Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać

Anja Orthodox, czyli Anna Sabiniewicz, to jedna z najbardziej charyzmatycznych i kontrowersyjnych polskich wokalistek, autorka tekstów i szefowa grupyClosterkeller. Uważana za skandalistkę, ponieważ otwarcie i publicznie mówi o liczbie swoich partnerów seksualnych, stosowaniu ciężkich używek, podjęciu próby samobójczej, poddaniu się operacji powiększenia biustu. Będąc ateistką często krytykuje kler. Ma za sobą nieudane małżeństwo, dziecko, rozwód. Była radną w jednej z dzielnic Warszawy, ale po 1,5 roku zrezygnowała z tej funkcji. Polityka jest jednak nie dla niej. Jest konkretna, zdecydowana i wie, czego chce. Od lat walczy z depresją. I z tego powodu płyty ukazują się tak rzadko. Mówi o sobie "Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać".

Za swoim pseudonimem artystycznym, nadanym przypadkowo i "dla jaj", raczej nie przepada. W 1988 roku zespół Closterkeller zgłosił sie do  przeglądu młodych kapel w Chojnowie i trzeba było wypełnić jakiś tam papier. No i zaczęły się "śmichy chichy" jak Ania ma się tu nazwać, bo gwiazda powinna mieć swój pseudonim :) Ponieważ Anka śpiewała kropa w krope jak wokalistka X-mal Deutschland pierwsze imie zostalo zmienione na Anja, a Orthodox ktoś tam rzucił, no i poszło. Na festiwalu Ania dostała wyróżnienie za osobowość estradową i w 
reportażach pojawiły się zdjęcia z podpisem Anja Orthodox, i tak już zostało. Anja uważana jest za pierwszą damę rodzimego gotyku. Trudno się z taką opinią nie zgodzić, gdy słucha się jej charyzmatycznego głosu. Głosu pełnego drapieżności, zimna, a jednocześnie subtelności i rozmarzenia. W wielu utworach zaskakuje nas, gdy jej agresywny śpiew przechodzi nagle w miękki szept, a czasami nawet w orientalną vocalizę. Znakomiecie wypada na koncertach, ma wspaniały kontakt z publicznością.

Closterkeller gra ciężką, mroczną, dołująca muzykę rockową, siedzącą korzeniami w gotyku, ale czerpiącą czasami z metalu, popu i nawet z techno. Nastrój pogłebiają mroczne i intrygujące teksty oraz charakterystyczny sposób interpretacji Anji. Całą twórczość zespołu charakteryzuje duży eklektyzm.

Jej teksty są bardzo osobiste, często poetyckie, analizujące najróżniejsze odcienie
ludzkich uczuć, poruszające także tematy bardzo aktualne: narkomania, przemoc, znęcanie się nad dziećmi, polityka.

Osoby słabo orientujące sie w temacie uważają tego typu mroczną muzykę za zbyt depresyjną. Sama Anja wyjaśniała w jednym z wywiadów: "Wszystko, co śpiewam, na pewno nie jest wesołe, natomiast ja nie staram się doprowadzić ludzi do samobójstwa. I to jest istotne, bo wszyscy, którzy do końca nie znają tych klimatów, pochopnie oceniają twórców gotyku i twierdzą, że oni zawsze mają na celu doprowadzenie odbiorcy do samobójstwa. Wcale tak nie jest! Ja w piosenkach zawieram emocje, które nie są wesołe, bo ja nie lubię wesołej muzyki - nie czuje w sobie potrzeby tworzenia takiej muzy, chociaż zdarzyło mi się parę razy. Ale tym, co chcę przez swoją twórczość wydobyć, jest przekształcenie piękna i poezji w dźwięki." Na pożegnaniu urny z prochami Tomka Beksinskiego odtworzono jej piosenkę Violet - tak zażyczył sobie przed śmiercią. Anja i Tomek byli bliskimi przyjaciółmi i jego śmierć była dla niej szczególnie bolesna. To właśnie ona była ostatnią osobą, z którą rozmawiał. Emocje odgrywają niezwykle ważną rolę w jej życiu i twórczości. Jej teksty są często odzwierciedleniem jej przeżyć, nastrojów, obaw, zwątpień, niektóre z nich są bardzo osobiste. Anja powiedziała kiedyś : " Jestem ciągle miotana strasznie płomiennymi uczuciami. Przetaczają się przeze mnie wieczne burze. Mam talent do komplikowania sobie życia uczuciowego, artystyczna natura wzięła we mnie górę. Wokaliści są nierówni i chimeryczni. I to chyba pasuje do mnie jak ulał. Za to płacę nieustabilizowanym życiem. Jestem teraz samotną matką..."

