Krystyna Janda

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 5.89 /głosów: 208

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!

© Robert Jaworski, www.krystynajanda.net
© Robert Jaworski, www.krystynajanda.net
© M. Gudejko, www.krystynajanda.net
© M. Gudejko, www.krystynajanda.net
data urodzenia: 19 grudnia 1952
miejsce urodzenia: Starachowice, Polska
- aktorka filmowa i teatralna, prozaik i felietonistka, piosenkarka; dyrektor teatru.

W 1975 r. ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Rok później zadebiutowała na deskach Teatru Ateneum w inscenizacji "Ślubów panieńskich" Aleksandra Fredry. W filmie wystąpiła po raz pierwszy w słynnym obrazie Andrzeja Wajdy "Człowiek z marmuru"

Jest laureatką wielu nagród przyznawanych w Polsce, jak i na świecie. Za rolę w filmie Przesłuchanie otrzymała Złotą Palmę na festiwalu w Cannes, a za rolę w filmie Zwolnieni z życia Waldemara Krzystka - Srebrną Muszlę w San Sebastian. Za rolę w filmie niemiecko-francuskim Laputa Helmy Sanders-Brahms została nagrodzona na festiwalu w Montrealu.

Prowadzi dziennik internetowy, w którym niemal codziennie zapisuje co myśli.

Filmografia:

scenariusz:
2003: Męskie-żeńskie

reżyseria:
2003: Męskie-żeńskie
1995: Pestka

aktorka (wybór):

2011: Sponsoring
2009: Rewers
2009: Tatarak
2007: Ryś
2005: Parę osób, mały czas
2005: Wróżby kumaka jako Aleksandra Piątkowska
2003: Superprodukcja
2003: Męskie-żeńskie jako Lilika Janicka (właścicielka galerii)
2001: Przedwiośnie jako matka Baryki
2000: Weiser jako Elka
2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową jako Anka
1997: Ostatni rozdział (Un air si pur) jako pani Leduroy
1996: Matka swojej matki jako Ewa
1995: Pestka jako Agata
1995: Tato jako Magda
1992: Zwolnieni z życia jako Wariatka
1991: Kuchnia polska jako Margaret Szymanko
1989: Stan posiadania jako Julia
1989: Modrzejewska jako Modrzejewska
1988: Dekalog II jako Dorota
1988: Dekalog V jako Dorota
1987: Krótki film o zabijaniu jako Dorota
1987: Na srebrnym globie jako Aza
1986: W zawieszeniu jako Anna
1985: Kochankowie mojej mamy jako Mama Krystyna Traczyk
1984: O-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji jako Gea
1983: Stan wewnętrzny jako Ewa Jaskólska
1982: Przesłuchanie jako Antonina Dziwisz
1981: Człowiek z żelaza jako Agnieszka
1981: Wojna światów - Następne stulecie jako Geo/żona
1977: Pani Bovary to ja jako Krystyna, przyjaciółka Anny
1976: Człowiek z marmuru jako Agnieszka
Data publikacji w portalu: 2005-01-08

Fanklub Krystyna Janda

Absolut6na9 · ama · Berit · bikre · cinea · gertaaa · innabajka · kalkinn · mag_wawa · Malgorzata · niechcemisie · niedopuszczalna · saintsand · skarbonka ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Ash2005-01-14 21:52
Czemu mi ktoś Krysie minusuje?? Ja sie Kazi Sz. nie czepiam :[

nałka2005-01-18 12:16
a co ona sie pojawiła jakos tak... chyłkiem? ;-)

Sinea2005-02-05 00:21
Denevue,Szapołowska,Janda....a gdzie cholercia Irena Santor!!!!????Moja babcia będzie niepocieszona;-(

les2005-03-25 09:56
hej, Sinea, co to za agesizm? zastanów się co piszesz!

Sinea2005-04-03 16:11
Jakoś nie czuje takiej potrzeby...Dzięki za pouczanie.

ama  anialek123@poczta.onet.pl2005-04-26 18:37
A ja mam zdjęcie z dedykacją od Krysi!

azja2005-05-24 10:58
Niesamowita kobieta, świetna aktorka ... co tu dużo gadać ... Jak wino ;)

ama  anialek123@poczta.onet.pl2005-07-05 09:33
Dodam jeszcze,że fantastycznie śpiewa,zawsze mam ciary na plecach!Może nie ma pięciu oktaw i co z tego,dla mnie i tak najlepsza!!!

Ash2006-01-10 19:08
Miałam przyjemność obejrzeć panią Krystynę w monodramie "Ucho, gardło, nóż". Ona nawet z przekleńst robi sztukę ;D Jest bossska, sama jedna na scenie królowała przez 2h ani na chwilę nie tracąc uwagi zapatrzonej i zasłuchanej publiczności, która z uwielbieniem łowiła każde jej słowo... Nie mówiąc o tym, że podczas spotkania po sztuce, oczarowała nas swoim dowcipem i energią, mimo że padała z nóg. Uwielbiam ją.

Cudowna2006-02-14 17:37
Oddaje swoje glosy na pania Krystyne, bo to jest prawdziwa osobowosc! Niewyczerpane zrodlo energii i dobra aktorka

melancholia19862006-06-05 00:09
Do amy: Też mam ciary..uwielbiam :) Pozdrawiam :)

ama  anialek123@poczta.onet.pl2006-11-29 15:23
melancholia1986 właśnie jest niesamowita

ama  anialek123@poczta.onet.pl2006-11-29 15:24
Pozdrawiam melancholia1986 :)

aspołeczna2008-03-09 22:12
Oj!1Jak mozecie tak nisko Panią Krysie oceniać!!Nie ładnie :)

ama  anialek123@poczta.onet.pl2008-07-19 22:02
No właśnie!

Arc-en-terre2009-12-07 11:29
Jak mam doła sięgam po jej felietony.. i od razu mi przechodzi. W tej kobiecie jest tyle energii, wrażliwości, szacunku dla życia i dla drugiego człowieka... Cieszę się, że żyję w jej czasach :)

mag_wawa  mag_wawa@op.pl2010-04-19 15:11
Uuuuuwielbiam KJ! I też mam zawsze ciary! :)

Lima2010-06-01 15:42
Mru! A jak śpiewa "Janek Wiśniewski padł!"!

agapoem2010-07-14 11:15
Świetna aktorka, piękna i inteligentna kobieta!

niechcemisie2010-09-03 22:01
jandę bardzo w wersji śpiewająco-osieckiej; w wersji teatralno-scenicznej. w wersji filmowo-ekranowej mniej - abstrahując od klasyki w postaci 'człowieka z marmuru'

Dorota_Diamond2010-12-11 18:55
shirley valentine- wtedy ją poznałam:)

katri782011-10-16 17:03
Kobieta z klasą,świetna aktorka..!


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Strona Krystyna Janda należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
zoo
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017