Go vege! czyli jak miec obiad w pol godziny :)

Nasze ulubione potrawy, przepisy kulinarne, diety cud. Tu piszemy o zdrowym odżywianiu i o tym co tłuste, słodkie i niezdrowe ... ale takie smaczne.

Postprzez Meow » 17 sty 2007, o 17:52

Brzmi apetycznie... trzeba wypróbować :D

Ja polecam KOTLETY Z P£ATKÓW OWSIANYCH :)
Szybko się robi, smaczne są-przepraszam za brak ilości i wag ale ja zawsze robię tak "na oko" ;)

*cebulka
*1 albo 2 ząbki czosnku
*olej albo masło
*płatki owsiane
*woda
*przyprawy -duuużo przypraw :D
*otręby lub bułka tarta do panierki

Płatki zalać wrzątkiem tak, aby wody było tylko odrobinę ponad powierzchnię płatków i zostawic aby napęczniało.
Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na oleju(lub maśle) dodać do płatków.
Czosnek rozgnieść i równiez dodać, wymieszać. Uwaga, trzeba dosyć mocno przyprawić, bo w przeciwnym razie mogą być nieco mdłe. Ja dodaję wszystko co mi się pod rekę nawinie. Uformować kulki,spłaszczyć, obtoczyć w panierce i bach na patelnię :)
Kiedyś dodałam do tego całe mnóstwo posiekanego szczypiorku,również polecam.
Najlepiej mi smakują na pełnoziarnistej bułeczce- ot taki wegetariański hamburger :)
Avatar użytkowniczki
Meow
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
 
Posty: 237
Dołączyła: 12 lis 2006, o 00:00

Postprzez Pinkberry » 17 sty 2007, o 20:22

Wymyśliłam boską zupę pt. "po dziesiątej":

połowa soku z połowy cytryny
4-6 ząbków czosnku
pól kostki rosołowej albo dowolny zawarzywniacz
litr wody
oregano
makaron


podsmażamy leciutko(!) czosnek i zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje dodajemy sok z cytryny, kostkę/bulion, oregano i ew. sól. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Dobrze zrównoważona zupa powinna mieć wyraźnie wyczuwalne wszystkie trzy smaki, tj cytrynę, oregano i czosnek.

To chyba najlepsza rzecz, jaką dotąd wykombinowałam :)
Avatar użytkowniczki
Pinkberry
super forma
super forma
 
Posty: 7088
Dołączyła: 10 sie 2004, o 23:00
Lokalizacja: Poznań

Postprzez MrsMelancholia » 17 sty 2007, o 21:05

a jakas zapiekanka BEZ przekletego czosnku?
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez ~Emjotka~ » 17 sty 2007, o 21:56

MrsMelancholia napisała:a jakas zapiekanka BEZ przekletego czosnku?

To by nie była zapiekanka. To by była prawie-jak-zapiekanka. :P
Kada izgovaram reč Ništa,
stvaram nešto što se ne smešta u bilo kakvo nepostojanje.
Avatar użytkowniczki
~Emjotka~
super forma
super forma
 
Posty: 4591
Dołączyła: 14 wrz 2005, o 23:00

Postprzez Meow » 17 sty 2007, o 22:35

Czosnek nie jest zły... normalnie nie lubię go straszliwie, ale faktycznie, w odpowiedniej ilości w danej potrawie majstruje ze smakiem zdecydowanie na plus ;)
Avatar użytkowniczki
Meow
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
 
Posty: 237
Dołączyła: 12 lis 2006, o 00:00

Postprzez MrsMelancholia » 18 sty 2007, o 17:41

no al ejelsi zapiekanka sklada sie z zeimniakow i czosnku to jest to czosnkowa zapiekanka, i jak to ma byc romantyczne? :?
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez Meow » 18 sty 2007, o 22:17

Zawsze można czosnkowi podziękować i wprowadić(albo i nie) jakąś innowację na jego miejsce.
Ja nigdy przepisów się nie trzymam, ja się na nich tylko opieram i sporo własnych pomysłów dokładam. Zazwyczaj skutek pozytywny :P
Avatar użytkowniczki
Meow
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
 