Nie jest powszechnie znana i uwielbiana w "branżowym" środowisku. Ale jedno nagranie Closterkellera zna niemal każda lesbijka i słowa:

"Na imię miałaś Agnieszka
I taki dziwny wzrok
Ty zawsze byłaś inna
Przewrotna i niewinna
I zimna tak jak skała"

przez wiele osób bywały błędnie interpretowane ;)

Sama jest osobą otwartą i tolerancyjną. W jednym z wywiadów przyznała otwarcie : "Pokutuje opinia, iż niemal wszystkie kobiety są biseksualne. Ja też postanowiłam sprawdzić jak to jest z kobietą. Spróbowałam z jedną, drugą, trzecią, ale jedynym dobrym wspomnieniem jest moment, jak kiedyś dzierżylam w dłoniach i ustach bardzo piękny biust takiej koleżanki jednej swojej... no i drugiej też. Tak, te biusty to bardzo atrakcyjna część kobiety. Jestem jednak zdecydowanie heteroseksualna."
Dyskografia:


"Purple" 1990
"Blue" -wersja angielsa- 1992
"Blue" -wersja polska- 2000
"Agnieszka" -mini CD- 1992
"Violet" 1993
"Scarlett" 1993
"Cyan" 1996
"Koncert '97" 1997
"Graphite" 1999
"Graphite" - wersja angielska - 2003
"Fin de Siecle"-koncert w Trójce- 2000
"Pastel" 2000
"ACT III" - live - 2003
"Nero" 2003
"Nero"- wersja angielska- 2004
"Reghina" - EPka - 2004


Jako gość na płytach:


- Abraxas - "99" - 1999
- Mordor - "Prayer to ..." - 1993
- Wilki - "Wilki" - 1992
- Sparagmos - "Sparagmos" - 1995
- Sweet Noise - "Getto" - 1996


Jej pierwsza solowa płyta powinna być gotowa już wkrótce.


  • Wiecej informacji o Anji i zespole Closterkeller
  • Juta
    Data publikacji w portalu: 2005-04-22
    OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

    Mirthe2005-04-29 10:25
    Tu się pozwolę nie zgodzić np. "Nero" to świetna płyta, Anja jak wino im starsza tym lepsza;), tekstowo i muzycznie nic do zarzucenia. Closterkeller to juz legenda i wg mnie nadal jeden z najlepszych zespołów W Polsce

    abstrakcja2005-05-01 19:47
    Zgadzam sie z Mirthe w zupelnosci - Nero to fajna plytka, na ktorej mozna znalezc piosenki lekko folkujace;)A co do AGNIESZKI - hmmm, naprawde nie rozumiem jak mozna odczytac te piosenke jako branzowa;)Przeciez ona spiewa kobity o rozdwojeniu osobowosci!!!!!!!!

    Juta2005-05-05 10:04
    Abstrakcja, Ty sie nie smiej, ale ja naprawde znam osoby, ktore doszukiwaly sie branzowych podtekstow w "Agnieszce" :). Zawsze mnie to zadziwialo.

    abstrakcja2005-05-05 19:37
    A smieje sie, bo moja lepsza polowa, notabene Agnieszka-rowniez sie takowych doszukala:))Oczywiscie jest cos takiego jak dowolnosc interpretacji, ale bez przesady;))

    kinga452005-06-02 20:46
    Czemu. Agnieszka jest świetna. Tak naprawde wychowałam się na jej muzyce

    JA2005-10-01 21:08
    KOCHAM CLOSTERKELLER!!! :)

    anja2005-11-20 15:07
    Closter zawsze byl i bedzie najlepszym gotykiem w Polsce!! moj najlepszy kawalek to "To on znowu nastepny: co o nim sadzicie??

    V.2005-12-30 21:15
    jak już ktoś chce się doszukiwać podtekstów, to raczej w "Komecie" [ta "sekretna siostra i kochanka" ;P]

    V.2006-04-06 11:44
    Pani Anja niech wydaje płyty, tym bardziej, że już się szykuje kolejna :P

    czindus2006-05-08 16:20
    ludzie ja w zeszłym rok zdawałem maturę ustną z tekstów anki i niech mi ktoś powie ze jego ulubionym kawałkiem jest ten i ten to go wyśmieje bo jak nie znacie jej twórczości to siedżcie cicho i wara od kwintesencji muzyki jaką tworzy CLOSTERKELLER

    czindus2006-05-08 16:21
    jak macie inne zdanie to piszcie na skrzynke a napewno wam to z głowy wybije

    Vrolok2007-11-11 03:18
    Closterkeller to legenda, piękna dojżała i bogata muzyka, co tu więcej mówić...wychowałem się na niej

    satanica2010-08-12 01:52
    Za rozmowe z Cejrowskim na temat podarcia Biblii przez Nergala na jednym z jego koncertow ma u mnie duzego plusa.

    Hitoshi2012-11-05 20:27
    W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.


    Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

    Zaloguj się

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

      NAPISZ DO NAS!  

    Masz pomysł, chcesz coś opublikować w dziale muzyka? Napisz: info@kobiety-kobietom.com


    NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

    Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
    Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


    Ostatnio komentowane:

    news Prawa kobiet a Koran
    vesania olicadiablica ma całkowitą rację. Szkoda że w Polsce nie mówi się o tym głośno, Użalamy się nad tym jaki ciężki los mają imigranci z krsjów muzułmańskich a zupełnie pomijamy to, jaki... opinia dodana 2017-01-14 16:00:40
    muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
    Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
    literatura Na jej rozkazy - CHAUDIÈRE A.D. i CALIGO A.
    Słabo. Dobrnęłam do 20 strony mało się przy tym nie topiąc w nadmiarze nic nie wnoszących słów. Żałuję,...
    © KOBIETY KOBIETOM 2001-2016