Portret pewnego małżeństwa *****

Portrait of a marraige, Reżyseria: Stephen Whittaker w rolach głównych: Janet McTeer, Cathryn Harrison, David Haig, Produkcja brytyjska, 220 minut, 1990
Ach, wiele z nas fascynują osoby Vity Sackville-West i Violet Trefusis-Keppel i z pewnością ten serial BBC ma w tym swój udział.

Serial w 4 odcinkach powstał na podstawie pamiętników Vity i jej męża Harolda skompilowanych przez młodszego syna Nigela Nicholsona oraz listów Violet do Vity. Opisuje romans między Vitą i Violet - związek bardzo skandalizujący, namiętny, romantyczny ale i pełen kontrastów i konfliktów. Główny konflikt rozrywa biseksualną Vitę, która nie chce i nie może żyć zarówno bez Harolda jak i Violet. Mimo, że kobiety znały się od małego to Vita dopiero zauważa od lat zakochaną w niej Violet jako dorosła kobieta, żona Harolda i matka 2 synów. Ich romans na początku nie jest trudny do zaakceptowania przez Harolda, on sam jest biseksualny i regularnie miewa romanse z mężczyznami. Tak samo Dennis Trefusis, narzeczony Violet, szanuje jej skłonności i rezygnuje z cielesnego spełnienia ich małżeństwa w zamian za to, że Violet będzie wzorcowo grała swoją rolę żony z wyższych sfer. Oczywiście wszyskie te arystokratyczne układy biorą w łeb gdy rozognione uczuciami kobiety postanawiają opuścć swoich małżonków i zamieszkać razem. Wybucha skandal, mężowie ruszają na poszukiwania uciekinierek, a między kobietami pęka nić zaufania, bo Vita nie ma podstaw do ślepej wiary w dziewictwo Violet. Gdy w swej wściekłości gwałci ukochaną ich związek obraca się w ruinę i do końca życia pozostanie tabu w życiu obu kobiet.
Niestety tej serii nie można zakupić na video (jaka szkoda!!!), ale polecam ją koniecznie jeśli tylko będzie okazja obejrzenia jej w telewizji lub u znajomych.
Corky
Data publikacji w portalu: 2003-09-12
OPINIE I KOMENTARZE+ dodaj opinię  

jezioro2004-06-09 19:35
Oglądałam fascynujący,szkoda,ze nie można odświeżyć wrażeń,które jednak się zacierają.

jois2005-02-13 17:50
widzialam jeden odcinek na tvp2 daawno temu, żałuję, że nie mogłam zobaczyć go do końca

liliana2112006-07-16 16:28
czy ktos ma ten filmik?..bardzo chcialabym gozobaczyc ale nigdzie nie moge znalezc:( jesli ktos bylby taki mily prosze o kontakt:)

heh2007-05-16 23:16
Również szukam ''Portait of a marriage''. Jeśli ktoś byłby w stanie się nim ''podzielić'', proszę o kontakt mejlowy. Z góry dziękuję. :))

misschatelaine2007-09-22 13:21
Mam ten film w oryginalnej wersji angielskiej i z holenderskimi napisami na dwoch plytkach. Ja tez na niego czekalam 17 lat... jesli ktos jest zainteresowany moze da sie zrobic kopie. dagilang@o2.pl

misschatelaine2007-09-22 13:32
Mozna tez na youtube.com wpisac :Portrait of a marriage i obejrzec 58 czesci po angielsku (czas calkowity 220 minut)pozdrawiam milosniczki dobrego filmu. :)

Arayanne2010-12-13 13:05
Love IT!

happyplus2010-12-14 14:47
dobre, stare, nudne brytyjskie kino. polecam:)


Dopisywanie opinii, tylko dla zarejestrowanych użytkowniczek portalu

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Witaj, Zaloguj się

NAPISZ DO NAS

Masz uwagi, zauważyłaś błędy na tej stronie?
A może chciałabyś opublikować swój tekst?
- Napisz do nas!

NEWSLETTER I SPOŁECZNOŚCI

Chcesz być powiadamiana o nowościach w portalu? Zarejestruj się i zaprenumeruj nasz newsletter lub kanał Nowości RSS!
Możesz też dołączyć do naszej strony na Facebook lub Twitter. Zapraszamy!

Ostatnio komentowane:

erotyka Fitness intymny kobiet
Ala44 Ja ćwiczę od dawna i Polecammm ... opinia dodana 2019-09-17 00:22:45
muzyka Zawsze mocno żyłam i teraz mam co wspominać
Hitoshi W piątek byłam na koncercie Closterkeller. Anja jest niesamowitą kobietą, jest charyzmatyczna, silna i pewna siebie, dała przepiękny występ. Uwielbiam ją.... opinia dodana 2012-11-05 20:27:47
literatura Goblin Market - Rossetti Christina
A mnie się to tłumaczenie podoba. Jestem anglistką, literaturoznawczynią, i mogę zapewnić, że fragmenty...

Dołącz do naszej społeczności!

nowe i najaktywniejsze profile:

© KOBIETY KOBIETOM 2001-2019