Inne spojrzenie ****

Egymasra nezve, Reżyseria: Karoly Makk W rolach głównych: Jadwiga Jankowska-Cieslak, Grazyna Szapolowska, Josef Kroner, Gabor Reviczky Produkcja węgierska, 102 minuty, 1982
Dla wielu polskich lesbijek Inne spojrzenie był pierwszym filmem z elementami lesbijskimi jaki widziały. Dla nas jest to legendarny film, dla wielu miłośniczek filmów "branżowych" na świecie film szczególny, bo wyprodukowany w kraju socjalistycznym w latach, kiedy film "branżowy" dopiero stawiał pewniejsze kroki w krajach demokratycznych i jeszcze nie śmiał pokazywać lesbijskiej intymności. I na pewno nie przesadzę jeśli powiem, że jest to film na wiele sposobów pionierski. Wystarczy dodać, że Cieślak i Szapołowska nie grają w nim przypadkiem - żadna węgierska aktorka nie śmiała zaangażować się do filmu Makka.

Eva i Livia spotykają się w redakcji gazety, rewolucja 1956 jeszcze nie przebrzmiała, za to czuje się wyraźne zaciśniecie komunistycznego pasa. Eva, niepokorna krytyk ustroju i stosunków społecznych w socjalistycznych Węgrzech, jest lesbijką, jej koleżanka zza biurka, Livia, żoną oficera. To jednak heteroseksualną Livię coś ciągnie w stronę Evy, która z kolei kocha się w Livii w tajemnicy. To uczucie wydaje się Livii niebezpieczne ucieka więc i powraca, odpycha Evę od siebie i przyciąga. Gdy w końcu romans nabiera rumieńców i jest szansa na wspólną przyszłość, mąż Livii nie jest w stanie opanować zazdrości i zawodu i służbowym pistoletem rani niewierną żonę. Reakcja leżącej w szpitalnym łóżku Livii jest bolesna dla Evy - Livia odtrąca ją i rezygnuje ze tego tak tragicznego dla niej związku. Eva postanawia przedostać się przez granicę, a gdy zatrzymuje ją patrol graniczny wybiera tę samą opcję, co znane nam z innego filmu uciekinierki - Thelma i Louise - woli umrzeć niż być aresztowana.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

FILA2004-05-30 21:22
FILM WYWARŁ NA MNIE OGROMNE WRAŻENIE...OGLĄDAŁAM GO KILKANASCIE(!?) LAT TEMU, ALE PAMIĘTAM KAŻDY SZCZEGÓŁ DO DZIŚ. BARDZO CIĘŻKI-PONURY FILM-LECZ TAKIE BYŁO ŻYCIE... DLA MNIEJSZOŚCI SEX-SZCZEGÓLNIE. MIAŁAM NAGRANY TEN FILM NA VIDEO - I STRACIŁAM GO...BARDZO BYM CHCIAŁA ZOBACZYĆ GO PONOWNIE, LECZ W ZADNEJ WYPOŻYCZALNI NIE MA...:-(

Bogucha2004-06-09 18:45
Oglądałam ten film na któryś "konfrontacjach" filmowych w latach osiemdziesiątych,byłam wtedy na studiach,wywarł na mnie ogromne wrażenie głównie ze względu na tematykę.Byłam wtedy na początku drogi.Bardzo po prostu pokazane uczucie,bardzo jednocześnie poetycko.Wątek polityczny w ogóle mnie nie interesował,choć to były lata burzliwe,ale póżniej odkryłam świetną! muzykę.Ten jazz jest tam jedyny.Mam ten film do dziś na kasecie.Oglądam.

Wesoła2005-02-16 17:15
Film ten można zobaczyć dzisiaj tj.16.02.2005, w kinie Helios o godz. 20:00, w ramach festiwalu Introspekcja. Idę i jestem bardzo ciekawa odbioru:)

dkf2005-03-21 13:56
19 kwietnia 2005 film poleci w nowym DKF Kurort (kino Polonia) w Sopocie. Zapoczątkuje cykl "Inne Spojrzenie", w którym będą prezentowane filmy poruszające głównie tematy homoseksualizmu. Szczegóły www.dkf.sopot.pl

monik2005-07-13 14:27
Czy ktos mógłby odstąpic mi kopie filmu "Inne sporzenie", oczywiście zapłacę

day272005-12-21 15:07
jeśli macie go na CD, niekoniecznie na DVD będę bardzo wdzięczna za przekopiowanie mi go - proszę o kontakt mailowy

pi-em2006-01-29 13:37
film przy odrobinie szczescia i wytrwalosci mozna sciagnac z emula. jedynym problemem sa napisy - nie moge ich nigdzie znalezc w sieci, a wegierski nie jest moja mocna strona ;) jesli ktos dysponuje napisami, polskimi czy tez angielskimi - bardzo prosze o wpis tutaj.

