KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Matka chrzestna Noc

Matka chrzestna Noc
Rachel Pollack
Nie miałam absolutnie żadnego pojęcia w co się pakuję, sięgając po tę książkę. Desperacko poszukując jakichkolwiek śladów literatury o „kobietach kochających kobiety” i dla „kobiet kochających kobiety”, odnalazłam tę powieść. Czy wrzucić ją ( jak uczynił recenzent na okładce książki) w ramy realizmu magicznego? Czy może okrasić epitetami: tajemnicza, przebogata, kunsztowna, mistyczna? Doprawdy nie wiem, które słowa są odpowiednie.

Ta książka wciąga, zmusza do przemierzenia labiryntu - niby w towarzystwie czterech intrygujących bohaterek - przewodniczek, ale chyba jednak raczej samotnie. Urzeka misternie pleciona fabuła, pełna cudacznych odnóg – wątków, szczegółów, porozrzucanych wokół głównej nici, a tą stanowi niewątpliwie opowieść o wielkiej miłości, tak silnej i tak różnie odczuwanej. Należy pielęgnować chwile, bo przemijają, nie należy złościć się na bieg wypadków, bo to ich i tak nic nie obchodzi. Nasza walka, sprzeciwy, negacje, niezgoda nie zmienią tego, co poniekąd nieuniknione. Można jednakże na gruzach zbudować coś nowego i o tej sile opowiada moim zdaniem autorka powieści.

Nie streszczam fabuły, bo oznaczałoby to uchylenie rąbka tajemnicy. Poznając Laurie, poznajesz Jaqe, Louise, Marka; potem Kate, Melissę i ich historie, które bawią, smucą, zachwycają, przerażają. Przeplata je i łączy tytułowa Matka Noc – smuga cienia pozostawiająca wieczne ślady na losach bohaterek. Jak wszechpotężna i wszechwładna jest ta staruszka przekonują się boleśnie Laurie, a potem jej córka Kate. Ale spotkanie z Matką Nocą pozwala bohaterkom odkryć własną potęgę - siłę miłości. Każda z nas nosi w sobie ziarenka mocy. Nie każda pozwala im jednak swobodnie wykiełkować. Czasem potrzebna jest do tego Matka Chrzestna, choć początkowo jej pojawienie się nie wróży nic dobrego.

Zysk i S-ka, Poznań 2000
Aniołek
Data publikacji w portalu: 2003-09-08
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Alicja Liddell  AlicjaML@interia.pl2004-05-28 21:28
Ja również przeczytałam tę książkę (wypożyczyłam ją z pobliskiej biblioteki i od trzech miesięcy nie chcę oddać :P ) Książka na wysokim poziomie (moim zdaniem). Czytałam ja i coraz bardziej się pogrążałam w losy bohaterek... Moim marzeniem jest przeżyć chociaż małą część tego, co one przeżyły... :)

Hmm......2004-06-08 14:10
Ja trawifłam na tą książke zupełnie przypadkiem, bo wypożyczył ją kolega. Kiedy u nie na półce tak sobie leżała postanowiłam ja przeczytać i tak mnie wciągnęła tą swoją tajemniczością, magią, że nie mogłam przestać czytać. Przeczytałam ją w jeden dzień:)) Polecam każdemu kto chce przeżyć coś niesamowitego i nieprawdopodobnego.

kocur2004-08-01 09:36
"matka chrzestna noc" to książka, do której zapewne wrócę.. jeszcze nie teraz, bo cały czas trawię ją, choć już jakiś miesiąc minął od przeczytania. lesbijsko i fantastycznie - doskonałe połącznie.. poza tym troszkę sagowato, a przede wszytkim optymistycznie (mimo, że o śmierci). pozdrawiam i zachęcam do lekturki:)

paula2004-08-11 12:01
ta ksiazeczka bylaby ok gdyby nie ta cala pseudo fantasyczna otoczka. niby mistycyzm, niby horror a tak naprawde strasznie to kiepskie. wystarczy poczytac troche literatury fantastycznej wyzszych lotow (a jest tego mnostwo). jednak jako powiesc wspolczesna bylaby ok, niestety dodatki psuja calosc. to moje zdanie

Alicja Liddell  AlicjaML@interia.pl2004-12-09 22:08
ja tam wyżej napisałam, że nie oddałam tej ksiazki od 3 miechów...teraz jest grudzień i dalej ją trzymam :D

Ula  ulakl@poczta.onet.pl2004-12-16 21:15
ja też pierwszy raz wypożyczyłam ją z biblioteki,ale ostatnio miałam ogromne szczęście i znalazłam ją w ksiegarni!!!Na dodatek była w książkach przecenionych - nie wiem czemu!Pewnie uznali że nikt jej nie kupi!;-)Bardzo się ucieszyłam!Jest niesamowita!!

R.2006-05-26 17:47
Dostalam niedawno te ksiazke od Kobiety,ktora nic wiecej mi dac nie mogla.....teraz juz istnieja razem....czytam powoli,bo nie chce konczyc...bo to bedzie domkniecie....Piekna historia...i tak magicznie ma byc .......trzeba wierzyc....polecam......

A.L  satyrfrost@interia.eu2007-06-03 00:00
O tej ksiazce moge moge napisac tylko jedno, prawdziwa perelka! Znakomite polaczenie opowiesci o smierci i milosci. Polecam

Magda2007-11-07 22:22
Wspaniała książka. Niebanalna. Odkrywcza. Szkoda, że właściwie już niedostępna na rynku.

Madelin872008-01-29 14:53
A chciałam się zapytać, czy w tej książce znajdzie się odrobina erotyzmu? ]:>. Czy ew. możecie mi polecić jakieś ciekawe, lesbijskie erotyki? ;). Szukam czegoś, po czym lepiej będzie miło się spało ;].

adzar  adzar@wp.pl2008-11-26 10:03
Gdzie j? mog? kupi? ? ?yczeniem lubej mej jest ksi??k? mie? !

adzar  adzar@o2.pl2009-05-21 04:53
Chc? kupi?, mo?e kto? mi odsprzeda? adzar@o2.pl

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016