Posty: 237
Dołączyła: 12 lis 2006, o 00:00

Postprzez MrsMelancholia » 19 sty 2007, o 00:21

moje innowacje koncza w smietniku bo anwet kot tego nie rusza :?
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez koukla » 20 sty 2007, o 16:35

Fasolka

Fasolka szparagowa
Slonecznik
Bazylia

Fasolke szparagowa ugotowac, posypac uprazonym slonecznikiem i posiekana bazylia.
Jezeli ktos nie lubi wersji light to sobie moze jakims olejem dosmaczyc. :)
кому-то легче жить с закрытыми глазами
это их выбор а мы свой делаем сами
Avatar użytkowniczki
koukla
super forma
super forma
 
Posty: 1199
Dołączyła: 14 cze 2005, o 23:00

Postprzez dobranocka13 » 20 sty 2007, o 17:17

Intuicyjnie czuję, że tak podana fasolka dobrze smakuje. :)
Avatar użytkowniczki
dobranocka13
super forma
super forma
 
Posty: 3033
Dołączyła: 19 lut 2006, o 00:00

Postprzez pigula73 » 20 sty 2007, o 22:32

A ja (ale obciach), pierwszy raz w zyciu zrobiłam dziś omlet. I nawet się udał (taki z dżemikiem - pychotka). Tylko do diabła... nijak, nie potrafię go zgrabnie przerzucić na drugą stronę na petelni... :?
Sposób podejścia do zwierząt, określa JAKOŚĆ naszego człowieczeństwa.
Avatar użytkowniczki
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
 
Posty: 771
Dołączyła: 2 gru 2004, o 00:00
Lokalizacja: Piaseczno/Wawka

Postprzez morwa39 » 20 sty 2007, o 22:55

MrsMelancholia napisała:no al ejelsi zapiekanka sklada sie z zeimniakow i czosnku to jest to czosnkowa zapiekanka, i jak to ma byc romantyczne? :?

Jeżeli ja jem zapiekankę z czosnkiem i Ona je zapiekankę z czosnkiem to jest romantycznie bo ja nie czuję Jej cosnku bo pachnę swoim a Ona nie czuje mojego bo też ma nos znieczulony i jest pyyysznie- uwielbiam czosnek :)
Avatar użytkowniczki
morwa39
rozgadana foremka
rozgadana foremka
 
Posty: 121
Dołączyła: 22 paź 2006, o 23:00

Postprzez Ireth » 25 sty 2007, o 21:13

Wczoraj zrobilam pyszna zapiekanke. Proporcje na srednie naczynie zaroodporne.

Skladniki: pol brokula (podzielonego na rozyczki i zblanszowanego lub ugotowanego na parze), dwie garscie ugotowanego makaronu razowego penne, spora czerwona papryka (pokrojona w paski), sloik sosu beszamelowego (mozna zrobic samemu), starty ser zolty ile kto lubi, sol, pieprz, suszona papryka chili.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. Naczynie zaroodporne smarujemy maslem. Brokula ukladamy w wianuszku, solimy z wierzchu; we srodek wrzucamy makaron, utykamy kawaleczki papryki gdzie sie da. Sos doprawiamy pieprzem i chili, zalewamy warzywa, posypujemy serem i zapiekamy ok. 25 minut.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Avatar użytkowniczki
Ireth
super forma
super forma
 
Posty: 9202
Dołączyła: 16 cze 2004, o 23:00
Lokalizacja: Ørestad City

Postprzez witch85 » 3 lut 2007, o 15:35

pigula73 napisała:A ja (ale obciach), pierwszy raz w zyciu zrobiłam dziś omlet. I nawet się udał (taki z dżemikiem - pychotka). Tylko do diabła... nijak, nie potrafię go zgrabnie przerzucić na drugą stronę na petelni... :?
I na to jest patent :)
Bierzesz duży talerz o średnicy przynajmniej takiej jak patelnie i narzędziem do przewracania, ściagasz nań omlet (Wtedy do pieczenia jest wierzch) Następnie albo przykladasz patelnie do talerza i przewracasz (jak jest teflonowa) albo jak smazysz na tluszczu, znow za pomoca "przerzucaczki".
Avatar użytkowniczki
witch85
super forma
super forma
 
