Lato Miłości (My Summer of Love)

Podczas letnich wakacji na wsi spotykają się dwie nastolatki. Razem spędzają długie, gorące, angielskie lato. Mimo różnic ulegają wzajemnej fascynacji.
Lato Miłości
Lato Miłości
W kwietniu pojawił się na ekranach polskich kin film pt.: "Lato Miłości" Pawła Pawlikowskiego, reżysera polskiego pochodzenia. Film został określony przez angielskich krytyków jako "najbardziej odurzający i intrygujący romans tego lata". Opowiada historię obsesji w walce o miłość i wiarę w świecie, gdzie wydają się niemożliwe. Podczas letnich wakacji na wsi spotykają się dwie szesnastolatki. Mona (Natalie Press) znudzona życiem w prowincjonalnym Yorkshire marzy, by od niego uciec. Mieszka ze swym bratem Philem (Paddy Considine), który w Bogu i religii odnalazł swoją życiową drogę. Pod kłującą powierzchownością Mona ukrywa dowcip i inteligencję. Tamsin (Emily Blunt), w przeciwieństwie do Mony jest bogata, dobrze wykształcona i rozpieszczona. Poszukuje niezwykłych wrażeń i pragnie zmienić swoje życie.

W subtelny sposób reżyser odsłania relacje między dojrzewającymi nastolatkami. Dziewczęta odkrywają ile mogą się od siebie nauczyć. Z czasem ich przyjaźń zmienia się we wzajemną fascynację. Losy całej trójki splatają się ze sobą i znajomośc nabiera nowych barw w miarę, gdy lato zbliża się ku końcowi.
"Lato Miłości" otrzymał nagrodę BBF (najlepszego filmu brytyjskiego) na festiwalu filmowym w Edynburgu.
Nie przegapcie tego filmu. Może on być dobrą rozrywką w gorące dni. Warto się na niego wybrać równiez po to, by ocenić grę debiutujących aktorek. Zapraszam.
Nico
Data publikacji w portalu: 2005-05-02
My Summer of Love (Wielka Brytania, 2004)
Reż. Paweł Pawlikowski
Wyst. Nathalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine
Czas: 86 min
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

lena2005-05-03 23:12
szczerze...to nic specjalnego...spodziewalam sie czegos lepszego :D

margot2005-05-05 22:54
Pospolita banalna historia, miejscami wręcz kiczowata, nawet rzeczywiscie ładne zdjęcia i subtelna scena erotyczna między bohaterkami nie są w stanie tego przysłonić, widzowie wybuchali śmiechem w wielu momentach i wcale nie jest to komplement dla filmu... wedlug mnie - nie warto

sierus2005-05-06 07:33
Film średni, choć nie mogę powiedzieć abym żałował wydanych pieniędzy na bilet do kina. W trakcie pojawia się kilka ładnych scen ale najmilszym elementem filmu jest muzyka Goldfrapp.

elbi2005-05-06 15:09
Nie idzcie na ten film. Zranil mnie do zywego. To wysmiewanie sie ze zwiazkow homoseksulanych. Ukazanie jak sa kruche, nietrwale i ze opieraja sie tylko na seksie. Nie da sie inaczej tego ujac, zadne recenzje nie oddadza prawy o tym glupim i pustym filmie

elbi2005-05-06 15:11
Jesli chcecie obejrzec naprawde dobry film, polecam Godziny i Cudowna rzecz. Warto, naprawde warto.

margot2005-05-07 14:48
Ten film wcale nie ma na celu pokazania związku homoseksualnego, a jedynie opowiada o letniej przygodzie znudzonej panienki, która uwodzi drugą panienkę, bardzo naiwną i łatwowierną. Taka "Panna Nikt" w gorszym wydaniu... Zabawa, także w miłość dwóch nastolatek. Nie dorabiajmy teorii do czegoś, co niczego nie ma zamiaru ukazywać i udowadniać...

szukacz2005-05-10 20:21
Czy ktos ma moze napisy polskie do my summer of love?Jezeli tak to bardzo prosze o przeslanie ich na mojego maila-z gory dziekuje!

