Gdyby ściany mogły mówić 2 *****

If These Walls Could Talk 2, Reżyseria: Jane Anderson (1), Martha Coolidge (2), Anne Heche (3) , w rolach głównych: Vanessa Redgrave, Chloë Savigny, Michelle Williams, Ellen DeGeneres, Sharon Stone, Produkcja amerykańska, 96 minut, 2000
Gdyby ściany mogły mówić 2 jest, jak numer wskazuje, drugim z serii filmów o tematyce kobiecej. Pierwszy zajmował się prawem kobiet do świadomego macierzyństwa, ten natomiast opisuje najważniejsze problemy lesbijek. Tak jak poprzednik, film składa się z 3 noweli umieszczonych w rożnym czasie.

W pierwszym spotykamy parę starszych kobiet, jest rok 1961 i nieszczęśliwym trafem ich długoletnie, szczęśliwe pożycie nagle zostaje przerwane przez śmiertelny upadek jednej z nich. Owdowiała przyjaciółka jest konfrontowana z ignorancką postawą personelu szpitalnego, a następnie jest traktowana w obraźliwy sposób przez bratanka zmarłej partnerki, który dla wygody zupełnie zapomina o naturze związku swojej ciotki i oczywiście nie wtajemnicza w to żony, zachowującej się bezpardonowo we wspólnym domu przyjaciółek. Głównym problemem tej noweli jest brak prawnej legalizacji związków homoseksualnych oraz nietraktowanie partnera jako rodziny.

Drugi film opisuje nam konflikt z lat 70, gdy staromodne butch i femme otrzymały wyzwanie od nowoczesnych feministek nie uznających ról, ale też wierności i stabilności związków. Gdy młoda studentka collegu, a jednocześnie aktywistka feministyczna, odkrywa w sobie pociąg do męsko odzianej motocyklistki towarzyszy jej nie tylko jej własna niechęć do ról odgrywanych przez konserwatywne kręgi lesbijskie, jej przyjaciółki i współmieszkanki absolutnie nie akceptują tej sympatii i poniżają kobietę, która jest tak samo jak one lesbijką, ale ma odwagę być sobą.
Trzeci filmik opowiada nam o dzisiejszych czasach, gdy związki lesbijek już nikogo nie dziwią, testamenty można spisywać bez problemów u notariuszy, a jeśli chodzi o wygląd to środowisko lesbijskie stało się kalejdoskopem możliwości. "Znormalnienie" powoduje, że wiele par homoseksualnych chce mieć dziecko i tu właśnie spotykamy kochającą się parę, która ma wszystko co do szczęścia potrzebne z wyjątkiem potomka. Śledzimy ich słodko- gorzką drogę do upragnionego celu.

Gdyby ściany mogły mówić 2 jest fantastycznie zrealizowany, nie przesadza emocjonalnie ale nie trzyma też na dystans. W filmie nie znajdziemy scen, które mogą nam się wydać fantazją, a realizacja zdjęć jest na najwyższym poziomie estetycznym.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

iwa2004-06-22 22:40
rewelacja...nic dodac nic ujać ogladałam go juz kilka razy i pewnie jeszcze go obejze polecam

Arvena2004-07-22 21:12
Jej...i moj ulubiony film....Nasze małe marzenie...film naprawdę wspaniały....

Mała2004-08-27 15:00
Duzo slyszalam o tym filmie,ale nie mialam okazji go jeszcze zobaczyc.. ;(

MAIN2004-08-29 20:35
POSZUKUJE TEGO FILMU CZY KTOS WIE GDZIE MOZNA GO KUPIC?

jenny2004-10-30 00:18
ja terz szukam tego filmu jesli ktos wie gdzie go mozna znalezc bardzo prosze o meila z gury dzienkuje

kankaboński2004-11-06 22:45
Ten film na pewno jest dostepny w wypożyczalniach sieci "Beverly Hills" Udanych łowów :)

....2005-02-02 11:44
hejka ludziska filmik już w czwartek tj chyba 10.02.05 o 22.40 będzie wyemitowany na 2 programie w telewizji

Fishbone2005-02-06 20:52
z lekkim niedowierzaniem sprawdzilam tęże informacje....i kurna to prawda... :) film o lekkim zabarwieniu homoseksualnym w polskiej telewizji publicznej ... przed 3.00 w nocy ;)...wow!!!

