Kobieca les. Męska les . Co TO znaczy ?

Dyskusje, wymiana opinii i doświadczeń na tematy związane z życiem kobiet kochających kobiety. Wsparcie dla potrzebujących.
Awatar użytkownika
pinkpink3
początkująca foremka
początkująca foremka

Re: Kobieca les. Męska les . Co TO znaczy ?

Post autor: pinkpink3 » 26 lis 2024, o 20:13

HannaCedro pisze:
5 lis 2024, o 02:47
Męska lesbijka - dla mnie to kobieta, która w swoim stylu i zachowaniu przejawia cechy kulturowo przypisywane mężczyznom.

Różnie to może wyglądać, to bardziej taki vibe, męska energia, wymykająca się ścisłej definicji.

Może np. mieć męską fryzurę (ale nie musi), może nosić męskie ciuchy (ale też nie musi), może się poruszać z nonszalancją i pewnością siebie typową dla mężczyzn (ale też nie musi), może się zachowywać trochę po staroświecku - dżentelmeńsku wobec kobiet (to te przepuszczanie w drzwiach, dawanie kwiatów, zabieranie na randki, itp. itd., ale też nie musi). To jest w gruncie rzeczy nieuchwytne i w dużej mierze opiera się na samoidentyfikacji (tzn. "męska" lesbijka wie, że jest "męska").

Kultura butch / masc / tomboy (a częściowo nawet non binary) mnie fascynuje i pociąga. Historia tożsamości butch jest bardzo ciekawa (polecam poszukać, jest trochę po angielsku w internecie).

Jest też teoria dynamiki relacji butch (masc) / femme - podobno są trwalsze i mają udane życie seksualne (to nie moja teoria, tak czytałam).

Ja jestem femme.
I podobają mi się masc lesbijki.
Uwielbiam ten ostentacyjny nonkonformizm, siłę, którą trzeba mieć, żeby tak się opierać narzucanej przez kulturę estetyce "kobiecej". I w pewnym sensie "obnoszenie się" ze swoją orientacją, bo przecież kobiety hetero bardzo rzadko mają taką estetykę. Trochę mi to imponuje, bo ja wyglądem i energią jestem zupełnie jednoznacznie kobieca.

I - nie jestem bi.
To nie tak, że skrycie chcę się umawiać z mężczyznami i dlatego lubię męskie kobiety.
Wręcz przeciwnie, podobają mi się wyłącznie kobiety (i osoby niebinarne afab). Lubię tę grę ze stereotypami płciowymi, niejednoznaczność, nonkonformizm, mieszanie ról.
Nie lubię jednoznacznej męskości, czyli totalnie mnie nie interesują mężczyźni.

Powiedzmy, że to jak z żelkami: lubię żelki, a moje ulubione żelki są cytrynowe. To nie znaczy, że skrycie lubię cytryny (nie znoszę cytryn), bo lubię wyłącznie żelki.

(Btw, jestem wolna)
Uwielbiam tę wypowiedź! Udało mi się nawet znaleźć badania, o których piszesz, jednak sugerują one brak różnic między parami butch - femme i parami o innej dynamice, jeżeli chodzi o satysfakcję z życia seksualnego. Ale może to były inne badania? Chętnie poczytam, studiuję psychologię. :) https://www.gaycouplesinstitute.org/pos ... me-dynamic
Awatar użytkownika
takeitoff
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: takeitoff » 8 gru 2024, o 08:01

KaraR pisze:
24 lis 2024, o 20:29
Nie wiem dlaczego, ale abstrahując już od wyglądu kobiecą lub męską les można rozpoznać po energii wokół niej. Kobieca to taka, której żeński (kobiecy) pierwiastek powoduje, że może mieć krótkie włosy, zero makijażu i nie pomylę jej z mężczyzną.
Męska może mieć na sobie sukienkę i długi kucyk i ni cholery nie ma w niej seksapilu, kobiecości.
Bardzo mi się podoba to stwierdzenie :)
Karmel9
początkująca foremka
początkująca foremka

Post autor: Karmel9 » 8 gru 2024, o 08:43

Brzydka ona, brzydki on,
Mała stacja, kiepski bar,
A oni przytuleni jakoś niezwykle tak,
Jakby sie miał utlenić nagle świat.
I gdzieś w jeziorach źrenic
Światła na tysiąc par,
W czterech słońcach żar.

