Smażone zielone pomidory ****

Fried Green Tomatoes, Reżyseria: Jon Avnet , w rolach głównych: Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Jessica Tandy, Marie-Louise Parker, Stan Shaw, Cicely Tyson, Produkcja amerykańska, 124 minuty, 1991
Film ten powstał na podstawie powieści Fannie Flagg o tym samym tytule i ciekawą stroną zarówno powieści jak i filmu są dwa równoważne watki, splatające się poprzez osobę tajemniczej, jak się okaże, staruszki.

W pierwszym - Evelyn Couch (Kathy Bates), niezbyt szczęśliwie zamężna, przechodząca kryzys menopauzalny i zbyt często ignorowana kobieta podczas wizyt w domu starców, spotyka staruszkę: Miz Threadgoode (Jessica Tandy). Zaczynają rozmawiać i już niedługo Evelyn tęskni do środowych odwiedzin, podczas których starsza kobieta opowiada kolejną część historii o sensacyjnych wydarzeniach, sprzed 50 lat w miasteczku Whistle Stop, Alabama. Drugi wątek to historia o Ruth, która jest żoną gwałtownego alkoholika, i jej ucieczka do młodzieńczej przyjaciółki Idgie Threadgoode (Mary Stuart Masterson), która chodzi w spodniach i krawacie, strzyże się na krótko i "od zawsze" jest zakochana w Ruth. Obie te kobiety zakładają mały biznes Whistle Stop Café, serwujący smażone zielone pomidory, jako specjalność zakładu. Pomaga im Big George (Stan Shaw), potężny Murzyn, którego matka Sipsey (Cicely Tyson), brała udział w wychowaniu Idgie. Z powodu współpracy z kolorowymi, wybucha konflikt z Ku Klux Klanem i kiedy mąż Ruth nagle znika Big George zostaje oskarżony o morderstwo. A jaka jest prawda - tego dowiadujemy się z opowiadań Miz Threadgoode. Tematem filmu jest nonkorfomizm w nietolerancyjnym społeczeństwie - bo jest całkiem jasne, że Idgie jest lesbijką, domyślne, że ona i Ruth są parą, mimo, że wyraźnie nie zostaje to wypowiedziane. Bardzo interesujące jest też obserwowanie Evelyn, jak pod wpływem opowiadań przechodzi metamorfozę i zdobywa odwagę do walki z przeciwieństwami. Słowo "Towanda" - stało się hasłem feministycznym dzięki temu filmowi, a wiele kobiet w średnim wieku, które czują się spychane na boczny tor przez młode konkurentki może z powodzeniem wziąć przykład z Evelyn i jej siły woli.

Smazone zielone pomidory trzeba koniecznie zobaczyc, bo jest to film wyjatkowy i podobnie do Chłopaki na bok nalezacy do scislego kanonu filmow kobiecych.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

BERRY2004-04-29 22:34
Wlasnie obejrzalam ten film !!!! I jestem pod wielkim wrazeniem.Idgie jest moja idolka!! A jak mowie sobie w myslach towanda momentalnie nabieram sil i usmiecham sie sama do siebie. ...a wiec TOWANDA !!!!!!

kasia2004-05-09 11:16
a ja własnie czytam tę książkę na podstwawie ,której został stworzony owy film i rówinierz mi sie podoba:)

kasia2004-05-09 11:16
a ja własnie czytam tę książkę na podstwawie ,której został stworzony owy film i rówinierz mi sie podoba:)

Anovi2004-06-06 11:14
Isttonie jest to fil wart uwagi nie tylko ze względu na świetnie kreacje aktorsj=kie ale na treść. Bawi, wzrusza i uczy. Ilekroć przypomina mi sie okrzyk Towanda w wykonaniu Evelyn usmiecham się szczerze do samej siebi i myślę: w życiu wszytsko jest możliwe i to co piekne na pewno jeszcze mi sie przytrafi. A więc mile panie TOWANDA!!!!

iwa2004-06-22 22:45
uwielbiam ten film...pierwszy raz ogladałam go jakies 10lat temu z moja mamą i mam go w swojej kolekcji...polecam

Paulunia2004-09-21 14:51
Ten film jest świetny. Jeżeli ktoś jeszcze go nie oglądał- Idgie was zabije!!!

Olka2004-12-21 19:41
Właśnie przeczytałam książkę-rewelacja!!! Filmu niestety nie widziałam:( Czy można zakupić go gdzieś w necie?

Katka2005-03-01 15:44
Film świetny i wzruszający.Do tego te klimaty południa stanów...Można go kupić na www.dvdland.pl, kosztuje jakieś 45 złotych.TOWANDA!!!

fella2005-05-06 21:04
jak zwylke książka była lepsza ale film jest dobry i mogę go oglądać bez końca

se.la.vie2005-09-24 16:05
Idgie i Ruth są parą?Chyba nei zrozumiałęś filmu.