Bunia2006-01-29 19:39
Dziewczyny, jest problem! bo film jest... ale...NIE MA NAPISÓW!!! Gdyby któraś była taka dobra, może jakoś by pomogła? :(

pi-em2006-01-29 23:12
ha! no wlasnie! moze ktos zna wegierski?! :)))

All2006-02-01 23:07
No właśnie... ewentualnie z węgierskiego na angielski... to i tak dużo.;)Piszę, bo ewentualnie mogłabym to zrobić przy pomocy mojego Ukochanego Węgra( czytać: On to zrobi ..:) ) ale poki co nie chcę mu tym zawracać głowy. Niemożliwe, ze nie da się po polsku... Prawda? ...Prawda??!

a@k2006-02-18 22:49
ale macie problem,wpisuje tytul sciagam i ogladam:P

a@k2006-02-18 22:50
dziewczyny wchodzicie na napisy.biz i juz sa:)a jak nie to sciagacie z np.miska(bearShare).Pozdrawiamy

tunia2006-02-26 12:30
Mam angielskie napisy.nie pamietam ,gdzie znalazlem.moge przeslac.

pi-em2006-03-18 21:43
rzeczywiscie sa na napisy.biz! (szukajcie pod oryinalnym wegierskim tytulem - egymasra nezve) super! dzieki wielkie!

Bunia2006-03-23 22:50
A jak z napisami Polskimi? :>

liliana2112006-06-11 15:54
witam..poszukuje polskich napisow..prosilabym o przeslanie na maila..z gory dziekuje i pozdrawiam:)

Mała2006-07-26 14:20
Mógłby ktoś odegrać i sprzedać mi kopię! Uwielbiam ten film

all_812007-11-18 23:26
A dziś Szapałowska mówiła o tym filmie u Wojewódzkiego. I ciepło go wspominała. W przeciwieństwie do "wielkiego Szu", którego się wstydzi.

anka032007-11-23 17:25
Nie wiecie może skąd ten film ściągnąć z napisami...?Chętnie byl oglądneła...

:)2007-12-03 21:34
film mozna sciagnac spokojnie przez eMule. widzialam go niedawno i uwazam, ze jest cudowny !!! wiekszosc 'branozwych' filmow, ktore widzialam, jest plytkich... takei lukrowane romansidla albo tanie melodramaty, a ten naprawde poruszajacy i prawdziwy !!!!

jovita2007-12-08 18:45
Dla szukających napisów http://www.opensubtitles.com/pl/subtitles/3160517/fire-pl Takie filmy to lektura obowiązkowa...

jovita2007-12-08 18:47
sorki, napisy są tu http://www.opensubtitles.com/pl/subtitles/3160515/egymasra-nezve-pl

czestochowianka2008-04-22 10:34
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

Natasza2009-02-02 17:06
Witam z ch?ci? obejrza?abym ten film ale nie mog? go zale??... jak macie jakie? pomys?y gdzie mo?na znale?? prosz? o kontakt. Szuka?am na allegro, torrentach... bez rezultatu niestety.

ola862009-04-11 20:11
... chyba ka?da z nas napisa?a kiedy? list, który wystarczy?by ?eby o?ywi? kamiennego lwa przed oper?... ...ale nie raczy?a odpowiedzie?... ;(

andrea16902011-04-01 00:53
Kultowy film polski, mimo ,że węgierski. Historia miłości dwóch kobiet osadzona w realiach węgierskiej rewolucji. Co tam rewolucja! , to miłość jak zawsze jest najważniejsza, jej pierwsze porywy, pocałunki i nieśmiałości. A jeśli w roli głównej można obejrzeć Grażynę Szapołowską to w zasadzie niczego więcej nam nie potrzeba...... oprócz błękitnego nieba - i ono także jest ... w oczach .........................

k1k2  k1k2@onet.eu2011-04-01 18:06
Pierwszy wpis FILA 2004- WOW Ile to czasu minęło, ile kobiet się przewinęło. inne spojrzenie już mam, a wrażenia... hehe Szapołowską nadal lubię bezwarunkowo.

LaPielQueHabito2011-12-30 16:23
Bardzo dobry i odważny. Szapołowska była świetna.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016