Inne spojrzenie ****

Egymasra nezve, Reżyseria: Karoly Makk W rolach głównych: Jadwiga Jankowska-Cieslak, Grazyna Szapolowska, Josef Kroner, Gabor Reviczky Produkcja węgierska, 102 minuty, 1982
Dla wielu polskich lesbijek Inne spojrzenie był pierwszym filmem z elementami lesbijskimi jaki widziały. Dla nas jest to legendarny film, dla wielu miłośniczek filmów "branżowych" na świecie film szczególny, bo wyprodukowany w kraju socjalistycznym w latach, kiedy film "branżowy" dopiero stawiał pewniejsze kroki w krajach demokratycznych i jeszcze nie śmiał pokazywać lesbijskiej intymności. I na pewno nie przesadzę jeśli powiem, że jest to film na wiele sposobów pionierski. Wystarczy dodać, że Cieślak i Szapołowska nie grają w nim przypadkiem - żadna węgierska aktorka nie śmiała zaangażować się do filmu Makka.

Eva i Livia spotykają się w redakcji gazety, rewolucja 1956 jeszcze nie przebrzmiała, za to czuje się wyraźne zaciśniecie komunistycznego pasa. Eva, niepokorna krytyk ustroju i stosunków społecznych w socjalistycznych Węgrzech, jest lesbijką, jej koleżanka zza biurka, Livia, żoną oficera. To jednak heteroseksualną Livię coś ciągnie w stronę Evy, która z kolei kocha się w Livii w tajemnicy. To uczucie wydaje się Livii niebezpieczne ucieka więc i powraca, odpycha Evę od siebie i przyciąga. Gdy w końcu romans nabiera rumieńców i jest szansa na wspólną przyszłość, mąż Livii nie jest w stanie opanować zazdrości i zawodu i służbowym pistoletem rani niewierną żonę. Reakcja leżącej w szpitalnym łóżku Livii jest bolesna dla Evy - Livia odtrąca ją i rezygnuje ze tego tak tragicznego dla niej związku. Eva postanawia przedostać się przez granicę, a gdy zatrzymuje ją patrol graniczny wybiera tę samą opcję, co znane nam z innego filmu uciekinierki - Thelma i Louise - woli umrzeć niż być aresztowana.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

FILA2004-05-30 21:22
FILM WYWARŁ NA MNIE OGROMNE WRAŻENIE...OGLĄDAŁAM GO KILKANASCIE(!?) LAT TEMU, ALE PAMIĘTAM KAŻDY SZCZEGÓŁ DO DZIŚ. BARDZO CIĘŻKI-PONURY FILM-LECZ TAKIE BYŁO ŻYCIE... DLA MNIEJSZOŚCI SEX-SZCZEGÓLNIE. MIAŁAM NAGRANY TEN FILM NA VIDEO - I STRACIŁAM GO...BARDZO BYM CHCIAŁA ZOBACZYĆ GO PONOWNIE, LECZ W ZADNEJ WYPOŻYCZALNI NIE MA...:-(

Bogucha2004-06-09 18:45
Oglądałam ten film na któryś "konfrontacjach" filmowych w latach osiemdziesiątych,byłam wtedy na studiach,wywarł na mnie ogromne wrażenie głównie ze względu na tematykę.Byłam wtedy na początku drogi.Bardzo po prostu pokazane uczucie,bardzo jednocześnie poetycko.Wątek polityczny w ogóle mnie nie interesował,choć to były lata burzliwe,ale póżniej odkryłam świetną! muzykę.Ten jazz jest tam jedyny.Mam ten film do dziś na kasecie.Oglądam.

Wesoła2005-02-16 17:15
Film ten można zobaczyć dzisiaj tj.16.02.2005, w kinie Helios o godz. 20:00, w ramach festiwalu Introspekcja. Idę i jestem bardzo ciekawa odbioru:)

dkf2005-03-21 13:56
19 kwietnia 2005 film poleci w nowym DKF Kurort (kino Polonia) w Sopocie. Zapoczątkuje cykl "Inne Spojrzenie", w którym będą prezentowane filmy poruszające głównie tematy homoseksualizmu. Szczegóły www.dkf.sopot.pl

monik2005-07-13 14:27
Czy ktos mógłby odstąpic mi kopie filmu "Inne sporzenie", oczywiście zapłacę

day272005-12-21 15:07
jeśli macie go na CD, niekoniecznie na DVD będę bardzo wdzięczna za przekopiowanie mi go - proszę o kontakt mailowy

pi-em2006-01-29 13:37
film przy odrobinie szczescia i wytrwalosci mozna sciagnac z emula. jedynym problemem sa napisy - nie moge ich nigdzie znalezc w sieci, a wegierski nie jest moja mocna strona ;) jesli ktos dysponuje napisami, polskimi czy tez angielskimi - bardzo prosze o wpis tutaj.

