Hilary Swank

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 5.91 /głosów: 76

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!



Hilary Swank w filmie Nie czas na łzy
Hilary Swank w filmie Nie czas na łzy
data urodzenia: 30 lipca 1974
miejsce urodzenia: Bellingham, Waszyngton, USA
aktorka

Zdobywczyni Oscara dla najlepszej aktorki w roku 1999 za rolę w filmie Nie czas na łzy oraz w 2005 za rolę w filmie Clinta Eastwooda Za wszelką cenę.

Hilary Swank w dzieciństwie nie marzyła o karierze artystycznej, ale sportowej. Jej pasją było pływanie i gimnastyka artystyczna, w sportach tych odnosiła znaczące sukcesy. Wszystko się jednak zmieniło, kiedy Hilary została zaangażowana do szkolnego teatru i po raz pierwszy wystąpiła na deskach scenicznych. Wtedy zrozumiała, że aktorstwo jest celem jej życia. Mając 16 lat Swank rzuciła szkołę dla kariery aktorskiej. W jej dążeniach do zrobienia kariery aktorskiej wspierała ją matka. To wraz z nią wyjechała do Kalifornii. Obie kobiety na początku pobytu w Los Angeles mieszkały w samochodzie. Ten stan jednak nie trwał długo, gdyż Hilary otrzymała role w programach telewizyjnych takich jak: Evening Shade i Growing Pains.

Przed kamerą zadebiutowała w produkcjach telewizyjnych, zagrała w takich serialach jak: Harry i Hendersonowie, czy Evening Shade. Hilary Swank karierę filmową w Hollywood rozpoczęła grając niewielką rolę w filmie Buffy postrach wampirów w 1992 r. W 1994 roku dostała główną rolę w Karate Kid 4: Mistrz i uczennica, gdzie wcieliła się w rolę pierwszej uczennicy sensei’a granego przez Pata Moritę. Film ten jednak nie zdobył sympatii krytyków. Regularnie występowała w ósmym sezonie Beverly Hills 90210 jednak zrezygnowała w środku sezonu kiedy to, 3 tygodnie wcześniej otrzymała rolę w Nie czas na łzy. Rola w tym filmie stała się przełomem w jej karierze. Główną rola w obrazie Nie czas na łzy, przyniosła jej nominację do Złotego Globu oraz statuetkę Oscara. Oprócz tego kreacja, którą tam stworzyła została przyjęta owacyjnie przez krytyków na całym świecie, a Hilary Swank niemalże w ciągu jednego dnia stała się gwiazdą.

Filmografia

Filmy fabularne:

* 2010: The Resident jako Dr Juliet Dermer
* 2009: Betty Anne Waters jako Betty Anne Waters
* 2009: Amelia Earhart (Amelia) jako Amelia Earhart
* 2008: Birds of America jako Laura
* 2007: P.S. Kocham Cię (P.S. I Love You) jako Holly
* 2007: Wolność słowa (Freedom Writers) jako Erin Gruwell
* 2007: Plaga (The Reaping) jako Katherine Winter
* 2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Madeleine Linscott
* 2004: Niezłomne (Iron Jawed Angels) jako Alice Paul
* 2004: Za wszelką cenę (Million Dollar Baby) jako Maggie Fitzgerald
* 2004: Czerwony pył (Red Dust) jako Sarah Barcant
* 2003: 11:14 jako Buzzy
* 2003: Jądro Ziemi (The Core) jako major Rebecca 'Beck' Childs
* 2002: Bezsenność (Insomnia) jako Ellie Burr
* 2001: Afera naszyjnikowa (The Affair of the Necklace) jako Jeanne de la Motte Valois
* 2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Valerie
* 1999: Nie czas na łzy (Boys Don't Cry) jako Teena Brandon/Brandon Teena
* 1998: Serce lasu (Heartwood) jako Sylvia Orsini
* 1997: Za cenę śmierci (Dying to Belong) jako Lisa Connors
* 1997: Lunatyk (The Sleepwalker Killing) jako Lauren Schall
* 1997: Lolita w Hollywood (Quiet Days in Hollywood) jako Lolita
* 1996: Terror w rodzinie (Terror in the Family) jako Deena
* 1996: Kounterfeit jako Colleen
* 1996: Czasem oni wracają (Sometimes They Come Back... Again) jako Michelle Porter
* 1994: Karate Kid IV: Mistrz i uczennica (The Next Karate Kid) jako Julie Pierce
* 1994: Ofiara gniewu (Cries Unheard: The Donna Yaklich Story) jako Patty
* 1992: Buffy - postrach wampirów (Buffy the Vampire Slayer) jako Kimberly

Seriale telewizyjne:

* 1997: Leaving L.A jako Tiffany Roebuck
* 1992-1993: Camp Wilder jako Danielle
* 1991: Harry i Hendersonowie (Harry and the Hendersons)
* 1990-2000: Beverly Hills, 90210 jako Carly Reynolds
* 1990-1994: Evening Shade jako Aimee
* 1990-2001: ABC TGIF jako Danielle
* 1985-1992: Dzieciaki, kłopoty i my (Growing Pains) jako Sasha Serotsky
Data publikacji w portalu: 2010-03-31

Fanklub Hilary Swank

jessica · kikii · majestic · Shane_L · suicide ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Sistars782010-12-09 18:34
Ale zmiana ,w tych długich włosach jest nie do poznania. Rola rzeczywiście oscarowa a laska z niej nie zła ;)

AbbyMavis12015-07-03 22:37
Jest piękną i bardzo dobrą aktorką. Doskonale gra i wczuwa się w każdą rolę... :) Moje ulubione filmy to: "Nie czas na łzy" ; "Za wszelką cenę" oraz "Plaga". - Ode mnie 8!


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017