Tori Amos

Tori Amos
Tori Amos
Tori Amos
Tori Amos
piosenkarka, kompozytorka
w: Myra Hawley
data urodzenia: 22 sierpnia 1963r.
miejsce zamieszkania: Kornwalia, Anglia
Kolor oczu: Szaroniebieskie
Wzrost: 157 cm

Fragmenty yciorysu na podst. strony http://www.mzg.pl/pigulka/index.pl?id=tori_amos:
W jej yach ze strony ojca pynie krew szkocka i irlandzka, a ze strony matki indiaska.
Ojciec to duchowny protestancki, ktry suy take w marynarce, starajcy si ksztatowa w domu atmosfer pobonoci i surowej dyscypliny. Matka to doktor literatury angielskiej, ktra zanim wysza za m pracowaa w sklepie muzycznym.
Kiedy ojciec opowiada jej po raz pierwszy o chrzecijastwie, ona spytaa go: "A co by si stao, gdyby Jzef wyszed ze stajenki z okrzykiem 'Wow! To jest dziewczynka!'?"
W wieku 3, 4 lat rozpocza gr na fortepianie czytajc partytur i tworzy pierwsze wasne piosenki. Kiedy zbliay si jej pite urodziny, a ona potrafia po jednokrotnym wysuchaniu zagra wszystko co jej si spodobao, jej rodzice zdecydowali, e powinna dalej rozszerza swoje horyzonty jako pianistka.
W wieku piciu lat miaa przesuchanie do The Peabody Conservatory (cz Baltimore's John Hopkins University) i zostaa najmodsz osob, jak kiedykolwiek tam przyjto.
W wieku 10 lat Tori wsplnie z koleank suchaj potajemnie pyt Led Zeppelin i za pomoc tv uwiadamiaj si w sprawach kobiecej seksualnoci.
Miaa 11 lat, gdy na egzaminie wykonaa swj autorski utwr, ktry komisja Konserwatorium uznaa za herezj. Wyrzucono j ze szkoy.
Majc 13 lat, Tori rozpoczyna swoje pierwsze publiczne wystpy w lokalnych klubach. Pierwszym, ktry otworzy dla niej swoje drzwi by Mr. Henry's (klub dla gejw!).

Kiedy przeniosa si do Los Angeles, w wieku 21 lat, wracajc po jednym z koncertw w Los Angeles, postanowia podwie jednego z uczestnikw. Sterroryzowana broni, porwana, wiziona, zgwacona, obiecaa sobie, e nikt nigdy o tym wydarzeniu si nie dowie.
Latem 1991 roku oglda film 'Thelma i Louise'. Tori mwi "Gdy zobaczylam scene gwaltu zgasilam telewizor i w cigu chwili napisaam cay utwr." Utwr ten to 'Me and a Gun' nagrany a capella, ktry sta si kojcym hymnem dla niej samej, i nieoczekiwanie, dla innych ofiar maltretowania.
Podczas koncertw jak i w korespondencji Tori spotykaa si czsto z osobami pokrzywdzonymi przez los. Zwierzaj si jej, opowiadaj najczarniejsze i najboleniejsze fragmenty swojego ycia. Tori staje si dla wielu maltretowanych osb swoistym spowiednikiem. Zdajc sobie spraw, jak duo jest takich potrzebujcych osb, postanawia zaoy fundacj RAINN (Narodowa sie do spraw gwatu, molestowania i kazirodztwa) i uruchamia czynny ca dob telefon pod ktrym osoby poszkodowane w kadej chwili mog zadzwoni i uzyska pomoc. Obecnie RAINN odbiera 75 tysicy rozmw rocznie. Tori sama w znaczny sposb zasila t fundacj przeznaczajc wpywy ze sprzedanych biletw z pierwszych rzdw jej koncertw. Z czasem doczaj si inni np. Calvin Klein.

W 1983 roku zmienia imi z Myra Ellen na Tori. Istnieje kilka hipotez dlaczego wybraa akurat to imi. Pierwsza z nich mwi, e Ellen sama si tak nazwaa na cze sosny Torrey, ktra jest maym, zakrzywionym i rzadkim drzewem rosncym w Poudniowej Karolinie. Druga sugeruje, e jej nowe imi wywodzi si od sowa 'noTORIous' (notoryczny) poniewa zawsze nosia czerwone skrzane majtki, kiedy uczszczaa do Niedzielnej Szkki w kociele jej ojca. Trzecia natomiast, najbardziej prawdopodobna (Tori mwia o tym w wywiadach) - po jednym z jej wystpw w klubie chopak jej przyjaciki powiedzia jej: "Nie wygldasz jak Ellen, wygldasz bardziej jak Tori" A poniewa wanie szukaa pseudonimu artystycznego, wic tak ju zostao. Zapytana w jednym z wywiadw co oznacza sowo 'Tori' odpowiedziaa 'cliTORIs' (echtaczka).