Gaja2005-02-11 22:08
film jest świetny...

parv2005-02-12 19:52
film świetny najlepszy w nim jest watek 2 ...fajna laska tam gra tą gosciówe na motorze...

lenucha2005-02-14 19:06
ostatnio mialam mozliwosc obejrzenia tego filmu , był w telewizji naprawde dobrze zrobiony. jest i do płaczu i do smiechu POLECAM

Bum pierdut:(2005-02-28 22:23
film...fajny, też tak chec jezdzic po spreme haha buziak pozdrawiam

embe2005-03-07 10:58
film jest rzeczywiscie w beverly hills video (przynajmniej w wawie) a poza tym mozna go kupic na stronie dystrybutora, www.monolith.com.pl (ale tylko na vhs :(

SHE2005-03-13 00:15
heyka.film rewelacyjny.Jeden z lepszych jakie widzialam i to nei tylko dlatego ze o tematyce les.A i mam takie jedno pytanko.Moze ktos wie co to za piosenka leci w tle w scenie lozkowej MIchelle Williams&Cloe Sevigny-drugi filmik.tylko wiem ze to jakis starszy utwor.br mi zalezy.z gory thx :)

fella2005-03-28 21:21
film po prostu cudowny, ogladałam i zrobił na mnie wrażenie zwłaszcza część mówiąca o roku 2000, rozbawiła mnie ta część

Do SHE2005-04-13 17:12
Carlos Santana - ,,Samba Pa Ti" :)

Ja2005-06-08 17:36
Jeden z dwóch filmów, których oglądanie chyba nigdy mi się nie znudzi (co jest b.prawdopodobne, zważywszy na częstotliwość ich wyświetlania). U mnie również ta Samba Pa Ti w tle wywołała wielkie emocje!

belunia52005-09-11 02:57
swietny film.powinien byc obowiazkowo puszczany w szkole w ramach tematu o tolerancji.

kaish2005-10-10 23:29
tylko podziwiać kunszt aktorski i nie tylko :J, scena z Samba jest naprawdę extra! przezabawne sytuacje w III cz.

kkk2005-11-01 21:51
samba pa ti...... rewelacja

:D:D:2005-12-10 17:29
Oglądajac ten film zrozumialam kim jestem:P:P:P:P...........Wypas!!!!

agunia18382006-02-27 16:40
Film jest piekny z chcecia bym go jeszcze raz obejrzala jak ktos ma na kompie to niech da znac :P:P:P pozdrowka

rosochatka2006-03-16 21:42
Ma ktoś ten film na DVD???

Frida2006-04-08 17:04
Robię nowe napisy do tego filmu. Te, ktore są dostępne w necie są zupełnie niezsynchronizowane. Jak ktoś chce, niech napisze na forum i poda swój adres. Wpadnę tu za jakiś czas.

Frida2006-04-25 21:44
anouk! Wysłałam, napisy. Jeśli nie dostałaś maila, napisz jeszcze raz na forum.

tekk2006-05-01 01:15
Frida moge prosic o napisy?:)

zoska zocha6@vp.pl2006-05-05 12:00
Frida ja tez bym mogla prosic o napisy??

