Zachować twarz

Zacznę od tego, że jest to film, na który czekałam od zawsze, w niczym nie ujmując dość nielicznym kanonicznym pozycjom podejmującym temat miłosnych związków między kobietami z prawdziwego zdarzenia.
Saving
Saving
Jestem pewna, iż moje odczucia podzieli wiele z Was. Te, które znają chociażby serial "Six Feet Under" ("Sześć stóp pod ziemią") miały zapewnie okazję
pozachwycać się parą gejów, których związek tworzy jeden z głównych wątków. Ich miłość, wzajemne relacje, wspólne smutki, radości, przeżycia etc. są pokazywane w cudownie naturalny sposób, (czego niestety nie znajduję
np. u którejkolwiek z bohaterek "The L Word"), który jak dotąd, takie odnoszę wrażenie, zarezerwowany jest dla par heteroseksualnych. Jednakże coś zaczyna się zmieniać i mam nadzieję, że jest to trwały trend, który zrobi wyłom nie tylko w kinematografii, między innymi za sprawą Alice Wu i jej debiutanckiego filmu "Saving Face".

Wszystko zaczęło się w 2001 roku, kiedy to specjalistka od projektowania systemów komputerowych Alice Wu dostała za swój scenariusz nagrodę CAPE (Coalition of Asian Pacifics in Entertainment). Dało jej to otwartą drogę do ekranizacji, czego podjęła się na własną rękę przy pomocy niezależnego światka filmowego USA. Z dużym sukcesem jak na pierwsze podejście, gdyż gotowy w 2004 roku obraz zostaje nominowany do prestiżowej nowojorskiej nagrody Gotham w kategorii reżyserski debiut. Zaś po prezentacjach na znanych filmowych
festiwalach nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale i w Kanadzie (Toronto), Hong Kongu, Brazylii (Sao Paulo) zaczyna się w drugiej połowie 2005 roku dystrybucja na szeroką skalę, która między innymi dotarła w grudniu do Hiszpanii i... Węgier. Skoro w Polsce zdobyto się na "Goldfish Memory", to czemu nie miałoby być miejsca na znacznie lepsze "Saving Face"?

Lepsze, bo mimo że traktuje o perypetiach córki i matki, z których ta pierwsza wyrwała się z okowów mieszkania w hermetycznej i tradycyjnej chińskiej dzielnicy, zaś druga zostaje z niej wbrew swej woli wyrzucona, jest w całej rozciągłości uniwersalne, dotykające w głęboki sposób, a zarazem z wielkim wdziękiem najbardziej podstawowej kwestii, jak żyć w zgodzie ze sobą i innymi, w domyśle bliższą lub dalszą rodziną, bo na ogół właściwych znajomych się wybiera, rodziny nie. W nieco szerszym ujęciu, do czego zresztą nawiązuje tytuł, chodzi o to, ile dać z siebie, by zachować swoją twarz (maskę) w danej społeczności. Myślę, że można być zaskoczonym, kiedy oglądając właściwie wyłącznie (z jednym wyjątkiem) azjatyckich bohaterów, odnosi się wrażenie wielokulturowości - w tym sensie, że to też moje. Zdecydowanie uniknięto zarówno płaskiego przebiegania po wątkach, jak i burleski pt. co się dzieje, gdy matka wprowadza się do córki, podczas gdy ta akurat zaczyna swój związek z kobietą. Dzieje się tak nie tyle za sprawą olśniewającej gry odtwórczyń głównych ról, w tym zwłaszcza Joan Chen zdecydowanie wyłamującej się z niesprawiedliwego emploi femme fatale, które przylgnęło doń za sprawą Lyncha ("Twin Peaks") - gra tu dosłownie wszystko z wielkim mistrzostwem, ujawniając także przy tym niesamowity zmysł komizmu - ale przede wszystkim dzięki autentycznym dialogom, umiejętnemu wyważeniu proporcji w misternie i konsekwentnie prowadzonej fabule przy dobrze wkomponowanej scenografii połączonej z więcej niż niezłym tłem muzycznym (polecam szczególnie piosenkę "Love is Strange" Leony Naess). Nie znajdziecie nic absolutnie z dydaktyzmu, ponuractwa, drętwoty, dłużyzn, stereotypizacji (wg mnie jest to najwyższa pochwała odnośnie twórców w zakresie kultury) w historii dojrzewania matki i córki, każdej z osobna, włącznie z ich związkami, i do siebie nawzajem. Jako ciekawostkę dodam, że osnową scenariusza był własny coming out reżyserki, która wciąż nie jest pewna, czy zagrzeje miejsce w tzw. przemyśle filmowym, ale sądzę, że taki dylemat na poważnie będzie rozważany najwcześniej po premierze jej ciekawie zapowiadającego się "Foreign Babes in Beijing", co ma nastąpić w tym roku. Czekam nań z wielką niecierpliwością, a tymczasem zapraszam gorąco do obejrzenia "Saving Face"!

