Nie czas na łzy *****

Boys don't Cry, Reżyseria: Kimberly Peirce , w rolach głównych: Hilary Swank, Chloe Sevigny Produkcja amerykańska, 114 minut, 1999
Nie czas na łzy nie jest filmem lesbijskim aczkolwiek z powodu szczupłości katalogów filmów o tematyce transseksualnej jest umieszczany właśnie wśród filmów les. Jest to zresztą zrozumiałe, ponieważ lesbijki stanowią znaczną część publiczności tego filmu, być może dlatego, że wiele z nas zetknęło się podczas okresu dojrzewania z problematyką określania własnej płci psychologicznej.

Historia ukazana nam na ekranie jest dramatyczna, a o tyle jeszcze bardziej tragiczna, że prawdziwa. W małym amerykańskim miasteczku Falls City żyje Brandon Teena, młody chłopak odmienny od swoich prymitywnych i brutalnych rówieśników, dobry kumpel chłopaków, ulubieniec dziewczyn i kłopot lokalnej policji, co rusz przyłapującej go na drobnych przestępstwach jak fałszowanie czeków. Kłopoty zaczynają się, gdy popularna wśród młodych mężczyzn Lana zakochuje się z wzajemnością w Brandonie. Po raz kolejny Brandon kusi los ukrywając największą tajemnicę swego życia - że tak naprawdę jest kobietą i nazywa się Teena Brandon. Jak ryzykowna grę gra Brandon dowiadujemy się śledząc wydarzenia, które wstrząsnęły tym sennym miasteczkiem w Nebraska i po raz kolejny odcisnęły na USA piętno zbrodni popełnionej z nienawiści. Nie będę opisywać detali tych koszmarnych wydarzeń, wystarczy, że powiem, że wychodząc z kina nie widziałam ani jednej osoby, która nie byłaby pod wpływem tego obrazu, szczególnie, że fantastyczna gra Hilary Swank i aż do bólu realistycznie oddana atmosfera przenosi nas w samo centrum wydarzeń w niesamowity sposób. Film jest na wysokim poziomie artystycznym, a świadczy o tym Oskar i Zloty Glob za najlepszą rolę kobiecą dla Swank i nominacja na najlepszą aktorkę drugoplanową dla Sevigny.
Obok filmu fabularnego został też zrealizowany film dokumentalny "Brandon Teena story".
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

LeeLee*2004-06-05 20:56
Ciekawy choć drastyczny film..Byłam pod wrażeniem..i nadal jestem..polecam:)

iwa2004-06-22 22:43
ogladałam go na przegladzie filmow i byłam naprawde wzruszona...smutny...polecam

Alicja2005-02-14 06:47
Nie da sie opisac jak mnie ten film poruszyl!niesamowity.polecam

lenucha2005-02-14 19:12
potrzebowalam dduuuzo husteczek... WSPANIALY

apotyra2005-04-17 14:43
Warto obejrzeć, daje do myślenia...

fella2005-05-06 21:00
przyznaje płakałam jak dziecko, zwłaszcza że wiedziałam o tym że jest oparty na prawdziwych wydarzeniach

unknown_flower2005-05-07 15:51
Jesli ktos moze mi pomoc, to bardzo bym prosila, niestey nie mieszkam w Polsce,nie ma go tu w wypozyczalniach. wiec moze ktos moglby mi przeslac ten film ??

mloda2005-06-12 17:06
swietny film.poruszajacy.szeczrze mowiac bardzo wczulam sie w sytuacje glownej bohaterki...

pustka2005-06-21 13:03
czesc czy ktoś wie gdzie można dostać ten filmik?...dzięki

magda2006-02-24 16:21
oglądałam go wczoraj na tv.....do dziś siedzi mi w głowie........

