł śmierć z ręki Johna Lotter'a i Tom'a Nissen'a; - Brandon Teena został najpierw dźgnięty nożem w okolicach brzucha przez Toma Nissen'a oraz postrzelony przez Johna Lotter'a (w filmie John Lotter zabija go jednym strzałem). - miejsce zbrodni także nie jest zgodne z oryginalnym (w rzeczywistości ciało Brandona Teena znalezino w sypialni, na przeciekającym łóżku wodnym obok martwej Lisy Lambert; Philip DeVine zginął w salonie, siedząc na kanapie, od rany postrzałowej głowy); - Lana Tisdel twierdzi, iż w chwili morderstwa nie było jej na miejscu zbrodni ani w jej pobliżu. Podobno była z matką w domu. Lotter i Nissen twierdzą, że Lana w tym czasie czekała na nich w samochodzie przed domem w którym zginął Brandon Teena. W filmie Tisdel była naocznym świadkiem morderstwa. To tylko kilka z wielu szczegółów, które nie pasują do rzeczywiestego przebiegu historii. Dlatego chętnie bym obejrzała film dokumentalny. Bardzo byłabym wdzięczna za informacje o źródłach z których mogę dostać film. Pozdrawiam.

traviska2005-03-24 14:29
Filmu "Nie czas na łzy" nie porównuję z żadnym innym. Dla mnie genialny! I mam ogromną ochotę zobaczyć dokument, bo ta historia wciąga, i jestem tym cholernie przejęta. Brandon? Fajny człowiek... Bardzo.

Biały Kruk2006-11-07 02:54
Poprawny opis brzmi: "Brandon Teena, który urodził się jako Teena Brandon*, miał pecha żyć w nietolerancyjnej Nebrasce, gdzie transseksualizm absolutnie nie był tolerowany. Zapłacił za to życiem i na podstawie tej historii powstał film Nie czas na łzy". Pisząc o transseksualiście, wypada bowiem używać tego rodzaju gramatycznego, który zgodny jest z jego poczuciem płci. Czyli: on, nie ona. Dziękuję za uwagę :) (* "Teena Brandon, a raczej Brandon Teena, miał" - brzmi głupio, stąd zmiana).

majeenzzz2009-11-25 19:34
podajcie link do strony gdzie mozna kupic

FIFKA2009-11-25 20:36
gdzie mozna kupic ten dokument??????????????????????????????????????????????????????????????


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016