Aimee i Jaguar****

Aimee and Jaguar, Reżyseria: Max Färberböck , w rolach głównych: Maria Schrader Juliane Köhler, Produkcja niemiecka, 126 minut, 1999
W filmie tym mamy do czynienia z historią tak nieprawdopodobną, a jednak prawdziwą. Zarówno losy Lily (Aimee) jak i Felice (Jaguar) są jakby wyciągnięte z jakiejś bajki.

Lily jest żoną nazistowskiego żołnierza i matką 4 synów, przykładną Niemką, oddaną Führerowi i swojej ojczyźnie. Jej romanse z oficerami hitlerowskiej armii są odbierane jako naturalne dla kobiety, która tęskni za seksem i chwilami czułości. Felice natomiast jest córką żydowskich rodziców, i gra nad wyraz ryzykowna grę starając się ratować swoich żydowskich przyjaciół i znajomych jednocześnie biorąc z życia ile się da, również z jego lesbijskich stron. Przypadkiem obie te kobiety spotykają się, Felice jest tak głęboko zafascynowana Lili, ze nie dba o bezpieczeństwo, uwodzi ją i wciąga w krąg swoich przyjaciółek ryzykując życie każdego dnia. Niestety historia nie kończy się dobrze, bo mimo, że Lili i Felice kochają się ponad wszystko i przysięgają sobie wierność, miłość i lojalność to hitlerowskie Niemcy maja swoją ideologię, swoją wojnę i swoją politykę rasową. Felice zostaje odesłana do obozu koncentracyjnego, a Lili, mimo, że czeka latami, dziesiątkami lat nigdy już się nie doczeka powrotu ukochanej.

Aimee and Jaguar jest bardzo ważnym filmem, być może o tyle ważnym dla nas lesbijek, że uzupełnia historie Holocaustu naszą historią, historią męczeństwa homoseksualistów, chociaż można mieć wątpliwości, czy lesbianizm Felice nazistowskich oprawców w ogóle interesował. Polecam gorąco, ten film warto mieć na półce z filmami video. Obok filmu fabularnego zostal nakręcony film dokumentalny, głównie na podstawie wywiadów w Lily Wust.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

sz.2004-03-26 16:28
to jest najpiekniejszy film jaki kiedykolwiek widziałam..

Femme Fatale2004-03-26 16:51
Świetny film ale nie ma do niego napisów polskich :( Moze ma ktoś napisy ???? Bardzo proszę o odpowiedź ???

VPestka2004-03-29 16:07
To film na którym się nie zasypia!

gość z branży2004-04-02 19:00
film niezwykły

tisza2004-06-13 11:36
mnie powaliło na kolana...

Femme Fatale2004-07-13 09:52
Napisy do filmu :) z moimi poprawkami :).. http://napisy.org/szuk?s=amiee+and+jaguar&l=org

aimless2005-01-06 08:24
zdecydowanie jeden z najlepszych filmów jakie widziałam wogóle, dla mnie **************** gwiazdek

mela322005-01-13 12:57
czy ktos ma mi moglby mi jakos przeslac ten film na cd lub dvd? pleaseeee

dinaa2005-01-14 21:54
niesamowity film trzymjący w napięciu do ostatniej chwili, jede z najlepszych filmow jakie widzialam...

kario2005-01-15 02:36
szukam go juz jakis czas i...:( prosze o pomoc

dyke2005-01-16 11:34
ja zwariowałam na jego punkcie po obejrzeniu tego filmu i poszukuję go by kupić ale okazuje się że został wycofany przez dystybutora SPI International i nie mogę go dostać w żadnym sklepie internetowym.Czy nie wiecie może czy można go gdzieś kupić?

mala182005-01-16 13:10
czy jest ksiazka w jezyku polskim Aimme i Jaguar?prosze o odpowiedz!!!

dyke2005-01-17 00:24
zajmuje trochę czasu to ściąganie filmów ale warto:) pozdrawiam i miłego oglądania

Raczek2005-01-19 17:38
Z tego, co wiem, nie ma jeszcze niestety tej książki w języku polskim. Wielka szkoda. A film jest naprawdę super!

fella2005-03-21 10:39
tego filmu nie da się zapomnieć, zrobił na mnie wrażenie, już nie mogę się doczekać kiedy przeczytam książkę na podstawie której został nakręcony

antygona2005-03-21 16:13
mam ten film na CD, z polskimi napisami. Jeśli ktoś chce, to zostawiam kontakt @.

apotyra2005-04-19 11:52
Film mnie rozczarował, może dlatego, że tak bardzo był reklamowany. Nie podobał mi sie podkład muzyczny i nie przepadam za kinem niemieckim, ale wytrwałam do końca.

amme2005-05-23 13:48
bardzo często go oglądam i za każdym razem płaczę ze wzruszenia choć to nimiecki film. Mogły razem wyjechać i doczekać starości.

