Słownik lesbijski
Słownik lesbijski
Hejka! Dopiero zagłębiam się w to wszystko, spotkałam się z paroma słowami i jestem ciekawa jak wy je interpretujecie.
1. Top i bottom: wiem, że jest takie coś u gejeów, ale czy u lesbijek też?
2. Pillowprincess: jak to odbieracie, negatywnie czy pozytywnie?
Czy to prawda że, lesbijki noszą ostatnio (bądź znowu) ten taki hak do kluczy przy spodniach, czasem widuję to ostatnio.
Jak macie jakieś inne określenia to się podzielcie proszę
Czy to prawda że, lesbijki noszą ostatnio (bądź znowu) ten taki hak do kluczy przy spodniach, czasem widuję to ostatnio.
-
EmKostrzecka
- początkująca foremka

Re: Słownik lesbijski
Top - osoba ktora woli dawacMimi5103 pisze: ↑15 lip 2025, o 20:18Hejka! Dopiero zagłębiam się w to wszystko, spotkałam się z paroma słowami i jestem ciekawa jak wy je interpretujecie.
Bottom - osoba ktora woli byc pasywnym odbiorca
Sa rozne wariacje powyzszych i jak najbardziej nie tylko u mezczyzn.
Pillow princess = ekstremalny bottom - neutralny termin, niektorzy to lubia
Hak to od dawna. Znowu - niektore lubia, inne nie. Sa lepsze wyznaczniki.
DawajEmKostrzecka pisze: ↑16 lip 2025, o 12:09..... Sa lepsze wyznaczniki.Mimi5103 pisze: ↑15 lip 2025, o 20:18Hejka! Dopiero zagłębiam się w to wszystko, spotkałam się z paroma słowami i jestem ciekawa jak wy je interpretujecie.
-
EmKostrzecka
- początkująca foremka

Przede wszystkim nie pojedyncze no i zalezy od (sub)kultury.samanie2k pisze: ↑17 lip 2025, o 13:10DawajEmKostrzecka pisze: ↑16 lip 2025, o 12:09..... Sa lepsze wyznaczniki.Mimi5103 pisze: ↑15 lip 2025, o 20:18Hejka! Dopiero zagłębiam się w to wszystko, spotkałam się z paroma słowami i jestem ciekawa jak wy je interpretujecie.
Jak macie jakieś inne określenia to się podzielcie proszę![]()
![]()
![]()
No wiedziałam, że tak będzieEmKostrzecka pisze: ↑18 lip 2025, o 00:34Przede wszystkim nie pojedyncze no i zalezy od (sub)kultury.
Jak się nie myle ten hak to labrys. Wczytując się w symbolikę, to ma pewną unikatowość i bardziej określa przynależność, aniżeli obrączka na lewym palcu, która często bywa myląca i sama ją nosiłam.
''Wolność to stan umysłu''
- ramion_janion
- początkująca foremka

Biorąc pod uwagę inne podane w poście słowa zakładałabym raczej, że nie chodzi o labrys, a o karabińczyk -- taki np. jaki kolektyw lesstorie nosi ostatnio w swoim logo.
-
SzymonPajacyk
- początkująca foremka

Myślę, że te określenia warto traktować raczej jako skróty myślowe niż sztywne etykiety. W praktyce wiele osób nie mieści się w prostym podziale na top/bottom, tylko funkcjonuje gdzieś „pomiędzy” albo w zależności od relacji, nastroju czy etapu życia.
Z symbolami, takimi jak karabińczyk czy labrys, też bywa bardzo różnie — dla jednych to świadomy znak przynależności lub komunikat dla innych, a dla kolejnych po prostu element stylu albo estetyczny dodatek, bez głębszego znaczenia.
Najczęściej i tak najwięcej mówi zwykła, szczera rozmowa, a nie gadżety, symbole czy nazwy. To właśnie dialog pozwala naprawdę zrozumieć drugą osobę, jej granice, potrzeby i sposób, w jaki chce budować relację.
Z symbolami, takimi jak karabińczyk czy labrys, też bywa bardzo różnie — dla jednych to świadomy znak przynależności lub komunikat dla innych, a dla kolejnych po prostu element stylu albo estetyczny dodatek, bez głębszego znaczenia.
Najczęściej i tak najwięcej mówi zwykła, szczera rozmowa, a nie gadżety, symbole czy nazwy. To właśnie dialog pozwala naprawdę zrozumieć drugą osobę, jej granice, potrzeby i sposób, w jaki chce budować relację.
Nie spotkałam się za bardzo z topem i bottomem jako określeniem dla kobiet, szczerze mówiąc.