Pustynne serca ****

Desert Hearts, Reżyseria: Donna Deitch , w rolach głównych: Helen Shaver, Patricia Charbonneau, Audra Lindley Produkcja amerykanska, 1985
Vivian, która jest kobietą po 30, lektorką angielskiego na uniwersytecie w Nowym Yorku, przybywa do Reno w pustynnym stanie Nevada w celu szybkiego rozwodu. Osiedla się tymczasowo w małym pensjonacie, żyjącym z tego typu rozwodów, gdzie zawiedzione życiem małżeńskim kobiety starają się na swój sposób przetrwać 6 tygodni oddzielające je od upragnionego papierka.
Wśród nudy tego wiejskiego życia Vivian spotyka Cay, młodą, bezpośrednią i niezależną kobietę, która zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia. Historia nie jest zbyt skomplikowana - Vivian w swoich modnych, eleganckich ubraniach, z wyrafinowanymi manierami i wysokim poziomem intelektualnym absolutnie nie pasuje do reszty gości. Cay, sympatyczna chłopczyca dotrzymuje jej towarzystwa i Vivien dość szybko dowiaduje się, ze ma do czynienia z wyrzutkiem amerykańskiego społeczeństwa lat 50 - lesbijką. Vivian broni się przed flirtem Cay, a także przed własnymi uczuciami, które się w niej rodzą, po pewnym czasie jednak poddaje się i oddaje emocjonalnej oraz erotycznej przygodzie. Ponieważ świat Vivian i świat Cay różnią się od siebie obserwujemy konflikt - Vivian nie chce zaakceptować stylu bycia znajomych Cay, a także obawia się, że Cay zupełnie nie pasowałaby do jej akademickiego otoczenia w Nowym Jorku. Czy losy Vivian i Cay potoczyły się szczęśliwie? Tego nie wiemy, bo żegnamy się z bohaterkami podczas ich rozstania, a raczej w momencie gdy Vivian wciąga Cay do pociągu obiecując, ze wszystko jej zdąży wyjaśnić "do następnej stacji". Silną stroną tego filmu jest usytuowanie go w cowboyskiej scenerii lat 50, a także fantastycznie z tą scenerią współgrająca muzyka country oraz dobrze oddana atmosfera miasteczka, żyjącego z rozwodów, kasyn i resztek farmerskiego rolnictwa.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

Milena2004-08-24 19:25
błagam o polskie napisy do tego filmu:)pozdrawiam

pustka2005-06-21 13:13
poszukuję tego filmu...jeśli ktoś go ma to proszę o kontakt..dzieki

misiaczek2005-09-15 19:53
i jak macia te napisy do tego filmów, ja też poproszę, pozdrawiam :)

kasiall2005-12-20 11:57
jesli macie ten film prosze o kontakt z gory dziekuje

Czupurek2006-01-13 14:54
Tutaj sa jakies napisy, trzeba sie tylko zalogowac:) http://lesformacja.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=1

plisss!!2006-01-24 08:14
jeśli ktoś ma napisy do tego filmu, to bardzo prosze o informacje

eleli2006-02-02 19:08
Usiłowałam znależć ten film ale bezskutecznie. Prosze o informację skąd lub gdzie moge go dostać, ściagnąć itp. Będę ogromnie wdzięczna.

kena_282006-03-10 22:06
Mam film i napisy, bosko :)

pow_19832006-04-22 00:08
Jesli bym mogla prosic o wyslanie tych napisów na maila to bylabym bardzo wdzieczna.....

pow_19832006-04-29 22:41
Wlasnie jestem po domowym "seansiku". Film mi sie spodobal. Niby banalny a jednak... No i jak na rok, w ktorym powstal to uwzam ze scena erotyczna jest dosc "mocna " ;)

mentalite222006-08-03 20:30
ed2k://|file|Desert%20Hearts.avi|726497716|E39677F6D232509215D1F5ED5F4BF832|/ to link z eMule do filmu wlasnie pobrałam:-)

Klaudyna2006-09-02 00:13
Uważam, że to jeden z lepszych filmów jakie widziałam, zważywszy na rok w którym powstał. Poza tym bardzo odważne sceny, a przy tym bardzo dobrze zagrane!! Obie panie bardzo wczuły się w swe role. Brawo!

rainbow2006-11-20 16:05
Jakiś czas temu widziałam i nie żałuję, że ściągnęłam

FragrantOctober2006-12-12 21:42
hmmm.Jesli podobal sie Paniom ten film, proponuje sciagnac "When the Night is Falling" oraz "Claire of the Moon"... to sa dopiero filmy!a ten drugi tak trzyma w napieciu ze az moze szlag trafic ;) Ale nie ma co i tak absolutnie THE BEST jest If These Walls Could Talk 2! pozdrawiam. a te napisy do Desert Hearts to skad? ;)

sinead442007-01-26 22:20
Słuchajcie WIELKA PROŚBA - pilnie poszukuje filmów o tematyce les. jeśli ktoś ma proszę o kontakt - przeleje kasę i za płyty gdyby ktoś mógł mi nagrać i wysłać - ewentualnie odbiorę osobiście we Wrocławiu. Szukam: - desert hearts - when the night is falling - Gia - Bound - Aimee and jaguar - lost and delirious - high art - boys dont cry - fingersmith - the gymnast - mansfield park - corka botanika - fine dead girls - serial l word - lianna - bad girls - serial - saving face - claire of the moon - If these walls could talk BARDZO WAS PROSZĘ O POMOC I KONTAKT. Z góry wielkie dzięki

mandarynka2007-08-03 11:49
Dziewczyny poczytajcie sobie ten wątek na filwebie, będzie kręcona kontynuacja "Desert Hearts" http://www.filmweb.pl/Desert+Hearts+1985+o+filmie,Film,id=116122

babsi2007-09-19 19:30
Ja bym baaaaaaaardzo ładnie poprosiła o napisy do "if these walls could talk 1" :) dziękuję z góry:)

nnffbalqsn2008-07-24 09:37
upej1w24w2ap7 x6lyazibgw 2u53gghph

bogdan382010-02-26 13:17
s?uchajcie Mi?e Panie chcia?bym sci?gn?? pare filmów o tematyce lesbijskiej czy mo?ecie mi pomóc i napisa? gdzie mo?na owe filmy znalezdz....?dzi?kuje

Arayanne2010-12-13 12:59
Podobał mi się

andrea16902011-04-01 00:25
Tak , tak dobre sceny osadzone w kowbojskim klimacie, a i pocałunek w deszczu jest ok., tym bardziej jeżeli całują się kobiety.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

portal Zasady i regulamin blogów
freeberde Chciałabym zrozumieć dlaczego Administratorka Portalu Dla Kobiet nie usuwa mężczyzny, który jest codziennie od dwóch lat na tym portalu. Ten mężczyzna pisze teksty uwłaczające Kobietom,... opinia dodana 2019-12-11 20:52:40
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Seks lesbijski. 101 pozycji - Schell Jude
Warto przeczytać - polecam.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019