Posty: 4193
Dołączyła: 24 mar 2005, o 00:00

Postprzez gretchen » 4 lut 2007, o 00:06

a ja ostatnio jadłam sytetycznego kurczaka. po komandosie. dobry był. a potem jadłam surowego kurczaka, ale to nie ten wątek.

syntetycznego robi się prosto. gotuje się makaron na twardo, wrzuca na patelnię z przyprawą do kurczaka i śmietaną.
gretchen
super forma
super forma
 
Posty: 5801
Dołączyła: 13 lis 2005, o 00:00
Lokalizacja: no direction home

Postprzez Pinkberry » 4 lut 2007, o 00:56

Ja wyprodukowałam kiedyś ryż o smaku kurczaka i od tego czasu nie wierzę w istnienie mięsa w sklepach (pamiętacie Matrixa? Skąd wiecie, jak smakuje PRAWDZIWY kurczak?)
Avatar użytkowniczki
Pinkberry
super forma
super forma
 
Posty: 7088
Dołączyła: 10 sie 2004, o 23:00
Lokalizacja: Poznań

Postprzez witch85 » 4 lut 2007, o 11:50

Pinkberry napisała:Ja wyprodukowałam kiedyś ryż o smaku kurczaka i od tego czasu nie wierzę w istnienie mięsa w sklepach (pamiętacie Matrixa? Skąd wiecie, jak smakuje PRAWDZIWY kurczak?)
Niektórzy na wsi mieszkają, a nie w macierzy mitochondrialnej....
Avatar użytkowniczki
witch85
super forma
super forma
 
Posty: 4193
Dołączyła: 24 mar 2005, o 00:00

Postprzez Pinkberry » 4 lut 2007, o 14:44

Łudzisz się... a w środku co niby masz, nie mitochondria? :D
Avatar użytkowniczki
Pinkberry
super forma
super forma
 
Posty: 7088
Dołączyła: 10 sie 2004, o 23:00
Lokalizacja: Poznań

Postprzez witch85 » 7 lut 2007, o 12:17

Hmm po zastanowieniu, nie mam ani pol grzebienia w pokoju :D
Avatar użytkowniczki
witch85
super forma
super forma
 
Posty: 4193
Dołączyła: 24 mar 2005, o 00:00

Postprzez pigula73 » 7 lut 2007, o 23:28

witch85 napisała: ...I na to jest patent :)
Bierzesz duży talerz o średnicy przynajmniej takiej jak patelnie i narzędziem do przewracania, ściagasz nań omlet (Wtedy do pieczenia jest wierzch) Następnie albo przykladasz patelnie do talerza i przewracasz (jak jest teflonowa) albo jak smazysz na tluszczu, znow za pomoca "przerzucaczki"...


Dzięki!!! Jesteś cudowna!!! Wypróbuję pomysł przy najbliższej okazji... :D
Sposób podejścia do zwierząt, określa JAKOŚĆ naszego człowieczeństwa.
Avatar użytkowniczki
pigula73
uzależniona foremka
uzależniona foremka
 
Posty: 771
Dołączyła: 2 gru 2004, o 00:00
Lokalizacja: Piaseczno/Wawka

Postprzez anitaq74 » 28 lut 2007, o 20:52

gretchen napisała:a ja ostatnio jadłam sytetycznego kurczaka. po komandosie. dobry był. a potem jadłam surowego kurczaka, ale to nie ten wątek.

syntetycznego robi się prosto. gotuje się makaron na twardo, wrzuca na patelnię z przyprawą do kurczaka i śmietaną.



buhahahahahhhhahaha :cool:
Avatar użytkowniczki
anitaq74
foremka dyskutantka
foremka dyskutantka
 
Posty: 168
Dołączyła: 2 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: 3city

Postprzez Ireth » 9 cze 2007, o 21:52

Dzis zrobilam bardzo smaczny, lekki obiad, wiec dam przepis, jakby ktos chcial:

FASZEROWANE PAPRYKI

Skladniki: po dwie-trzy szerokie papryki na osobe, najlepiej roznokolorowe; ryz mieszany (bialy z dzikim), pieczarki, groszek, tarty zolty ser, przyprawy.

