Zagubione (Lost and Delirious )

Paula, Tori i Mouse (mysz) to trzy dziewczyny z prywatnej szkoły dla dziewcząt. Paule i Tori łączy zażyła, intymna znajomośc, Mouse zostaje mino woli ich powierniczką.
film
film
3 lata po śmierci matki na raka ojciec odwozi Mary, czyli „Myszkę” do szkoły dla dziewcząt. Przyjaźń jej współlokatorek, Paulne i Victorii okazuje się „głębsza” niż Mary mogła się spodziewać. Gdy zachowanie Victorii zmienia się o 180 stopni zaczynają się prawdziwe problemy Mary ze zrozumieniem otaczającej ją rzeczywistości... Pauline także nie umie się odnaleźć.
Film gorąco polecam wszystkim Paniom, które nie przechodzą właśnie przez piekło odrzucenia. Pozostałe Panie proszę o zapamiętanie, że ostatnie 6 minut filmu to tylko alegoria. Scena kończąca opowieść to obraz namalowany przez typowo ludzkie uczucia, w którym zachowanie Pauline jest tylko symbolem, a „drapieżnik” jedynym morałem i radą.

A czy Ty spotkałaś już swoja Victorię?


Kanada( 2001)
reżyseria: Léa Pool, scenariusz: Judith Thompson, na podstawie: "The Wives of Bath" Susan Swan.
Wyst.: Piper Perabo, Jessica Paré, Mimi Kuzyk
mal
Data publikacji w portalu: 2004-09-02
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Nemus2004-09-02 21:09
Bardzo dobry filmik... niesamowite jak mozna wariowac z milosci

ania2004-09-17 12:45
ten film leci w niektorych kinach, czy wyszedł na video? prosze o informacje:)

synt2004-10-10 13:05
film, cudeńko... Viktorię swoją też znalazłam...

xxx2004-10-19 02:13
aniu! przeciez to film z 2001 roku. Nie ma go juz w kinach, a na video jest juz od dawna! Pozdrawiam ;)

elfik2004-11-06 21:29
Czy ktos ma muzyke z tego filmu??? A moze wiecie gdzie ja zdobyc w internecie!? Jak ktos ma tytuly piosenek i wykonawcow to prosze o kontakt!

lena262004-12-11 10:27
Film niezwykle urzekający-polecam kobietki obejrzyjcie sobie zwłaszcza ze swoją drugą połową,ożywi Wasze uczucia,papatki

Sick2004-12-18 14:24
Oglądałam kilkakrotnie. Naprawdę godny polecenia. Szczególnie ze względu na Piper Perabo. Ten uśmiech i szczenięce spojrzenie...

some-love2004-12-19 22:46
no Ba! Obejrzałam film.. topiłam się we własnych łzach... przeżyłam traume...płakałam nawet długo po skończeniu oglądania. Ten film bardzo dobry jest;] boję się... że skończe podobnie....to tylko film,wyreżyserowany ..... a ja mam swoje życie:((

Hura2005-01-01 16:10
Kurcze, filmik po prostu super mega. Oglądałam go chyba 4 razy i na tym nie przestane. Jest niesamowicie poruszający.. wycisnął ze mnie rzeke łez. A to m.in. dlatego, że przeszłam przez to samo.. Odrzucenie tak pięknej miłości jest czymś okrutnym.. No i aktorka grająca Paulie.. bardzo ładna ;-)

Ania&Lidek2005-01-18 00:21
Jak mozna zdobyc ten film ?(np. w internecie) bo u nas w Szczecinie nie mozna go dostac:( prosimy o podpowiedzi

B.2005-04-17 17:16
Niestety muzyka z tego filmu nie zostala wydana w ramach soundtracku (bardzo nad tym ubolewam :( ), ale z Kazyy mozna sciagnac czesc utworow: 'Beautiful', 'Add it up', 'You had time', 'River waltz'., film rowniez da sie tam znalezc :)

apotyra2005-04-19 15:02
Film świetny!!! Szkoda, że jedna z bohaterek nie była na tyle zakochana, by próbować odkręcić tą jedną sytuację, a nie potraktować swoją miłość jak śmiecia. Jej wybór, jej strata. Film warto obejrzeć.

angel2005-04-25 08:42
Film naprawdę godny polecenia.Faktem jest że potrafi rozpalić zmysly.Jednak nie zgadzam sie z poprzednia wypowiedzią że jedna z bochaterek nie byla wystaraczjąco zakochana,ona po prostu nie potrafila sobie poradzić ze światem...Świetny film:-))))

JaneDoe2005-05-11 19:21
Cóż mogę dodać... Same pochlebne komentarze. Dolączam się oczywiście do nich i dodam od siebie, że film ten bardzo mnie poruszyl. Muzyka także bardzo dobra :-) Polecam gorąco, a wierzcie, że wiele branżowych filmów już obejrzalam ;-) Lost and delirious uważam za jeden z lepszych.