Gdzieś tu chyba zakpił los.
Ona brzydka, brzydki on,
A taka ładna miłość, aż nierealna wręcz!
Tak jakby ich spowiła Tęcza tęcz!
I wszechobecna siła tchnęła najczystszy ton
w tkliwy serca dzwon.

Nie mów do mnie często zbyt
"wyglądasz dziś jak nikt".
Jakoś nie bawi mnie już w cale tan banalny sznyt.
A ja ci odpowiem szczerze, uprzejmie wierzę,
lecz nie w tym rzecz!

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,katarz ... ki_on.html
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 8 gru 2024, o 10:09

Karmel ,
Świetna i celna odpowiedz :)
Piękna piosenka ,prawie jak wiersz:)

Ja jestem za taka dyskusją liryczna .
OlaMaj
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: OlaMaj » 19 gru 2024, o 08:24

takeitoff pisze:
8 gru 2024, o 08:01
KaraR pisze:
24 lis 2024, o 20:29
Nie wiem dlaczego, ale abstrahując już od wyglądu kobiecą lub męską les można rozpoznać po energii wokół niej. Kobieca to taka, której żeński (kobiecy) pierwiastek powoduje, że może mieć krótkie włosy, zero makijażu i nie pomylę jej z mężczyzną.
Męska może mieć na sobie sukienkę i długi kucyk i ni cholery nie ma w niej seksapilu, kobiecości.
Bardzo mi się podoba to stwierdzenie :)
Świetne! Aż to sobie zapiszę
Awatar użytkownika
half_serious
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: half_serious » 26 gru 2024, o 23:26

To fascynujące, a nawet zachwycające, jak z dość banalnego tematu wyłoniły się tak głębokie dywagacje :D
Jeśli chodzi o miłość do siebie i drugiej osoby to fajnie to wszystko w mojej opinii podsumowuje cytat, że "miłość się mnoży gdy się ją dzieli (z innymi)". Zatem aby umieć kochać drugą osobę trzeba najpierw pokochać (i polubić) siebie samą. Z pustego to i Salomon nie naleje :P Ale z drugiej strony nie można siebie zawsze stawiać na pierwszym miejscu. W chwili kiedy podejmujemy decyzję, że chcemy dzielić życie z drugą osobą, musimy oddać jej cząstkę swojej niezależności, wolności, życia. W przestrzeni związku jesteśmy już my, a nie dalej tylko ja. Jeśli prawdziwie kochamy to zależy nam na opinii i szczęściu drugiej osoby. Dalej mamy swoje pasje, cele, zainteresowania. Ale powinniśmy także mieć te wspólne plany i aktywności. Jeśli uporczywie przechylamy szalę miłości w jedną tylko stronę to albo stajemy się egocentryczni i niczym wampir czerpiemy z drugiej osoby, albo rezygnujemy z siebie i uzależniamy się toksycznie od partnerki. Balansowanie w miłości jak w tańcu z partnerką pozwala obu rozwinąć skrzydła, pomnażać miłość i rosnąć jako jednostkom.

Co do głównego tematu to zawsze śmiałam się, że lubię te kobiece kobiety czyli wiadomka, długie kasztanowe włosy, zadbana, pachnąca, korzystająca z usług fryzjera nie barbera :lol: Ale tak serio to to co mnie przyciąga w kobiecych kobietach to mowa ciała. Gestykulacja, mimika, poruszanie się, ton i barwa głosu niezaprzeczalnie mówiąca "jestem kobietą, jestem świadoma swoich deficytów i zalet i czuję się z tym bardzo dobrze". Taka kobieta nie potrzebuje być przebojowa i głośna czy arogancka aby można było wyczuć jej wewnętrzną kobiecą moc. Nie musi mieć piersi, krągłości, sukienek czy makijażu. Nie musi być grubsza, chudsza, wyższa, niższa, ona nic nie musi. Tak samo będzie z niej biła kobiecość w roboczym kombinezonie czy gumofilcach jak w wieczorowej sukni :D

