KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Aimee i Jaguar - Erica Fischer

Aimee i Jaguar - Erica Fischer
Aimee i Jaguar Fischer Erica
Aimee i Jaguar Fischer Erica
Ocena: ocena: 4.81 /głosów: 31

Zaloguj się, aby ocenić!

„Aimée i Jaguar” to prawdziwa historia miłości dwóch kobiet, a zarazem opowieść o prześladowaniach Żydów w III Rzeszy. Książka jest wynikiem rozmów, jakie Erica Fischer przeprowadziła z rodziną oraz przyjaciółmi bohaterek, analizy listów, dokumentów i wielu wywiadów, jakich udzieliła tytułowa Aimée – Elisabeth Wust.
Z ich opowieści wyłania się historia przerażająca, a zarazem piękna – o miłości niemożliwej Lilly Wust - przykładnej Niemki, matki czterech synów i żony nazisty - i Żydówki Felice Schragenheim, ukrywającej się w ogarniętym antyżydowską paranoją Berlinie lat drugiej wojny światowej.

Konstrukcja książki – opartej w dużej mierze na wielogłosie cytatów ze spisanych przez autorkę wywiadów i zgromadzonych dokumentów – sprawiła, że początkowo czytanie jej było dla mnie niemal irytujące. Im bardziej jednak zagłębiałam się w tę niejednorodną stylistycznie opowieść, im silniej docierała do mnie przerażająca prawda o okrucieństwie i bezsensie nazistowskiej ideologii, tym trudniej było mi się od niej oderwać. Erice Fischer udała się rzecz bardzo trudna – stworzenie maksymalnie obiektywnej relacji z wydarzeń w sytuacji, kiedy każdy z jej rozmówców opowiadał jej swoją wersję historii, a i ona sama, choć tylko prywatnie, miała swoje sympatie i antypatie.

„Aimée i Jaguar” to przykład pisarstwa najwyższej próby, doskonale przemyślanego i zrealizowanego. Można tylko żałować, że od jej niemieckiej premiery do czasu wydania w Polsce musiało minąć aż piętnaście lat. Na szczęście następna książkę Eriki Fischer – „Himmelstrasse” („Droga do nieba”), opowiadająca historię jej polsko(żydowsko)-austriackiej rodziny – ukaże się jeszcze w tym roku.
Ewa Tomaszewicz
Data publikacji w portalu: 2008-08-19
Erica Fischer, Aimée i Jaguar. Historia pewnej miłości. Berlin 1943, przełożyła: Katarzyna Weintraub, wydawnictwo Czarne, Warszawa 2008

Recenzja pochodzi z dwumiesięcznika społeczno-kulturalnego "Replika"
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

inez.wawa  agnieszka.inez@gmail.com2008-08-30 18:08
w?a?nie czytam t? knig? i stwierdzam,?e obraz,jaki przedstawia,daleki jest od idea?u. teraz leski narzekaj? na brak "udogodnie?" dla siebie w stylu ma??e?stwa homosexualne,dyskryminajc?...a wyobra?cie sobie,?e mia?yby?cie by? z tego powodu wywiezione i wymordowane...to jest dopiero tragedia,a nie jakie? tam polityczne niedogodno?ci.cieszcie si? wolno?ci? i kochajcie si?!zamiast knu? intrygi i kolejne manifestacje...to niczego nie zmieni,a jedynie pogorszy spraw? i pog??bi homofobizm.róbcie swoje,szanujcie innych i nie zabraniajcie innym mie? w?asne pogl?dy. pozdrawiam i ?ycz? szcz??cia!