Bunia2006-01-29 19:39
Dziewczyny, jest problem! bo film jest... ale...NIE MA NAPISÓW!!! Gdyby któraś była taka dobra, może jakoś by pomogła? :(

pi-em2006-01-29 23:12
ha! no wlasnie! moze ktos zna wegierski?! :)))

All2006-02-01 23:07
No właśnie... ewentualnie z węgierskiego na angielski... to i tak dużo.;)Piszę, bo ewentualnie mogłabym to zrobić przy pomocy mojego Ukochanego Węgra( czytać: On to zrobi ..:) ) ale poki co nie chcę mu tym zawracać głowy. Niemożliwe, ze nie da się po polsku... Prawda? ...Prawda??!

a@k2006-02-18 22:49
ale macie problem,wpisuje tytul sciagam i ogladam:P

a@k2006-02-18 22:50
dziewczyny wchodzicie na napisy.biz i juz sa:)a jak nie to sciagacie z np.miska(bearShare).Pozdrawiamy

tunia2006-02-26 12:30
Mam angielskie napisy.nie pamietam ,gdzie znalazlem.moge przeslac.

pi-em2006-03-18 21:43
rzeczywiscie sa na napisy.biz! (szukajcie pod oryinalnym wegierskim tytulem - egymasra nezve) super! dzieki wielkie!

Bunia2006-03-23 22:50
A jak z napisami Polskimi? :>

liliana2112006-06-11 15:54
witam..poszukuje polskich napisow..prosilabym o przeslanie na maila..z gory dziekuje i pozdrawiam:)

Mała2006-07-26 14:20
Mógłby ktoś odegrać i sprzedać mi kopię! Uwielbiam ten film

all_812007-11-18 23:26
A dziś Szapałowska mówiła o tym filmie u Wojewódzkiego. I ciepło go wspominała. W przeciwieństwie do "wielkiego Szu", którego się wstydzi.

anka032007-11-23 17:25
Nie wiecie może skąd ten film ściągnąć z napisami...?Chętnie byl oglądneła...

:)2007-12-03 21:34
film mozna sciagnac spokojnie przez eMule. widzialam go niedawno i uwazam, ze jest cudowny !!! wiekszosc 'branozwych' filmow, ktore widzialam, jest plytkich... takei lukrowane romansidla albo tanie melodramaty, a ten naprawde poruszajacy i prawdziwy !!!!

jovita2007-12-08 18:45
Dla szukających napisów http://www.opensubtitles.com/pl/subtitles/3160517/fire-pl Takie filmy to lektura obowiązkowa...

jovita2007-12-08 18:47
sorki, napisy są tu http://www.opensubtitles.com/pl/subtitles/3160515/egymasra-nezve-pl

czestochowianka2008-04-22 10:34
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

Natasza2009-02-02 17:06
Witam z ch?ci? obejrza?abym ten film ale nie mog? go zale??... jak macie jakie? pomys?y gdzie mo?na znale?? prosz? o kontakt. Szuka?am na allegro, torrentach... bez rezultatu niestety.

ola862009-04-11 20:11
... chyba ka?da z nas napisa?a kiedy? list, który wystarczy?by ?eby o?ywi? kamiennego lwa przed oper?... ...ale nie raczy?a odpowiedzie?... ;(

andrea16902011-04-01 00:53
Kultowy film polski, mimo ,że węgierski. Historia miłości dwóch kobiet osadzona w realiach węgierskiej rewolucji. Co tam rewolucja! , to miłość jak zawsze jest najważniejsza, jej pierwsze porywy, pocałunki i nieśmiałości. A jeśli w roli głównej można obejrzeć Grażynę Szapołowską to w zasadzie niczego więcej nam nie potrzeba...... oprócz błękitnego nieba - i ono także jest ... w oczach .........................

k1k2  k1k2@onet.eu2011-04-01 18:06
Pierwszy wpis FILA 2004- WOW Ile to czasu minęło, ile kobiet się przewinęło. inne spojrzenie już mam, a wrażenia... hehe Szapołowską nadal lubię bezwarunkowo.

LaPielQueHabito2011-12-30 16:23
Bardzo dobry i odważny. Szapołowska była świetna.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017