Kenya2006-05-08 08:08
W moim odczuciu to jeden z niewielu naprawde swietnych filmöw o tematyce les. A sporo ich juz widzialam. Jest na co popatrzec i jest sie czym zachwycic. Polecam goräco :)

aloha2006-05-30 18:51
gdzie można ściągnąć ten film???

smoczus2006-06-16 19:32
ej mam do Was wielka prośbe wyślecie mi ten film??? Kurcze szukam go i szukam i nie moge nigdzie znalesc:( proszeeee:*:*:*:*

Assira2006-06-29 22:53
Hej Smoczus jak masz już ten film i teraz ty chcesz się nim podzielić to proszę odezwij się. jak ktoś inny z Was też go ma i ma też dobre serduszko by podzielić się filmikiem z innymi też proszę o kontakt. Pozdrawiam

speed_2006-07-07 13:09
a gdzie można kupić ten fil na dvd? jeśli ktoś może mi przegrać dwie części to poproszę. zapłacę. pozdrawiam.

Klaudyna2006-09-03 22:29
Najpierw widziałam go HBO, oczywiście warto mieć go w swojej kolekcji!!! Najbardziej wzruszyła mnie część pierwsza, bo być z kimś do późnej starości to cudowna rzecz -szkoda, że konczy się tak smutno...

Nata2006-11-18 23:15
film jest extra!!żałuje,ze malo takich leci w telewizji.bardzo bym chciala go miec na dvd a nie wiem gdzie go dostac,dajcie stronke by sciagnac...please!

kika2006-12-16 03:41
Film jest dostępny w wypożyczalni VIDEO CLUB na ul. francuskiej w Warszawie.

atacama2006-12-26 23:44
Porywający. Pierwsza część niesamowicie smutna. Druga też nie wesoła. Trzecia sympatyczna. Polecam gorąco:)

gia2007-01-15 19:44
cudowny film...oglądałyśmy go z zapartym tchem...aż do drugiej opowieści...resztę jakby przegapiłyśmy;) polecam

kaska2007-02-03 18:32
film jest naprawde wyjatkowy szkoda tylko ze nie do kupienia......bardzo zalezalo mi aby dostac kopie ale niestety u dystrybutora moga zalupic go tylko podmioty prawne!!!!!a zalezalo mi aby wyslac go mojej dziewczynie ktora siedzi na 2 koncu swiata

A.2007-02-05 15:31
a ma ktos moze napisy do 1 czesci filmu? bardzo prosze:)

iva2007-02-09 17:18
dobry to on nie byl obejrzyjcie sobie high art

kama2007-05-06 18:33
a ja poszukuję napisów do tego filmu tylko ze do 1czesci.jesli ktos ma to bardzo prosze o podeslanie na maila.pozdrawiam

ułuda2007-06-16 02:41
Witam. Poszukuję napisów do drugiej części! Byłabym wdzięczna za pomoc!!! Pozdrawiam:)

ułuda2007-06-16 02:43
ah... głowa pełna poszukiwań.. w materii i poza nią... Jeszcze raz, tym razem z pełnym adresem ;)

gabondko2007-06-26 19:34
nie ogladalam a bardzo bym chciala czy moze ktos mi go przeslac please)))druga czesc

paula2007-07-08 16:35
ja tez potrzebuje nowych napisów do te są okropne!! jezeli ktos moze niech przesle mi na maila:_)

mart2007-07-25 23:00
Ja bardzo poszukuje tego filmu i nie mogę znaleźć :( może ktoś mógłby mi go przesłać :) Byłą bym ogromnie wdzięczna

babsi2007-09-19 19:38
ponawiam swoją prośbę o napisy do 1 części tego filmu. pliiiiiiiiissss:))) dzięki:)

gosza2007-10-16 20:00
2cz. filmiku posiadam, ale gorzej z napisami do niego...moze ktos ma? jesli tak to poprosze :))))

vika2007-10-23 20:42
bardzo proszę o namiary do napisów z 1części filmu,nie potrafię wogóle ich znaleźć,jeśli komuś sie uda to proszę o kontakt :)))

igaaa742007-10-24 13:37
gdze moge kupic ten film?