karola2006-02-25 20:02
wspamniały film,oglądałam go ostatnio w tv,jednak to nie byl pierwszy raz,a mimo to za kazdym raezm kiedy go ogladam robi na mnie wielkie wrazenie,szczegolnie polecam gdyz daje do myslenia

aguska6_92006-02-28 23:36
oGlĄdNełAm TeN FiLmik W Tv I MuSze PrZyZnac Ze FaJnY DoSc NiE PłaKaŁaM Ale Sie WZruSzyłAM a TaK NA MaRgInEsIe To PoKaZaLi HiLaRy NaGĄ :D

mAnDeLa2006-12-24 22:33
Film wspaniały. Zrobił na mnie niesamowite wrażenie. POLECAM!

pati2007-03-19 15:31
gdzie mogłabym ściągnąć tan film???

zwariowana2007-08-05 18:53
gdzie moge ściągnąc ten film

Kitsune19782007-08-10 22:20
Muszę przyznać, że nie byłam w stanie obejrzeć filmu do końca wiedząc, co się stanie. Już i tak emocje były zbyt silne. Czułam się jak zahipnotyzowana. Zafascynowała mnie m.in. androgyniczna uroda Hilary Swank. A moja ulubiona scena: kiedy Lana, Candace i Kate spiewają w barze "The bluest eyes in Texas" i Brandon/Teena wpatruje się w Lanę :)

Yolka2007-10-11 21:10
O takim filmie nie można powiedzieć, że był "smutny", że "poruszył", że "dał do myślenia". "Boy's don't cry" wali po głowie jak wielka kula do rozwalania starych budynków...

niwidzialna112008-01-30 18:55
moj chlopak jest transseksualista, niczym Brandon, nie mozna mowic "glowna bohaterka" bo to jest mezczyzna. ogladalam wlasnie ten film z chlopakiem, bylam przerazona, nie chce zeby mojego lubego tez cos takiego spotkalo chociaz jest w podobnej sytuacji jak Brandon, jedyne czego do dzis nie rozumiem jak Pet Shop Boys mogli napisac piosenke pt "Girls Don't Cry" i spiewac wlasnie o Brandonie. hamskie tez uznaje ze choc bliska rodzina wiedziala jak jest mogli mu napisac Brandon R. Teena a nie odwrotnie i zaakceptowac go takim jakim jest chociaz jest takiej rodzinie ciezko to zniesc - wystarczy sie tylko dogadac! pozdrawiam

niwidzialna112008-01-30 18:56
Brandon R Teena na nagrobku dla jasnosci.

mona2008-04-25 21:24
dwa filmy których nie zapomne: Nie czas na ?zy i Tajemnica Breakback Mountain rewelacyjne.

martynka2008-06-27 12:29
hej mam pytanie ten film oglodalam 1 raz czy moze ktos ma go zeby mi przeslac ciom jak cos to gg 10257013

Mariak2008-07-05 11:17
Ten film jest najlepszy jaki kiedykolwiek oglada?am

ida_marzec2008-10-07 18:23
Fantastyczny. Przera?aj?cy. Pozostawi? we mnie g??boki ?lad.

fella_842010-05-21 06:55
trochę przereklamowany .. historia oparta na faktach i za to wielki szacunek .. dla reżyserki należy się uznanie bo przedstawiła tą historię dokładnie :]

salanderlis2010-07-08 15:41
genialne kino, a must-see

My_mistake2011-05-08 00:06
Polecam wszystkim, Niebanalny film. Porusza ale i przeraża okrucieństwem.

Laura-Anna2011-05-08 08:29
świetny film...zrobił na mnie bardzo duże wrażenie...

buczo292011-05-08 13:47
identyfikuje się z tym filmem jestem ts i mam nadzieje że nie trafie na psychola który mnie zabije

Bracka2012-03-10 19:15
Mój ukochany film <333

Inermiss2012-03-22 20:27
świetny film, wzruszający, strach pomyśleć że coś takiego mogło się zdarzyć cała historia niesamowicie dobrze ukazana Szacun dla reżyserki :)

LaPielQueHabito2012-06-01 20:53
Nie zachwycił mnie, ale będę o nim pamiętać przez niesmaczną Hilary Swank.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017