KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Sekretny dziennik Laury Palmer

Sekretny dziennik Laury Palmer
Jennifer Lynch
Co to jest Dziennik Laury Palmer, tego chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać. To dodatek, albo może raczej wstęp, do serialu Davida Lyncha „Miasteczko Twin Peaks”. Dokument znaleziony przez mieszkańców miasteczka, który staje się wstępem do dziwnej historii Laury, a może nawet kluczem do rozwiązania historii jej śmierci. Jednak Dziennik można czytać również jako osobną książkę, niekoniecznie w powiązaniu z filmem.

Jak to u Lyncha, jest mroczno, ciemno, groźnie i tajemniczo. Więcej – jest strasznie. Historie opisane w dzienniku to wejście w najciemniejsze zakamarki duszy ludzkiej, duszy dorastającej dziewczynki, której życie determinują nawiedzające ją koszmary senne i urojenia (a może to nie są urojenia?), prowadzące w jednym tylko kierunku. Do strasznej śmierci.

Sekretny dziennik Laury Palmer polecam wielbicielkom Lyncha oraz osobom o mocnych nerwach. Do mnie wydarzenia z Dziennika powracały w snach.
kraska
Data publikacji w portalu: 2004-03-11
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Madlenne  gosia6.9@wp.pl2004-09-01 13:20
moje życie przypomina życie Laury. Ale ja nie chcę umierać!!

niki  tr0ll@o2.pl2004-09-07 16:34
czytam ją jednym tchem, często do niej wracam, jest po prostu the best tak jak twórczość Lyncha

kwiatuszek  anuszka168@interia.pl2004-10-06 11:08
swietna ksiazka czutalam 6 razy

Kitka  kitka2_1988@o2.pl2004-11-20 23:29
Ta książka jest zajebista normalny fenomen czytałam ją wiele razy i słyszałam że był kiedyś film na podstawie książki! Chciałabym się przekonać czy film dorównuje książce?!

martwe_slonce2004-12-06 19:17
Ja najwidoczniej mam mocne nerwy, bo ksiązka nie wzbudziła we mnie poczucia strachu. Jednakze jest świetna i mozna ja czytać wiele razy.. a co do serialu i filmy "Twin Peaks:Fire walk with me" to był dopiero czad

Fella2004-12-17 12:03
Świetna książka jedyna w swoim rodzaju, kiedy się ją przeczyta i zamyka oczy widać rzeczy które się w niej działy i pozostają na długo w pamięci. Zawsze do niej wracam a najlepiej czyta się ją kiedy słucha się muzyki do fimu Miasteczko Twin Peaks

kate_blow  kate_blow@poczta.onet.pl2004-12-19 12:56
Myślę, że ta książka ... jest całkiem inna niż pozostałe...pierwszy raz zetknełam sie z tym tytułem ... i po jej przeczytaniu dziwne sie czuje ... czasmi Laurze współczułam... a czasmi czułam do niej dziwną niechęc przez to jej "kurewskie" zachowanie. ale mysle że ta ksiąka jest swietnym przykładem zycia wielu nastolatek...nigdy nie czytałam jeszce tak dziwnej książki .. wcześniej czytałam jakieś anie z zielonego wzgórza ..czy jakieś tam mlodzieżowe kasiazki.. a teraz przypadkowo zetkjnelam sie z tą dziwną książka... mysle, ze to mnie czegoś nuczyło. Ale jako 13 letnia dziewczyna chyba mam mocne nerwy .. bo nie ma m teraz adnych koszmarów ;d ... chciałbym obejrzeć ten film

eka  eryk03@wp.pl2005-05-18 20:49
trafilem na te ksiazke zupelnie przypadkiem. czytalem sobei ostatnio pierwszy dziennik adrjana mola i szukalem kolejnych 4 w necie, i szukajac mola znalazlem skretny dziennik laury.. wiec pomyslalem "a co mi szkodzi",tak mnie wciagnela ze czytalem ja caly dzien siedzac przy kompie a czytanie na kompei to nic przyjemnego..jednak ta ksiazke czytalo sie bardzo przyjemnie, polecam te ksiązke

malenka20  npawlik1@wp.pl2005-07-08 16:02
tak to już jest... zaczęło się niewinnie... obejrzałam film jako kilkuletnie dziecko. niestety są tego skutki uboczne... swego czasu BOB nawiedzał mnie, nie konfabuluję...przeczytawszy książkę już jako osoba dorosła, wnikam jeszcze głębiej w tajemnicę Jej śmierci...

eMCiA  emilka20081@wp.pl2005-07-15 12:43
Niesamowita ta książka. Znalazłam ją jak sobie leżała wśród książek mamy, która jej nie przeczytała bo była dla niej zbyt cięzka. Ja po pierwszych paru kartkach musiałam ją skończyc. Lat mam niecałe 15, przeczytałam ją jednym tchem, jest świetna. Jednak najgorsze jest to, że BOB zostaje do końca niewyjaśniony, i teraz za wszelką cenę musze obejrzeć ten film "miasteczko twin peaks" bo nie przestane bać się ciemności dopóki to cholerstwo sie nie wyjasni, hehe:) Niedawno wyrosłam z bania się ciemności, i świetnie rozumiem bohaterke i jej lęk, można znaleźć pewne podobieństwa, a le jednocześnie uświadamiła mi że pogrążanie się w lęku raczej nie ma sensu. Pozdrawiam miłośników Laury i jej dziennika....

