W pogoni za Amy

Chasing Amy, Reżyseria: Kevin Smith , w rolach głównych: Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Jason Lee, Dwight Ewel, Jason Mewes, Matt Damon Produkcja amerykańska, 108 minut, 1997
Zastanawiam się głęboko jaki cel postawił sobie reżyser tego filmu, bowiem jego obraz wywołuje we mnie bardzo ambiwalentne uczucia.

Dwaj przyjaciele (z których jeden jest straszliwym homofobem) w czasie dorocznego zjazdu twórców komiksów poznają sympatyczną dziewczynę. Jeden z nich próbuje poderwać nieznajomą, która okazuje się lesbijką. Alyssa w swoisty sposób informuje nowych znajomych o swoim lesbianizmie i tu mamy pierwszy zgrzyt (obok głosu Alyssy), bowiem prezentuje swoją osobę bardzo wulgarnie. Mimo to Holden się zakochuje. Na tym etapie filmu mamy bardzo dużo dobrych dialogów, z których szczególnie partie Alyssy mogę polecić do nauczenia się na pamięć - przydadzą się podczas dyskusji z niedoinformowanymi heterykami. Alyssa i Holden zaprzyjaźniają się i ciąg dalszy historii to klasyczna fantazja heteroseksualnych mężczyzn zakochanych w lesbijkach. Holden wyznaje miłość Alyssie, okazuje się, że ona wcale nie jest lesbijką ale biseksualistką i w dodatku również wiele do niego czuje. Holden jednak bardzo się zawodzi, bowiem jego nawrócona na heteroseksualizm dziewczyna okazuje się bardzo doświadczona w seksie i to nie tylko z kobietami. O tym informuje go życzliwy przyjaciel Binky, który doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że Holden jest w sprawach intymnych bardzo konserwatywny i mało doświadczony. Związek się rozpada, ale w międzyczasie Holden dochodzi do wniosku, że homofobia Binkyego, jego zazdrość o Alyssę i oddanie Holdenowi jest czymś więcej niż przyjaźnią. Wymyśla "genialny" plan o trójkącie, który Alyssa i Binky oczywiście odrzucają, bo rani to jej uczucia do Holdena, a Binky jest zupełnie nieprzygotowany do tak ostrej konfrontacji z jego - być może - homoseksualizmem. Historia kończy sie tam gdzie zaczęła, na kolejnym dorocznym zjeździe, Holden w ramach terapii narysował komiks o Alyssie, Alyssę widzimy w towarzystwie kolejnej dziewczyny a o Binkim nie dowiadujemy sie nic.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

kolosek2004-04-29 01:09
Corky, próbujesz rozkminić "w pogoni za Amy" a nie nawiązujesz do "Mall Rats" ani do "Clerks" - ogladnij te dwa filmy (a najlepiej jeszcze "Jay i cichy Bob kontratakuja" oraz "Dogma"), a wiele ci się wyjaśni, pozatym Twoja recenzja generalnie strasznie spłyca film.

Femme Fatale2004-07-13 10:18
Film nie podobał mi się nie poleciłabym go...

Marg2004-08-04 15:35
Wlasnie obejrzalam ten film.Musze przyznac ze zrobil na mnie ogromne wrazenie.Dostajac go uslyszalam ze to film o lesbijce ale to nieprawda.Tu, na tle komikso, zwariowanych swirow operujacych wulgarnym jezykiem odbywa sie walka z tym kim jestem a tym kim chce byc.Scena w deszczu gdzie Alyss krzyczy jak bardzo nienawidzi tego wsyztskiego, ze musi ponownie rozwalic swoj caly swiat jest jedna z najlepszych jakie widzialam.

yeliena2005-01-08 22:49
zgadzam sie recenzja splyca ..ale prawda jest taka ,ze film bedzie sie podobal tylko niektorym ..tym ,ktorzy czuja klimat smitha , znaja jego tworczosc i podzielaja jego poczucie humoru . moge powiedziec ,ze jestem umiarkowana fanka tego typu komedii ( ani dogma , ani mall rats nie zachwycily mnie ..chociaz dobrze sie bawilam) ale ten film nalezy do moich ulubionych ... polecam :)

apotyra2005-04-19 12:46
Film dla facetów - komiksy, jestem z lesbijką, jaki jestem super!!! Dla mnie nic ciekawego...

fella2005-06-07 21:30
tylko dwie sceny godne uwagi chyba nie muszę mówić jakie....

Yolka2005-12-19 01:18
Oj,zawiedziona byłam straszliwie po obejrzeniu tego filmu,a nawet już w trakcie.Chyba za dużo się o nim naczytałam,za wielkie miałam oczekiwania względem niego.Spodziewałam się jakiejś fascynującej historii miłosnej,a obejrzałam jakiś miałki obraz o fanach komiksu (nic przeciwko nim nie mam,sama lubię komisky) z aktorką,która mogła zagrać wiele ról,ale nikt nie powinien powierzać jej roli lesbijki,bo jest w niej po prostu nieprawdziwa i nie przekonuje.Przynajmniej mnie nie przekonała wcale,a wręcz zniechęciła bardzo.Zatem mogę tylko polecić ten film,żeby się samemu przekonać,że nie jest dobry.Zawsze lepiej wypowiadać opinię na bazie swoich doświadczeń,czyż nie?

rainbow2006-11-20 16:09
Wolałabym by Amy z osoby heteroseksualnej przeistoczyła się w homo... no ale.. ponoć miłość nie wybiera

atacama2006-12-26 23:59
Film troszkę mnie zawiódł. Rzeczywiście Allysa niezbyt godnie reprezentuje obraz lesbijki (ale i takie się zdarzają). Zdecydowanie lepsze są filmy Sprzedawcy czy Dogma <dla mnie osobiście super), mimo że nie o lesbijkach. Jay i Cichy Bob są super;) <w Dogmie Rufus wyjawia tajemnicę Jay'a;)> Można obejrzeć ;)

Forte2007-06-23 05:34
http://www.hockey.lv/lat/zinu_komentari/?doc=274

Yolka2007-10-11 20:54
Bo to jest jak dla mnie po prostu słaby film Smitha i tyle. Ani śmieszny ani smutny, nijaki (może taki jak sama Alyssa?).Dogma, mimo że absurdalna i momentami średnio mądra, była przynajmniej przezabawna.

BiankadeSade2008-07-15 16:13
to nie recenzja z tego co widze tylko spoiler co mi si? bardzo nie podoba ! Je?li masz zamiar streszcza? film to radze ci wyrzu? klawiature przez okna i nawet o tym nie mysl.

fella_842010-05-21 06:35
hmmmm ja to się zastanawiam co ten film tu w ogóle robi .. oj nic w nim nie ma aby się zachwycić ..


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

erotyka Fitness intymny kobiet
Ala44 Ja ćwiczę od dawna i Polecammm ... opinia dodana 2019-09-17 00:22:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019