Mona_Visa2005-05-13 01:04
a moim zdaniem to jeden z najlepszych filmow tego roku! a jesli kogos urazil to moze czas zaczac chodzic na "filmy" a nie na "historie ktore troche mnie dotycza". i tak tez rozpatrywac "lato milosci"! to film, a nie wysmiewanie sie ze zwiazkow homoseksualnych. i nie zawsze musi sie liczyc tresc (choc moim skromym zdaniem tresc "lata..." jest w porzadku) ale i to w jaki sposob zrobiono film! brava dla Pawlikowskiego! pozdrawiam

aneta222005-05-16 13:04
liczylam na cos lepszego, ten film rani moje uczucia, pokazuje ze zwiazki opieraja sie tylko na seksie, a te scenyerotyczne sa tak plytkie.i kiczoway poczatek jak we wiekszosci filmow dwie dziewczyny spotykaja sie na wsi na wakacjach- straszne, a ten watek z bratem ktory nawrocony przez Boga pragnie nawrocic siostre-to jakis ukryty podtekst homofoba- grzech , zlo konieczne- to nie jest film dla mnie.

kobieta1232005-05-16 19:29
no coz..rozczarowanie i tyle.Po raz kolejny ktos chce pokazac,ze jestesmy dziwaczni,ze musimy przejawiac dziwaczne zachowania, by sie spotkac.Tu raczej widac manipulacje Brunetki w stosunku do Blondynki,a nie fascynacje. Znudzone zyciem nastolatki...Dlaczego nie mozna blyskotliwie, zabawnie, subtelnie jak pamietne "gdyby sciany mogly mówic".Film nie tyle mnie urazil, co mi sie niepodobal.

slo2005-05-26 09:25
ma ktoś może napisy?? wyślijcie prosze na maila. thx

K.2005-05-29 22:44
Miły film na letnie popołudnie, nieco zabawny, momentami smutny, jednak szybko ulatuje z pamięci. Podobał mi się, ale nie zaliczę go w poczet swoich ulubionych tytułów. dla mnie ten film jest bardzo płytki, jednoznaczny i z niewielką ilością treści a te "płaszczyzny osobowości" to chyba są mocno ukryte.

Kattek2005-05-30 19:59
Ja też nie mogę nigdzie znaleźć napisów do "My summer of love"(Lato miłości). Jeśli ktoś ma to baaaaardzo przosze o przesłanie ich na mojego maila!!!!!

1357962005-06-02 11:58
prosze bardzo o napisy na maila! nigdzie nie moge ich znalezc! z góry dzieki!

Gosi@2005-06-03 20:13
Bardzo prosze wyslijcie mi napisy na meila!!!!!!!!!!!!!!!!! jak komuś kto juz na tej stronce prosił o napisy ktoś wysłął to też bardzo prosze aby mi przesłał please z góry thx :*:*:*

Paful2005-06-05 01:41
je tez prosze o napisy na maila!!!Bardzo bardzo.dziekuje z gory:)

paful2005-06-05 01:42
Mail w sprawie napsiów mial byc taki:)jeszcze raz prosze!

pav2005-06-16 22:11
prosze o napisy na e-maila z gory WIELKIE dzieki :D albo chociaż podajcie link z ktorego mozna je sciagnać POZDRAWIAM

sofiks2005-06-27 14:42
nie bede orginalny..byłbym wdzieczny za napisy badz link do nich..pozdrawiam

menli2005-07-03 11:55
Jak wszyscy wyżej.......... napisy

kicia2005-07-03 21:35
czy ma ktos moze polskie napisy do tego filmu. jesli tak bardzo prosze o linka lub przeslanie mi ich na maila pliiisss z gory wielkie thx

jamie2005-07-04 09:24
dupa z napisow... nie ma nigdzie!