Jest pierwszym artyst, ktry zdecydowa si na oficjalne rozpowszechnianie swojej twrczoci drog internetow.
24 stycznia 2003 wystpia w Polsce:)
Oficjalna strona: www.toriamos.com

Dyskografia:
Welcome To Sunny Florida (DVD/CD) - 2004
SCARLET'S WALK - 2002
STRANGE LITTLE GIRLS - 2001
TO VENUS AND BACK - 1999
FROM THE CHOIRGIRL HOTEL - 1998
BOYS FOR PELE - 1996
UNDER THE PINK - 1994
LITTLE EARTHQUAKES - 1992
Y KANT TORI READ - 1988
Data publikacji w portalu: 2005-01-08
Podoba Ci si artyku? Moesz go skomentowa, oceni lub umieci link na swoich stronach:
Aktualna ocena: ocena: 0 /gosw: 0
Zaloguj si, aby zagosowa!
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opini  

agida2004-03-22 23:11
nie ma co dyskutowac o glosie tego kalibru;to jest bron nie do przecenienia,choc ma kaliber kolibra,w sensie-krucha bywa niezwykle:))

dushka2004-04-02 15:15
jest niesamowita :) fragmenty biografii: "W jej yach ze strony ojca pynie krew szkocka i irlandzka, a ze strony matki indiaska. Ojciec to duchowny protestancki, ktry suy take w marynarce, starajcy si ksztatowa w domu atmosfer pobonoci i surowej dyscypliny. Matka to doktor literatury angielskiej, ktra zanim wysza za m pracowaa w sklepie muzycznym." "Kiedy ojciec opowiada jej po raz pierwszy o chrzecijastwie, ona spytaa go: "A co by si stao, gdyby Jzef wyszed ze stajenki z okrzykiem 'Wow! To jest dziewczynka!'?" Tori rozpocza gr na fortepianie w wieku 2,5 lat. Graa ze suchu - kawaki klasyczne, popularne melodie, wszystko co wpado jej w ucho. W wieku 3, 4 lat rozpocza gr na fortepianie czytajc partytur i tworzy pierwsze wasne piosenki. Kiedy zbliay si jej pite urodziny, a ona potrafia ze suchu zagra wszystko co jej si spodobao, syszc to tylko jeden raz, jej rodzice zdecydowali, e powinna dalej rozszerza swoje horyzonty jako pianistka. W wieku piciu lat miaa przesuchanie do The Peabody Conservatory (cz Baltimore's John Hopkins University) i zostaa najmodsz osob, jak kiedykolwiek tam przyjto." "W wieku 10 lat Tori wymyka si potajemnie z domu do koleanki by tam sucha pyt Led Zeppelin (jej ociec zabroni suchania takiej muzyki w domu). Tam te wsplnie i za pomoc tv uwiadamiaj si w sprawach kobiecej seksualnoci." "miaa 11 lat, wykonaa na egzaminie swj autorski utwr, ktry komisja Konserwatorium uznaa za herezj, czego konsekwencj byo wyrzucenie jej ze szkoy." "W tym samym roku (majc 13 lat )Tori rozpocza swoje pierwsze publiczne wystpy w lokalnych klubach. Pierwszym, ktry otworzy dla niej swoje drzwi by Mr. Henry's (klub dla gejw). " "W 1983 roku zmienia imi z Myra Ellen na Tori. Istnieje kilka hipotez dlaczego wybraa akurat to imi. Pierwsza z nich mwi, e Ellen sama si tak nazwaa na cze sosny Torrey, ktra jest maym, zakrzywionym i rzadkim drzewem rosncym w Poudniowej Karolinie. Druga sugeruje, e jej nowe imi wywodzi si od sowa 'noTORIous' (notoryczny) poniewa zawsze nosia czerwone skrzane majtki, kiedy uczszczaa do Niedzielnej Szkki w kociele jej ojca. Trzecia natomiast jest najbardziej prawdopodobna (Tori mwia o tym w wywiadach) - po jednym z jej wystpw w klubie chopak jej przyjaciki powiedzia jej: "Nie wygldasz jak Ellen, wygldasz bardziej jak Tori" A poniewa wanie szukaa pseudonimu artystycznego, wic tak ju zostao. Zapytana w jednym z wywiadw co oznacza sowo 'Tori' odpowiedziaa 'cliTORIs' (echtaczka)." wiecej na http://www.mzg.pl/pigulka/index.pl?id=tori_amos

Linka2004-04-02 22:36
Za gbie i moc gosu...:)

CO22004-04-09 23:11
uwielbiam Tori, zaluje ze nie bylam na koncercie

dushka2004-05-06 10:07
CO2, to wszystko, co pisza o jej koncertach, to prawda :) <br> koncert byl w zwyklej hali, a ona i tak wprowadzila magie <br> i nie pomagala sobie przy tym zadnymi wodotryskami technicznych

CO22004-06-10 23:44
prosze szykowac gruba gotowke, bo nowa plyta wychodzi :) (CD i DVD)

angelene92004-07-15 13:09
UWIELBIAM J!!!!!!!!!!!!!

aflofarmik2004-08-11 12:28
tworzy cudowna muzyke.juz po kilku kawalkach zakochalam sie...