pustka2005-06-21 13:33
hej czy ktoś ma ten fikm? jeśli tak to proszę o kontakt...

bulsara2005-07-18 13:09
tak dawno widzialam ten film...bo tak dawno byl.Chcialabym do niego wrocic,warto do niego wracac...Piper P. niesamowicie intrygujaca...a Viktoorii nie szukam,nadal na nia czekam;) odplywam...

malakiciaaa2005-07-19 23:43
Film średni. Taki sobie. Ogladałam go chyba z 3 raz.Fakt wyciska łezki ale nie przesadzajmy.Muzyka tez dobra.Ogolnie wątkami dobry, ale nienajepszy.

Tize2005-07-19 23:54
Film leci często na kanale ale kino widzialam juz 2 razy w ciagu tygodnia .

Helen2005-07-20 11:48
bulsara-> film będzie leciała na ale kino 27.07 o godz. 00.45 ;)

Piotrekmetal2005-07-21 23:56
ludzie co wy za bzdury ogladacie taka szkola to normalnie horror jeszcze lesbijek jak to mozna nie kochac facetow :) przeciez my jestesmy najlepsi gra na gitarach i nasze maszyny w spodniach haha ;) zartuje no ale w koncu Piosenka Bic Cyc sama wam pokze ze chociaz facet to swinia to przynajmniej nie mozna bez jego usmiechu zyc :):) Trzymajcie sie Lalunie Pozdro METAL

bulsara2005-07-22 12:00
dziekuje Helen;) wlasnie zamowilam sobie osobe,ktora mi go nagra i juz zawsze bede mogla do niego wracac;)

świrek2005-08-03 20:10
oglądając go wyłam jak bóbr...

missdaeth2005-08-10 20:59
film bardzo czesto leci na ALE KINO :D:D oglądałam go już tam 2 razy jest na prawde dobry...

Papion2005-08-12 01:53
Fajny film o lesbijkach ,podoba mi się zwłaszcza ta zwariowana dziewczyna fajne numery robiła ,trochę się śmiałm ,a ztym kolesiem jak walczyła to już kicha ta scena wogule nie wyszła z kolesia zrobili idiotę ,ale w ogulnym wrażeniu dobry film

nie wazne2005-08-16 20:54
film niesamowity, moglabym go ogladac non-stop, wyciskacz lez, a juz na pewno dla kogos kto wlasnie stracil swoja Viktorie...:(

nie wazne2005-08-16 20:57
a muzyczka tez robi swoje, zwlaszcza w "niektorych" scenach, pol dnia sie gimnastykowalam zeby sciagnac "beautiful", wresczie mam:)))

Justa2005-08-21 15:58
A kto jest autorem muzyki...bo chciałam sciagnac muzyke lecz niestety nie wiem kto to wykonuje...

anouk84:)2005-08-22 20:33
najbardziej uderzajaca do wyobrazni piosenka to moim zdaniem "Beautifull" Meshell Ndegeocello, siwetna jest tez "You had time" Ani Difranco:)

anouk842005-08-22 20:43
ludzie jutro znow puszczaja "L&D" na Ale Kino! 21:45. Zamierzam znow spedzic ten wieczorek sie przed telewizorem:)

slyaa2005-08-24 18:08
fajny nawet ten filmik, najbardziej mi było szkoda Mary ona jakas taka byla zagubiona na maksa, a paula to psychik ale ogolnie było ok

lena2005-08-26 21:04
czytam wasze komentarze i nie moge sie doczekac kiedy go w koncu zobacze. Bogu dzieki ze mamy internet bo wlasnie za kilka minut sciagnie mi sie ten wspanialy film o ktorym tak ladnie mowicie pozdrawiam :*

emilia2005-09-25 18:39
filmik naprawde cudowny wczoraj go ogladalam piewrszy raz i dzis siedze w internecie w poszukiwaniu mojego ukochanego filmu on jest dla mnie na miare dirty dancing szok prosze prosze jakby go ktos mial to z checia odkupie na plytce??? pozdrawiam moj meilik to emilia22m@interia.pl

jola2005-10-25 22:24
film mi sie bardzo p[odobal ogladalam juz to cztery razy chcialabym ten film sciagnac ale nie wiem a jak ktos wim moga byc less albo kturzy tylko chca sie zaprzyjaznicinie wstydza isie zaprzyjaznic szukam takich ludzi muj numergg1869352

Iga2005-11-19 00:57
Film jest niesamowicie poruszający i wzbudzający refleksje... Myślę, że można po nim nawet zmienić poglądy na temat homoseksualizmu, który tam został pokazany jako prawdziwa MIŁOŚĆ a nie zboczenie. Serdecznie polecam tym, którzy go nie widzieli.

ullla2005-11-20 13:47
gdzie moge sciagnac ten film???