Joey2005-09-28 15:59
Se.la.vie - kto czytał książkę, ten wie ;-) To reżyser splatonizował ten związek.

maggie2006-02-27 17:36
ja niedawno obejrzalam 'Pomidory...', tak wlasciwie to niedawno przeczytalalm ksiazeczke, a film obejrzalam jakis czas temu i bardzo mi sie podobal :D po przeczytaniu ksiazeczki od razu pobieglam do telewizora, zeby obejrzec filmik jeszcze raz :P az sie zalamalam, jak zobaczylam ile pozmienial :( strasznie duzo waznych faktow :(( ale aktorzy sa boscy :D poza tym, ze Ruth sie w ogole nie starzeje a Idgie owszem ;D pamietacie to?? ;* mam takie pytanko... jesli jeszcze ktos tu zaglada... czy wiecie jaki ma tytul piosenka i kto ja spiewa, ktora jest na koncu filmu, podczas napisow?? leci tak '... I remember you...', spiewa ja facet - tyle pamietam :D jak wlaczacie film na dvd to jest ona takze na poczatku, gdy wlacza sie menu. jesli wiecie to napiszcie prosze Was bardzo na maila albo w opisie na tej stronce :* z gory dzieki

legs2006-06-13 14:25
to śpiewa Bob Dylan, tytuł to: I'll remember you :) pozdrawiam:*

poetka2007-02-01 09:22
wyjątkowo stwierdzam że film jest o wiele fajniejszy niż ksiązka.podoba mi się fragment jak Idge i Ruth leją się jedzeniem:D uwielbiam tą historię TOWANDAAA!!!!!!!

Merewyn2007-05-22 20:38
A ja po obejrzeniu tego filmu przestałam jeść mięso. Nigdy nie wiesz co Ci usmażono....

lamua2007-05-30 20:22
filmu już zdaje się nie pamietam.. ale czytam właśnie książkę i robię wiele, by jej nie kończyć tak szybko, by coś jeszcze zostawić sobie... czytam bardzo ostrożnie, kawałek po kawałku, gdyż zwyczajnie bedzie szkoda odłożyc na półkę...

NieboBezDna2007-06-07 10:04
nie zachwycil mnie wrecz przeciwnie jest nudny i ciagnie sie jak guma

Apodyktyczna2007-06-07 16:34
Idgie jest świetna, i od początku wydawało mi sie, że Ona i Ruth są parą

netta2008-03-08 10:18
przeczytalam ksia?k? i jestem pozytywnie zachwycona, teraz poszukuje filmu. Jak na tak zwan? literature kobiec? robi pozytywne wra?enie. To ?e one byly les a przynajmniej Idge to wiadomo bylo od samego pocz?tku ksi??ki.

ewa2008-05-07 14:08
jest to mój ulubiony film, ogl?dany jeszcze w epoce video, zyta?am te? ksi??k? . Od paru lat szukam - chcia?abym go zdoby? na DVD. Czy kto? wie, gdzie mo?na dosta? to cudo?

inez.wawa2008-08-17 16:39
knig? przeczyta?am, momentami ?mieszna, chwilami smutna, ale przez wi?kszo?? czasu-po prostu ?yciowa. czyta si? j? szybko i przyjemnie:) filmu nie ogl?da?am, ale ch?tnie bym to uczyni?a:) pozdrawiam!

Kicia222010-02-04 15:27
wspania?a ksi??ka i uroczy film. Polecam serdecznie! Idgie dodaje wiary cz?owiekowi

jireire2010-04-09 17:23
Film jest niezwyk?y w klimacie,trzyma w napi?ciu,bo wiele sie w nim dzieje ,jest wiele w?tków i dlatego nie mog? zrozumie? opinii NieboBezDna. Hm, niez?y nick,przyznacie sami;))) Pozdrawiam

fella_842010-05-21 06:46
uwielbiam ten film w całości, ale mimo wszystko książka lepsza .. obsada jest świetna, podobnie jak cała historia :)

Ali992010-06-10 15:27
Kocham ten film, jest piękny

salanderlis2010-07-08 15:37
rozlewny, jak ciepłe letnie powietrze nocą... nieprawdopodomną mam słabość do tego filmu

kprez2011-07-23 21:12
Powiem tyle: wow :) Film lekki, przyjemny, delikatny. Robi wrażenie. Polecam!

LaPielQueHabito2011-12-30 02:10
Mam wielki sentyment do tego filmu. Również polecam.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

opowiadania_erotyczne Przez sen
Rejla Piękne it's beautiful~ ♥️ opinia dodana 2019-11-30 04:16:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Seks lesbijski. 101 pozycji - Schell Jude
Warto przeczytać - polecam.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019