SIEDEM PRZYSTANKÓW NA DRODZE DO RAJU

„Siedem Przystanków na drodze do Raju” bohaterkami filmu są dwie lesbijki - Małgosia i Mariola.
"Siedem Przystanków na drodze do Raju” bohaterkami filmu są dwie lesbijki - Małgosia i Mariola. Kiedy Małgosia zapada na nieuleczalną chorobę – obie przyjaciółki wyruszają do słynącego z cudownych uzdrowień sanktuarium w Świętej Górce. Po drodze spotykają je liczne przygody... Z biegiem czasu okazuje się, że cała podróż nie jest realna i odbywa się jedynie w „przestrzeni wewnętrznej” – tj. w świadomości bohaterek... Scenariusz i reżyseria - Ryszard Maciej Nyczka, zdjęcia - Paweł Wendorff. W rolach głównych występują dwie aktorki niezawodowe - Agnieszka Prokopowicz i Edyta Bach, a obok nich m. in. Renata Dancewicz, Viola Kołakowska, Agata Kulesza, Magdalena Różczka, Magdalena Stużyńska, Agnieszka Wosińska, Andrzej Chyra i Wojciech Starostecki.
Film niektórych zachwyca, dla innych jest mocno kontrowersyjny... Tak o nim pisał w „KINIE” (nr. 11/2003) Mirosław Przylipiak: „...Nyczka pokazał alegorię Siedmiu Grzechów Głównych. Alegoria w sztuce filmowej, tak mocno naznaczonej piętnem realistycznego obrazowania, jest formą niezwykle trudną, nie udaje się niemal nigdy. Tym bardziej należy cenić osiągnięcie Nyczki, który zrealizował film zajmujący, mądry, w wielu momentach zabawny... Kanwą opowieści jest wyprawa dwóch lesbijek do miejsca świętego. Podczas tej wyprawy kobiety poruszają się jakby między niebem a ziemią, w zawieszeniu, spotykając ludzi, duchy, diabły, anioły (pod koniec filmu pojawia się delikatna sugestia, że obie bohaterki w istocie poruszają się w zaświatach, ponieważ popełniły samobójstwo). Kolejne sytuacje są ilustracją (niekiedy dosłowną, a niekiedy dosyć odległą lub przekorną) siedmiu grzechów głównych. Pastelowe, rozświetlone kadry filmu Nyczki odzwierciedlają postawę reżysera, nacechowaną raczej zrozumieniem i ciepłą drwiną niż jakąś wyraźną tendencją. Postawą tą rozbraja reżyser miny, które przecież potencjalnie w tej opowieści tkwią. Kiedy bowiem prowadzi dwie lesbijki, które popełniły samobójstwo, do kościoła, osadzając całość w jakimś "wszędzie i nigdzie", to jakby nie chce pamiętać, że stosunek Kościoła Katolickiego zarówno do homoseksualistów, jak i do samobójców, jest jednak wielce niechętny. Wymijając rafy zrealizował Nyczka film pełen wdzięku. Co by jednak było, gdyby spróbował potraktować te problemy realistycznie?...”
nancy
Data publikacji w portalu: 2004-02-10
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

ruby2004-03-27 21:55
Porażka....czekałam na ten film...i zasnęłam po pierwszych 10 minutach :(( Nie mogę sobie wybaczyć.

Neville2004-03-27 22:51
Ja to bym w ogóle całe kino w Popielawach podpaliła...

heidi2004-06-15 11:09
::: gdzie mogę znaleźć ten film ? mam spodziewać się go w kinach ? telewizji ? :::

free2004-06-30 04:08
Film byl jakis czas temu na TVP2 - mozna liczyc, ze kiedys powtorza...w kinach na 1000% go nie zobaczysz :)

Malaria2005-05-06 20:11
tragedia, nie wiem w jaki sposób nie zasnełam, ale... żałuje, że nie zasnełam :(

Aga2006-07-25 21:08
Straszny, straszny film, gra Agnieszki Prokopowicz (Małgosi) po prostu żenująca. Ta dziewczyna próbowała od dawna wkręcić się do świata filmu, jej były mąż to Bartek Prokopowicz, zostawił ją na szczęście, więc próbuje bidula jak może..

Mariusz2006-09-05 16:39
Co do operatora Prokopowicza, to jest to m?j s?siad z osiedla w Lodzi i o ile wiem ożenil się jak jeszcze był nikim i dopiero pozniej jak mu sodówka odbiła to żona od niego odeszła. DUżo się w naszym środowisku o tym mowilo, bo to dziwny koleś. A film faktycznie nuda. bleeeee

Pawel2007-01-03 23:30
prawdziwy polski film tyle tylko że krotkometrarzowy,mnie tam sie podobał

Sejtan802007-02-25 15:03
Moim skromnym zdaniem, to najlepszy polski film jaki w życiu widziałem... Mogę go oglądać w nieskończoność... Uwielbiam go. Czy ktoś wie jak można skontaktować się z reżyserem tego filmu? Albo, jeszcze lepiej, czy można go gdzieś zdobyć na DVD? R. M. Nyczka rządzi!!!!!!!!;) P.S. "Fortuna czyha w lesie" tego samego reżysera też jest znakomita! Polecam!:)

Aga2007-04-24 22:22
Koles dziwny, ona dziwna, ja znam ja z kolei ze szkoly. Niezaleznie - film jaki jest, kazdy widzi..

grawitacja2007-05-22 21:01
dla mnie to jeden z piękniejszych filmow kina niezależnego. nagrody nie zdobył i jest cicho. jak w raju.

darienne2007-05-23 21:58
przystanki sa swietne. kto nie rozumie metafor, oniryki,a woli jak bezposrednio plynie przekaz, nie polubi filmu. slowem- obraz dla tych, co maja glowe, nie tylko rece. swietny.

babor2007-06-09 22:39
zgodzę się z darienne. wystarczy pomyśleć. inaczej film się nie spodoba :)

czestochowianka2008-04-22 10:37
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

LaPielQueHabito2011-12-30 02:07
Trzeba przyznać, że reżyser odwalił kawał znakomitej roboty. Aktorki (wbrew temu, co piszą inni) również. Jeden z moich ulubionych polskich filmów, a jest ich raczej niewiele.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

basnie Księżniczka, diabeł i złota komnata
medora To o mnie :D opinia dodana 2019-12-13 15:25:53
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Seks lesbijski. 101 pozycji - Schell Jude
Warto przeczytać - polecam.
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019