frozen2005-11-23 18:26
oniemialam...ogladalam z zaczerwienionymi oczami, z zachwytem, otwartą buzią, zasmarkanym nosem, śliną cieknącą po brodzie, serduchem, na wierzchy...i to kilkakrotnie (ps.gdzie ja znajdę swoją VICTORIĘ?)

kena_282005-12-05 20:59
Film można ściągnąć z kazy co właśnie robie i nie moge sie doczekać aż go obejże

anouk2005-12-09 17:45
na bear share tez mozna, co zrobilam juz dawno ogladam regularnie;)

Shad2005-12-11 16:53
Oglądałam ten film późnym wieczorem, co dodało mu uroku. To bardzo wzruszający i pelen uczuć film. Jest obrazem zarówno wielkiej miłości,jak i jej zderzenia z rzeczywistością,co już niestety nie zostało ukazane w tak piękny sposób.Coż...samo życie...

ariel_et_vero2005-12-13 12:59
Zgadzam się z większością wypowiedzi powyżej - to znaczy z tymi pełnymi zachwytu;) - i pytam, również już za kilkoma osobami: kto napisał muzykę???

anouk2005-12-14 16:32
najbardziej chyba "popularne dwie piosenki z filmu to wg mnie utwory: "Beautifull" Meshell Ndegeocello i "You had time" Ani Difranco, jak juz pisalam wczesniej:)

Hodi2005-12-17 22:50
Niesamowity filmik!! Po prostu trzeba obejrzec

awaria2005-12-26 23:15
jak go można załatwić? skąd? widziałam tylko zwiastun, zdjęcia i Wasze komentarze... ja też chcę zobaczyć!

unia, dziewczyna Awa2005-12-27 18:58
Awariaaaaaaaaaaaaa, takaś zdesperowana, że już do takich kroków się posuwasz? Masz go obejrzec tylko ze mną Żona, słyszysz? Jak olbejrzysz sama, to Cię zjem :) Buuuuuuuuuuuuuziam :*

BUNIA2005-12-27 19:00
To wyżej, to ja :P A nie żadna unia i żadna dziewczyna Awa, tylko Awariiiiiiiiiiiiiiiii, a ja to Bunia :P No :D Taki sobie offtopic :D

emp2006-01-01 22:47
dziewczyny na dc++ jest pelno tego filmu.. sciagnalem, dzis zobacze

xena2006-01-09 06:18
błagam podajcie mi pełną stronkę na ściągnięcie tego filmiku!!! please!

anouk2006-01-13 22:08
oj troche tego jest :))))

elfik2006-01-13 22:29
oj tak anouk, zdecydownanie troszke tego jest:)))

anouk2006-01-13 22:35
na wstepie proponuje 'gdyby sciany mogły mowic 2" (if these walls could talk 2), a ty co zaproponujesz kolezance (lub koledze:)) - nike, elfiku? hehe

elfik2006-01-13 22:46
hm... to ja zapraponuje "High Art" (sztuka wysublimowanej fotografii) - rewelacyjne zdjecia, pozniej polecam "Chasing Amy"-kultowe kino:))) a ty anouk co polecisz dalej??? hehe, buzka****

anouk2006-01-13 23:01
no to "Gia", myslalam ze wczesniej na to wpadniesz:P elfiku a raczej A... hahaah

elfik2006-01-13 23:20
oj Gia, oj tak:))) zostawialam to Tobie anouk:P a raczej G...))) ach ta Angelina:)))................

wściekła2006-01-15 23:23
pomocy!!!!już od 2 godz.staram sie jakoś wykołować film i nie moge!!!koleżanki pomocy!!!:)

anouk2006-01-16 17:53
ten film jest chyba wszędzie, ja go mam z bear share'a. a skąd jesteś 'wściekła'? może będę mogła pomóc:)

łagodna:)2006-01-17 00:17
anouk dziekuje za chęci,ale już mi się udało:)film sie pobiera:)))koleżanko może mi polecisz jakieś filmiki o podobnej tematyce??

anouk2006-01-17 15:19
hmm, no na wstepie wsiekło-łagodna;) mozesz spojrzec nieco w gore na "rozmowe" z elfikiem tam juz padło kilka tytułów, dla mnie na 2. miejscu stoi "if these walls could talk 2" potem "gia", "high art", "but i'm a cheerleader" - komedia, smiac mi sie chce jak tylko o niej mysle, ale fajnie wysmiewa pewne idotyczne ludzkie przekonania...

jakaś tam:)2006-01-17 22:22
anouk dziekuje za inf.pobiore któryś z tych filmików,na otarcie łez ponieważ pomimo moich wielogodzinnych baa... wielodniowych zmagań,nie udało mi sie pobrać"Zagubionych":(

anouk2006-01-18 14:19
:/ podaj jakiegos maila, nie widze problemu zeby sie skontaktowac i jakos wyslac plytke ewentualnie, jesli komus bardzo na tym zalezy... pamietam jak mi zalezalo wiec chetnie pomoge

