HIGH ART

Kanada USA, Dramat/Romans , reż. Lisa Cholodenko, wyst.:Tammy Grimes, Patricia Clarkson,Charis Michaelson.
Film wielokrotnie nominowany, nagradzany i wyróżniany, m.in. na festiwalu w Sundance. Mieszkająca ze swym chłopakiem Syd, odwiedza swego sąsiada z pewnymi skargami. Drzwi otwiera jej młoda, urocza pani fotograf, Lucy Berliner. Syd oczarowana Lucy i nowym dla niej, specyficznym kręgiem "artystycznych" przyjaciół, zakochuje się w swym nowym życiu. Zaczyna coraz więcej czasu spedzać z Lucy i wkraczać powoli w jej życie. Od fascynacji do zakochania.
Mocną stroną filmu są piękne zdjęcia, zarówno te gdy bohaterki doznają uniesień miłosnych jak i ujęcia krajobrazów i ciężkich klimatów narkotykowych.
Film jest romansem. Z calym bagażem gatunkowym, czyli czasami ocieracjącym się o banał. Ale polecam go ze względu na formę właśnie wizualną.
d.
Data publikacji w portalu: 2004-04-19
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

rany2005-02-04 02:57
rany! okropna recenzja. znam tak wiele interpretacji tego filmu, a tu cos takiego. romans? to nie jest film o milosci! a raczej nie o milosci glownie. nie po to Cholodenko nadala taki tytul a nie inny. "urocza pani fotograf". tak wlasnie. jakby w drzwiach stanela cameron diaz a nie ally sheedy (genialna rola). duzo by opowiadac o czym jest ten film, mozna by prace o tym napisac, nic sie nie ociera o banal. film o klesce i pelnym uswiadomieniu (i z pewnoscia nie mowie tutaj o tym "uswiadomieniu")... no, i nie pierwsza taka rola Mitchell:) pozdrawiam

ac_dc2005-02-18 02:11
a gdzie na liście filmów jest "GIA" i "PRZERWANA LEKCJA MUZYKI" !?!

cheery2005-04-22 23:48
pytanie raczej brzmi: gdzie jest "But I'm a Cheerleader"??? Brak "Gia" przezyje, o "Przerwanej..." nawet nie wspome, i dzieki Bogu, ze nie ma tu tego filmu...No ale braku Cheerliderki to Wam nie wybacze!:)pozdrowka

apotyra2005-05-02 21:55
Film świetny. Romans był, ale nie zdążył się nawet rozkręcić... z tego samego powodu, co w Gii - narkotyki!!! Dragi z całej siły odradzam, a film polecam. P.S. Podobne zdjęcia robiłam swojej dziewczynie;)

fella2005-05-06 20:53
oglądałam ten film 3 lata temu i pamiętam każdy szczegół, a żadko mi się to zdarza

Yolka2005-12-19 00:39
Jeżeli Paniom tak bardzo się nie podoba recenzja tego filmu,proponuję zgłosić to do autorek strony i posłużyć ewentualną pomocą w napisaniu lepszej... A odnośnie filmu,to jest on jednym z lepszych traktujących o lesbijkach i jednym z najlepiej zagranych.Jest bezpretensjonalny,nie uważam,żeby miał ckliwe sceny,raczej pełne napięcia,bo przeczuwamy,że nie będzie to sielanka ze szczęśliwym zakończeniem.Ja wierzę tylko w smutne i tragiczne zakończenia,więc film tym bardziej przemówił do mej osoby.Polecam go szczerze.

Batucada2006-03-24 23:30
Film -wbrew temu co sugeruje tytul- jest pseudoartystyczny. Zacięcie fotograficzne głównej bohaterki ma sie do sztuki tak, jak przytomność do wciągania krechy. O tym zresztą głównie jest ten film. O ćpaniu grupy znajomych. Przy dużej wrażliwosci można się jednak doszukać również drugiego tłla. To film o zagubieniu, o nie-spotkaniu i nie-zwiazku. Aktorki są słabe, dialogi fatalne, doslowność scen intymnych jest przesadzona do granic śmiesznosci. Teksty w stylu " nie mogę mysleć o tym, co na górze, kiedy jestem na dole", "mam szczypac czy gryzc?"(scena łózkowa bohaterek) Czas w filmie ciągnie sie jak guma do zycia, zdjęcia sa bardzo statyczne i pozbawione finezji.Brak muzyki. Powraca nieustannie motyw zażywania narkotyków przez główne bohaterki i ich znajomych..Odnosi się wrażenie, że reżyserka była także pod ich wpływem. Zakończenie jest tego najlepszym dowodem (główna bohaterska nagle umiera: koniec filmu) Bez przesłania, bez pomysłlu i bez muzyki! Czy mozna wytrzymac 90 minut?Bardzo cieżko i po solidnej dawce brown sugar :)

parp2006-05-18 22:48
Brak Muzyki?????????????????? To ze film moze byc taki a taki to sie zgodze, ale do braku muzyki??? mam osta z tego filmu i musze stwierdzic ze jest dobry, specyficzny. A muza jest i to prze prze prze swietna:)

Klaudyna2006-09-03 22:39
Cóż, film widziałąm dawno na kasecie i przestrzegano mnie przed nim że jest toksyczny...Jakkolwiek podobał mi się bo nie był taki prosty jak bajka na dobranoc...Na pewno zaliczyłabym go do dobrych filmów...

mimbla2007-01-27 00:27
Własnie skonczyłam oglądać - niesamowity film--goraco polecam;)))

mo2007-02-08 21:34
ja tez go obejrzalam jakies 6 lat temu pierwszy raz i aż strach pomyslec ile z niego jeszcze pamietałam ogladajac go wczoraj ponownie.... super zagrane , ciagle trzyma w napieciu.... i zmienia:)

ally2007-03-12 22:11
Ja te film widziałam tylko raz. Dokładnie 8 lat temu w Kocham Kino. Byłam wtedy w maturalnej klasie. I pamiętam, jak następnego dnia nie mogłam się skupić na lekcjach. Pod tak silnym wrażeniem byłam. Do dziś nie udało mi się zdobyć tego filmu. Od tamtego czasu mam taki nawyk i co tydzień przeglądam program tv i patzrę, czy znów u Torbickiej nie będzie lecieć. Może ktoś wie, jak go zdobyć?? Już nie pamiętam zbyt wielu szczegółów. Ale nadal mam w myślach kilka obrazów....i są piękne.

fakir77m2007-04-25 00:05
Dzieło!Prawdziwy kąsek dla miłośników fotografii.Tego filmu nie da się zapomnieć,ale też i zapamiętać(klimat nie do odwzorowania)

will2007-09-15 13:40
ha! ja również pamiętam ten wieczór w kocham kino kilka lat temu, to niesamowite wrócić do nigo po tak dlugim czasie i móc zachwycić się ponownie, genialne zdjęcia, genialna muzyka i postać grety...miod...

czestochowianka2008-04-22 10:34
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

lucy2008-05-01 21:38
co za bzdurna recenzja. pustostan. moze czas poszukac innego zajecia..

fella_842010-05-21 06:15
mój pierwszy film..to od niego wszystko się powoli zaczynało układać w całość..gorąco polecam..warto..pozdrawiam :)

salanderlis2010-07-08 15:59
eeeeeeeeee, nuda

LaPielQueHabito2011-12-30 01:27
Dziwny, oziębły, ale zaciekawił mnie i nie miałam problemu, by dotrwać do końca. Wstrząsający the end.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017