Tak na marginesie Sinéad O’Connor za młodu nie miała wcale włosów, a ileż kobiecości w niej było 🤔
Oprócz błękitnego nieba... 8) https://youtu.be/3FQK5gxpqfQ
b8691
natchniona foremka
natchniona foremka

Post autor: b8691 » 31 gru 2024, o 16:26

Pięknie napisane . Sedno tematu .
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 16 sty 2025, o 08:36

Jak dla mnie najważniejszy jest seksapil.
To nienazwane coś .
Kobieta może.miec wszystkie przymioty ,być piękna ...ale.jeśli.nie będzie tej iskry to koniec.
Spotkałam się z bardzo wieloma kobietami ,które miały długie włosy ale były bardzo,jakoś tak dominujące.
Myślę ,że w tym nie chodzi o męskość czy kobiecosc ,tylko uległość i dominacje .
Ale nie tylko w łóżku.
Powtarzam się ,ale tak myślę .
Awatar użytkownika
half_serious
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: half_serious » 16 sty 2025, o 17:02

Daslibe pisze:
16 sty 2025, o 08:36
To nienazwane coś .
Kobieta może.miec wszystkie przymioty ,być piękna ...ale.jeśli.nie będzie tej iskry to koniec.
Spotkałam się z bardzo wieloma kobietami ,które miały długie włosy ale były bardzo,jakoś tak dominujące.
Myślę ,że w tym nie chodzi o męskość czy kobiecosc ,tylko uległość i dominacje .
Ale nie tylko w łóżku.
Hmm jakoś mnie ta uległość i dominacja nie przekonują 🤔 Mi się podoba właśnie ta złożoność w kobietach. Potrafimy być silne i stanowcze kiedy trzeba, ale także uległe i delikatne kiedy czujemy się bezpiecznie. Taka prostolinijność, w sensie cały czas bycie taką samą, uległą czy dominującą nie jest dla mnie seksi ani pociągające 🤔 I chyba bardziej kojarzy mi się z facetami, którzy jednak są bardziej prości.
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 16 sty 2025, o 21:17

half_serious pisze:
16 sty 2025, o 17:02
Daslibe pisze:
16 sty 2025, o 08:36
To nienazwane coś .
Ale nie tylko w łóżku.
Hmm jakoś mnie ta uległość i dominacja nie przekonują 🤔 Mi się podoba właśnie ta złożoność w kobietach. Potrafimy być silne i stanowcze kiedy trzeba, ale także uległe i delikatne kiedy czujemy się bezpiecznie. Taka prostolinijność, w sensie cały czas bycie taką samą, uległą czy dominującą nie jest dla mnie seksi ani pociągające 🤔 I chyba bardziej kojarzy mi się z facetami, którzy jednak są bardziej prości.
Ale mi chodzi o przeważającą tendencje ,bo zawsze jakaś jest :)
Aerial
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Aerial » 28 sty 2025, o 11:36

Powiem tak, jak chłopczyc nie lubią, to niech nie jedzą :D Zostanie więcej ciastek dla nas.
Awatar użytkownika
half_serious
rozgadana foremka
rozgadana foremka

Post autor: half_serious » 28 sty 2025, o 13:18

Aerial pisze:
28 sty 2025, o 11:36
Powiem tak, jak chłopczyc nie lubią, to niech nie jedzą :D Zostanie więcej ciastek dla nas.
Tak trzeba żyć! :lol:
Daslibe
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Daslibe » 28 sty 2025, o 14:18

Aerial pisze:
28 sty 2025, o 11:36
Jaka ta odpowiedź jest dobra 🤣🤣🤣🤣🤣

:D :D
Aerial
uzależniona foremka
uzależniona foremka

Post autor: Aerial » 29 sty 2025, o 18:49

No ok, nie miał wyjść zdrożny żart :D Chodziło mi o to że:
1. Nie lubisz to nie jedz
2. Ładna = ciacho :wink:
b8691
natchniona foremka
natchniona foremka

Post autor: b8691 » 2 lut 2025, o 10:35

W każdym bądź razie jest urozmaicone " menu" więc każda znajdzie dla siebie albo ciacho albo rolmopsa 🤪🤣🤪😉
ODPOWIEDZ