:))))2006-01-18 17:27
anouk dziekuje,ale udało mi się ściągam już ten film i tym razem jestem pewna,że będzie dobrze.Ściągnęłam ten program o którym pisałaś i wszysko jest ok:)))heheh juz się nie moge doczekac kiedy go obejże, zwłaszcza po tym jak widziałam już urywki;)pozdrawiam!!!Buźka!!!!

anouk2006-01-19 10:07
:))) miłego seansu :)))

:)2006-01-19 21:56
Dziękuje:P

nike2006-01-21 10:05
wlasnie sciagam za wasza rada "if these walls could talk 2" :))) tylko mam problem - nie moge znalesc napisow czy ktos moglby wyruszyc z pomoca i podac stronke z napisami lub wyslac je na meila??

lovenela2006-01-21 20:51
czy ktoś oglądał film, w którym nastoletnia dziewczyna zakochuje się w swojej nauczycielce???lub o dziewczynie która zakochuje się w jakiejś starszej kobiecie i nie ma u niej szans;(((jeśli tak to błagam o podanie tytułu-chciałabym wiedzieć czy można sobie z tym jakoś poradzić...:(

:)2006-01-23 12:34
ANOUK mam do Ciebie pytanko skąd ściągnęłaś filmy,o których mowa pare linijek wyżej???Obejżałam "Zagubione" genialny film.Najmutnijesze w nim jest to,ze tak cholernie prawdziwy:(

łapa2006-01-24 13:20
hej !!!!!!!!! skąd mogę zessać "HIG ART"?? Może mi ktoś udzielić info.?pozdrawiam

łapa2006-01-24 13:25
mała korekta tego co napisałam wyżej:)oczywiście codzi o filmik "HIGH ART":p

fella2006-01-29 21:09
film jest nie zwyczajny bo tak cholernie podobny do tego co się dzieje w życiu jak ja rozumiem Paule, rozumiem też Teri ale najlepsza była końcówka i scena z cytowaniem szekspira

requiem2006-02-03 21:33
Ja osobiście nie wiezyłam w miłośc dopuki nie obejzalam tego filmu z kumpelą i stwierdzilyśmy ze nasza znajomość to coś więcej niz kolezeństwo. bylam wcześniej jak taka zagubiona dziewczynka lecz sie odnalazłam. mam nadzieje ze mnie nie spodka tak tragoczny los jak Poli.

requiem2006-02-03 21:35
jeśli ktoś potrzebuje ten film niech pisze na gg 9869490 moge pomuc.

anouk2006-03-02 20:16
ma ktos moze napisy do"fucking amal"? nie moge znalezc:/

Gaja2006-03-04 02:22
Plakalam na tym filmie jak na zadnym innym... Wzruszajacy, zagrany po mistrzowku.

Hecate2006-03-07 21:24
Brak mi słów co do filmu... az namalowałam sobie na ścianie 2 sokoły

a@k2006-03-19 19:10
dziewczyny jak mozecie nie wiedziec jak sciagnac ten film?wpisujecie w misku(bearshare)tytul i wam znajduje!!a co do filmu to oczywiscie nam sie podobal,piekna muzyka,nie jest taki banalny jak wiekszosc filmow branzowych,no i aktorki niczego sobie... ;)POLECAMY!!

karen2006-04-02 18:38
czy ktos zna film w ktorym jest watek o milosci uczennicy z nauczycielka lub cos podobnego?jesli tak to blagam napiszcie =]

anouk2006-04-03 18:26
ja nie znam:/ ale filmy nie rozwiazuja takich problemow...:/

Nik ciekawy2006-04-18 15:30
Gdzie mozna znalesc zwiastun tego filmu chociaz to bym chciala zobaczyc..:(:(:(:( Bo wiem ze filmo i tak nie sciagne bo nie wiem gdzie i czy na pewno sie sciagnie;(:(

kimi2006-05-06 18:51
dziewczyny podajcie tytuly filmow lesbijskich przepelnionych erotyzmem lub chociaz troche erotycznych bo z recenzji nie moge sie wyczytac, a nie chce sciagac na chybil trafil bo film sciaga mi sie okolo 2 dni a pozniej i tak nie ma co ogladac :/ z gory dziekuje :)

rotaa2006-05-25 01:15
jesli chodzi o relacje nauczycielka-uczennica to mozna obejrzec jak na razie tylko trailer "Loving Annabelle".Na dvd wychodzi w pazdzierniku, wiec do sciagniecia bedzie jeszcze troche pozniej.W przypadku "Zagubionych" warto zwrocic uwage na Mische Barton czyli Mary. Ma za soba rolki w kilku lesbijskich produkcjach, m.in serialu "O.C." i "Once and Again".No i Piper Perabo :) Niedługo zobaczymy ja w kinie w boskim "Imagine me & you".Jakos pod koniec lipca. Komedia romantyczna les :)) Polecam!!

squeze2006-06-12 17:22
.defacto jeden z moich ulubionych filmów..a victoria hmm ciacho;* ..chciałabym móc obejrzec go będąc w ramionach mojej ukochanej kobiety!