meg2007-11-25 22:00
Czy ma ktos napisy do drugiej czesci filmu? Bo sciagnełam jakies ale zupełnie nie pasują :) Prosze na maila. BUZIAKI

ania2007-11-28 14:29
czesc dziewczyny!! film jest super!! widzialam go juz kilka razy ale niestety bez napisow:( jezli ktoras z was znalazla by chwilunie to prosze (blagam) o napisy na maila! pozdrawiam!!

misiaczka182007-12-13 10:48
chodzi mi o pierwsza czesc bo druga obejrzalam

Marchewa2008-02-19 16:20
Gdzie dostane ten film?

Marchewa2008-02-19 16:26
Prosze o kontakt na moją poczte. Dzięki serdeczne.

czestochowianka2008-04-22 10:32
Wi?cej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

asztarte_862009-01-06 14:20
witam dziewczyny! mam ten sam problem co niektóre z was... nie mam napisów do IF THESE WALLS COULD TALK 2... je?li która? z was posiada i nie b?dzie to du?y problem to baaaardzo prosz? o przes?anie na maila:) b?d? wdzi?czna:) pozdrawiam

ta sama2009-01-28 10:59
dzisiaj o godzinie 20tej na "ale kino" bedzie lecial ten film takze zapraszam do obejrzenia :)

bzzycior2009-02-08 12:40
jakby ktos mial npisy do filmu bardzo bym prosila o wyslanie na emaila

eve2009-06-15 18:44
film na 6...klasyka kazda z nas powinna go miec w swojej filmotece:)

old2009-06-24 21:55
mlode ten film to esencja millosci miedzy nami to cos takiego czego nigdy z was choc nie zycze wam nie zaznacie to jest film o wielkiej dozgonej milosci, q wielkiej mlodzienczej namietnosci.i opragnieniu maciezynstwA.CZY KTORAS Z WAS O TYM MARZY??

broncia2009-07-27 19:44
OLD:Ja ,marzy?am i sie marzenie spe?ni?o!!! Jestem szcz??liwa od lat z t? sam? kobiet? i i za kilka miesi?cy b?dziemy mia?y dziecko. Wida? jeste? nieszcz??liwa nie wierz?c w mi?o??

zawirowanie2010-04-25 20:11
polecam!! pi?kny!!

fella_842010-05-21 07:12
uwielbiam :):):)

salanderlis2010-07-08 15:13
jest jednym z filmów, ktore na zawsze zapadają w pamięć

LaPielQueHabito2011-12-30 01:17
Jedna z moich ulubionych branżówek (zaraz obok Godzin). Uwielbiam - zwłaszcza pierwszą historię. Vanessa Redgrave wypadła rewelacyjnie.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

zoo
  NAPISZ DO NAS!  

Film jest sztuką emocjalnego i subiektywnego odbioru. Dlatego zapraszam Was do współtworzenia wraz ze mną tej strony. Przysyłajcie swoje recenzje filmów, które was poruszyły, które chcielibyście innym polecić.
Tematyka: Filmy dla lesbijek, filmy o lesbijkach, filmy z wątkami lesbijskimi, filmy LGBTQ.
Moj adres: dagzof@tlen.pl


NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!


Ostatnio komentowane:

news Donald Trump nie chce finansowania organizacji promujących aborcję za granicą
justsomebody10 Posługiwanie się przykładem N. Vujicica nie ma, moim zdaniem, większego sensu, bo to jest wyjątek na tle setek tysięcy niepełnosprawnych. Od dzieciństwa był otoczony opieką, wsparciem,... opinia dodana 2017-02-11 13:52:24
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos Najlepsze opowiadania erotyczne - Warnock Kathleen
Ciekawe opowiadania :) wciągające ! polecam.\r\n\r\nPS. Odsprzedam za pare groszy . Więcej info na @.

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2017