KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Bo to jest w miłości najstraszniejsze - Nicole Müller

Bo to jest w miłości najstraszniejsze - Nicole Müller
Bo to jest w miłości najstraszniejsze Mueller Nicole
Ocena: ocena: 3.91 /głosów: 32

Zaloguj się, aby ocenić!

„Da się szybko streścić. V spotyka Ja albo Ja spotyka V. W każdym razie spotykają się. Rodzi się namiętna miłość. Trwa cztery lata, chociaż początkowo była mowa o całym życiu. (...) V. Rozstaje się z René i chce się rozwieść. Dziesięć dni przed terminem rozwodu opuszcza Ja żeby powrócić razem z dziećmi do René.” – tak Nicole Müller streszcza swoja książkę zaraz na jej pierwszej stronie. Dlaczego? Bo fabuła jest tutaj chyba najmniej ważna. Historia jest prosta, wręcz banalna, harlekinowata. Za to sposób, w jaki została opowiedziana, wcale banalny nie jest. I to mnie właśnie w tej książce urzekło. Ani śladu kiczowatego romantyzmu, ckliwości, sentymentalizmu, patosu. To jest książka przede wszystkim o emocjach – bardzo osobisty zapis dramatycznych uczuć, gwałtownej i burzliwej miłości kobiety do kobiety.

Bardzo ciekawa jest forma tego zapisu. Są to krótkie, ponumerowane od 1 do 498 urywki wspomnień, odczuć, przemyśleń. Zapis nie jest chronologiczny czasowo. Wydarzenia dnia dzisiejszego mieszają się z oddalonymi w czasie wspomnieniami. Napisana prostym językiem, bez upiększeń i ozdobników. Zdania są krótkie, ale za to celne i mocne. Bolesne uczucia opisane mocnymi, dobitnymi słowami. Gdybym miała określić tę książkę jednym słowem, napisałabym właśnie, że jest mocna. Polecam gorąco.
kraska
Data publikacji w portalu: 2003-10-06
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

stitch  k_stitch1@wp.pl2004-09-11 21:19
Właśnie skończyłam tą książkę!Czyta się szybko ale na długo pozostanie w mojej pamięci, trafne spostrzerzenia autorki! Krótka ale treściwa! Polecam

Tearose2005-08-19 22:39
Mocna jest i strasznie smutna.Wzrusza.

marijjjja  marijjjja@o2.pl2006-11-28 12:44
Tak. Wzrusza, ale bez niepotrzebnych "lzawych scen", to, co robi, to to, co robimy my. Nie wielkie romanse, nie skoki z wiez, nie staropańienstwo etc. Placz, butelka wina, plaszcz przesiagniety zapachem.

tiger.cry  flowermaiden@o2.pl2007-01-17 19:20
Ta książka była bardzo bolesna i przygnębiająca, lecz strasznie prawdziwa. Ciekawa forma.

boss41  alfi2@onet.eu2007-04-04 19:44
ta ksi.ążka była do bani nawet mnie nie ruszyła

sylviavonharden2010-02-02 13:40
czytałam pierwsze wydanie..spotkania z autorką...ile ja miałam wtedy lat ? nie pamiętam...święta panienko powaliła mnie ta książka, chociaż sposób pisania za pomocą "świetnych zdań byle krótkich" - wkurzył...aż tak wkurzył, że też tak zaczęłam pisać (nazwałam to "listy Nikol") Chyba każdej z nas lesbijek przydażyła się taka banalna ? miłość ?

sylviavonharden2010-02-12 15:13
przepraszam za błąd orto ale o życie mi chyba chodziło

Andro2010-05-17 21:37
Na mnie wywarła niestety dość przygnębiające wrażenie.

moja-iluzja2010-07-18 02:35
bolesna.

sierrrrrsciuch2011-01-17 01:52
moze bolezna , ale jakze czesto prawdziwa .... na mnie zrobila duze wrazenie i nie pozostanie tylko echem

anica22011-04-17 22:24
bardzo dobra literatura - polecam!

Ripley2011-08-01 00:29
Rzeczywiście forma tej książki jest bardziej porywająca niż treść. Ale w sumie w naszych smsowo-twitterowych czasach to chyba bardzo przekonywująca forma przekazu? Przypomniała mi "Klarę" Izy kuny (nie branżowa). Emocjonalnie dotykająca, szybka w czytaniu, myślę, że dość prawdziwa aczkolwiek momentami irytująca brakiem chronologii i logiki zachowania bohaterów.

selainuin2012-02-12 14:12
Książka przeczytana jednym tchem... mało tego na tydzień przed dniem, kiedy opuściła mnie kobieta po czterech latach związku.. hm... piękne emocje, uwielbiam ją!!!

majestic2012-03-03 16:07
Tylko ten co nie ma serca ,nie znajdzie nic dla siebie w tej książce....


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016