ToSeeYa2005-06-04 15:58
cudowny !!!

Bawarka2005-06-29 00:46
Soundtrack do filmu udałoby się pewnie sprowadzić za blisko 99zł kontaktując się z fan.pl

vero2005-06-30 16:46
Film jest piękny, przeraźliwie, smutno piękny. Naturalistyczne opisy okropności wojny, których się naczytałam w liceum wywoływały we mnie raczej obrzydzenie, a nie współczucie, a "Aimee i Jaguar" opisuje wojnę przez pryzmat miłości - subtelnie, z wyczuciem - i trafia prosto w rozbrojone serce widza:) Jak wiersze wojenne Pawlikowskiej (notabene polecam, są niesamowite:). Amme - no właśnie - mogły być razem, mogły być szczęśliwe.

zolw002005-09-20 19:14
Do Ja : niezwykle jest mi bliska sytuacja, o ktorej napisałaś- to okropna męczarnia bagatelizować coś, udawać że nic nie znaczy podczas gdy jest to takie ważne. W takiej sytuacji można się przekonać o swoich zdolnościach aktorskich ;) Film zrobił na mnie tak ogromne wrażenie , że przez kilka dni po jego obejrzeniu nie potrafiłam się pogodzić z losem bohaterek i ukladałam własne zakończenie wyobrażając sobie jakie są szczęśliwe...

Ja2005-10-24 09:25
Do zolw00! Może masz inny adres, pod który mogłabym skreślić kilka słów odpowiedzi na Twój komentarz, bo na podany nic nie dochodzi?

zolw002005-11-05 22:51
Do Ja : myślę , że teraz już dojdzie, miałam przepełnioną skrzynkę;) pozdrawiam

_daa2005-12-15 23:13
naturalnie film mi sie baaardzo podobal, natomiast ubolewam nad tym ze nie posiadam niestety do niego polskich napisow///.gdyby ktos byl w ich posiadaniu to bylbym baaardzo wdzieczny za przeslanie ich na mojego mejla >>> daa_marekbiernat@poczta.onet.pl

nierealna2006-01-18 13:32
piekny, mało powiedziany...cudowny....i taki żywy...ciagle żywy...

melancholia19862006-04-26 01:09
A ja mam prośbę..uwilelbiam ten film ale nie posiadam go na własność i mogę tylko liczyc na kolejne powtarzanie go przez telewizję..A może ktoś go ma?Jesli tak prosze o kontakt..

kamila2006-08-27 01:05
a ja bede go miec:) spodobal mi sie opis i wydaje mi sie ze jest warty wszysttkiego:) za chwile bede go sciagac:P

Klaudyna2006-09-03 22:05
Aimee i Jagur to jeden z pierwszych filmów "branżowych" jaki widziałam jeszcze na HBO.Właśnie wróciłam z pracy i oglądałam go w łóżku...byłam nim bardzo poruszona. Bardzo przemówił do mnie!! Zaliczam go do czołówki..no i przecież był nagrodzony w Berlinie jak i również aktorki...

Agata2006-10-19 19:13
Film przepiękny. Tak niezwykle poruszający swym dramatyzmem i tą urzekającą afirmacją miłości dwóch wrażliwych kobiecych istot.Wspaniała gra aktorek.Urocza Maria Schrader w roli tajemniczej, dzikiej i nieokiełznanej Felice, silnej i bezbronnej jednocześnie i Julianne Kohler eksplodująca na ekranie potężną lawiną najczulszych uczuć, wyrażających się w gestach, spojrzeniach czy wreszcie słowach. Ma w sobie tyle matczynej czułości dla ukochanej i zarazem niewyobrażalnej wręcz determinacji do walki o nią. Czy film tak piękny, bo historię napisało życie, czy dlatego że tragizm wkracza w najszczęśliwszym momencie i rozdziela je na zawsze, czy może dlatego, iż oglądając go można być dumnym z tego, że Bóg nauczył nas kochać kobiety!???