Paprykom odcinamy wierzch i pozbywamy sie gniazd nasiennych, blanszujemy (ok. 3 minuty), wyjmujemy z wody i studzimy. Ryz gotujemy do miekkosci (na cztery papryki uzywam szklanki ryzu) w osolonej wodzie z kostka oliwna Knorra. Pieczarki kroimy i przesmazamy. Z ryzu, pieczarek i groszku oraz przypraw (pieprz, chili) robimy nadzienie mieszajac dokladnie wszystkie skladniki. Nadzieniem faszerujemy papryki. Ukladamy je scisle w foremce do ciasta wylozonej folia aluminiowa, posypujemy wierzch serem (ja najbardziej lubie cheddar) i zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez jakies 15-20 minut. Smacznego.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Avatar użytkowniczki
Ireth
super forma
super forma
 
Posty: 9202
Dołączyła: 16 cze 2004, o 23:00
Lokalizacja: Ørestad City

Postprzez Pinkberry » 9 cze 2007, o 22:49

Jakoś mi nigdy nie smakowała pieczona papryka, dopiero niedawno odkryłam, że chodzi o skórkę. Może komuś się przyda patent na gotowanie papryki tak, żeby nie śmierdziała i nie zbrązowiała - nalezy ją chwilkę podsmazyć na bardzo gorącym oleju, zalać odrobiną wody, poddusić przez 5 minut i potem można zalewać i gotować a ona będzie tak samo dobra, jak surowa :)
Avatar użytkowniczki
Pinkberry
super forma
super forma
 
Posty: 7088
Dołączyła: 10 sie 2004, o 23:00
Lokalizacja: Poznań

Postprzez *Feniks* » 10 lip 2007, o 00:04

Pasta kanapkowa z natki pietruszki
Pęczek natki, pęczek szczypiorku, kiełki rzodkiewki posiekać, dodać sos tatarski, polecam Winiary (można rozrobić z jourtem naturalnym).

Zanim spróbowałam nie tolerowałam natki pod żadną postacią

Kotleciki z kapusty
- główka kapusty,
- 150 g sera żółtego,
- 2 - 3 cebulki,
- keczup
- panierka

Kapustę poszatkoać, ugotować najlepiej w bulionie, dobrze odcisnąć wodę, dodać podsmażoną cebulkę, ser i keczup. Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej lub w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor.
Avatar użytkowniczki
*Feniks*
początkująca foremka
początkująca foremka
 
Posty: 55
Dołączyła: 16 mar 2007, o 00:00
Lokalizacja: Łódź

Postprzez MrsMelancholia » 14 lip 2007, o 15:58

*Feniks* napisała:Pasta kanapkowa z natki pietruszki
Pęczek natki, pęczek szczypiorku, kiełki rzodkiewki posiekać, dodać sos tatarski, polecam Winiary (można rozrobić z jourtem naturalnym).

Zanim spróbowałam nie tolerowałam natki pod żadną postacią
hmm to moze tez sproboje i sie przekonam, bo poki co natka wydaje mi sie kompletnie niejadalna.
opowiadam wam bajki, wierzcie mi.
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez Ireth » 16 wrz 2007, o 18:30