Ktos2006-07-05 18:05
Na filmie płakałam, zmieniłam dzieki niemu podejscie do niektorych spraw...piękny byl... Mp3 do filmu : Ani Di Franco - You Had Time Missa Luba - Sanctus Violent Femmes - Add It Up Cowboy Junkies - River Waltz Lost and Delirious - forget her Lost and Delirious Soundtrack - Paulie running thru woods pretending to fly Lost and Delirious Soundtrack-Paulie flies away (end credits theme) niektóre mp3 posiadam już na komuterze : ) już mi się ściąga "Imagine me and you" oraz "Bound" : )

zfickle2006-08-07 22:08
Cieszę się, że mam z Kim podyskutować:) Najpierw spróbuję sprostować dwie sprawy, w których opacznie się zrozumiałyśmy: rozumiem, że nie każdy film ma być głęboki, skomplikowany i wywoływać refleksję-zresztą odczuwanie tego typu spraw jest rzeczą indywidualną i tego też jestem świadoma. I absolutnie nie napisałam, że L&D jest płytki-po prostu oglądając go miałam wrażenie, że Ktoś tę "głębię" tak bardzo chciał w nim umieścić, że aż przesadził..Czułam jakby niejako na siłę próbowano mnie przekonać o ukrytym sensie, zmusić właśnie do refleksji... I druga sprawa - ja nie porównuję tego filmu do Cheerleaderki. Mówię tylko o podobnych odczuciach po obejrzeniu obu filmów. Co do filmów z głębią...filmów wogóle obejrzałam niewiele (choć ostatnio staram się nieco nadrobić zaległości), ale za film głęboki uważam na przykład Kolor Purpury czy polskie Przesłuchanie...choć znalazłoby się pewnie jeszcze parę innych tytułów.. Z filmów o tematyce lesbijskiej najlepsze wrażenie do tej pory zrobiły na mnie "Desert Hearts" i "Saving Face".

zfickle2006-08-07 22:36
Wracając do L&D i Twojej wypowiedzi: Tori nie zadaje sobie trudu rozmowy z Paulie. Przyłapana pstryka palcami i się raptownie odkochuje - a! -nie - to zapewne dzięki szybkiemu numerkowi z pierwszym Chłopakiem, który zaprosił Ją na imprezę... Założenie tej maski, przybranie pozy o której piszesz, przyszło Jej wyjątkowo łatwo...Nie potrzebuję Paule, rozmów z Nią - wręcz przeciwnie: Paule zaczyna Jej przeszkadzać, zawstydzać Ją. Tori nie interesuje już nic związanego z Paule-ani Jej ekscesy, ani problemy...to jest osoba, która kocha? Chyba zbyt idealistycznie pojmuję nawet "związek", bo kończąc związek nie umiałabym tak zachować się w stosunku do osoby, z którą go tworzyłam, nie mówiąc już o zachowaniu w stosunku do osoby, którą się kocha! Z drugiej strony przedstawia nam się osobę Paule - która coraz bardziej odchodzi od zmysłów, tak cierpi, że aż wariuje...ekhm, przepraszam-przechodzi załamanie nerwowe. Ośmieszona, porzucona i wciąż odrzucana zachowuje ciągłą nadzieję, ma ataki szału, robi się agresywna, mówi do siebie, walczy "na śmierć i życie" o kochankę, która Jej nie chce... Nie wiem-mnie to się wydaje nienaturalne, przerysowane i mające wzbudzić jedynie lęk przed tym do czego może doprowadzić niezrównoważonego Człowieka obsesja i świat, który sobie wytworzył. Może to ja jestem za płytka, by zrozumieć ten film...jest jeszcze sprawa symboli.. Co symbolizuje ptak? Siłę? Czyli w życiu trzeba być drapieżcą? A co znaczy scena samobójstwa i jego wzbicie się w niebo? Chyba nie, że śmierć daje wolność? Jakbym miała się czegoś dopatrywać, to powiedziałabym, że Paule nie zrozumiała - pomimo wcześniejszych problemów ptak wyzdrowiał, zebrał się czy nauczył na nowo i pofrunął, Ona natomiast wraz ze swoją tragedią i szałeństwem spadła... Co ma wprowadzać osoba Ogrodnika? A Mouse? Na początku opowiada o Matce - ale później jakby zapomina jaką tragedią była dla Niej śmierć Rodzicielki i staje się jedynie biernym obserwatorem. Nie umie wczuć się w sytuację Paulie, ani w żaden sposób Jej pomóc, czy Ją wesprzeć. Nie rozumiem. Zapewne mam zbyt małą wrażliwość, by odpowiednio wgłębić się w ten film...gdzie tu jest tragedia? Że Dziewczyna się zabija? Tragedia dla mnie występuje wtedy, gdy każdy wybór jest zły - gdyby Tori choć odrobinkę żałowała że musi opuścić Paule, to Ona byłaby dla mnie postacią tragiczną, ale tak? Aha! I będę marzyć jedynie o tym, by nie spotkać swojej Victorii...skoro miałabym dla Niej aż tyle znaczyć... Pozdrawiam serdecznie :)