Awoset2005-07-07 20:18
jak ktoś ma napisy do tego filmu bede bardzo wdzięczna....:DDD

luke2005-07-09 22:50
prosze napisy!!!!!!!!!!

ja-wa2005-07-10 14:01
Znowu to samo poprosze o napisy ! dziwne film z 2004 a na pisow nie ma ;/ Teraz jak bede szukal jakiegos filmu to pierw napisy pozniej film... :D

JiMmY2005-07-14 15:34
Ciekawe czy ktos ma juz napisy do tego filmu tak wiel eosob prosi wiec ja sie dolacze

cygas2005-07-17 16:44
Ja takze prosze o napisy:)

Michał2005-07-19 17:38
Jeśli ma ktos napisy do tego filmu bardzo prosze aby przyslal mi je na meila lub link skad moge je sciagnać. WIELKIE DZIEKI

CHUJ2005-07-23 20:39
KURRWAAA NIE MA NAPISÓW I CHUJ

noris-n12005-07-26 00:58
Prosz napisy do my summer is love http://napisy.info/SzukajNapisow.php?to=My+Summer+of+Love&tp=Lato+mi%B3o%B6ci&k=

100krotka2005-07-28 23:56
napisy w zaleznosci od sciagnietego filmu trzeba przesunac o pare sekund : albo http://napisy.info/SzukajNapisow.php?to=My+Summer+of+Love&tp=Lato+mi%B3o%B6ci&k= Albo http://napisy.org/Szukaj/my_summer_of_love/

M.2005-08-13 15:31
ciężki i smutny film, ale warto było go zobaczyć - polecam.

Anael2005-08-22 16:36
Skad moge sciagnac film ?

Czestochowianka2005-08-25 13:41
Anael jesli chesz to mam ten film a także wiele innych skontaktuj się ze mna przez e-mail lub GG.. ;-) POZDRAWIAM!!

Czestochowianka2005-08-25 13:42
FILM SŁABY NIE POLECAM.

AndzelaPoznań2005-08-29 16:43
Przecież film jest cudny!Ma niesamowity klimat.Może inaczej go odbieram bo kocham kobietę.Nie rozumiem negatwnych opinii powyżej.Film nie został w ogóle zrozumiany.Mnie zaskoczyła końcówka nie myślałam że jedna z dziewczyn ma takie problemy z psychiką.No ale to moja opinia powtórzę się dla mnie bardzo osobisty film.Oglądnijcie go w ciszy i spokoju.I jak będzie ciemno w pokoju.Muzyka niesamowita

kk2005-09-03 20:45
jesteście nawiedzone, dziewczęta! jeżeli odbieracie film krztusząc się feministyczną pianą to faktycznie może wam umknąć jego wartośc, no ale tak, subiektywizm...

Walkiria2005-09-30 11:59
W sumie to film jest zupełnie inny niż książka, którą bardzo polecam. A film hmm czy ja wiem moze być bo kiepski nie był ale rozczarował mnei w pewien sposób. Polecam książke.

m2005-10-12 22:28
ciekawe, że wiele z Was pisze, że film je dotknął. to chyba komplement? czy nie tak powinno być? cóż, nie wiem. mnie on bardzo bolał. nie bardzo potrafię o nim mówić, ale nie zgadzam się z opinią, że opowiada o związku opartym wyłącznie na seksie. raczej o uczuciowym szantarzu. a co do wartości samego filmu, to może nie jest skończonym arcydziełem, ale ma genialne, barokowe zdjęcia i świetną muzykę. to tyle.

araia2005-10-16 17:13
zgadzam sie z andzela film ma swoj klimat i aby go zrozumiec doglebnie nalezy go obejrzec minimum 2 razy:)polecam rowniez ksiazke

Lenna2005-10-22 11:17
Trudno mi powiedzieć, bo nie widziałam tego filmu... ale prawdą jest, że bardzo chciałabym go zobaczyć...

Gabi2005-10-23 11:53
Ja czytałam ksiazke... mi osobiście bardzo się podobała... Nie straciłam czasu czytając ją. Ogólnie mam pozytywne zdanie :)

cuayatl2005-11-25 02:39
mam kilka plakatow z tego filmu, wiec jesli ktos jest zainteresowany-> mail;)

piekna2005-12-16 01:46
film jest super, tez bym chciala takie wakacje, jak ktos tu marudzi ze mu sie nie podobalo to juz chyba zapomnial jak to jest miec takie dluuugie, senne wakacje, jak sie mozna zakochac i jak mozna to przezywac, czulam zapach lata jak to ogladalam :) suuuper

