Hilary Swank



Hilary Swank w filmie Nie czas na zy
Hilary Swank w filmie Nie czas na zy
data urodzenia: 30 lipca 1974
miejsce urodzenia: Bellingham, Waszyngton, USA
aktorka

Zdobywczyni Oscara dla najlepszej aktorki w roku 1999 za rol w filmie Nie czas na zy oraz w 2005 za rol w filmie Clinta Eastwooda Za wszelk cen.

Hilary Swank w dziecistwie nie marzya o karierze artystycznej, ale sportowej. Jej pasj byo pywanie i gimnastyka artystyczna, w sportach tych odnosia znaczce sukcesy. Wszystko si jednak zmienio, kiedy Hilary zostaa zaangaowana do szkolnego teatru i po raz pierwszy wystpia na deskach scenicznych. Wtedy zrozumiaa, e aktorstwo jest celem jej ycia. Majc 16 lat Swank rzucia szko dla kariery aktorskiej. W jej deniach do zrobienia kariery aktorskiej wspieraa j matka. To wraz z ni wyjechaa do Kalifornii. Obie kobiety na pocztku pobytu w Los Angeles mieszkay w samochodzie. Ten stan jednak nie trwa dugo, gdy Hilary otrzymaa role w programach telewizyjnych takich jak: Evening Shade i Growing Pains.

Przed kamer zadebiutowaa w produkcjach telewizyjnych, zagraa w takich serialach jak: Harry i Hendersonowie, czy Evening Shade. Hilary Swank karier filmow w Hollywood rozpocza grajc niewielk rol w filmie Buffy postrach wampirw w 1992 r. W 1994 roku dostaa gwn rol w Karate Kid 4: Mistrz i uczennica, gdzie wcielia si w rol pierwszej uczennicy sensei’a granego przez Pata Morit. Film ten jednak nie zdoby sympatii krytykw. Regularnie wystpowaa w smym sezonie Beverly Hills 90210 jednak zrezygnowaa w rodku sezonu kiedy to, 3 tygodnie wczeniej otrzymaa rol w Nie czas na zy. Rola w tym filmie staa si przeomem w jej karierze. Gwn rola w obrazie Nie czas na zy, przyniosa jej nominacj do Zotego Globu oraz statuetk Oscara. Oprcz tego kreacja, ktr tam stworzya zostaa przyjta owacyjnie przez krytykw na caym wiecie, a Hilary Swank niemale w cigu jednego dnia staa si gwiazd.

Filmografia

Filmy fabularne:

* 2010: The Resident jako Dr Juliet Dermer
* 2009: Betty Anne Waters jako Betty Anne Waters
* 2009: Amelia Earhart (Amelia) jako Amelia Earhart
* 2008: Birds of America jako Laura
* 2007: P.S. Kocham Ci (P.S. I Love You) jako Holly
* 2007: Wolno sowa (Freedom Writers) jako Erin Gruwell
* 2007: Plaga (The Reaping) jako Katherine Winter
* 2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Madeleine Linscott
* 2004: Niezomne (Iron Jawed Angels) jako Alice Paul
* 2004: Za wszelk cen (Million Dollar Baby) jako Maggie Fitzgerald
* 2004: Czerwony py (Red Dust) jako Sarah Barcant
* 2003: 11:14 jako Buzzy
* 2003: Jdro Ziemi (The Core) jako major Rebecca 'Beck' Childs
* 2002: Bezsenno (Insomnia) jako Ellie Burr
* 2001: Afera naszyjnikowa (The Affair of the Necklace) jako Jeanne de la Motte Valois
* 2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Valerie
* 1999: Nie czas na zy (Boys Don't Cry) jako Teena Brandon/Brandon Teena
* 1998: Serce lasu (Heartwood) jako Sylvia Orsini
* 1997: Za cen mierci (Dying to Belong) jako Lisa Connors
* 1997: Lunatyk (The Sleepwalker Killing) jako Lauren Schall
* 1997: Lolita w Hollywood (Quiet Days in Hollywood) jako Lolita
* 1996: Terror w rodzinie (Terror in the Family) jako Deena
* 1996: Kounterfeit jako Colleen
* 1996: Czasem oni wracaj (Sometimes They Come Back... Again) jako Michelle Porter
* 1994: Karate Kid IV: Mistrz i uczennica (The Next Karate Kid) jako Julie Pierce
* 1994: Ofiara gniewu (Cries Unheard: The Donna Yaklich Story) jako Patty
* 1992: Buffy - postrach wampirw (Buffy the Vampire Slayer) jako Kimberly

Seriale telewizyjne:

* 1997: Leaving L.A jako Tiffany Roebuck
* 1992-1993: Camp Wilder jako Danielle
* 1991: Harry i Hendersonowie (Harry and the Hendersons)
* 1990-2000: Beverly Hills, 90210 jako Carly Reynolds
* 1990-1994: Evening Shade jako Aimee
* 1990-2001: ABC TGIF jako Danielle
* 1985-1992: Dzieciaki, kopoty i my (Growing Pains) jako Sasha Serotsky
Data publikacji w portalu: 2010-03-31
Podoba Ci si artyku? Moesz go skomentowa, oceni lub umieci link na swoich stronach:
Aktualna ocena: ocena: 0 /gosw: 0
Zaloguj si, aby zagosowa!
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opini  

Sistars782010-12-09 18:34
Ale zmiana ,w tych dugich wosach jest nie do poznania. Rola rzeczywicie oscarowa a laska z niej nie za ;)

AbbyMavis12015-07-03 22:37
Jest pikn i bardzo dobr aktork. Doskonale gra i wczuwa si w kad rol... :) Moje ulubione filmy to: "Nie czas na zy" ; "Za wszelk cen" oraz "Plaga". - Ode mnie 8!

Kania212017-11-12 18:41
uwielbiam t kobiet.


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych uytkowniczek portalu

Zaloguj si

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si!

Witaj, Zaloguj si

ZASADY GOSOWANIA

Gosujesz wybierajc wedug wasnych kryteriw i upodobania.

Gosujemy w skali od 1 do 8 na kad z Pa, na stronie z jej opisem i zdjciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie mona zmienia.

Aby gosowa musisz by zalogowana.

NOWE W RANKINGU

NEWSLETTER I SPOECZNOCI

Chcesz by powiadamiana o nowociach w portalu? Zarejestruj si i zaprenumeruj nasz newsletter lub kana Nowoci RSS!
Moesz te doczy do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Bycie gejem na Kaukazie - film online.
sztukJeden Jest tu jakakolwiek moderacja, czy ten ciek niejakiego "smaku" bdzie tak sobie wisia dalej?... opinia dodana 2021-07-27 14:36:40
muzyka Zawsze mocno yam i teraz mam co wspomina
Hitoshi W pitek byam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowit kobiet, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, daa przepikny wystp. Uwielbiam j.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Widoki Londynu - Woolf Virginia
Jest ksika a nie ma opisu

Docz do naszej spoecznoci!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2021