rotaa2006-08-12 18:10
Chciałabym dodać coś od siebie, bo myślę że film wart jest komentarza i to nawet niejednego.Nie powiedziałabym że jest naiwny i uproszczony ale raczej chodzi tu o przenośnie, tak więc na przykład samobójstwa Paulie nie powinno traktować się dosłownie. Jest ona jak sokół którym się opiekuje-gdyby był przy niej ktoś na dobre i na złe, kto zajmowałby się nią z podobnym oddaniem, to nie spadłaby lecz w przenośni pofrunęła, poradziłaby sobie z bólem i żyła dalej. Paulie nie bała się podejść do ptaka gdy odkryła że jest ranny, mimo że wiedziała że może być niebezpieczny, czego z kolei nie zrobiła tori w stosunku do niej. Poza tym Paulie jest jak sokół- wolna, nie boi się wyrazić własnego zdania, żyć w pełni. Natomiast w Tori zwyciężają obawy, nie ginie pod koniec, przynajmniej fizycznie, lecz na pewno coś inego umiera wewnątrz niej. Przybiera maskę, której pewnie już do końca życia nie zrzuci .A może wręcz przeciwnie-śmierć Paulie da jej do myślenia i zastanowi się nad tym co jest w życiu najważniejsze. Co do Myszy, uważam że jej rola wcale nie jest mało istotna. Pełni rolę narratora i obserwatora, a także od pewnego momentu pośrednika między dwiema dziewczynami. Jest też osobą trzecią, która z początku onieśmielona i zle czująca się widząc Paulie i Tori w intymnych sytuacjach, pózniej dostrzega, że to miłość jak każda inna. Widzi to czego nie chcą dostrzec inni wokół. Zdaje sobie sprawę również z tego że nie tylko ona poniosła wielką stratę po śmierci matki. Paulie także straciła kogoś kogo równie mocno kochała. Mam nadzieję że nigdy nie znajdę swojej własnej Victorii i Wam życzę tego samego. Gorąco pozdrawiam !

notaro2006-08-20 13:15
jaka to piosenka leci kiedy dziewczyny przesywala meble aby zrobic miejsce na impreze, mary byla w pizamie?

Klaudyna2006-09-02 00:46
Przeglądałam opinie ale po kilkunastu spasowalam. To chyba najbardziej zopiniowany film. No cóż moje koleżanki...film jest nienajgorszy ale z tego też wynika że wiele filmów jeszcze przed wami...Pozdrawiam serdecznie!

amacord2006-09-03 17:46
no coz... film do bolu prawdziwy...idenyczna sytuacja, nawet ta szkola i osoba "trzecia" w pokoju...spotkalam juz swoja victorie i nie chce wiecej .... juz nie...a zachowania paulie, takze jej ostatniej decyzji, nie rozumieja tylko ci, ktorzy nigdy prawdziwie nie kochali...zachowanie typu"werter"tudziez paulie zawsze wydawalo mi sie smieszne i malo prawdopodobne...az spotkalam victorie...a dalszy scenariusz znacie...

anka :D2007-01-05 01:05
film ogladalam sama. nie wiem nawet jak mam okreslic sama siebie...wole dziewczyny ale nie wiem czy moge sie nazwac less, poniewaz nie mialam dziewczyny. nikt nie wiem z mojego otoczenia o mojej odmiennosci i wole zeby ak pozostalo bo widze jacy ludzie sa nie tolerancyjni. tylko wy wiecie. troszke sie wygadalam i czuje sie lepiej :P jeli ktoras jest w podobnej sytuacji a moze nawet i nie to zapraszam do rozmowki :) pozdrawiam... ;*;*;*;*

MaLuSiA2007-01-07 22:51
Qrczę, bardzo bym chciała obejrzeć ten filmik... Może ktoś z Was go ma??? Jestem pewna, że ten film będzie w pewnym stopniu odzwierciedleniem mojego życia i moich fascynacji... Takie życie nie jest proste.. Kiedy nikt o tobie nie wie..