Majka2005-12-30 15:14
jakiś czas temu widziałam ten film. Na początku mi się nie spodobał ale pożniej zrozumiałam o co naprawde w nim chodzi. To dobry film ukazuje on nam jak "plytkie" moga być nasze posranowienia(nasza wiara)

kacha2006-01-14 12:53
Słyszaałam ze książka jest lepsza, niestety nie wiem jaki jest jej tytuł:(może wie? proszę podać

RedFoot2006-05-19 20:22
to nie jest film o homoseksualizmie!!!

gucia2006-06-09 14:52
JAK WIEM,ZE TO NUDNE ALE BYLABYM WDZIECZNA O NAPISY:))))

sweet2006-08-06 14:00
haha....trzeba bylo studiować anglistyke to nie potrzebowalibyście napisów :P:P:P

amacord2006-08-24 22:28
film - nic specjalnego....nie jest najgorszy ale spodziewalam sie czegos lepszego.....a jezeli chodzi o przedstawione w nim wykorzystanie - no coz, prawie kazda z nas to przezyla....

atacama2006-12-26 23:29
Film oglądałam. Niezbyt mnie urzekł. Rzeczywiście, nie jest to film o homoseksualiźmie. Raczej z wątkiem lesbijskim, choć ten wątek to taka letnia, wakacyjna przygoda młodych dziewczyn szukających ucieczki od rzeczywistości. Jedna od przytłaczającej nudnej mieściny i problemów rodzinnych, druga z nudy(?). Jedna się angażuje i dzięki swojej naiwności, a druga się bawi. Myślę, że jest to film o dorastaniu i naiwności aniżeli o problemie homoseksualizmu. Ogólnie można obejrzeć. Mam tez książkę, więc jak porównam to zobaczymy.

mara2007-02-08 20:48
Jest bardzo dobry, jeden z najlepszych jakie widziałam. Polecam. Powinien mieć duuuuużo gwiazdek.

Gabinoir2009-04-14 17:36
fim bardzo s?aby, kilka kiepsko rozwini?tych w?tków, historia niezbyt ciekawa, nie wci?ga i pozostawia niesmak... nie polecam

fella_842010-05-21 07:02
film ogólnie dobry .. nie które sceny strasznie wydłużone .. brat fanatyk to już przegięcie .. w małym miasteczku ludziom może nieźle odbić .. trochę zakręcony .. a tak naprawdę to lubię Emily Blunt i dlatego się skusiłam :)

salanderlis2010-07-08 15:57
mnóstwo Pań widzę urażonych filmem. a ja wręcz przeciwnie. film nie przedstawia ataku na homoseksualizm. to historia relacji. warto oglądnąć, skoro budzi tyle emocji.

ellalynette2011-08-09 21:15
Lato miłości to dość sarkastyczny tytuł dla tego filmu. Nie ma w tej historii miłości, a jedynie powodowany bolesnymi złudzeniami romans. Tego filmu nie ogląda się dla rozrywki, jako, że wnika on w ponure aspekty ludzkiej natury. Ciężkostrawna pozycja ale moim zdaniem warto, chociażby dla klimatu czy otrzeźwienia po branżowych fast foodach typu Loving Annabelle.

fleurdumal2011-08-09 22:01
Uwielbiam. Pozornie wygląda na romans, ale jest miejscami brutalny, okrutny i prawdziwy. Żadne tam słitaśno - dziewczyńskie kicimisi. OK, jeśli ktoś chce oglądać związki homoseksualne jako płynące w obłokach bajkowe zamki z różowego lukru z tęczowymi flagami na wieżyczkach z czekolady, ma prawo. Ale IMHO to właśnie byłoby jeśli nie wyśmiewanie się ze związków homoseksualnych, to przynajmniej megakłamstwo. Jakbyśmy rzeczywiście byli jakimś innym dziwacznym gatunkiem: bez wad, sama czysta miłość, uczciwość, słodycz, miód i orzeszki. A każde kłamstwo jest obraźliwe.

JoannaBeerJones2011-10-06 18:49
najs

LaPielQueHabito2011-12-30 01:32
Dziwny, nie wiem czy godny polecenia. Rozczarował mnie, podobały mi się tylko zdjęcia.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016