Księżycowa Claire ***

Claire of the Moon, Reżyseria: Nicole Conn , w rolach głównych: Trisha Todd, Karen Trumbo, Damon Craig, Faith McDevitt Produkcja amerykańska, 108 minut, 1992
Do tego filmu trzeba mieć cierpliwość, bowiem treść dialogów to najważniejszy aspekt Księżycowej Claire. Zapewniam, że warto zobaczyć ten film nie raz i nie dwa, chociaż może się wydawać dość nudny jak na pierwszą projekcję.

Claire Jabrowski i Noel Benedict spotykają się w ośrodku rekreacyjnym dla pisarek. Lesbijka Noel - pracująca nad kolejną książką z dziedziny psychologii jest kontrastem do pisującej popularne powieści heteroseksualnej Claire. Obie kobiety mają poważne problemy z dzieleniem wspólnego bungalowu, dzieli je wszystko - rytm dnia, sposób pracy, styl życia i preferencje seksualne (a szczególnie ich afirmacja). Po wielu kłótniach postanawiają jednak iść na kompromis i zbliżają się do siebie mentalnie. Noel odczuwa pociąg do Claire, ale rezygnuje z bliższego kontaktu bowiem obiekt jej fantazji nie jest lesbijką, Claire natomiast zakochuje się w Noel. Między kobietami powstaje napięta atmosfera, bowiem Noel czuje, że Claire się w niej kocha, ale odbiera to jako fanaberię, podczas gdy Claire nie wie, jak ma się przebić do Noel i udowodnić jej swoje uczucia.

W Księżycowej Claire mamy wspaniałą okazję obserwowania procesu orientowania się we własnej seksualności oraz proces samoakceptacji, a także klasyczny problem lesbijek - "jak tu sprawić, żeby ta druga mnie uwiodła, bo ja sama nie mam odwagi uwieść jej".
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

karolina26poz2004-06-02 13:01
witam.. poszukuje napisow do tego filmu... licze na wasza pomoc, serdeczne dzieki i pozdrowienia karolina

pustka2005-06-21 12:59
hej poszukuję tego filmu...czy ma go może ktoś????

malgosia2005-10-27 19:49
Równiez poszukuje tego filmu jak również inne branzowe filmy...byłabym wdzięczna p.s. zapłace jeśli bedzie taka potrzeba

Gucia2007-03-07 14:53
Hmm witajcie kurcze chciałabym ten film obejrzec szukam w allegro i w necie by siagnac,ale nic z tego jak ktos bym miał byłabym wdzieczna pisze nawet na moj adres jak macie dostep do filmu pozdro:)

maruja2007-11-14 15:08
...co kto lubi...dla mnie zbyt przewidywalny...

czestochowianka2008-04-22 10:44
Wiecej na temat filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

Arayanne2010-12-13 12:48
Dla mnie rewelacja, ale film trudny jeśli ktoś nie zna perfekcyjnie angielskiego lub nie ma napisów.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017