MaLuSiA2007-01-07 23:10
Anka jestem w podobnej sytuacji; wole dziewczyny, ale żadnej nie miałam... Co o tym myśleć? (a tego, że wole girls jestem pewna)

anka :D2007-01-30 19:23
MaLuSiA a moze odezwiesz sie na mojego mailika?? :D bysmy sobie pogadały :D;* PZDR 4all "*

branch2007-02-23 19:11
Wow! to nie tylko ja tu jestem że się tak wyrażę dziewicą? Ja też jestem pewna, że wolę dziewczyny, ale żadnej jeszcze w życiu nie miałam. Może otworzymy jakiś kąciksamotnych. U mnie też nikt poza jednym kumplem nie wie o tym, z takiego samego powodu jaki przedstawiła anka

alegz2007-02-25 10:09
No nie mogę... tyle już dziewczyn zaczęło od tego filmu:P

Dete2007-03-03 12:30
przed chwilą oglądałam ten film... leżał u mnie od wakacji, pożyczyła mi koleżanka,a a ja nie miałam czasu żeby go obejrzeć.. jak mogłam! film jest niesamowity...skąd ja to znam ;)... ryczałam od samego początku aż do końca... tego nie da sie opisać tak w qapru zdaniach, to trzeba... a teraz od tak, brutalnie powrócić do rzeczywistości....

anka :D2007-03-04 18:42
utworzenie takiego kącika to dobry pomysl :D a moze założymy wlasne forum?? :P

alegz2007-03-08 15:11
własne nie jest potrzebne:) forum http://www.lesrodzinablog.fora.pl/index.php jest praktycznie opuszczone wiec jakbyście chciały to nie ma problemu na nowe tematy i w ogóle. Poza tym mają zajebisty blog:)

alex2007-03-19 14:57
Film obejrzalam wczoraj okolo 24 w nocy xD i naprawde mnie wzruszyl, plakalam chyba z 3 razy ;] Ja jednak siebie widze w dwoch osobach, w polowie w Poli,poniewaz niedawno zakonczyla sie moja przyjazn z jedna bardzo wazna osoba, ktora tak jak Victoria zmienila sie o 180 stopni,wplynelo to na mnie bardzo zle,bo to chyba bylo w formie prezetu na swieta :/ ale mniejsza z tym,nie dosc,ze zazyczaj trudno mi sie otworzyc i jestem raczej zamknieta w sobie to po tym jak ona mnie potraktowala jeszcze bardziej sie w sobie zamknelam, potrafilam caly dzien nic nie powiedziec i gapic sie w sciane,juz nie mowie ile razy po tym plakalam,no ale wrocmy do filmu;widze sie rozwniez w Mary,poniewaz jest to ogolnie cicha dziewczyna i rowniez w pewnien sposob zagubiona... Film bardzo polecam,a dla tych ktorzy sciagaja przez azureus albo bitComet mam linka skad za darmo mozna sciagnac ten film niestety po angielsku,ale napewno da sie znalezc gdzies napisy ;] a oto i on: http://www.mininova.org/tor/319162 by pobrac klikacie download this torrent! i bedzie sie sciagac(film sciaga sie dosc szybko ;) ) pozdrawiam ;]

bejbe2007-03-28 12:44
****************************

riva2007-05-06 16:17
ja pierwszy raz ogladałam ten film mozna powiedziec ze przez telefon z moja pierwsza miłoscia.Ona u siebie w domu ja u siebie. Pod koniec filmu ja zaczełam tak płakac ze nie umiałam sie uspokoic , jest wspaniałym obrazem miłosci. Niestety na nastepny dzien moja pierwsza miłosc ze mna zerwała....

Mała2007-05-17 08:06
Błagam pomozcie nie moge sciagnac tego filmu ani w e-mule ani w bearShare. Bardzo mi zalezy!

Spayro2007-06-04 11:40
Hejka Piszcie na e-maila a prześle linki do filmu xD pOzDro

fijolek2007-06-18 13:56
Świetny film , niestety niepomna na ostrzezenie zawarte w recenzi obejrzałam go w niewłasciwym momencie:(. jednak po jakims czasie i obejrzeniu na zywo moge z cala pewnoscia stwierdzic ze film jest rewlacyjny, swietne mlode aktorki(piper!) super muzyka i barwnie opowiedziana smutna historia nieodwzajemnionych milosci

Nati2007-07-27 18:10
Do Spayro!!!!!!!! Film mam ale strasznie trudno zdobyc mi napisy takze prosze o informacje gdzie je moge znalezc!!!!! Pozdrawiam

Patrii2007-07-27 23:40
Nati ja mam napisy.a odnośnie filmu super .nie moge przestać o nim myśleć.