lolo2006-12-08 15:27
Ma może ktoś teen cudowny film? prosze o kopie bo nie moge go nigdzie dostać

anouk2006-12-10 17:03
za..bisty, a raczej to zle okreslenie, taki moze byc np l word ale aimme and jaguar ... cudowny:) moge udostepnic komus z wro, dalej mi sie nie chce wysylac;)

slawek2006-12-14 14:08
dziś będzie leciał ten film na kanale ALE KINO! o godz. 15:20. ale pewnie bedzie wiecej powtorek, wiec zapraszam do ogladania i pisania komentsów:)

atacama2006-12-26 23:34
Film ciekawy. Polecam, warto obejrzeć.

somebody2006-12-31 17:41
Taki sobie. Aktorka grajaca Felice dobrze sie wywiazala z zadania. Ale poza tym, podobal mi sie w nim tylko owczarek niemiecki i Gunter.

haidi162007-01-27 22:57
czy ktoś może odsprzedać mi ten film, ja go widziałam, ale nie mogę go zdobyć, a jest cudowny, Kochane Kobiety, pomóżcie,

kamila2007-02-26 21:33
jak mogę zdobyć ten film, czy ktos mi moze pomoc ???

amacord2007-03-15 18:58
hej mam ten film. piszcie na maila. pozdrawiam. ps. wie ktos co z ksiazka - przetlumaczona na polski?

81karolina2007-04-03 21:39
podpisuję się pod sz., podpisuję się pod Yolką..

karolina2007-04-07 12:04
czy ktoś chciałby wymienić się wrażeniami z filmu na gg? a jest może jakaś łodzianka? :)

Satine2007-07-26 10:00
Swietna muzyka,niezla gra aktorska ale generalnie bez fajerwere,niezbyt mi sie podobal..ale to rzecz gustu,mysle jedna ze to ze byl w jezyku niemieckim bylo jego zaleta nie ma to jak sapanie w lozku Helgi z Gretchen po niemiecku ehheeeeh,pozdro

Arayanne2008-07-26 16:59
Najlepszy film jaki widzia?am w ?yciu. Mój film!

lewartek82009-03-30 10:55
Bardzo chcia?abym zdoby? ten film na p?ycie ale nigdzie nie mog? go naby?. Czy kto? jest w stanie mi pomóc w tej sprawie?Chcia?am zrobic niespodziank? ukochanej osobie.Dzi?kuj? z góry.

kinnekulle2009-03-31 21:25
ska du tittar med mig?

lewartek82009-04-02 08:03
Biensur, ma chere

elfik2009-06-21 22:14
Ja mam tylko jedno pytanie interpretacyjne; nie jestem pewna: dlaczego Lilly tak bardzo zaszkodzi?a Felice odwiedzinami w obozie koncentracyjnym? z góry dzi?ki za odpowied? ;)

natalia_nat12009-11-12 08:29
Witam czy kto? ma mo?e ten film?mo?e kto? go ma? bo ?ci?gam go od miesi?ca i ko?ca nie wida?

natalia_nat12009-11-12 08:32
witam czy kto? mo?e ma ten film

malenam2009-12-23 16:20
Jest z lektorem PL na chomiku: NieslubnaWnuczkaGoebbelsa

fella_842010-05-21 08:16
jeden z lepszych filmów i piszę to bardzo poważnie .. ja go zjadam w całości .. :]:]:]

salanderlis2010-07-08 15:01
film niepowtarzalny

Arayanne  arayanne@interia.pl2010-12-13 12:45
Ja mam ten film na DVD i mogłabym go przegrać znajomemu :) ale: 1. Film był kupowany w Kanadzie, więc trzeba mieć odtwarzacz, który nie blokuje filmów innego regionu 2. Film jest w języku Niemieckim z angielskimi napisami. Poza tym na torrentach jest w miarę porządna kopia

andrea16902011-04-01 00:42
Najlepszy film o miłości kobiet jaki udało mi się zobaczyć. Miłość wybacza wszystko, jest lekiem na wojnę i śmierć. Daje poczucie wolności ,jest wierna, nie boi się niczego, sięga poza granice rozsądku, kraju, przynależności rasowej i kulturowej , potrafi być zawsze i wszędzie. Nawet w czasie wojny i zniszczenia , w trudnych czasach nienawiści -rozkwita, taka jej wielka , przemożna moc. Odtwórczynie głównych ról urzeczywistniły te ideały, tylko śmierć je rozłączyła.

LaPielQueHabito2011-12-30 00:47
Uwielbiam tego typu produkcje. Niezwykła historia romansu Żydówki i żony nazisty. W tle - Berlin rozdarty bombardowaniami, prześladowania, strach i śmierć. 9/10


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

erotyka Fitness intymny kobiet
Ala44 Ja ćwiczę od dawna i Polecammm ... opinia dodana 2019-09-17 00:22:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019