KOBIETY KOBIETOM   : LITERATURA

Coming out. Trzy grosze wydawcy

Coming out. Trzy grosze wydawcy
Coming out A. Engel-Bernatowicz i A. Kamińska
Coming out A. Engel-Bernatowicz i A. Kamińska
Ocena: ocena: 3.25 /głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić!

Kiedy Autorki zgłosiły się do mnie z tym ciekawym tekstem, brałam pod uwagę fakt, że przedstawione historie nie wniosą niczego nowego do mej wiedzy o procesie coming out. Zaskoczyło mnie jednak profesjonalne podejście do opisywania procesu ujawniania się.
Ten niezwykły poradnik wręcz podaje na tacy gotowe rozwiązania dla osób, które są dopiero na którymś odcinku trudnej i wymagającej odwagi i siły drogi, zmierzającej do akceptacji orientacji homoseksualnej. Dla mnie samej był swoistego rodzaju kompasem, przypominającym, ale i wyjaśniającym mi trudną pełną cierpienia i bólu drogę, którą sama przebyłam. Dzięki niemu zrozumiałam, że ja przed wielu laty przeżyłam swój coming out w taki sposób, w jaki on przebiega u każdego, kogo on dotyczy, niezależnie od rodzaju ukrywanej tajemnicy.

Ale nie to przesądziło o mej pozytywnej reakcji na przedstawiony temat. Pozwolę sobie opowiedzieć Wam, Drodzy Czytelnicy i Drogie Czytelniczki pewną historię, która miała zasadnicze znaczenie dla stwierdzenia, że taka książka jest potrzebna i podjęcie decyzji o jej publikacji. Spędzając miłe chwile ze swoją partnerką w Paryżu, w związku z naszą podróżą w  dziesiątą rocznicę szczęśliwego związku, spotkałam tam młodego, sympatycznego wykształconego, pochodzącego z dużego miasta, geja. Wiele czynników mogło wskazywać, że jest niezależny w sądach, otwarty na dialog i przedstawianie swego stanowiska, stąd odważniejszy w mówieniu otwarcie o własnym homoseksualizmie. Jednak porzucił on karierę zawodową w Polsce, pozostawił rodzinę i znajomych, ponieważ nie potrafił otwarcie porozmawiać z rodzicami o swej orientacji. Można więc pokusić się o twierdzenie, że dialog na ten temat potrzebuje więcej niż tylko wykształconego i inteligentnego umysłu. Potrzebuje gruntownej edukacji, szczególnie w szeroko pojętej, a nie ukrywajmy – zaniedbanej - dziedzinie seksualnej? Na to pytanie odpowiedzą sobie Państwo sami, m. in. dzięki tej lekturze.
Anna Zawadzka
Data publikacji w portalu: 2005-03-31
LGBTQ – tym terminem określa się osoby: lesbijki, gejów, biseksualistki/ów, transpłciowe, queer
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

nałka2005-03-31 13:14
bardzo cenna inicjatywa

yga  yga@poczta.onet.pl2005-03-31 22:51
polecam, książka warta kupienia, może pomyślcie też komu warto ją podarować? coming out jest bardzo ważny, a niewiele osób wie, jak go dobrze przeprowadzić,....

anonim2005-04-01 23:49
klolik

ronin2005-04-01 23:49
przeczytam:)

anonim2005-04-02 00:00
ofca

Mała Mi  mi-zdoliny@wp.pl2005-04-04 15:16
Kupię do uczelnianej biblioteki i mam nadzieję, że nie utknie gdzieś na na półce.

di_ti2005-04-05 12:13
Ale - kurna - jaki ona ma tytuł? Ta książka? głupio najpierw sprawdzałam "Trzy grosze".. W CUDZYSŁOWIE BYŁO :-)

no nick  no mail2005-04-12 22:06
Tytul ksiazki: "Coming out. Ujawnienie orientacji psychoseksualnej - zaproszenie do dialogu"

simone192009-11-25 12:32
nie chcę mieć problemów...nie chcę się ujawniać.Niw wiem w czym problem:>

Lilien2010-05-19 10:33
gdzie mogę ją kupić?


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

  KUPUJ TANIO  

Nie prowadzimy księgarni, ale podpowiadamy gdzie kupić najtaniej:

  WYSZUKIWARKA  





  KSIĘGARNIA DLA LESBIJEK  

Dzięki współpracy z kilkoma księgarniami oraz porównywarką cen Nokaut.pl mamy katalog kilkudziesięciu tysięcy książek i możemy pokazać ceny i miejsca gdzie możesz kupić książki najtaniej.

Nasza specjalność to oczywiście wybór literatury o tematyce LGBTQ i feminizmu.

Korzystaj, oceniaj, zaznaczaj książki, które chcesz przeczytać, komentuj. A już wkrótce zobaczysz zestawienia i porównania jakich nigdzie indziej nie znajdziesz.


  NAPISZ DO NAS  

Jeśli przeczytałaś książkę, która Cię poruszyła, podziel się wrażeniami. To nie musi byc profesjonalna recenzja. Takie możemy przeczytać w gazetach i na innych portalach. Może być nawet parę zdań, byle subiektywnie.

Zaprzaszam też do przesyłania wszelkich uwag, pomysłów, sugestii. Ty też możesz współtworzyć ten dział:)

Napisz do nas: info@kobiety-kobietom.com


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Prawa kobiet a Koran
vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2016