Portret pewnego małżeństwa *****

Portrait of a marraige, Reżyseria: Stephen Whittaker w rolach głównych: Janet McTeer, Cathryn Harrison, David Haig, Produkcja brytyjska, 220 minut, 1990
Ach, wiele z nas fascynują osoby Vity Sackville-West i Violet Trefusis-Keppel i z pewnością ten serial BBC ma w tym swój udział.

Serial w 4 odcinkach powstał na podstawie pamiętników Vity i jej męża Harolda skompilowanych przez młodszego syna Nigela Nicholsona oraz listów Violet do Vity. Opisuje romans między Vitą i Violet - związek bardzo skandalizujący, namiętny, romantyczny ale i pełen kontrastów i konfliktów. Główny konflikt rozrywa biseksualną Vitę, która nie chce i nie może żyć zarówno bez Harolda jak i Violet. Mimo, że kobiety znały się od małego to Vita dopiero zauważa od lat zakochaną w niej Violet jako dorosła kobieta, żona Harolda i matka 2 synów. Ich romans na początku nie jest trudny do zaakceptowania przez Harolda, on sam jest biseksualny i regularnie miewa romanse z mężczyznami. Tak samo Dennis Trefusis, narzeczony Violet, szanuje jej skłonności i rezygnuje z cielesnego spełnienia ich małżeństwa w zamian za to, że Violet będzie wzorcowo grała swoją rolę żony z wyższych sfer. Oczywiście wszyskie te arystokratyczne układy biorą w łeb gdy rozognione uczuciami kobiety postanawiają opuścć swoich małżonków i zamieszkać razem. Wybucha skandal, mężowie ruszają na poszukiwania uciekinierek, a między kobietami pęka nić zaufania, bo Vita nie ma podstaw do ślepej wiary w dziewictwo Violet. Gdy w swej wściekłości gwałci ukochaną ich związek obraca się w ruinę i do końca życia pozostanie tabu w życiu obu kobiet.
Niestety tej serii nie można zakupić na video (jaka szkoda!!!), ale polecam ją koniecznie jeśli tylko będzie okazja obejrzenia jej w telewizji lub u znajomych.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

jezioro2004-06-09 19:35
Oglądałam fascynujący,szkoda,ze nie można odświeżyć wrażeń,które jednak się zacierają.

jois2005-02-13 17:50
widzialam jeden odcinek na tvp2 daawno temu, żałuję, że nie mogłam zobaczyć go do końca

liliana2112006-07-16 16:28
czy ktos ma ten filmik?..bardzo chcialabym gozobaczyc ale nigdzie nie moge znalezc:( jesli ktos bylby taki mily prosze o kontakt:)

heh2007-05-16 23:16
Również szukam ''Portait of a marriage''. Jeśli ktoś byłby w stanie się nim ''podzielić'', proszę o kontakt mejlowy. Z góry dziękuję. :))

misschatelaine2007-09-22 13:21
Mam ten film w oryginalnej wersji angielskiej i z holenderskimi napisami na dwoch plytkach. Ja tez na niego czekalam 17 lat... jesli ktos jest zainteresowany moze da sie zrobic kopie. dagilang@o2.pl

misschatelaine2007-09-22 13:32
Mozna tez na youtube.com wpisac :Portrait of a marriage i obejrzec 58 czesci po angielsku (czas calkowity 220 minut)pozdrawiam milosniczki dobrego filmu. :)

Arayanne2010-12-13 13:05
Love IT!

happyplus2010-12-14 14:47
dobre, stare, nudne brytyjskie kino. polecam:)


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

wydarzenia Warszawa. Prawa kobiet, upodmiotowienie i równość płci
smaku Równość płci? Co to znaczy? Od razu mi się coś przeczy, bo kobieta jest zawsze inna od faceta, hmm... nawet piersi ma wystające bardziej, poza tym karmi mlekiem, a facet nie, facetowi... opinia dodana 2020-03-04 23:53:08
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Lesbos - Lis Renata
\"Lesbos\" Renaty Lis to dla mnie brakująca podstawa, kanon myśli lesbijskiej w kulturze polskiej....
© KOBIETY KOBIETOM 2001-2020