"Saving Face" /"Zachować twarz"/ (USA 2004) *******
Reżyseria & scenariusz: Alice Wu
Występują: Michelle Krusiec, Joan Chen, Lynn Chen
Czas: 91 min
krasatina
Data publikacji w portalu: 2006-02-15
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

reny2006-02-15 23:39
Joan Chen zdecydowanie rzadzi tym filmem - genialna aktorka - ogolnie swietna komedia:)

Maguszka2006-02-16 20:22
a gdzie w/w mozna zobaczyć?

pi2006-02-17 19:47
napisy do niego sa na napisy.org, a film mozna sciagnac np przez emule'a :) (tak piracko, bo legalnie nie mam pojecia)

anka2006-02-20 11:20
hejka:):):) czy ma może ktoś ten film i istnialaby możliwość przegrania go?

zazu2006-02-21 15:31
moze trudno w to uwierzyc, ale film mozna kupic w pelni legalnie na stronie merlin.pl :)

basia2006-02-25 19:57
Chętnie obejrzę. Wiele trudności przede mną aby zdobyć rekomendowany film. Wogóle coraz trudniej mi żyć.

inessa212006-02-27 12:50
hmmm...moze obejrze:)

binga2006-02-28 23:37
splawka

ASTRA2006-03-04 01:18
KOCHAM TEN FILM!!!!! OBEJRZALAM JUZ Z 10 RAZY CONAJMNIEJ

mala mi2006-03-09 00:01
Film zdecydowanie wart obejrzenia i to nie raz. I do śmiechu i do łez. W sam raz na dzisiejszy wieczór, tzn o kobietach dla kobiet. Polecam!

mentalite222006-03-12 22:43
Błagam drogie Panie powiedzcie mi cóż to za utwór leci w tle podczas tej sceny gdy Will zostaje na "całą noc"?? jet cudowny...

mia2006-03-20 20:58
ciepły, pogodny, mądry, humor trochę kojarzy mi się z Woody Allenem, bardzo warto :)

gucia2006-06-09 14:47
z checia bym ten filmm poogladała,lecz nie mam takiej mozliwosci!gdzie mozna kupic llub przegrac!!

azja2006-06-16 13:04
naprawdę boski :) jak ktoś z 3miasta chce nie ma problemu mogę przegrać :) nr gg: 5451244

anouk2006-08-20 23:04
mega humorek, polecam

m2006-09-14 17:28
Dysponuję tym filmem, jesli któraś jest zainteresowana:)

monic132006-09-14 22:56
mam tylko takie pytanie bądź prosbe zeby na liście filmów umieścić jeszcze FOXFIRE i GIA tego mi brak:)

ZhongShe222006-10-23 18:27
Film jest swietny:D.Komedia i troche dramatu. Bardzo przyjemnie sie go oglada.Polecam

giamarie2006-11-02 20:22
Zakochałam się w tym filmie od pierwszego obejrzenia:)

jast2006-11-12 18:05
świetny film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Beatrycze2006-12-08 22:15
Cudowny film:) jestem świeżo po obejrzeniu i już mam ochotę obejrzeć go znowu;P Polecam!

Lizaczek GG75720012006-12-16 15:55
WITAM FILM JEST ŚWIETNY POLECAM KARZDEMU JEŚLI KTOŚ CHCĘ MOGE UDOSTĘPNIĆ POZDRAWIAM ZDOBĄŹCIE TEN FILM NAPRAWDĘ WARTO :):):):):):):):) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

saska2007-01-02 22:18
kurcze, ale macie problemy. filmik mozna najnormalniej w świecie skołować z wypożyczalni. jest bardzo...świeży. teksty zachwycają humorem i orginalnością. naprawdę polecam! pozdrawiam:)

anhivil2007-01-29 23:01
właśnie leciał na HBO2

fella2007-02-23 15:35
ten film jest świetny, dawno się tak nie śmiałam, uwielbiam scenkę gdzie Wil szuka drobnych, naprawdę komiczna, a miny Joan Chen niezapomniane, polecam

diab2007-03-01 23:04
bardzo dobry film! i cholernie zabawny!!! :)

nuki2007-03-14 20:43
Ten utworek w tle sceny łóżkowej to „I FOUND A REASON” zespołu CAT POWER. Film i muzykę gorąco polecam.

barti2007-03-18 08:45
beznadzieja

barti2007-03-18 08:45
beznadzieja

barti2007-03-18 08:45
beznadzieja

barti2007-03-18 08:45
beznadzieja

barti2007-03-18 08:45
beznadzieja

buba2007-03-21 21:21
cudowny! cudowny! cudowny! :D

faridda2007-04-09 16:08
gdzie mozna go kupic?

ann2007-04-09 18:31
film poprostu beznadziejny!!!!nie ogladajcie go!najglupszy film jaki widzialam !!nudny jak cholera!ten kto tu dobrze go opisuje mial chyba pizde na oczach!!

lol32007-04-17 06:48
24.04.07 bedzie mozna zobaczyc film na ul. Krasinskiego 14 we Wrocku. Osobiscie sie wybieram a innym polecam;-)

kafa2007-04-29 02:20
Film bardzo ciekawy - jest w nim pełno emocji zarówno pozytywnych jak i negatywnych. tylko trzeba się na nim skupić, a ja niestety nie do końca tak zrobiłam... ;)

Saher19792007-06-05 17:30
If you have to do it, you might as well do it right where are you google?

zoil2007-06-07 19:34
czy ma ktoś może torrenta do tego filmu???? :D

Saher19792007-06-10 15:02
Great site. Keep doing. where are you google, i miss you?

czestochowianka2008-04-22 10:42
Wiecej na temat tego filmu na stronie www.gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/

inka2008-11-24 17:16
filmik ciekawy i godny polecenia ale trzeba wstrzymac oddech zeby zaobaczyc pierwsze poweidzmy 20 minut, póx?iej ju? z górki i przyjemnie;)

LaPielQueHabito2011-12-30 02:14
Gdyby nie Shakespeare, w ogóle by mnie nie poruszył. Zbyt prosty.

LaPielQueHabito2011-12-30 16:25
Powyższy komentarz miał trafić oczywiście na stronę "Zagubionych". "Zachować Twarz" - wciąż przede mną.


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

erotyka Fitness intymny kobiet
Ala44 Ja ćwiczę od dawna i Polecammm ... opinia dodana 2019-09-17 00:22:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019