KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Nie tylko pomarańcze - Jeanette Winterson

Nie tylko pomarańcze - Jeanette Winterson
Nie tylko pomarańcze Winterson Jeanette
Nie tylko pomarańcze Winterson Jeanette
Ocena: ocena: 4.19 /głosów: 27

Zaloguj się, aby ocenić!

Nie tylko pomarańcze to powieść autobiograficzna. Powieść o dzieciństwie i dojrzewaniu adoptowanej dziewczynki, której życie obraca się wokół kościoła i religii. Zaborcza matka, zdewociała, ortodoksyjna katoliczka, najchętniej nie zaprowadziłaby dziewczynki nawet do szkoły, gdyby nie musiała tego zrobić, gdyż tam czyha na nią świat pełen grzechu, przed którym ona nie potrafi jej uchronić. W takiej atmosferze dorasta mała Jeanette, która na dodatek okazuje się... lesbijką.
Nie tylko pomarańcze to pierwsza, a zarazem moja ulubiona książka Jeanette Winterson. Książka o dojrzewaniu, budzeniu się, odkrywaniu, że poza pomarańczami jest jeszcze mnóstwo innych owoców, wreszcie o buncie i wyzwoleniu. Powieść, w której rozgrywa się wielki dramat, w której kipią emocje, napisana językiem pełnym subtelnej ironii i specyficznego poczucia humoru.

Gorąco polecam.
kraska
Data publikacji w portalu: 2004-03-11
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Neville2004-03-27 22:46
B-e-z-n-a-d-z-i-e-j-a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

blabla  syfiarka@interia.pl2004-04-09 14:17
uwazam ,ze książka jest swietna. obraz matki i kościoła jest przerysowany, ale to własnie dodaje tej książce charakteru "innego swiata". Jest straszna. To jedna z najciekawszych książek jakie czytałam.

awaria  nevermind_mb@yahoo.com2004-05-08 22:10
Wspaniała książka... Cudowna... Ale nie taka jak 'zapisane na ciele'...

perelka2004-06-07 07:33
świetna książka..napisana z wykorzystaniem przezabawnej ironii i poczucia humoru..na pewno z cyklu książek do przeczytania po raz kolejny..gorąco polecam..

Fella2004-12-17 11:51
Świetna książka pełna humoru, książka którą nie czyta się raz, książka do której czytania się wraca, róenież ją polecam

fifka2005-01-05 13:07
beznadziejna, strasznie oklepana w jezyku

Loona  loona@autograf.pl2005-09-05 14:03
Mi sie bardzo podobala:) Ciekawie napisana, a w polączeniu z problematyką jest po prostu super:). Polecam!!

Nieszka2007-02-22 18:59
Fantastyczna. Taka w sam raz dla mnie. Ksiazka intrygująca. Inna. Napisana poczatkowo z cudowną ironią. Jedna z najlepszych ksiażek jakie czytałam. Polecam gorąco.

niebanalna2008-06-16 15:02
czy mog?yby?cie mi napisa? gdzie kupi? t? ksi??k? poniewa? nigdzie nie mog? jej znale?? z góry dzi?kuj?

caterpillar_girl  jamajken@tlen.pl2008-12-13 19:10
mam pytanie i wielk,a pro?b?... gdzie mog? dosta? t? ksi??k? bo potrzebna mi koniecznie do mojej pracy licencjackiej. mam tylko wersje po angielsku a potrzebuje te? po polsku.. ratujcie!!

Jeanne6662009-12-15 22:25
Świetna. Bardzo mi się podobała. Gorąco polecam...mam, gdyby któraś z pań potrzebowała...

gusto2010-01-06 12:27
Jedna z pierwszych książek o tematyce lesbijskiej jaką czytałam. Bardzo mi się podobała.

sylviavonharden2010-01-25 17:11
Dodajmy, że to debiut zapowiadający mistrzynię !!!

fella_842010-05-21 08:33
pełna humoru, pełna przeżyć dziewczyny, której matka była nieźle pokręcona, książka o tym, że ukrywanie swojego ja jest na początku dziennym ..

szaza412010-08-16 21:53
Chętnie przeczytam :)

tatianalarina2011-03-20 12:32
W kwestii merytorycznej - Winterson wychowywała się w rodzinie zielonoświątkowców, nie katolików. Okropni dewoci istnieją również poza KRK, chociaż może z perspektywy polskiej wydaje się, że tylko ten kościół jest brzydki i be.

Ripley2011-08-01 09:04
Udany debiut literacki Winterson, interesująco nakreślony obraz budzenia się świadomości własnej płciowości, dojrzewaniu, opakowany w ładny język. W tle portret psychologiczny rodziny, któa mogłaby spokojnie wpasować się w polską rzeczywistość. Jak mówi sama Winterson, jest to powieść pół-autobiograficzna i z tego względu zastanawiałam się, czy wyrastanie w takiej rodzinie dało jej taką siłę, odwagę, determinację do życia w prawdzie (nie tylko pod względem własnej orientacji seksualnej - vide "Sztuka i kłamstwa") oraz skąd się wziął taki kunszt pisarski. Książkę łatwo się czyta, język może nie tak interesujący jak w innych powieściach tej autorki ale też i treść zupełnie inna i myślę, że też do niej jest dostosowany. Nie jest to moja ulubiona książka Winterson, ale jest bardzo udana i warto po nią sięgnąć. Polecam.

luna-selene2011-10-05 20:19
Świetna książka, niedawno przeczytałam i zdecydowanie polecam. Ironiczny styl dodaje humoru chociaż treść do wesołych ogólnie nie należy, a zabieg przekoloryzowania pewnych cech poszczególnych postaci dodaje całości wyrazistości. Super. :)


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016