Smaczny obiad dzis mialam, jesli ktos lubi brukselke.
Obgotowuje ok. 35 dag brukselki w wodzie z sola i cukrem. Potem na parze gotuje pokrojone na cwiartki ziemniaki (4-5 sztuk) i pocieta w plastry marchew (3-4 sztuki).
Naczynie do zapiekania smaruje maslem, ukladam przy sciankach brukselke, w srodek wrzucam ziemniaki z marchewka i posypuje przyprawami (sol, pieprz, chili). Calosc zalewam beszamelem i posypuje serem, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam okolo 25 minut. Porcja na dwie osoby.
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Avatar użytkowniczki
Ireth
super forma
super forma
 
Posty: 9202
Dołączyła: 16 cze 2004, o 23:00
Lokalizacja: Ørestad City

Postprzez doominika » 16 wrz 2007, o 20:26

Ja bardzo lubie brukselke ale czesto trafiam na gorzka :( wiec teraz tylko czasem kupuje. Ktos wie jak rozpoznac nie gorzka brukselke ?
Viva la revolución
Avatar użytkowniczki
doominika
super forma
super forma
 
Posty: 2972
Dołączyła: 13 paź 2004, o 23:00
Lokalizacja: Londyn

Postprzez MrsMelancholia » 17 wrz 2007, o 10:50

jako ze ostatnio zadomowilam sie w domu troche i wrobilam w gotowanie obiadkow postanowilam podzielic sie pewnym przepisem, ktory nieco ulepszylam ;) nie jest to moze danie w 5min, ale sie oplaca... :>


NALEŚNIKI NA OSTRO Z POMIDORAMI
Składniki:
400g maki pszennej, 4 jajka, 500ml wody mineralnej, 200ml jogurtu naturalnego, sół, pieprz, gałka muszkatałowa, 2 ząbki czosnku, 150g szpinaku, 300g startego żółtego sera, 500g pomidorów, oregano, bazylia

Z maki, jajek, wody mineralnej i jogurtu zrobic mase na nalesniki, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Czosnek obrac, posiekac, zeszklic na masle i dodac do niego szpinak, doprawic sola , pieprzem i galka. Po czym dodac go do ciata i usmazyc z masy nalesniki.
Pomidory umyc, pokroic w plastry, rozłożyć na naleśnikach, posypac oregano, bazylią i startym serem. Nalesniki złożyć w trójkąty, położyć na natłuszczonej blaszce i piec ok 15 minut w piekarniku w 220stopniach.

ja zawsze jem je z sosem czosnkowym, zycze smacznego :)
opowiadam wam bajki, wierzcie mi.
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez MrsMelancholia » 17 wrz 2007, o 11:02

Iterh widze ze masz slabosc do beszamelu ;) ale poza tym Twoje przepisy sa bardzo uzyteczne od kiedy zaczelam go zastepowac sosem czosnkowym ;) przynajmniej ktos zaczal jadac to co zrobie ;) <chyba ze chodzi o to, ze beszamel w moim wykonaniu jest niejadalny...a jak sie zaleje czosnkeim to niemal wszystko da sie zjesc bo smaku nie czuc, a w domu sami zwolennicy czosnku... :scratch: >
opowiadam wam bajki, wierzcie mi.
Avatar użytkowniczki
MrsMelancholia
super forma
super forma
 
Posty: 1893
Dołączyła: 11 lip 2005, o 23:00
Lokalizacja: Kołobrzeg/Poznań/Toruń

Postprzez Ireth » 17 wrz 2007, o 18:46

doominika napisała:Ja bardzo lubie brukselke ale czesto trafiam na gorzka :( wiec teraz tylko czasem kupuje. Ktos wie jak rozpoznac nie gorzka brukselke ?

Nie ma takiej, Doom. Dlatego gotuje ja w wodzie z dodatkiem cukru, co troche te gorycz wyciaga...

MrsMelancholio, tak, lubie beszamel :). Do wszystkiego pasuje ;).
Nim nasza kolej zdążymy jeszcze
Wspomnieć proroctwa i przepowiednie
Znaki na niebie myśli piwniczne
Które niejedną zabrały noc
Avatar użytkowniczki
Ireth
super forma
super forma
 
Posty: 9202
Dołączyła: 16 cze 2004, o 23:00
Lokalizacja: Ørestad City

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowniczek i 2 gości