Winona Ryder





data urodzenia:
29 padziernika 1971 r.
miejsce urodzenia:
Winona w stanie Minnesota, USA
aktokra

Wychowaa si w komunie hippisowskiej w Pnocnej Kaliforni. Jej ojciec by pisarzem i wydawc, a matka propagatork buddyzmu i pisark, a take blisk przyjacik Allena Ginsberga. Po przeprowadzce do San Francisco zacza uczszcza na zajcia do American Conservatory Theater. W wieku 13. lat wzia udzia w swoim pierwszym przesuchaniu.

W 1994 roku Ryder zdobya Zoty Glob za najlepsz drugoplanow rol w filmie Wiek niewinnoci Martina Scorsese oraz nominacj do Oscara w tej samej kategorii. Rok pniej bya nominowana do Oscara za pierwszoplanow rol w obrazie Mae kobietki.

Wybrana filmografia:
2010: Alpha Numeric
2009: Informers, The jako Cheryl Laine
2009: Star Trek jako Amanda Grayson
2009: Private Lives of Pippa Lee, The jako Sandra Dulles
2009: Water Pills jako Carrie
2009: Stay Cool jako Scarlet Smith
2008: Last Word, The jako Charlotte
2007: Sexlista 101 (Sex and Death 101) jako Gillian
2007: Jak zama 10 przykaza (Ten, The) jako Kelly
2007: Welcome jako Cynthia
2006: Przez ciemne zwierciado (Scanner Darkly, A) jako Donna Hawthorne
2006: Nagrody Darwina (Darwin Awards, The) jako Siri Taylor
2004: ar (Embers) jako Kristina
2002: Mr. Deeds - Milioner z przypadku
1999: By jak John Malkovich
1999: Przerwana lekcja muzyki
1998: Celebrity
1997: Obcy - przebudzenie
1996: Czarownice z Salem
1994: Orbitowanie bez cukru
1991: Noc na Ziemi
1990: Edward Noycorki
1990: Syreny
1989: miertelne zauroczenie
Data publikacji w portalu: 2005-01-08
Podoba Ci si artyku? Moesz go skomentowa, oceni lub umieci link na swoich stronach:
Aktualna ocena: ocena: 0 /gosw: 0
Zaloguj si, aby zagosowa!
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opini  

naka2004-04-04 20:31
denna aktorka

dead star2004-04-18 14:41
I wypoch.

magenta2004-04-26 09:32
o, wreszcie kto napisal, ze to beztalencie. Bo to totalne beztalencie. Kto widzial z nia jeden film, widzial jej wszystkie role:)

P&B2004-05-30 10:41
zagraj lepiej

jaguar2004-06-11 06:04
nie zgadzam sie z negatywnymi opiniami.Winona jest piekna i potrafi grac

megi2004-06-13 14:08
ja tez sie nie zgadzam, chyba nie widzialyscie jej w zadnym filmie. Przerwana lekcja jest rewelacyjna, a Winnona i Angelina zagraly nie do podrobienia.

Sinea2004-06-16 00:18
Dokladnie.Piekna aktorka i w dodatku dobra.A to teraz rzadkosc.

werikoka2004-06-17 23:46
one nie jest dobr aktork, powanie!!! moe oczarowa jak si j raz zobaczy, potem dno, cigle to samo, nudziara.

lilith262004-09-22 01:24
gdzie wy macie oczy????ma pikne oczy i ciekaw urode!a poza tym jest dobr aktork! "dead star"-jesli tak mowisz o Winonie to ......odnies t opini do siebie!!

sawi2004-12-10 14:03
Swietna laska! pozatym chetnie bym poszla z Winona na zakupy, to by bylo very fucking exciting ;))))

sadia2342005-04-29 21:50
.. hm .. sodki skorpionek .. albo raczej .. sweet brown beaver ..

anathril2005-06-16 00:39
a sok z uka? ja to pamitam i od tej pory uwielbiam W.

czarna862005-06-16 19:49
jest piekna

elfik  joannamjj@wp.pl2005-07-23 23:54
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jest po prostu zaeybysta........bez dwoch slow.Sliczna, ma wielki talent, najlepszy ze wszystkich aktorek na calym swiecie!!!!!!!! Po prostu the best.......Kocham JA:):).........Ich liebe.........:*******

kankabonski2005-08-13 22:46
Zastrzelila mnie rol ..taryfiarki ;) Fajna Babka :)

..::ona::..2005-12-02 16:57
mmmm... obcy-przebudzenie okazal sie milusi filmem dzieki niej...jest swietna,marzenie poprostu....

kizia__mizia2006-05-19 14:18
nie?

pure_morning2006-10-19 22:28
kurcze dlaczego widnieje tu nienajlepsze zdjecie Winony!

creep2006-12-18 16:44
uprasza sie u zamieszczenie Winonie jakiegos bardziej seksownego zdjecia:)

Lisa.2007-10-05 15:54
Winona jest liczna, tylko brzydkie zdjcie tu.

bicz2008-08-05 21:39
w przerwanej lekcji muzyki jest genialna. liczna kobieta z niej, nie ma co ; ))

Inermiss2008-08-16 13:18
Tiaa zgadzam sie liczna jest ma liczniutkie te oczka i takie... nom :x spojrzenie :D:D:D Uwielbiam filmy z ni :] Ciachoooo hihi

Lajla272009-01-19 11:12
Bardzo delikatna i zmysowa kobieta

m_sawana802009-12-12 23:45
jak miaam nacie lat to byam w niej zabujana po uszy hehe... i ten wielki plakat na cianie!!!!

yoall2010-05-09 15:27
Jak NAJBARDZIEJ :) <3

Absolut6na92010-05-10 19:49
Wanie ogldaam "Nagrody Darwina" i a zachciao mi si zagosowa na Winone :)

ava402010-06-10 04:25
liczna kobieta i wietna aktorka.

bezimienna_ja2010-09-01 14:04
Widziaam wszystkie filmy z ta piekn aktork i nie zgadzam si z niepochlebnymi opiniami. W kadym filmie pokazaa swj talent od innej strony i trzeba przyzna jej, e potrafia grac juz jako dziecko i wietnie jej to wychodzio

Clockwork2010-09-14 20:27
W rankingu na aktork daabym jak poow moliwych punktw. Tutaj daj maksa. Jest liczna - wielkie oczy, adna figura i koci policzkowe ;)

Julia552010-10-06 19:02
Mnie si podoba jako aktorka a jako kobieta... och !!! BARDZO !

Vik962011-09-19 21:29
Jest przeliczna! zawsze jedna z moich ulubionych aktorek :)

Sheela2012-01-06 20:34
Kobieta delikatna i zmysowa a przy tym, dobra aktorka :)

Tygrysek212012-01-14 08:18
Jest dobra. Najwiksze wraenie zrobia na mnie w obcym. wietnie dobrana rola... Szacuneczek

deadvoice2012-04-07 23:04
pikna jest, ma co niesamowitego w sobie


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych uytkowniczek portalu

Zaloguj si

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si!

Witaj, Zaloguj si

ZASADY GOSOWANIA

Gosujesz wybierajc wedug wasnych kryteriw i upodobania.

Gosujemy w skali od 1 do 8 na kad z Pa, na stronie z jej opisem i zdjciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie mona zmienia.

Aby gosowa musisz by zalogowana.

NOWE W RANKINGU

FACEBOOK

Zapraszamy na nasz profil Facebook
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2023