Angel2008-10-03 16:46
wiecej ?????? i !!!!! nie bylo? niezrozumiale to jest zupelnie...

biegamznozem2008-10-27 21:35
jedna z lepszych ksiazek o milosci dwoch kobiet jakie przeczytalam. autorka odwalila "kawal dobrej roboty", ksiazka jest swietnie napisana, wciaga, nie pozwala odejsc od lektury chocby na chwile. chwilami mialam wrazenie ze jestem w transie, skonczylam dopiero na ostatniej stronie. genialne dzielo.

happyplus2009-11-25 17:44
zgadzam sie z _biegamznozem_. ksiazka jest dokumentem, nie beletrystyka, i moze wlasnie dlatego jest blizej odbiorcy. czujemy sie w jakis tam sposob zwiazane z jedna lub druga bohaterka, byc moze utozsamiamy sie z nimi. na czas czytania przenosimy sie do berlina czasow wojny, a dodatkowo ulatwiaja to oryginalne zdjecia, fotokopie listow. ksiazka naprawde warta polecenia. PS. musze po czesci zgodzic sie z _inez.wawa_, choc nie do konca jej post byl czytelny, ale ma triche racji piszac, ze wspolczesne srodowisko homo pokazuje swa cierpietnicza twarz- w porownaniu z tym, co przezyli ludzie w czasie wojny, my obecnie naprawde nie mamy wiekszych problemow.

znak_ostrzegawc2009-11-30 22:12
zmienność narracji to jej atut. polecam nową książkę autorki ( nie branżowa pozycja) Droga do nieba.

sylviavonharden2010-01-09 09:42
okropnie jest ocenić tę opowieść na 5 -"rewelacyjna". wstrząsająca historia. czytałam ją wielokrotnie raz za razem nie mogłam się oderwać jakbym czuła się w obowiązku dać z siebie całą uwagę na jaką mnie stać.. wspólczucie i pamięć..

Hobbeshob2010-08-06 20:32
Odnosząc się do Agnieszki.inez należałoby w ogóle nie wymagać dla siebie żadnych praw, nasze babki prały ręcznie, o takich udogodnieniach jak odkurzacz, zmywarka, telewizor, samochód to nawet najbardziej twórczemu umysłowi się wówczas nie śniło. Nasze praprapra...lesbabki płonęły na stosach a jeszcze wcześniej wszystkie nie bacząc na orientację spały w jaskiniach itd itp Nie pozostało nam nic innego jak cieszyć się życiem i nie wychylać nosa, w końcu te wszystkie udogodnienia i cuda cywilizacyjne tak naprawdę nie my kobiety wymyśliłyśmy mimo różnic w orientacji. Siedźmy cicho dziewczyny, teraz mamy lepiej, wygodniej co tam że jakby nie do końca takie same prawa jak inni, no ale co z tego mówi nam agnieszka.inez:)

szczur2010-12-20 02:11
Biegamznozem. Erica to TYLKO udokumentowała. T historia to, historia prawdziwej miłości, prawdziwych ludzi. NIE fikcja.

bez_drogowskazu2011-04-15 18:47
doszly mnie sluchy, ze przedstawienie zostalo odegrane w rzeczywistosci, na ulicy, miescie... byc moze i nasze stopy spacerowaly tamtymi alejami, ukrywaly sie miedzy tymi samymi kamienicami. Obrazem tego dziela jest Milosc.. nie jest ona wysublimowana, jest taka codzienna pod presja czasu, mozliwosci.. ograniczona i wolna. Absurdalna do bolu i piekna. Nie jest romansem ani zdrada. Jest jedynie zarysem marzen polowy mieszkancow teczowego swiata.

talaileyla2011-08-01 15:28
jedna z najlepszych ksiazek o milosci dwoch kobiet :) polecamy :)

Elle_80  panna_e-be@wp.pl2011-12-10 13:06
Właśnie dlatego, że ta książka to DOKUMENT (zobrazowany zdjęciami) - jest tak 'namacalnie rzeczywista'! Zgodzę się z koleżanką, która podpowiada, że treść dotyczy zawieruchy wojennej - bomby, naziści, aresztowania, a w tym wszystkim Miłość. Homo Miłość... Dziś nam rzeczywiście i łatwiej i... Bezpieczniej. Kolejna książka 'na prezent' - nie tylko świąteczny :)

karolinawaw2015-05-20 17:23
CHĘTNIE ODKUPIĘ KSIĄZKĘ! KONTAKT karolina.was@interia.eu


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

Error: HTTP 503!
  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016