Miłe, martwe dziewczyny ***

Fine mrtve djevojke, Dramat, Chorwacja 2002, reż. Dalibor Matanić, obsada: Nina Violic, Olga Pakalovic
Wstrząsająca historia dwóch młodych kobiet, które wynajmują mieszkanie w Zagrzebiu. Budynek zamieszkują postacie rodem z horroru – lekarz, który przeprowadza na strychu nielegalne aborcje i jego niemy syn; wymęczona żona z gromadką dzieci i mężem, który bije ją średnio raz w tygodniu; stary mężczyzna ukrywający w mieszkaniu rozkładające się ciało zmarłej żony, prostytutka oraz młodzieniec znęcający się nad Cyganami. Wszystko zaczyna się, gdy sąsiedzi odkrywają orientację seksualną bohaterek. Okazuje się, że o ile tolerowana może być patologia, skrobanki na poddaszu czy prostytucja, o tyle dwie sympatyczne, nikomu nie przeszkadzające dziewczyny, których jedyną „winą" jest to, ze są lesbijkami, są piętnowane i prześladowane.

„Miłe martwe dziewczyny” to obraz-pigułka współczesnej, powojennej Chorwacji. Jeden budynek i jego mieszkańcy, a obraz patologii i zachowań typowych dla całości.
Ten wstrząsający w swojej wymowie film jest bardzo pięknie zrealizowany. Nasycone ciemnymi, mocnymi barwami zdjęcia, mroczna sceneria starej, obdrapanej kamienicy, jedność miejsca, akcji i bohaterów jak w antycznej tragedii, świetnie scharakteryzowane postacie, a do tego piękne, wysublimowane sceny miłosne. Oszczędna, skondensowana forma, nasycona raczej pełnymi napięcia scenami, niż słowami. Film Dalibora Matanica jest chorwackim kandydatem do Oskara.
kraska
Data publikacji w portalu: 2003-11-05
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Ladise2004-10-09 00:09
Na mnie film zrobił ogromne wrażenie... Obejrzałam go ponad rok temu, ale niektóre sceny mam w pamięci do tej pory. I to bardzo wyraźne!

azja2006-09-18 13:45
warto zobaczyć...

lakruza2006-12-12 12:30
Piękny film i piękna Chorwacja. Piękne kobiety i konkretny przekaz.

NiebiBezDna2007-06-07 10:02
nie rozumiem dlaczego ma tylko 3 gwiazki ;/ zaje.bisty!!

koti202007-09-24 17:07
Ludzie ja nie moge sciagnac zadnego filmu!!!skad je mozna sciagnac?!

niedamnazwy2012-04-22 16:52
niesamowity, naprawdę genialny!

szczur2012-05-01 02:49
może ma dlatego trzy gwiazdy, bo nie zasłużył na więcej?

KruczaJama2012-05-02 23:30
Jeden z niewielu filmów, które zapadły mi w pamięci.

LaPielQueHabito2012-06-01 20:50
Zapadnie mi w pamięci na długo, lubię taki klimat.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017