Niebiańskie istoty ***

Heavenly Creatures, Reżyseria: Peter Jackson , w rolach głównych: Kate Winslet, Melanie Lynskey, Sarah Peirse, Diana Kent, Clive Merrison, Simon O'Connor Produkcja nowozelandzka, 100 minut, 1994
Do czego może doprowadzić przyjaźń dwóch nastolatek? Na przykład do bestialskiego morderstwa, tak jak to się stało w przypadku nowozelandzkich dziewcząt Juliet Hulme i Pauline Parker.

Niebiańskie istoty jest tylko pozornie baśniową fikcją, bo tak naprawdę wiele dziewcząt w wieku dojrzewania przeżywa głęboką fascynację i żyje w świecie fantazji ze swoja przyjaciółką prawie tak samo jak Juliet z Pauline. W świecie tym liczy się bezgraniczna lojalność, oddanie i pozbawiona realności rzeczywistość. Juliet i Pauline marzą, wyobrażają sobie rożne postacie, wymyślają najróżniejsze sytuacje i raz po raz przekraczają granicę między dzieciństwem i dorosłością. W pewnym momencie ich przyjaźń nabiera zabarwienia erotycznego, a w sytuację oczywiście mieszają się zaniepokojeni rodzice. Ich próba rozdzielenia dziewcząt wywołuje tragiczną reakcję, która reżyser opisuje w sposób nad wyraz realistyczny.

Obraz Niebiańskie istoty należy do gatunku filmów, które kochamy nienawidzić, bowiem pokazuje lesbijki w świetle bardzo negatywnym jednak biorąc pod uwagę, że jest to prawdziwa historia, a nie tylko mroczny wymysł jakiegoś scenografa warto zobaczyć ten film. Szczególnie też jeśli chcemy sobie pooglądać młodziutką Kate Winslet nim się stała sławna na Titanicu.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

gAnja2004-08-30 04:04
Mna wstrzasnal ten film, a zwlaszcza scena morderstwa, ktora jest nakrecona po mistrzowsku... Uwielbiam takie kino Polecam ;)

knytka2004-11-06 15:26
ten film bardzo mi sie podobał kiedy prubowali je rozdzielić płakałam

fella2005-05-06 21:01
umysł to piękna rzecz a główne bohaterki potrafiły się nim bawić, materialna wizja ich marzeń... rewelacja

vero2005-06-30 16:32
Że mi i mojej przyjaciółce film się bardzo podobał to stanowczo za mało powiedziane; byłyśmy i nadal jesteśmy oczarowane i zafascynowane, głównie dlatego, że miałyśmy wrażenie, że to film o nas -Pauline i Juliet były do nas tak niesamowicie podobne... (pomijając oczywiście morderstwo;)

margon2006-02-11 19:48
negatywnie ??? ...ja nie rozpatrywałabym tego w takim kontekście ..z resztą lesbijski to również za dużo powiedziane ...traktuję to raczej bardziej uniwersalnie ..opowieśc o fascynacji ,szaleństwie , romantycznych marzeniach ..negatywne światło pada raczej na świat otaczający ..pełen hipokryzji,podwójnej moralności...wspaniały film

pow_19832006-04-22 00:11
CZy moglabym prosic o napisy do tego filmu? Na maila...? Z gory dziekuje :)

anouk842006-06-03 20:09
dzis film leci na tv 4 o 23 :)

Andrzej2006-06-03 22:26
no właśnie wpadłem zaluczyć o czym będzie i sie okazuje że zamiast krzyku chyba obejrze to :)

snik152006-07-26 09:21
Bardziej mi się podobało jak mordowali matke!!!

nieznajoma2006-07-27 13:25
jestem fanka K. Winslet. Widzialam kilka jej filmow i bardzo mi sie podobaja. niebianskie istoty to napewno film warty obejrzenia. napewno jest bardzo kontrowersyjny, ale ufam ze kate jak zwykle poradzila sobie z ta rola rewelacyjnie. Tzeba rowinez wziasc pod uwage ze ten film zostal wyrezysowany przez petera jacksona ( Władca pierscienie)

amacord2006-08-25 20:43
oraz nie zapominac o tym ze ta historia wydarzyla sie naprawde.....

Muuu...2007-07-09 14:28
Jak można znaleźć napisy do tego filmu? szukam i szukam i nic... gdyby ktoś mógł bardzo proszę na mejla :)

Muuu...2007-07-09 14:29
Jak można znaleźć napisy do tego filmu? szukam i szukam i nic... gdyby ktoś mógł bardzo proszę na mejla :)

Claire2009-02-20 11:37
Ja ten film widzialam chyba dwa razy i jestem nim totalnie oczarowana.uwielbiam takie historie i filmowe lata 60 tak jak w tym przypadku.film jest poprostu WSPANIALY. I ta wstrzasajaca scena morderstwa matki.

mag2010-05-05 18:34
?a?uj? w ka?dej chwili mojego ?ycia ?e ten film obejrza?am, nie polecam go ludziom o s?abych nerwach.straszna historia! wstrz?sajaca, przera?ajaca!

fella_842010-05-21 06:53
świetny film .. u mnie już trafił do klasyki .. pooglądałam go ze względu na Kate i nie żałuje ani minuty .. umysł jest jak rzeka, a bohaterki wręcz się w niej topią :]

salanderlis2010-07-08 15:41
świetny, nieprzyjemny, budzi odrazę, ale i podziw. więcej takich filmów. winslet rządzi

saint_862010-08-28 17:30
Kocham ten film! Kocham Kate :) Główne bohaterki nie były lesbijkami, Juliet (dziś, kryjąca się pod pseudonimem Anne Perry, autorka powieści kryminalnych), w jednym z wywiadów wyznała, że była to jedynie wzajemna fascynacja wieku dojrzewania.

LaPielQueHabito2011-12-30 02:04
Koniec filmu jest naprawdę świetny. Skutki fascynacji okazały się być bardzo niebezpieczne.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017