KILL BILL ( Zabić Billa vol. 1)****

Quentin Tarantino - legenda kina, erudyta filmowy, tworzący nową jakość przez czerpanie pełnymi garściami z różnych filmów. Zarzuca mu się często plagiat, ale czyż nie jest to li tylko zabawa kinem, tworzenie kontekstów i łączenie różnych kultur przez nakładanie na siebie cytatów?
Pierwszym dziełem Tarantino były „Wściekłe psy”, w którym zagrał Harvey Keitel. Rok później na ekrany weszło „Pulp fiction”, które w 1994 roku nagrodzone zostało Złotą Palmą w Cannes. Potem „Jacki Brown” i... cisza. Dopiero po sześciu latach przerwy dostajemy kolejny film - „Kill Bill vol. 1”.

Podczas ślubu w małym kościółku w El Paso dochodzi do rzezi. Mordercy pod dowództwem tytułowego Billa zabijają wszystkie 9 osób - świadków, pastora i pana młodego. Panna młoda, która nosiła w sobie dziecko tytułowego bohatera, pomimo postrzelenia w tył głowy przeżyła. Po czterech latach budzi się ze śpiączki z pragnieniem zemsty.

Jak poprzednie filmy Quentina, tak i ten jest pełen cytatów i odniesień. Fabuła nawiązuje do filmów złotej epoki braci Shaw i zdaje się być niemal hołdem dla produkcji lat 70. i 80. Rodem z Hong Kongu. Choć nie brakuje także nawiązań do Sergio Leone, czy włoskiego kina grozy Mario Bavy i Dario Argento oraz japońskiej animy Suzuki. Na przykład otwierająca film scena egzekucji mogłaby się równie dobrze znaleźć w „Dawno temu na Dzikim Zachodzie” Leone. Czarno-białe zdjęcia, głos za kadru, strzał w głowę i kamera pokazująca tylko buty.

Zgodnie z zasadą panująca w kinie kung fu i akcji „Kill Bill” nie zagłębia się w psychologię postaci, nie tłumaczy zachowań bohaterów czy motywów nimi kierujących. Główna bohaterka ma misję zabijania, a my tylko możemy się przyglądać jej kolejnym egzekucją. I oto chodzi w kinie akcji - ma się lać krew, a dialogi winny być kiczowate. „Powiedz mu, że wiem, że on wie i chcę, żeby on wiedział, że ja wiem” - kicz czy ukryta głębia?

Można zarzucić Tarantino epatowanie krwią, po tym jak przyzwyczaił nas raczej do wysublimowanej formy przemocy (np. we „Wściekłych psach” scena odcinania ucha). Tu krew tryska strumieniami, ale i w tym filmie autor nas zaskakuje - podczas największej rzezi znikają kolory, a ekran zalewa szara maź.

„Kill Bill” to także doskonała obsada pełna powiązań. Uma Thurman przebrana w żółty kombinezon Bruce’a Lee z „Game of Death” występuje obok weteranów kina kung fu - Davida Carradine (bohater serialu „Kung Fu”), Sonny’ego Chiby (główny bohater serii filmów „Street Figter”) i Gordona Liu.

Do tego wszystkiego dodać należy jeszcze, iż „Kill Bill” został podzielony na dwie części - kolejny ukłon w stronę dawnych produkcji z Hong Kongu czy może przemawia za tym sukces kasowy „Matrixa” i „Władcy Pierścieni”? Na pewno ów proceder zaostrza apetyt widza, pragnącego poznać zakończenie.

Tak oto Quentin Tarantino nie daje się zamknąć w ciasne ramy, wciąż zaskakując i przecierając nowe szlaki. Pozostawia nam swobodę interpretacji, kiedy wszyscy zdają się zachodzić w głowę, co autor chciał powiedzieć. Oby nie skończyło się jak ze Słowackim, co u Gombrowicza „wielkim poetą był.”
Madzika
Data publikacji w portalu: 2004-04-18
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

thelly2004-04-19 18:34
zapomniłaś dodać, że film ma bardzo fajną ścieżkę dźwiękową... ale oczywiście w filmie brzmi jakoś lepiej, niż w odtwarzaczu :)

kolosek2004-04-29 00:49
"Wściekłe psy" nie był pierwszym filmem Tarantina, był nim "My best friend's birthday" ale o tym można się dowiedzieć tylko jak sie poszuka (np na imdb)), artykuł potraktowany po macoszemu, pełen błędów rzeczowych i nawet ortograficznych ("JackiE Brown"). Madzika, jeśli już piszesz coś to najpierw to sprawdź

yeliena2005-02-06 15:03
i po co sie tak denerwowac...?

apotyra2005-04-19 14:44
Kolosek... hmmm. Na liście brakuje troche filmów, może byś się wzięła za recenzje... Ale krytyk z Ciebie niezły:)

Kandy2006-04-30 15:32
A czy mogl by mi ktos wyslac na meila 2 piosenki z filmu? piosenke ktora jestna poczatku 1 czesci i ta ktora gwizda Elle? z gory thx ;] a film jest swietny ;]

fella2007-02-23 15:49
nie przepadam za takim kinem, rozbawił mnie ten film uwielbiam takie beznadziejne sceny walki, stare filmy o ganksterach to jest to

majeczka2009-02-25 21:05
Bzdury i same b??dy. >> "Zarzuca mu si? cz?sto plagiat" - Jaki plagiat?! Quentinowi?! Kto zarzuca?! Twoja stara zarzuca. >> (...) „Pulp fiction”, które w 1994 roku nagrodzone zosta?o Z?ot? Palm? w Cannes A Oscar to nie ?aska? >> Panna m?oda, (...) pomimo postrzelenia w ty? g?owy Ciekawe jak, skoro le?a?a na ziemi, a Bill si? nad ni? pochyli?. >> (...) animy Suzuki. A co to jest anima? >> Zgodnie z zasad? panuj?ca w kinie kung fu i akcji „Kill Bill” nie zag??bia si? w psychologi? postaci, nie t?umaczy zachowa? bohaterów czy motywów nimi kieruj?cych. A to bardzo ciekawe. My?la?em, ?e to motyw krwawej zemsty jeden z g?ównych motywów tego filmu. >> (...) kolejnym egzekucj?. Oj.... :( >> (...) dialogi winny by? kiczowate. „Powiedz mu, ?e wiem, ?e on wie i chc?, ?eby on wiedzia?, ?e ja wiem” - kicz czy ukryta g??bia? Kicz? Twoja stara jest kicz. >> Pozostawia nam swobod? interpretacji, kiedy wszyscy zdaj? si? zachodzi? w g?ow?, To nie s? zdania sprzeczne. Brak logiki. >> (...) co autor chcia? powiedzie?. Oby nie sko?czy?o si? jak ze S?owackim, co u Gombrowicza „wielkim poet? by?.” Brawo za wniosek. Pani od polskiego b?dzie zachwycona.

fella_842010-05-21 07:04
to nie mój styl filmowy .. latające członki ciała, sztuczna krew bleeee ale przebrnęłam i żałuje :]


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017