Jodie Foster

Aktualny wynik w rankingu 80 Kobiet: 6.02 /głosów: 249

Twój głos: Zaloguj się, aby zagłosować!



Jodie Foster 2009r
Jodie Foster 2009r
Jodie Foster 2010r.
Jodie Foster 2010r.
Jodie Foster, Cydney Bernard i dzieci
Jodie Foster, Cydney Bernard i dzieci
wł: Alicia Christian Foster
data urodzenia: 19 listopada 1962r.
miejsce zamieszkania: Los Angeles, Kalifornia, USA
aktorka, reżyserka, producentka filmowa

Zdobywczyni dwóch Oskarów i wielu nominacji do nagród aktorskich (Złoty Glob, David di Donatello Award, British Academy of Film and Television Arts Award i inne).

Foster debiutowała na ekranie w wieku trzech lat jako uczestniczka reklamówek preparatów do opalania Coppertone. Później grała jako dziecko w filmach i serialach telewizyjnych, takich jak Papierowy księżyc (Paper Moon), Napoleon i Samantha, Bugsy Malone oraz Bonanza.

Pierwszą poważną rolę zagrała w wieku czternastu lat w filmie Taksówkarz (1976, reż. Martin Scorsese) i otrzymała za nią nominację do Oskara.

Pierwszego Oskara dla najlepszej aktorki otrzymała w 1989 roku za rolę Sarah Tobias w filmie Oskarżeni (1988, reż. Jonathan Kaplan), drugiego – w tej samej kategorii – w 1992 roku za rolę Clarice Starling w filmie Milczenie owiec (1991, reż. Jonathan Demme). Inne znane filmy, w których zagrała Foster, to m.in. Alicja już tu nie mieszka (1974), Hotel New Hampshire (1984), Nell (1994), Maverick (1994), Kontakt (1997), Anna i król (1999), Plan doskonały (2006), Odważna (2008).

Jako reżyserka Foster wyreżyserowała filmy pełnometrażowe Tate-mały geniusz (Little Man Tate, 1991) i Wakacje w domu (Home for the Holidays, 1995). Jako producentka założyła w 1992 roku wytwórnię filmową Egg Pictures.

Jest absolwentką Uniwersytetu Yale (kierunek literatura, ukończony z wyróżnieniem w 1985 roku). Nigdy nie brała lekcji gry aktorskiej ani nie uczęszczała do żadnej szkoły tego typu.

Jodie Foster ma dwóch synów: Charlesa Bernarda Fostera (ur. 1998) i Kita Bernarda Fostera (ur. 2001). Aktorka nigdy nie ujawniła, kto jest ojcem dzieci ani w jakich sposób zostały poczęte. Media spekulują, że Foster poddała się sztucznemu zapłodnieniu, a dawcą nasienia był jej długoletni przyjaciel, gej Randy Stone.

W grudniu 2007 roku Foster, odbierając nagrodę za sukces, jaki odniosła w showbiznesie ("Kobieta w showbiznesie" – Women in Entertainment), wygłosiła mowę, w której zwróciła się do producentki filmowej Cydney Bernard "moja piękna Cydney" i podziękowała za bycie przy niej podczas porażek i sukcesów (my beautiful Cydney, who sticks with me through the rotten and the bliss). Media zinterpretowały tę wypowiedź jako coming out Foster. Wiadomo, że Foster i Bernard poznały się w 1992 roku podczas pracy przy filmie Sommersby. Nigdy nie pokazywały się razem podczas premier filmowych czy ceremonii wręczania nagród, ale wielokrotnie widziano je na ulicy razem z synami aktorki. Wiadomo też, że mieszkały razem.

W maju 2008 roku prasa bulwarowa zamieściła informacje o rozstaniu Foster i Bernard oraz nawiązaniu przez tę pierwszą bliskiej znajomości z poznaną podczas zdjęć do filmu Odważna scenarzystką Cindy Mort.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jodie_Foster