Spayro2007-07-29 09:35
Witam ! Nati masz już napisy na poczcie :)

Nati2007-07-29 22:19
Dzieki wielkie!!! Napisy doszly!!! Mam nadzieje, ze jutro uda mi sie obejrzec!!! A tak na marginesie polecam goraco filmik Loving Annabell!!! Filmik super no i muzyka rewelka!!! Także bardzo polecam!!! Paptki

dreeedy2007-08-05 19:08
poruszający.. Odtąd chyba najlepszy jaki obejrzałam z całego tego kotła :)

$$ AnDzIa $$2007-09-01 13:17
Siemq chcecie ściągnąć film :) to wpiszcie w Bearshare LOST AND DELIRIOUS Napisy ściągniecie z http://napisy.info/SzukajTytulow.php?t=lost+and+delirious :)

fallenangel2008-02-02 15:46
kocham ten film...!!!

jumi2008-03-14 00:39
pi?kny film...

fabsik2322008-06-11 14:34
wie ktos jak sie nazywa koncowa piosenka - melodia ktora wyst w scenie koncowej jak pauli skacze z dachu?

Anusia17102008-07-12 12:27
Film boski :) Bardzo poruszaj?cy szkoda ?e nie mo?emy mie? takiej 2 po?ówki któr? mo?emy kocha? bezgranicznie i jawnie:(

czuczu2008-07-16 10:26
Swietny film, nie jedna ?za na nim mi pop?yne?a i mojej dziewczynie:))))) Cudo!!!! Wiecej takich filmów!

moonka2008-12-19 15:02
czy poznal ktos juz swoaj viktorie?? ja tak i niestety jak film pokazuje najwieksza milosc boli.

Wendy2008-12-29 10:33
Min??o ju? troch? czasu od tej dyskusji, ale chcia?abym wyja?ni?, co z postaci? Myszki... Film wykorzystuje motywy powie?ci Susan Swan "Damy z Bath", gdzie ta dziewczyna jest postaci? ogniskuj?c?, nie s?odk? niewinn? pi?kno?cia zreszt?, a osob? niepe?nosprawn?, z problemami rodzinnymi. Co do dominuj?cego w komentarzach w?tku mi?o?ci mi?dzy wspó?lokatorkami, có?, warto si? przekona?, jak to jest w ksi??ce. :)

Wendy again2008-12-29 10:45
Przepraszam za poprzedniego posta, teraz juz bedzie czytelnie, bez polskich znakow! Minelo juz troche czasu od tej dyskusji, ale chcialabym wyjasnic, co z postacia Myszki... Film wykorzystuje motywy powiesci Susan Swan "Damy z Bath", gdzie ta dziewczyna jest postacia ogniskujaca, nie slodka niewinna pieknoscia zreszta, a osoba niepelnosprawna, z problemami rodzinnymi. Co do dominujacego w komentarzach watku milosci miedzy wspóllokatorkami, cóz, warto sie przekonac, jak to jest w ksiazce. :)

justynka2009-03-27 11:39
jak dla mnie super tylko z?y koniec az sie pop?aka?am

K.a2009-03-31 17:52
Mam ju? swoj? Victori? .. Albo raczej Klaudi?, ale whatever, chodzi o zasad?. ;) Widze, ?e wam sie film podobal - zachceciliscie mnie do obejrzenia, dzieki. ;) Zaraz sie do tego zabiore, a jak skoncze, to sie wypowiem. ^^ Pzdr. :*

eve2009-06-15 18:36
obejzalam ok 30 flimow tematyki kobiecej...i ten film jest na miejscu pierwszym...az sie dziwie ze nie dostal gwiazdek...polecam

maraaa2009-08-15 17:38
Ten film to jeden z niewielu filmów które doprowadzi?y mnie do ?ez jest pi?kny i ma sens bo cz?sto tak si? dzieje. piper perabo idealnie pasuje do tej roli, a zreszt? lesbijki s? boskie;D Film Rewelka! ;*

dorcia6392009-11-19 22:18
nie moge sciagnac filmu w polskiej wersji prosze o pomoc jak moge go sciagnoc

Anitos2010-04-14 22:44
Film rewelka.... jak silna mo?e by? mi?o?? niesamowite...:))))

fella_842010-05-21 06:20
do tego filmu warto od czasu do czasu wrócić .. doskonale pokazuje, że można robić coś wbrew sobie, że można odrzucić miłość, alby tylko świat nas zaakceptował .. życie nie jest proste dlatego ten film mi się bardzo spodobał, nie jest taki jak inne .. pozdrawiam :)

salanderlis2010-07-08 15:32
nic mnie nie dobijało jak ten film oglądany w wieku licealnym. szkoda go, koniec żenua, ale całość bajkowa.

LaPielQueHabito2011-12-30 02:14
Gdyby nie Shakespeare, w ogóle by mnie nie poruszył. Zbyt prosty.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

basnie Księżniczka, diabeł i złota komnata
medora To o mnie :D opinia dodana 2019-12-13 15:25:53
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Seks lesbijski. 101 pozycji - Schell Jude
Warto przeczytać - polecam.
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019