Naznaczona

Serving in Silence, Reżyseria: Jeff Bleckner, w rolach głównych: Glenn Close, Judy Davis, Produkcja amerykańska, 91 minut, 1994
Naznaczona to bardzo ważny film, być może nie aż tak dramatyczny i wymowny jak inna hollywoodzka produkcja - Filadelfia, jednak traktujący szczególnie bolesny dla amerykańskich gejów i lesbijek temat.

Armia amerykańska jest dla bardzo wielu gejów i lesbijek, szczególnie tych z prowincji, wymarzonym sposobem na życie, karierę, dobry zawód i socjalne bezpieczeństwo. Niestety wielu się przekonało, że nawet najbardziej sumienna i ofiarna służba ojczyźnie nie znaczy nic w momencie, gdy ich homoseksualizm wychodzi na jaw. Nie tylko są wydalani z armii jako osoby narażające bezpieczeństwo kraju (mogą być bowiem ofiarami szantażu), ale również pozbawiani zasług, wojskowej emerytury, stopnia i honoru. W takiej sytuacji znalazła się pułkownik Margarethe Cammermeyer, odpowiedzialna za kolumnę korpusu pielęgniarek, wysoko ceniona, odznaczana, matka 4 synów. Zaproponowano jej dowództwo nad całym korpusem medycznym i stopień generała. Cammermeyer zgodziła się i w związku z tym musiała przejść przez weryfikację - tu nieopatrznie wyjawiła tajemnicę, która spowodowała, że armia amerykańska usunęła ją z szeregów. Cammermeyer nie zaakceptowała tej decyzji i procesowała się ze swoim pracodawcą - niestety z negatywnym skutkiem. W międzyczasie jej sprawa stała się głośna na tyle, że gwiazdy tego formatu co Close i Davis zechciały wcielić się w bohaterki tej narodowej batalii między homoseksualistami i siłami zbrojnymi w USA.

Wiele lesbijek jest zawiedzionych faktem, że między bohaterkami filmu, które tworzą kochający się związek nie dochodzi do żadnych intymności poza jednym powierzchownym pocałunkiem. Ja myślę jednak, że dla dobra przesłania filmu i publiczności, do której był skierowany możemy się obyć bez tego.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

unknown_flower2004-12-16 17:51
z tego co pamietam, to taki sobie ten film, choc pewnie sporo osob jest w takiej sytuacji jak Ona.

fella2007-02-23 15:44
bardzo dobry film, polubiłam grę Glenn Close, wiele ludzi żyje w ukryciu aby uniknąć takich sytuacji, ja nie umiem postępować wbrew sobie, główna bohaterka też nie

fosamax12007-09-10 17:54
Mam ten filmik, ale niestety bez napisów...jeżeli ktoś może mi pomóc i wysłać napisy na maila, bede bardzo! wdzieczna! Jesli bede tylko mogla odwdziecze sie napisami do innych fimow.

kmTmBkREIdDuPGd2010-04-07 16:16
Very Good Sites <a href=https://www.ocf.net/members/free-celeb-porn/default.aspx>free celeb porn</a> , [url=https://www.ocf.net/members/free-celeb-porn/default.aspx]free celeb porn[/url] , https://www.ocf.net/members/free-celeb-porn/default.aspx - free celeb porn , https://www.ocf.net/members/nude-celeb-pics/default.aspx nude celeb pics , (https://www.ocf.net/members/nude-celeb-pics/default.aspx - nude celeb pics) ,

fella_842010-05-21 06:55
kawał dobrego kina :]

heret2010-07-15 22:51
Uwielbiałam ten film od dziecka... bo jak się ma 11 lat, to jest się w zasadzie dzieckiem. Nie wiem czy za kreację Glenn Close, czy za pierwsze budzące się we mnie myśli, że jednak kobiety... niemniej chętnie wracam do tego filmu i cieszy mnie [jak zawsze cieszyła] jego delikatność - gra podświadomości [bez emanowania seksem i erotyką, powszechnego dla amerykańskich produkcji].


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017