CO22004-09-28 22:18
ktos sie bardzo troskliwie opiekuje rubryczka Tori, co bardzo, bardzo cieszy :))

alsha2004-10-01 09:36
no, dziewczeta, zaraz bedzie magiczna 3000! :)

villa2004-10-04 19:45
czy fanki tej pani nie przesadziy?????

lora2004-11-25 19:11
nie przesadziy; po prostu znowu kto obszed zabezpieczenia i w cudowny sposb 'rozmnoy' gosy; i tu maa proba do adminek- strzelcie sobie may kursik na temat hakerstwa!

uroda2004-12-22 11:28
a4, znowu z tym samym tekstem?

CO22005-01-07 22:00
bardzo dobry ostateczny wynik :))

Sade2005-01-16 12:59
Tori!! kto kto zna jej muzyk, biografi oczywicie rozumie bez zbdnych komentarzy! a kto nie, niech szybko nadrabia, jeli chce przey co niezwykego,duchowego.... itp a przy tym mie gsi skrk... jej muzyka to jak konfrontacja z samym sob. Z Sade romans nie wskazany ale z Jolie echhh :) wyobrania pracuje :)

CO22005-01-22 23:19
Podobno Tori ma niesamowita wene i w lutym ma wyjsc nowa plyta :) a w marcu K. Bush :))))))

pansy2005-03-11 20:59
nowa pyta ju jest i jest wspaniaa!!! a w rode Tori bya w warszawie i daa koncert w studiu Trjki:) niestety mnie nie udao sie tam by.

nosek2005-03-21 13:36
Nowa pyta to mistrzostwo!JA BARDZO TORI LUBI.

nosek2005-04-14 11:27
Ta pyta to rzeczywicie CUDO jest nie moge przesta jej sucha.

Kasiula2005-05-06 19:40
Najpiekniejsza , ze wszystkich wokalistek :-) i jedna z najbardziej utalentowanych.

peeves2005-10-08 02:01
nooo... seksowna kobieta, nie ma co...

gekkon2005-10-15 05:10
a widzialyscie, co ona robi na koncertach??? az milo popatrzec i ta wzmianka o czerwonych majtkach..nie wiedzialam;-)

ariel_et_vero2005-11-15 13:27
A co ona robi na koncertach??

kajooga  gwincinscy@akimage.com2006-01-11 13:10
Mj idea. Wokalny, sceniczny... I do tego pikna jest. Zawsze chciaam mie jej zbki :) A na koncertach to ona taczy, piewa, krzyczy... Jak na koncertach. Tyle tylko, e sowa nie s w stanie tego opisa, a teledyski zbyt upraszczaj pewne sprawy...

darknicegirl2006-06-01 18:20
I jak muzyka jej ????????? jest oki czy nie

kajooga2006-07-15 23:11
Tales of librerian... (tak si to pisze?) i Sleeps with butterflies... ach nie pamitam, Nie czepiajcie si pisowni, tylko sprawdcie i dodajcie do dyskografii, bo tam co puciutko jest raczej.

pay2006-11-04 17:55
the beekeeper <3

Flavia2007-04-24 04:50
American Doll Posse - kompilacja wszystkiego, co "siedzi w Tori". Pereka.

m_sawana802008-07-29 14:44
:)cudna:)

gingerhead2008-08-13 00:59
tak jak Renata Przemyk - bogini

nekoos2010-01-15 20:43
uwielbiam, uwielbiam Tori Amos! : D

life_is_a_river2010-01-18 19:23
jest urzekajca... nie do podrobienia... przepikny malutki rudzielec

Ala442020-02-09 18:27
Fajna


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych uytkowniczek portalu

Zaloguj si

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si!

Witaj, Zaloguj si

ZASADY GOSOWANIA

Gosujesz wybierajc wedug wasnych kryteriw i upodobania.

Gosujemy w skali od 1 do 8 na kad z Pa, na stronie z jej opisem i zdjciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie mona zmienia.

Aby gosowa musisz by zalogowana.

NOWE W RANKINGU

FACEBOOK

Zapraszamy na nasz profil Facebook
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2023