Filmografia

2011: In the Kingdom of Big Sugar
2010: Beaver, The jako Meredith Black
2008: Wyspa Nim (Nim's Island) jako Alexandra Rover
2007: Odważna (Brave One, The) jako Erica
2006: Plan doskonały (Inside Man) jako Madeliene White
2005: Plan lotu (Flightplan) jako Kyle Pratt
2005: Starz Special: On the Set of 'Flightplan' jako Carson
2004: Bardzo długie zaręczyny (Long dimanche de fiançailles, Un) jako Elodie Gordes
2002: Ministranci (Dangerous Lives of Altar Boys, The) jako Siostra Assumpta
2002: Azyl (Panic Room) jako Meg Altman
2000: AMC's Film Preservation with Jodie Foster jako Gospodarz
1999: Anna i Król (Anna and the King) jako Anna Leonowens
1998: Everest: The Death Zone jako ona sama/narrator
1998: AFI's 100 Years... 100 Movies jako ona sama / Gospodyni programu
1997: Kontakt (Contact) jako Ellie Arroway
1995: Wakacje w domu (Home for the Holidays)
1994: Maverick jako Annabelle Bransford
1994: Nell jako Nell
1993: Sommersby jako Laurel Sommersby
1992: Cienie we mgle (Shadows and Fog) jako Prostytutka
1991: Milczenie owiec (Silence of the Lambs, The) jako Clarice Starling
1991: Tate-mały geniusz (Little Man Tate) jako Dede Tate
1990: Zlecenie (Catchfire) jako Anne Benton
1989: Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife jako Baśniarz
1988: Oskarżeni (Accused, The) jako Sarah Tobias
1988: Stealing Home jako Katie Chandler
1987: Dzielnica pięciu narożników (Five Corners) jako Linda
1987: Sjesta (Siesta) jako Nancy
1986: Szok (Mesmerized) jako Victoria
1984: Hotel New Hampshire (Hotel New Hampshire, The) jako Frannie
1984: Cudza krew (Sang des autres, Le) jako Helene
1983: Svengali jako Zoe Alexander
1982: O'Hara's Wife jako Barbara O'Hara
1980: Karnawał (Carny) jako Donna
1980: Lisice (Foxes) jako Jeanie
1977: Candleshoe jako Casey Brown
1977: Domek na plaży (Casotto) jako Teresina
1977: Moi, fleur bleue jako Rosebud
1976: Bugsy Malone jako Tallulah
1976: Echa pewnego lata (Echoes of a Summer) jako Deirdre Striden
1976: Mała dziewczynka, która mieszka na końcu drogi (Little Girl Who Lives Down the Lane, The) jako Rynn
1976: Taksówkarz (Taxi Driver) jako Iris
1976: Zwariowany piątek (Freaky Friday) jako Annabel
1974: Alicja już tu nie mieszka (Alice Doesn't Live Here Anymore) jako Audrey
1974: Smile Jenny, You're Dead jako Liberty Cole
1973: Jeden mały Indianin (One Little Indian) jako Martha McIver
1973: Tom Sawyer jako Becky Thatcher
1973: Papierowy księżyc (Paper Moon) jako Addie Pray
1972: Kansas City Bomber jako Rita
1972: Napoleon i Samanta (Napoleon and Samantha) jako Samantha
1970: Menace on the Mountain jako Suellen McIver

Reżyseria

2011: In the Kingdom of Big Sugar
2010: Flora Plum
2010: Beaver, The
1995: Wakacje w domu (Home for the Holidays)
1991: Tate-mały geniusz (Little Man Tate)
Data publikacji w portalu: 2010-05-10

Fanklub Jodie Foster

AnnaWoj · attraversiamo · baf · kua_kurrup · little_Di · Sheela · suicide ·

Aby dołączyć do fanklubu musisz przyznać ocenę 7 lub 8.


Ta strona należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Hobbeshob2010-05-12 08:57
Ma klasę, co tu dużo mówić;)

joan_rebel  joan.rebel@onet.eu2010-05-25 01:08
Zgadzam sié. Ona wszystko potrafi zagrac. Zapewne nawet srajácego kota. To sié nazywa klasa! ;P hahahah

angiee342010-06-07 23:10
uwielbiam ją..:))

negramaro2010-10-10 19:59
Jodie jest moja ulubienica posrod aktorek bez watpienia...:)

fella_842010-11-15 19:26
ona jest cudowna, jako kobieta słodka, jako aktorka genialna, jako człowiek do zjedzenia w całości :P:)

balance232010-12-07 20:07
Genialna aktorka i jaka urocza :):)

ewelina_882010-12-30 22:45
ciasteczko :) przeurocza,

terranostra2011-01-23 15:42
Jedyna, niepowtarzalna, po prostu boska...

panda692011-02-23 13:27
Niezwykła osobowość wielki talent ,prawdą jest ,że wszystko mogłaby zagrać ..jej temperament i siła charakteru widoczne są filmowych tak dobrych jak ona sama .Jej niezwykłe aktorstwo oraz charakter podobne jest do naszej polskiej aktorki ..K.Jandy.

andrea16902011-03-29 21:26
urocza i romantyczna , a co ważne zna język francuski!

Sheela2011-05-09 20:15
Jest wspaniała krótko mówiąc!

hidden_prey2011-05-29 23:53
Świetnie się trzyma.

malayka2011-11-03 05:18
Piekna ... jedna z moich ulubionych aktorek.

homos2012-01-10 18:35
zbyt długo zwlekała z coming outem

karira2012-02-09 01:28
po taksowkarzu kiedy przyznala ze woli kobiety zniknela z kina, dobrze ze mamy lepsze czasy i mozemy ja ogladac bo ma klase i nawet moze sie podobac

Zaczarovvana2013-03-15 21:02
Booooooooooooozziuuuuuuu!! UWIELBIAM TĄ AKTORKE!!!!!!!!! Jodie jest rewelacyjna


Dopisywanie opini, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Strona Jodie Foster należy do rankingu 80 Kobiet. Zobacz też:
Aktualny ranking Ranking fanklubów Archiwum zmian Komunikaty Propozycje
zoo
  ZASADY GŁOSOWANIA  
Głosujesz wybierając według własnych kryteriów i upodobania.
Głosujemy w skali od 1 do 8 na każdą z Pań, na stronie z jej opisem i zdjęciem.
Robimy to jeden raz w roku, oceny nie można zmieniać.
Aby głosować musisz być zalogowana.

  NOWE W RANKINGU  
NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017