KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

I kowbojki mogą marzyć Tom Robbins

I kowbojki mogą marzyć Tom Robbins
I kowbojki mogą marzyć  Robbins Tom
Ocena: ocena: 3.57 /głosów: 7

Zaloguj się, aby ocenić!

"Natura odczuwa pociąg do eskperymentu", natura więc zaeksperymetowała i stworzyła Sissy Honksow. Kobietę z ogromnymi kciukami. Kciukami, które stały się dla Sissy narzędziem do osiągnięcia wolności.
Tom Robins stwarza fabułę jako pretekst do mówienia w sposób przewrotny o tym, co znaczy w życiu człowieka miłość. W sposób jawny mówi o tym, czym jest stabilizacja dla każdego z nas, ale głównym tematem jest wolność. Wolność w sobie samym i szczęście bycia wolnym pośród innych ludzi. O swoja wolność walczą właśnie tytułowe kowbojki (Kowbojka to symbol kobiety świadomej, stawiającej się ponad patriarchat).

Autor stwarza dwie przeciwstawne postawy kobiet walczących. Te postacie mogą jednak denerwować pewną prostotą uogólnionych charakterów, ponieważ stanowią dwa przwciwległe bieguny, jakby nie było środka. A może właśnie te dwa ekstrema są powołane do życia, by samemu odnaleść prawdę pośród tych dwóch dróg? Dolores del Ruby to taka swoista anarchofeministka, walcząca do upadłego o swoje prawa. Debbie to postawa przepełniona miłością. Miłością, która jest jedynym narzędziem zmiany. Zmiany w prawach kobiet i mężczyzn.

Ale ta książka to nie tylko feministyczny magnificat. Ta książka potrafi zauroczyć słowami. Czasem są to subtelne wyznania osób świadomych definicji czasu, natury, życia i śmierci, a czasem - zdania poskładane w dowcipne anegdoty lub opisy namiętności ludzkich.

"Książka może mierzyć tak zwaną rzeczywistość, podobnie jak zegar mierzy tak zwany czas. Książka może budować iluzję rzeczywistości, jak zegar stwarza iluzję czasu. Książka może być rzeczywista, tak jak zegar jest rzeczywisty. Nie oszukujmy się wszkaże: zegar mieści w sobie jedynie kólka i sprężyny, natomiast książka zawiera wyłącznie zdania." I w tych zdaniach można się zauroczyć.
Dagi
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Lisa  sklisa@o2.pl2004-09-30 21:31
Naprawdę fascynująca,zaskakująca i "nieprzeciętna" książka. Warto przeczytać :)

Lilith2005-02-06 00:31
Kurcze, ja widziałam film i był do bani! I nie umiem sie teraz przełamać zeby przeczytać tę książkę ;-(

Loona  loona@autograf.pl2005-09-05 13:57
Ksiązka wspaniala. Pogratulowac autorowi wirtuozerii pióra:) Nawet nie wiadomo kiedy przewracam kolejna strone bo oczy same biegna wraz z tekstem. Dawno nie czytalam rownie wciagajacej ksiazki:)

Walkiria  goshia1984@o2.pl2005-10-16 11:53
No cóż ksiązka wydaje sie verry interesant ale nie latwo ją zdobyć

kocur2005-11-08 11:20
Książkę można kupić w "Taniej Książce" w Toruniu, niedaleko Empik-u. Jest przeceniona i kosztuje 14,50zł. Osobiście bardzo mi się podobała, polecam.

michael  topti@wp.pl2006-01-24 22:42
witajcie może trochę przypadkiem tu trafiłem he... jako fan mr robbinsa ale i tak chciałbym polecić inne powieści'nogi jak patyki' kalekie dzikussy z gorących krajów' i szczególnie 'martwa natura z dzięciołem' prawdziwa uczta bez barjer gorąco pozdrawiam

Youvita  aralka13@o2.pl2006-02-16 21:11
super książka, wciąga, a po przeczytaniu pozostawia słodki niedosyt, polecam też inne książki Toma Robbinsa

on2006-12-06 15:56
zjebana w chuj :)

Ko-bi-eta  sepia1@onet.pl2010-01-11 13:42
Niesamowita książka! Pomijając główny wątek, czyli losy Sissy, najbardziej zachwycił mnie styl pisarski Toma Robbinsa. Z ołówkiem w ręku szukałam "perełek" w tekście: "Wiatr poszedł do domu na kolację i zabrał ze sobą swój tamburyn", "Limuzyna mknęła przez ciszę jak wiertło dentysty". Takich skojarzeń w książce jest mnóstwo. Być może niektórzy wolą więcej akcji w książce ale ta nie jest taka. Trzeba ją smakować powoli i docenić kunszt pisarski autora. W nagrodę możemy delektować się zabawną, mądrą, prowokacyjną oraz przepojoną erotyzmem książką. Polecam!

ana552011-04-16 23:51
bardzo polecam , ciekawa i wesola opowiesc. widzialam film . bardzo fajna historia wspominam dobrze .


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016