Laura  LauraPalmer81@buziaczek.pl2005-08-21 15:54
Czytam od dziecinstwa i znam na pamiec...Laura to moje alter ego... D.Lynch jest geniuszem,a A.Badalamenti i J.Cruise stworzyli cos nieprawdopodobnie pieknego!!!

haber2006-01-06 01:47
Najpierw widziałem film "Ogniu krocz ze mną" - niewiele zrozumiałem. Ale podczas lektury powracała uśmiechnięta twarz Laury. Często bałem się przewrócić stronę. Gdy skończyłem, zacząłem myśleć, ile spośród uśmiechniętych osób dookoła mnie przeżywa w głębi duszy to co Laura... Ile, spośród osób, które kocham... Boję się tego... Ps Mam nadzieję dziewczyny, że facet na forum tej stronki nie razi zbyt mocno? ;)

haberek2006-01-06 01:51
...a właśnie - muzyka do "Fire walk with me": genialna, szkoda ze w filmie jest jej mniej niz w soundtracku, bo naprawde to najmocniejsza strona filmu. Sluchalem tego zanim jeszcze obejrzalem film i naprawde JEST GENIALNA!!!

Asiersa  asiersa@poczta.onet.pl2006-05-08 15:22
ja przeczytałam tą książkę jakieś 6 lat temu.. hehe, spodobała mi sie :P nawet sie nie bałam :P nie wiem tylko co z tym cholernym BOBem :D jak ktoś wie, to prosze, niech napisze :D:D:D pozdrufffka :*

kite_kate  kite_kate@tlen.pl2006-05-09 13:47
Szczerze powiedziawszy początek książki jest całkiem zabawny :) Świetna opowieść, chwilami opisy tak dokładne jak w nieprzymierzając erotyku jakimś ;) Po lekturze czasami myśle, że jestem opóźniona w rozwoju... :| Serdecznie pozdrawiam :)

z.2006-07-14 19:37
o Boże, po przeczytaniu tego wieczorem, w nocy bałam się otworzyć balkon, każdy pisk, szelest i skrzypnięcie mnie przerazalo... niezwykłe

Olvia  ola.trzcionka2006-08-01 11:46
a ja tu weszłam po autora b słyszałam że książka super a teraz pędze do biblioteki po nią!!! komentarz jak przeczytam

GoFer  sita@onet.eu2006-08-05 17:05
Hejj!!! BOB to był ojciec Laury...ona niestety poprzez narkomaństwo widziała innego człowieka...niestety potem okazało się,że to jej tata ją molestował i nawiedzał...przychodził do niej w nocy...i ją zabił...wiem, bo widziałam FILM...

Britney Szparkow  laurapalmer3.o2.pl2006-11-20 20:18
Nie czytałam,ale zamierzam nabyć mam swira na punkcie Twin Peksa świetny serial i film<polecam>

Corvux corax  szymthc@02.p-l2007-07-18 20:59
Dla mnie pozostaje nadal tylko jedno najwazniejsze pytanie bo ja naprawde niewiem czy Laura Palmer istniała naprawde i napisała ten pamiętnik.Jeżeli to prawda to prosze napiszcie mi to bo ja mieszkając na zajebanej wichurze jak zwykle o niczym nie mam pojęcia.Pamiętnik wprowadza mnie w taki klimat.....ja zawsze jagby chciałem jej pomóc czytając pamiętnik w najgorszych dla Laury momentach i naprawdę to właśnnie mi jest potrzebna jedna wiadomość czy to wstęp do filmu czy rzeczywiście prawdziwy pamiętnik.Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Corvux corax  szymth@o2.pl2007-07-18 21:03
Błąd adresu ten jest prawidLowy

Corvux corax  thcszym@o2.pl2007-07-18 21:05
Ale ze mnie debil-ten adres jest prawidłowy-przepraszam!!!

nieblodynka_wawa2007-07-25 09:30
hej! czy ktoś wie, czy (i gdzie) ta książka jest jeszcze dostępna w sprzedaży?

lizus oralus2007-08-07 12:48
Jest pewnie przez biblionetke do nabycia... biblionetka.net

Axon  axon@wp.pl2007-10-24 22:00
książka jest genialna, sama postac Laury jest taka życiowa, ksiązka daje nam duzo do myslenia i moim zdaniem zrozumiemy ją do konca gdy nadejdzie nasz kres

niuu2008-08-22 08:11
wspania?a ksi??ka, jedna z lepszych jakie czyta?am do tej pory. czyta si? szybko i z wielkim zaciekawieniem, co wydarzy si? Laurze nastepnego dnia...

Miooodek862008-09-29 09:22
Bardzo fajna ksiazka czyta?am ja 3 razy tak mi sie spodoba?a ze bym jeszcze pare razy ja czyta?a;)

Elli2008-09-30 22:58
hm, b?d? chyba inna- ksi??ka nie podoba?a mi si? wcale, czyta?am wiele lepszych..

B.O.B.2009-01-28 21:08
NIEZ?Y EROTYK... :)

Madz2009-07-05 12:34
moze i tak ale czytajac sama ksiazke jest tak inaczej :D mozemy sie tylko domyslac i jest w tym to cos ze nie wiemy dokladnie co i jak :D ksiazka zajebista pare razy podchodzilam do czytania az w koncu przeczytalam cala w ciagu nocy i ranka :D az dziwne ze to jej ojciec byl BOBem... smutne :( ale zyciowe .. Kocham ! :D

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016